Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Överdödlighet i England och Skottland ökar oroväckande, säger experter

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 juli 2022
- NewsVoice redaktion
Sjukhus. Foto: Olga Kononenko (Ukraina). Licens: Unsplash.com
Överdödlighet i England och Skottland ökar oroväckande. Foto: Olga Kononenko (Ukraina). Licens: Unsplash.com
Sjukhus. Foto: Olga Kononenko (Ukraina). Licens: Unsplash.com

SJUKVÅRD. Dödsfallen ökar, men inte på grund av covid, enligt statitiska data från England och Skottland. Inledningsvis trodde vårdexperter att Covid-19, brister i sjukvården och levnadskostnadskrisen kunde vara skyldiga till överdödligheten, men dödsfallen på grund av blodproppar, demens och cancer har ökat dramatiskt.

Dödssiffran i England och Wales fortsätter att stiga, allt medan covidrelaterade dödsfall sjunker. Dödsfallen vid sidan av dödsfall beroende på coronavirus utgör hälften av all överdödlighet. Mönstret i dödlighet förändrades från och med juli 2021.

Uppgifter från Office for National Statistics Data (ONS) visade på 1540 dödsfall i överskott under veckan som slutade den 24 juni, men bara cirka 10 % av dessa dödsfall orsakades av Covid-19, rapporterar den brittiska tidningen The Telegraph.

Vaccinationer i England 2021
Vaccinationer i England 2021

Antalet extra dödsfall i Skottland är konsekvent är högre än genomsnittet under andra halvan av 2021.

Läs mer: Färska risk-nytta-analyser visar att covidvaccinerna skadar mer än att de gör nytta

Överdödligheten måste utredas

Under de sista sex månaderna av 2021 var dödsfallen i Skotland över genomsnittet och de steg till mer än 20 % över genomsnittet vid vissa tillfällen.

“Även om dödsfall i Covid-19 fortsatte att representera den största enskilda orsaken till alltför stora dödsfall (och dödsfall i luftvägarna förblev liknande det långsiktiga genomsnittet), var “andra” dödsorsaker, cirkulationsdödsfall, demens/Alzheimers dödsfall och cancerdödsfall alla högre än väntat”, sa dr Lynda Fenton, konsult vid Public Health Scotland.

Hälsoexperter på Office for National Statistics Data (ONS) i England uppmanar till brådskande utredningar om vad som orsakar överdödligheten.

Text: NewsVoice

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq