3 sätt att maxa semesterkassan

publicerad 9 juni 2022
- Extern skribent
Tips för semesterkassan! Foto: Holiday. Licens: Pixabay
ArcanumSkolan
Tips för semesterkassan! Foto: Holiday. Licens: Pixabay
Tips för semesterkassan! Foto: Holiday. Licens: Pixabay

I ljuset av att semestertider närmar sig med stormsteg för många svenskar tänkte vi i det här inlägget dela med oss av 3 sätt att maxa semesterkassan på. En gång i tiden hade Sverige en betydande industrisektor där de flesta industrier som ingick i sektorn stängde helt i juli. Därifrån kommer begreppet industrisemester som idag anses allmänt vedertaget.

Idag ser Sverige annorlunda ut, tjänstesektorn har vuxit, de flesta företag verkar på globala marknader och fabrikerna är långt färre. Trots detta visar en undersökning från ett par år tillbaka att cirka femtio procent av svenskarna ändå tar ut sin semester under juli månad. Den klassiska industrisemestern står därmed fortfarande högt på önskelistan bland förvärvsarbetande svenskar.

Utnyttja rabattkoder och erbjudanden

Ett första tips för att spara pengar i syfte att lägga undan till semesterkassan är helt enkelt att spendera mindre pengar. Det gäller med andra ord att tänka efter både en och två gånger innan man bestämmer sig för ett köp – även om det rör sig om mindre sådana som en kaffe på stan eller ett klädesplagg. Om du dock trots detta känner dig tvingad att handla något rekommenderar vi att leta efter- och utnyttja rabattkoder och andra erbjudanden till fullo.

Många företag idag, oavsett bransch, erbjuder nya kunder välkomsterbjudanden, eller sina befintliga kunder bonus- och poängprogram. Syftet är i 9 fall av 10 dels att inledningsvis locka till sig kunder, dels att hålla kvar hans eller hennes kundlojalitet och kundnöjdhet över tid. Undertecknad lyckades efter en snabb Googlesökning på ett par minuter hitta allt från rabattkoder för klädköp på H&M till gratis leverans av mat genom Foodora, och spelsajten expekts välkomsterbjudande för nya spelare. Gör det avslutningsvis därför till en rutin att alltid Googla eventuella rabatter innan du handlar något, stort eller smått.

Se över och säg upp

Många bäckar små – det må låta klyschigt men när det gäller pengar och sparande räcker detta ordspråk långt. Genom att strypa många små, onödiga utgifter i vardagen kan du nämligen sammantaget skapa en mer hälsosam ekonomi och ett utökat sparande till semesterkassan.

Ett tips är att se över dina löpande abonnemang och prenumerationer vad gäller allt från el till bredbandsleverantör. Efter att du skapat dig en översikt över dina fasta månatliga kostnader kan du börja se dig om efter leverantörer som erbjuder bättre priser eller erbjudanden.

När du ändå är i gång rekommenderar vi att du säger upp eventuella prenumerationer på nöjessajter som Netflix, HBO eller boktjänsten Storytel för att nämna några vanliga exempel. De lokala biblioteken landet runt har ett fantastiskt utbud av film på Cineasterna samt av böcker- och e-böcker som du får tillgång till helt gratis genom ditt lånekort.

Matlådor for the win

Ett av de mest effektiva sätten att spara ihop pengar till semesterkassan snabbt är att pausa samtliga måltider på lokal helt och hållet för en viss tid. Visst kan det vara nog så lockande att äta lunch på stan varje dag och att slippa böka med inhandling, tillagning och disk men faktum är att utgifter för restaurang och café lätt har en tendens att skena iväg om man inte hejdar sig.

Lägg vidare till den uppsjö av budföretag som erbjuder hemleverans av restaurangmat som Uber Eats och Foodora som dykt upp på den svenska marknaden på senare år så förstår du att det ibland är helt rätt att sätta stopp helt och hållet.

Vi rekommenderar istället att du kollar in matkonton som bland annat Under tian och gör det till rutin att göra storkok och preppa matlådor som räcker både till lunch på jobbet och som du kan frysa in och värma upp när energin och motivationen till matlagning lyser med sin frånvaro.

Extern skribent

ArcanumSkolan

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *