Bränsle- och matupplopp i Iran – Prishöjningar leder till kaos

publicerad 16 maj 2022
- av NewsVoice
Matupplopp i Iran maj 2022. Privat foto
Matupplopp i Iran maj 2022. Privat foto
Matupplopp i Iran maj 2022. Privat foto

VÄRLDEN. Hundratals demonstranter som har gått ut på gatorna i flera städer i sydöstra Iran sedan början av förra veckan protesterar mot plötsliga prishöjningar på baslivsmedel. Vissa produkter har stigit i pris med 300%. Skulden kastas på den iranska regeringen.

Priserna på baslivsmedel som matolja, kyckling, ägg och mejeriprodukter ökade drastiskt med start i förra veckan. Protester mot regeringen har svept genom flera iranska städer som: Dorud, Farsan, Jooneghan, Borujerd, Cholicheh, Dehdasht och Ardebil.

Protester har utlösts av kollapsade investeringsfonder, stigande gaspriser eller brist på vatten. På vissa platser uppstod upplopp med butiker som sattes i brand.

Säkerhetsstyrkor attackerade demonstranter med batonger och tårgas. Styrkor sköt kulor i luften i flera städer. Det visar videor inspelade av aktivister, videor som sedan delats online och i persiska nyhetskanaler. Antalet dödsoffer och gripanden är oklart. Irans statliga medier kallar demonstranterna för “provokatörer” och de anklagas för att bränna butiker.

Nationsomfattande demonstrationer mot regeringen skakade Iran även 2017, 2019 och 2021. 2019 dödades minst 1500 människor under upplopp utlösta av en plötslig ökning av bensinpriset.

Text: NewsVoice

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

  • “Protester har utlösts av kollapsade investeringsfonder, stigande gaspriser eller brist på vatten”, hmm hur går det på börsen i Sverige, finns det någon kollaps i sikte?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *