Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Bränsle- och matupplopp i Iran – Prishöjningar leder till kaos

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 maj 2022
- NewsVoice redaktion
Matupplopp i Iran maj 2022. Privat foto
Matupplopp i Iran maj 2022. Privat foto
Matupplopp i Iran maj 2022. Privat foto

VÄRLDEN. Hundratals demonstranter som har gått ut på gatorna i flera städer i sydöstra Iran sedan början av förra veckan protesterar mot plötsliga prishöjningar på baslivsmedel. Vissa produkter har stigit i pris med 300%. Skulden kastas på den iranska regeringen.

Priserna på baslivsmedel som matolja, kyckling, ägg och mejeriprodukter ökade drastiskt med start i förra veckan. Protester mot regeringen har svept genom flera iranska städer som: Dorud, Farsan, Jooneghan, Borujerd, Cholicheh, Dehdasht och Ardebil.

Protester har utlösts av kollapsade investeringsfonder, stigande gaspriser eller brist på vatten. På vissa platser uppstod upplopp med butiker som sattes i brand.

Säkerhetsstyrkor attackerade demonstranter med batonger och tårgas. Styrkor sköt kulor i luften i flera städer. Det visar videor inspelade av aktivister, videor som sedan delats online och i persiska nyhetskanaler. Antalet dödsoffer och gripanden är oklart. Irans statliga medier kallar demonstranterna för “provokatörer” och de anklagas för att bränna butiker.

Nationsomfattande demonstrationer mot regeringen skakade Iran även 2017, 2019 och 2021. 2019 dödades minst 1500 människor under upplopp utlösta av en plötslig ökning av bensinpriset.

Text: NewsVoice

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq