Facebook klassade mainstream-journalist som misstänkt styrd av ryska staten

6
Emanuel Karlsten. Pressfoto
Emanuel Karlsten. Pressfoto

MEDIA. En artikel av journalisten Emanuel Karlsten klassades som misstänkt påverkan från den ryska staten, läs Kreml. Det ovanliga är att Karlsten precis som Kajsa Ekis Ekman är etablissemangsjournalister och inte direkt företrädare för alternativmedia. Båda har en sak gemensamt, de har skrivit om ryska RT på ett “felaktigt sätt”.

Ekman fick nyligen sparken från vänstertidningen ETC för att hon i sociala medier skrivit ungefär att RT är en ganska bra tidning och inte nödvändigtvis publicerar propaganda när de skriver om annat än Ryssland. NewsVoice skrev om hur hon grillades av Robert Aschberg.

På ett liknande sätt drabbades Karlsten efter att han granskat den svenska censuren av RT.

“Ibland överträffar verkligheten dikten. När jag idag postade första delen av min artikel om Sveriges unika censur, blev konsekvensen att Facebook märkte upp min post som ”helt eller delvis under den ryska statens kontroll”. Det är en fullkomligt absurd situation.” – Karlsten

Karlsten beskriver i en artikel på sin sajt “Sveriges unika censur strider mot grundlagen – men ingen vill ta ansvar” att hans granskning av den svenska censuren av ryska RT och Sputnik blev försedd med en varningstext på Facebook. Artikeln ovan är del ett av tre om den svenska censuren av både ryska RT och Sputnik.

Tidningen Journalisten tog även upp incidenten i artikeln: FB flaggade Karlstens censurkritiska text som ”ryskkontrollerad”.

Emanuel Karlsten (född 1983) är en svensk journalist, föreläsare och bloggare boende i Stockholm. Han fick Stora journalistpriset med titeln Årets förnyare. Karlsten är föreläsare, utbildare inom digitala och sociala medier. Han är ordförande på Medieakademin.

NewsVoice kommentar

Den svenska rädslan för allt ryskt matchar numera rädslan för kommunister under McCarthy-eran i USA på 1950-talet. Låt oss se hur historien upprepar sig.

Joseph McCarthy var en amerikansk republikansk politiker och senator för delstaten Wisconsin som förknippas med begreppet “McCarthyism”, en politisk förföljelse av oliktänkande personer som anklagades för att ha kommunistiska sympatier, enligt Wikipedia.

McCarthy satt i senaten åren 1947-1957. Hans team blev känt för aggressiva kampanjer mot misstänkta kommunister som man ansåg hade infiltrerat den amerikanska administrationen. Många personer inom politiken, militären, massmedia och nöjesindustrin fick sparken, ofta på lös grund.

Det tragikomiska är att Kajsa Ekis Ekman sparkades från en vänstertidning, som kanske borde ha en mer tolerant inställning till åsikter om ryska medier, men tiderna har förändrats

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Krister
Krister
Gäst
3 maj 2022 kl 20:50

EK bor inte i Sthlm utan i Västra Frölunda.

Erik Forsman
3 maj 2022 kl 11:33

Media: “Putin kan sätta in invandringskritiker mot regeringen”.

Vladimir Putin har en “skräckplan” för Sverige – att sätta in ”nyttiga idioter” i form av invandringskritiska privatpersoner för att knäcka förtroendet för Socialdemokraterna och regeringen.

Källa https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/g6l4yL/sa-kan-putin-satta-skrack-i-sverige

Hur lyder talesättet: man tar sig för pannan. Alla som alltså har synpunkter på att Sverige är värst i Europa vad gäller skjutningar, våldtäkter, sprängningar på grund av den utomeuropeiska massinvandringen är alltså ryska styrda troll? Är det ett (olämpligt) barnprogram vi talar om. Har media blivit fullständigt galna allihopa?

Benny H
Benny H
Gäst
Reply to  Erik Forsman
3 maj 2022 kl 17:14

Det är väl snarare sossarna som sett till att sätta skräck i Sverige och nu vill de ha en syndabock för sin egen oduglighet! Att dölja sin egen inkompetens med att skylla allt på Putin visar väl hur lågt propagandan sjunkit…Den svenska propagandan skiljer sig inte mycket från den Josef Goebbels använde på sin tid…Men visst är det bekvämt för sossarna att skylla på andra och utan vidare tror jag att ca 50% låter sig luras, skrämmande nog.

Erik Forsman
Reply to  Benny H
3 maj 2022 kl 18:44

Vet inte vad man ska tillägga?

Slutar avloppssystem fungera så är väl det Putins fel också. Ryska troll smyger i avloppsrören och ställer till hyss. De svenska vägarna dåliga skick: rysstrollen fel. Inflationen: Putins fel. Upploppen? Putin fel.

Erik Forsman
3 maj 2022 kl 09:42

Reagerade på uttrycket att bli styrd? Påminner om en bil där chauffören styr ett viljelösa fordon.

Språkbrukets syfte är att i smyg utveckla en ny människosyn som likar hur vi ser på maskiner som alltid styrs av någons vilja.

När människor inte är styrbara objekt utan självtänkande subjekt skrämmer det. Uppenbart är att makten ser oss som maskiner, viljelösa objekt man enbart har glädje av så länge vi styrs av rätt agenda annars är något fel.

Tycker jag ser detta nya fenomen mer och mer; att man sakta ändrar på människosyn och ser på människor som maskiner, som datorer.   

Rita Ekholm
Rita Ekholm
Gäst
3 maj 2022 kl 07:40

Bra att du tar upp dessa fall, det visar News Woice seriositet o hur viktigt det är o belysa fakta, MSM fattar inte än själva hur mycket dom förlorar på att inte våga skriva sanningen. Journalist efter journalist lämnar MSM själv eller kastas ut o det är dom absolut bästa som slutar. Ingen seriös människa som kan tänka själv tror på dom längre, snart har dom dödat sig själva