Olaglig kartellbildning – När skall Sveriges myndigheter agera för att stoppa den?

publicerad 27 juni 2022
- av Jan Norberg
Jan Norberg, 10 juli 2021, selfie

OPINION. Ibland får man nypa sig i armen för att kontrollera om man förstått ett budskap korrekt. Sverige har uppemot 500 olika myndigheter vilka alla har fått ett uppdrag av de politiker vilka styr över myndighetscheferna, de så kallade generaldirektörerna.

Text: Jan Norberg

Dessa korrupta myndighetschefer gör allt för att i vått och torrt vara sina politiska välgörares lydiga hantlangare, detta alldeles oavsett om sossarna för tillfället sitter med regeringsmakten eller ej.

Det behövs inte heller någon raketforskarexamen för och inse att myndigheternas främsta uppgift, dvs att övervaka och nitiskt förfölja alla ursvenska undersåtar har öppnat för ett av Europas mest utsatta folk att åka rutschbana utför den s.k. välståndsligan.

När inflationen på kort tid nått rekordnivåer så gör den svenska samlade politikerkåren absolut ingenting för att försöka hejda detta gift.

I Portugal tar man tag i olaglig kartellbildning

I Portugal däremot så agerar såväl myndigheter, politiker som rättsväsendet för att verkligen hjälpa sina medborgare så att de internationella handelskedjorna inte utnyttjar situationen för att med hänvisning till inflation smyghöja sina priser med hjälp av olaglig kartellbildning.

Portugal News om olaglig kartellbildning (juni 2022). Skärmdump från: theportugalnews.com
Portugal News om kartellbildning (juni 2022). Skärmdump från: theportugalnews.com

Artikeln som jag länkar till visar tydligt att prisdrivande karteller bildas på ett mycket sofistikerat sätt och som gör det svårt för vanliga medborgare att värja sig för onödiga prishöjningar.

När får vi se något liknande ingripande i Sverige? Jag kanske skall påpeka att Portugal också har en socialistisk regering men de agerar fortfarande till sina medborgares fromma, i alla fall delvis.

Text: Jan Norberg