Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Släpp loss kreativiteten med en hobby

publicerad 25 maj 2022
- Extern skribent
Släpp loss kreativiteten med en hobby
Släpp loss kreativiteten med en hobby
Släpp loss kreativiteten med en hobby. Foto: Jessica Rochowitz Licens: Unsplash

LIVSSTIL. Något av mest avslappnande hobby man kan ha är att pyssla eller handarbeta. Kanske är det något du redan håller på med, eller så avfärdar du det och tänker att det inte är något för dig? Faktum är att det inte är så svårt som man kan tro.

Med relativt få medel kan du komma långt, låta din kreativitet flöda – och kanske rentav må bättre? Det finns otaliga sätt att vara kreativ på, och det finns egentligen inte något rätt eller fel, något som kan vara skönt att veta när man drar igång.

Scrapbooking eller pärlplattor som en hobby

Något av det enklaste man kan göra är att vara kreativ med papper. Genom att klippa och klistra, och leka med olika färger och former kan man av papper forma de mest fantastiska skapelserna. Scrapbooking, som det kallas, är ett utmärkt sätt att fördriva tiden där hemma. Du kan exempelvis framkalla foton från året som gått, och samla dem i en fotobok att ge till någon du håller kär i julklapp.

Eller varför inte göra dina egna födelsedagskort till högtider så som dop, konfirmationer eller bröllop? Ett skirt papper med ett sött bokmärke är något av det mest klassiska inom scrapbooking, och är en väldigt uppskattad gåva att få enligt många.

Det är också en barnvänlig aktivitet, som inte är onödigt komplicerad och går hem i alla åldrar. Detsamma gäller även för den som väljer att lägga pärlplattor. Med pärlor och plattor kan du låta fantasin ta dig dit du vill – eller så följer du ett mönster.

Virka dig lugn

Många ser även pyssel och handarbete som ett sätt att koppla av och stänga av hjärnan. Genom att stilla följa en tråd och se den löpa runt i handen upplever vi människor av någon märklig anledning ett lugn komma över oss.

En anledning kan vara att vi får arbeta med våra fingrar och låta dem göra jobbet för oss, istället för att bara sitta och läsa eller arbeta framför datorn. Dessutom kan vi få ett färdigt resultat av arbetet. En virkad grytlapp är alltså dels användbar i köket men den skänker också en känsla av stolthet och självförtroende.

Det finns idag en uppsjö av olika pyssel och handarbeten. En del tycker mest om att sticka, sy eller arbeta med textilier på annat sätt. Andra håller sig mer till trä eller metall, medan andra riktar in sig på att göra en produkt, så som fågelholkar, för att bli riktigt bra på det. Kreativiteten flödar alltså som aldrig förr.

Extern skribent

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq