Överdödlighet i England och Skottland ökar oroväckande, säger experter

publicerad 10 juli 2022
- av NewsVoice
Sjukhus. Foto: Olga Kononenko (Ukraina). Licens: Unsplash.com
Överdödlighet i England och Skottland ökar oroväckande. Foto: Olga Kononenko (Ukraina). Licens: Unsplash.com
Sjukhus. Foto: Olga Kononenko (Ukraina). Licens: Unsplash.com

SJUKVÅRD. Dödsfallen ökar, men inte på grund av covid, enligt statitiska data från England och Skottland. Inledningsvis trodde vårdexperter att Covid-19, brister i sjukvården och levnadskostnadskrisen kunde vara skyldiga till överdödligheten, men dödsfallen på grund av blodproppar, demens och cancer har ökat dramatiskt.

Dödssiffran i England och Wales fortsätter att stiga, allt medan covidrelaterade dödsfall sjunker. Dödsfallen vid sidan av dödsfall beroende på coronavirus utgör hälften av all överdödlighet. Mönstret i dödlighet förändrades från och med juli 2021.

Uppgifter från Office for National Statistics Data (ONS) visade på 1540 dödsfall i överskott under veckan som slutade den 24 juni, men bara cirka 10 % av dessa dödsfall orsakades av Covid-19, rapporterar den brittiska tidningen The Telegraph.

Vaccinationer i England 2021
Vaccinationer i England 2021

Antalet extra dödsfall i Skottland är konsekvent är högre än genomsnittet under andra halvan av 2021.

Läs mer: Färska risk-nytta-analyser visar att covidvaccinerna skadar mer än att de gör nytta

Överdödligheten måste utredas

Under de sista sex månaderna av 2021 var dödsfallen i Skotland över genomsnittet och de steg till mer än 20 % över genomsnittet vid vissa tillfällen.

“Även om dödsfall i Covid-19 fortsatte att representera den största enskilda orsaken till alltför stora dödsfall (och dödsfall i luftvägarna förblev liknande det långsiktiga genomsnittet), var “andra” dödsorsaker, cirkulationsdödsfall, demens/Alzheimers dödsfall och cancerdödsfall alla högre än väntat”, sa dr Lynda Fenton, konsult vid Public Health Scotland.

Hälsoexperter på Office for National Statistics Data (ONS) i England uppmanar till brådskande utredningar om vad som orsakar överdödligheten.

Text: NewsVoice

Källor och relaterat