10 typiska karaktärsdrag hos mycket intelligenta människor

-

KULTUR. Videokanalen Brainy Dose sammanställer 10 typiska tecken på hög intelligens och vad mycket intelligenta människor gör annorlunda. Intelligens är en egenskap som ofta missförstås. Många tror att intelligens enbart är en fråga om IQ, men din intelligens handlar mycket om kombinationen hur du tänker och beter dig.

Sammanställning: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

10 typiska tecken på hög intelligens

  1. De praktiserar självreflektion och självförbättring. Självmedvetenhet är ett typiskt karaktärsdrag. De är mycket medvetna om sina egna tankar, känslor och beteenden, både negativa och positiva och konsekvenserna av dessa.
  2. De drivs av sin nyfikenhet att förstå sig själva och omvärlden. De vill lära sig allt möjligt och växa som människor. De har en egenhet att gräva djupt för att finna bakomliggande orsaker till problem och fenomen. Samtidigt förstår de att ingenting är statiskt.
  3. De är bra på att lyssna innan de talar. Andras åsikter är viktiga att ta till sig. De försöker aldrig bevisa sin intelligens genom att dominera en konversation.
  4. Högt intelligenta människor är inte rädda för att ha avvikande åsikter i relation till kollektivet. De är öppensinnade, men står ofta fast vid sina värderingar. De är inte lätta att övertyga eftersom de ifrågasätter det mesta. Egenskapen kan göra att de framstår som envisa och svåra att komma överens med. Å andra sidan, när högt intelligenta människor talar kommer orden från en källa av starkt självförtroende. Högt intelligenta människor utgår från fakta och kritiskt tänkande snarare än att de följer den kollektiva och konformativa strömmen.
  5. De söker intellektuell stimulering. De älskar att vidga sina vyer och sitt kunnande. Livet är en livslång process av expansion och kontinuerligt lärande.
  6. Högt intelligenta människor söker en djupare mening i livet. De betraktar bredare perspektiv. De integrerar erfarenheter med observationer och kommer på nya idéer. De ser mönster och samband som andra människor ofta missar.
  7. De är öppna med sina misstag. Högt intelligenta människor medger ofta att de har fel om de bevisligen har fel. De söker ständiga förbättringar och tar ansvar för sina handlingar samtidigt som de undviker att skylla sina egna problem på andra.
  8. De vill ofta sätta upp tydliga mål. De vet vad de vill uppnå och är säkra på att de kan uppnå sina mål. Denna självsäkerhet säkerställer att de lyckas och att de stannar kvar vid sina intentioner. De har förstått att världen inte är skyldiga dem framgångar utan att de själva måste arbeta för dem.
  9. De använder sin tid med klokhet genom att med ett laserfokus spara på tid och resurser.
  10. Högt intelligenta människor omfamnar sina udda egenskaper. De är okay med att vara udda. De kan klä sig annorlunda, lyssna på musik som andra inte lyssna på eller läsa böcker som andra tycker är tråkiga. De bryr sig inte om vad andra tycker om dem.

Sammanställning: Torbjörn Sassersson, NewsVoice en nättidning som stimulerar din intelligens

Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson red.http://www.sasser.net/
Torbjörn Sassersson är redaktör på NewsVoice.se. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995 och har i övrigt en bakgrund inom webb-PR, IT och kommunikation.

22 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

22 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Bosse Bus
Bosse Bus
Gäst
13 juli 2022 kl 09:32

Man kan mycket väl vara högintelligent, och i allra högsta grad vara medveten om att man är helt utlämnad till andra människors välvilja, och därför dra sig för att blotta sig för mycket. Ovanstående tycks vara en beskrivning av människor med en IQ högre än genomsnittet kombinerad med en grandios självbild och en släng av autism. Skulle också kunna vara ett resultat av brist på verkliga motgångar och en barndom i ett hav av “Fan vad duktig du är!”.
//Jag är inte bitter

Linden
Linden
Gäst
3 juli 2022 kl 17:52

Högt intelligenta människor är inte rädda för att ha avvikande åsikter i relation till kollektivet.

De är öppensinnade, men står ofta fast vid sina värderingar. De är inte lätta att övertyga eftersom de ifrågasätter det mesta.

Egenskapen kan göra att de framstår som envisa och svåra att komma överens med. Å andra sidan, när högt intelligenta människor talar kommer orden från en källa av starkt självförtroende.

Högt intelligenta människor utgår från fakta och kritiskt tänkande snarare än att de följer den kollektiva och konformativa strömmen.”

En beskrivning på en dissident?

docprometheus
docprometheus
Gäst
1 juli 2022 kl 20:22

Jag är återfödd i denna Jord avsett att lära mig två intressanta och spännande perspektiv. Alltså den svarta perspektiv och vita perspektiv.

Dessa anses enligt mig vara kärnan till större perspektiv till nästa liv nånstans i universum. (Efter-livet om man är petig, noga med kring Jordiska religiösa texter)

Vanadis
Vanadis
Gäst
30 juni 2022 kl 19:25

Jag är inte satt till Jorden för att tillfredställa alla andra, jag är här för min egen resa oavsett vart jag befinner mej.

Lennart Fröderberg
Gäst
30 juni 2022 kl 19:16

Intelligens är enligt mig m.fl förmågan att ha förmågan att läsa mellan raderna.

Andy Sr Einstein
Andy Sr Einstein
Gäst
30 juni 2022 kl 13:30

wha Jag stämmer in på alla 10 punkterna! Punkt 7 är den bästa så klart eller hur? Jag har bra självinsikt och är öppen att ifrågasätta mig själv.

 Uthållighet är obetalbart “Det är inte det att jag är så smart; det är att jag står ut med problem längre.”

Mjölner
Mjölner
Gäst
29 juni 2022 kl 15:24

Kan konstatera att någon påstår att humor inte är rolig. Det var inte roligt och inte heller intelligent skrivet. Kanske åsyftas det förhållandet att det finns en massa dumt folk, liksom jag.

Birgit Sjölander
Birgit Sjölander
Gäst
29 juni 2022 kl 14:26

Mycket bra beskrivning Torbjörn. Det fattas att de också har överseende med andra människors svaghet utan att vilja tvinga dem till sina egna insikter möjligen bara upplysa dem i fall de är redo att lyssna.

statskupp
statskupp
Gäst
29 juni 2022 kl 10:21

Så “intelligent” är något föränderligt… kan kopplas till värdegrund mm som pådyvlas oss. Det där är inte speciellt in telligent Sassersson ,-)

Å. Södergren
Å. Södergren
Gäst
29 juni 2022 kl 06:43

Ett gott skratt kan skänkas om man ser dess motsats. Under en tid intar människan en mängd olika identiteter såsom lärare, sjuksköterska, busschaufför, polis, politiker, förälder, pilot, militär etc.
Ta nu en identitet och placera den i en helt fel situation, alltså i tid och rum.
Löser upp fixa idéer, intelligensens motpol.

Roger P
Roger P
Gäst
28 juni 2022 kl 21:50

Bli pokerspelare så får du annan insikt av dina människor du möter, även utanför spelplanen….
IQ löser inte hammaren och spiken som ska slås ner i brädan, eller skruven med skruvmejsel.
Ai kan dom stoppa upp någonstans i mörkret.

SteffoBlack
SteffoBlack
Gäst
28 juni 2022 kl 15:57

…Hahaha 😉

Martin Lidström
Martin Lidström
Gäst
28 juni 2022 kl 13:53

Intressant uppställning.
Jag håller dock inte med om artikelns utgångspunkt “10 typiska tecken på hög intelligens”. Jag skriver detta utifrån mitt eget perspektiv -med egen erfarenhet-, och en med åren tilltagande förståelse för hur vi människor fungerar (tycker jag själv då :-))

Intelligens i bemärkelsen högt IQ (som jag antar att artikeln syftar på) är inte mer än en Ferrari utan chaufför för att göra en bilanalogi. Ferrarin har potential men är värdelös som bil med en förare som inte kan köra.
Intelligens menar jag är att ha hög processorkapacitet och i många fall bl a ha en hög analys och visualiseringsförmåga. Dock är denna kapacitet beroende av vad bäraren har varit med om och lärt sig.

Jag skulle säga att bland de farligaste människorna på jorden är högintelligenta individer med begränsade perspektiv. Dessa är i många fall ansvariga för de “framsteg” inom t ex vapen och läkemedelsindustrin. Kreativa, uppfinningsrika, nytänkande, osv, utan en uppfattning om konsekvensanalys ur ett mänskligt perspektiv.

Tillbaka till uppställningen så är hög intelligens inte en förutsättning för att uppfylla punkt 1-10, men självklart underlättar det att ha en skarp hjärna oavsett vad vi vill göra.

Jan Petersson
Jan Petersson
Gäst
28 juni 2022 kl 11:46

Du tar fram de verkliga aspekterna på intelligens, men det är heller inget att skryta om som folk gör för sitt höga IQ, som är ren lekstuga jämfört med Yatzy, att söka den felande länken, och det har sannerligen inte med minsta intelligens att göra.
Som min kära morfar Thor sa till mig när jag var 10 år; -Janne bli aldrig en kopia, behåll din originalitet livet ut, alla föds som original och de flesta dör som kopior.

Och så är det ju särskilt med den indoktrinering vi alla utsätts för i utbildningen som Bilderbergsgruppen gör allt och informerar om att de ska absolut inte lära elever att ifrågasätta och tänka kritiskt, utan bara lära sig repetera vad lärarna lär ut.

Det jag hänvisar till om att inte skryta om vad man kan lärde jag mig i teatern ( inte att förväxla med filmen som inte alls har samma budskap ) TIMMARNA MED RITA, där hon uppsöker en professor och vill han ska lära denna slafsa att bli intelligent.
När hon lärt sig säg hälften går hon omkring och sprätter sina kunskaper och idiotförklarar sin omgivning, då är Rita värre som människa än när hon först uppsökte professorn.
När hon är mycket mer utvecklad agerar hon helt underbart då hon som Q skriver, hon ger vissa ledtrådar till folk så de blir nyfikna på att söka mer kunskap.

Jan Petersson
Jan Petersson
Gäst
28 juni 2022 kl 11:23

Torbjörn, jag respekterar dig sedan tidigare och vi har haft en del med varandra att göra, din sammanställning av varför Gud väljer just dessa människor att få upp leva den nya goda världen i denna TRANSFORMATION TIME är precis vad som sker, för om vi verkligen tänker efter så måste de som återstår när allt detta är över runt 2030, så måste dessa människor inse att först måste de GEMENSAMT städa upp allt ont i denna världen, därefter gå samman och besluta hur de ska leva i den nya världen, hur de ska uppfostra och utbilda kommande generationer, för vi är den generation som genomför allt detta som ingen tidigare generation i världshistorien fått previliegiet att utföra, så sannerligen, VI ÄR DE UTVALDA, och måste ge tillbaka skapelsen till Gud.
Kram och full respekt till dig Torbjörn

Håkan Svensson
Håkan Svensson
Gäst
Reply to  Jan Petersson
28 juni 2022 kl 19:16

Det var kanske ett tecken på intelligens att formulera en så lång mening.

Mats Jangdal
Mats Jangdal
Gäst
28 juni 2022 kl 11:11

Det där känns väldigt bekant. 😉
Jag brukar säga att humor är ett säkert tecken på intelligens. Dock inte lyteskomik och sådant som förnedrar människor.

Rita Ekholm
Rita Ekholm
Gäst
Reply to  Mats Jangdal
28 juni 2022 kl 15:11

Lagom Humor kan vara intelligent ibland, men inte inom politiken,
Politikerna är redan humor så det behöver vi inte mera av.
Finns redan ett parti som bygger helt på humor, ser inget roligt där, bara sorligt, med vissa gillar det, då behöver man inte tänka själv, då skrattar man, håller med och ser intelligent ut.  

Rita Ekholm
Rita Ekholm
Gäst
28 juni 2022 kl 08:53

Kunde inte definierat det bättre
Livet är en skola från vaggan till graven, den dagen du tror dig veta och kunna allt, har du förlorat förmågan att överhuvudtaget lära dig någonting.
Värden förändrar och vi måste förändras med värden, allt har sin tid men dom grundläggande värderingarna är ofta dom samma.
Skulle vilja tillägga, gör en bra gärning varje dag livet ut, handlar inte om pengar, ett vänligt ord, ett handtag, öppna en dörr, lyssna, tilltala människor du kanske inte känner, i en butiks kö, i affären, i bussen mm.
Bollen studsar alltid tillbaka som du slänger den.
Ifrågasätt allt, var nyfiken, upptäck nya människor, se dom, läs på om allt, dagsaktuellt, historia, politik om andra länder.
Vi har fått en hjärna vi måsta använda, annars skrumpnar den bort.
Säg aldrig till ett barn, ”du kan inte” frasen borde helt plockas bort från svenska akademins ordlista.    
Lär dig tänka helt själv

olapousette
olapousette
Gäst
Reply to  Rita Ekholm
29 juni 2022 kl 09:07

Det blir en smula komiskt med ofrivillig felstavning av världen.
Och tvärtom, ” värden är liten sa han som hyrde av en dvärg “.
Skämt åsido. Poeten säger att den högsta formen av intelligens
är medkänsla. Att utveckla gott omdöme och välja hur en vill reagera på omvärlden och agera för gott välbefinnande är klokt. Att kunna ge och ta emot kärlek kanske är det viktigaste av allt..

Erik Forsman
28 juni 2022 kl 08:42

11. Det är i högre grad deprimerande än andra mindre bemedlade människor.

12. De inser även trots, eller tack vare, all sin kapacitet att förmågorna är begränsad till enbart tankar, idéer samt insikter och inser därför att den samma visdomen finns i det högre medvetande, inte i hjärnans kognitiva begränsade funktioner.  
 

Agneta Holst
Agneta Holst
Gäst
Reply to  Erik Forsman
1 juli 2022 kl 12:39

Det finna även ett högre medvetande som även hjärnan kan komma i kontakt med och då går vi in i en högre dimension som avlägsnar oss från det materiella och det blir mer spirituellt. Skillnaden är märkbar!

Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson red.http://www.sasser.net/
Torbjörn Sassersson är redaktör på NewsVoice.se. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995 och har i övrigt en bakgrund inom webb-PR, IT och kommunikation.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV