Låg risk för rysk valpåverkan enligt experterna – Men svensk Östersjöpåverkan är inte att leka med

publicerad 7 juli 2022
- av Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson, 17 nov 2021. Pressfoto: NewsVoice.se
Torbjörn Sassersson, 17 nov 2021. Pressfoto: NewsVoice.se
Torbjörn Sassersson. Pressfoto: NewsVoice.se

VÄRLDEN. Risken för att Ryssland kan påverka det svenska valet 2022 är liten, skriver Journalisten. Per Enerud vid Myndigheten för Psykologiskt Försvar (MPF) och Ola Svenonius vid Försvarets forskningsinstitut (FOI) tror att ryssarna nuförtiden är “upptagna med annat” och de flesta svenskar är ju ändå bögar.

Per Enerud och Ola Svenonius uttalade sig under Journalistens seminarium ”Så kommer utländsk makt att vilja påverka valet” i Almedalen (Visby) på onsdagen. Enerud sa att Ryssland ärmycket upptaget på annat håll och att Sverige dessutom är ett oerhört perifert mål.

“Sverige är inte viktigt för Ryssland. Vi ser inga dokumenterade försök från någon främmande stat att påverka det svenska valet”, men svenskarna får inte heller slappna av, tillade han.

Alla är bögar i Sverige“, enligt Ryssland, säger Per Enerud…

Per Enerud poängterade att en rysk påverkanskampanj sannolikt har som mål att påverka en mindre del av befolkningen och att den i huvudsak berör de tre områdena: migration, militarism och moralförfall. Det som oroar mest är de partier som vill komma över 4 procentspärren

“Det finns svenska partier som ligger nära fyraprocentsspärren. Det behövs väldigt lite för att förändra väldigt mycket i en valrörelse.” – Enerud

Enligt Enerud ser den ryska desinformationen ut ungefär så här:

“Alla är bögar i Sverige, vi är invaderade av araber och vi styrs av militärhysteriska eliter som vill hämnas slaget vid Poltava. Just Poltava återkommer mycket och ofta i rysk desinformation.

Det finns ett slags ”överljug” om att Sverige styrs av en korrumperad elit som vill ha hit billig arbetskraft i form av araber från Nordafrika, elitpersonerna är själva bögar och som stöttas av feminister som är trötta på att svenskar inte är riktiga karlar och därför vill ha hit arabiska män.

Och över detta svävar de militaristiska soldaterna som vill hämnas slaget vid Poltava”.

NewsVoice kommentar

Den påverkan som de västliga maktetablissemangen är mest oroade för är den ryska statsfinansierade tidningen Russia Today (RT.com) som kan liknas vid den statsfinansierade kanalen SVT bortsett från att RT innehåller betydligt mindre propaganda än SVT.

Kanalen RT har de senaste 10 åren stigit som en sol som kastar ett antiseptiskt ljus över EU:s, Europas och USA:s baksidor. RT granskar med stor framgång förljugenheten och propagandan i de västliga nyhetskanalerna, kanaler som transformerats till PR-byråer med dolda uppdrag från EU, NATO och de västliga megaföretagen, inkluderat bankerna och vapenföretagen.

Den tyska journalisten Udo Ulfkotte avslöjade sin bok “Journalists for Hire” hur mängder av tyska journalister fick ersättning från amerikanska Pentagon för att skriva NATO-vänligt i tysk press.

Läs mer: Tyskar ser negativt på USA och endast 1,9% ser Ryssland som ett hot

Redaktionen bakom RT har också blivit mycket skicklig på att attrahera intelligenta och svårkorrumperade journalister från Väst, skribenter som upplever sig förtryckta i sina hemländer. Dessa väljer att gärna skriva för RT.

“What goes around – comes around” runt Östersjön

Vi på NewsVoice, som också arbetar oberoende och därför ogillas av den populistiska makten i Sverige, noterar att vi inte kan verifiera att ryssarna fortfarande skulle vara sura för förlusten av Poltava för över 300 år sedan (år 1709), men det finns en brasklapp.

Undertecknad intervjuade en före detta rysk spionchef som säger att ryssarna har stor respekt för Sverige och att de ser på världens utveckling utifrån ett cykliskt perspektiv. Det betyder att Sverige, som en gång var en stormakt runt Östersjön, återigen kan resa sig och återta samma ledande maktposition runt innanhavet, enligt den forne spionchefen.

I och med inträdet i den “fredsbevarande” krigsorganisationen NATO och diverse samarbeten med storebror Washington, Brüssel och de nordiska länder kanske den svenska regeringen känner sig frestad av att återta Östersjöområdet för att bygga en “fredbevarande” zon som ska mota Ryssland i grind.

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Bli inte förvånad om ”Anderssonskan” ställer in valet i September. Är man maktgalen så är man det.
  Hon kan styra sina trupper som infiltrerat nästan alla svenska institutioner från Sveavägen 68, då som nu.

 • “Sverigebilden” får ju inte rubbas och även om ryssarna säger sanningen så spelar det ingen roll eftersom sanningen har ingen relevans längre. Media håller inte på med nyheter utan “agendajournalistik” m m. För övrigt är det EU och USA som påverkar valen i Sverige men det får man som “medieforskare” inte säga för då är “karriären” över och man får ta ett riktigt jobb!

 • “…ryssarna fortfarande skulle vara sura för förlusten av Poltava“??? Ironi, eller? Kalle dussin förlorade slaget, den svenska armén likviderades av den ryska, som leddes av tsar Peter, och Sverige förlorade för alltid sin stormaktsställning, i efterdyningarna av det nederlaget.

  För övrigt tycks ryssarna rätt ha uppfattat dagsläget i Sverige, enligt vad Enerud säger i artikeln. Svenskarna har röstat bort den svenska krigsmakten och vill inte försvara sitt land. För att ändå ha någon som håller fiender borta köper nu den svenska fruntimmersregeringen beskydd av gangsterorganisationen NATO (North Atlantic Terror Organization), precis som de övriga krakarna i Europa. (Tyskland är fortfarande ockuperat av USA, så dess NATO-medlemskap är påtvingat.)

  Dessutom är det främst kvinnor som röstat för massinvandring från MENA-länderna. Tidigare nöjde sig dessa med importen av virila italienare och sydamerikaner, men nu har aptiten vuxit. Tydligast ser man detta på vissa damer i SFI (Svenska För Invandrare), som inte verkar veta till sig, förrän de kan hoppa i säng med invandrar’barnen’ från Afghanistan.

  Hur det står till med bögeriet hos svenskarna är väl inte riktigt utforskat, men förra rikspolischefen gick i alla fall på bögklubb på Kanarieöarna och svenska ÖB kämpar som en furie, för att få allsköns sexuella avvikare under sig.

  Så för svensk expansionistisk aggression behöver ryssarna minst av allt oroa sig. Deras största bekymmer är väl vad och vilka som nu tar över här, när svenskarna har totalförstört sitt land.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *