CFD handel – är det ett bra sätt att investera på?

publicerad 31 augusti 2022
- Underhållning @NewsVoice
CFD-handel. Foto: Yiorgis Ntrahas Licens: Unsplash
CFD-handel. Foto: Yiorgis Ntrahas Licens: Unsplash
CFD-handel. Foto: Yiorgis Ntrahas Licens: Unsplash

Att allt fler fattar intresse för investeringar är något som man kan se tydligt idag. Det blir mer och mer vanligt att såväl unga som vuxna väljer att investera sina pengar på olika sätt, och det alltså då inte bara i de traditionella aktierna och fonderna.

Detta ökade intresse för investeringar beror inte bara på att det idag är så otroligt enkelt att hitta olika alternativ för att investera sina pengar. Utan detta ökade intresse beror även på att det för varje år erbjuds fler och fler alternativ – så som AvaTrade och CFD-handel – till hur och var man kan investera pengarna.

Oavsett hur din situation ser ut, oavsett vad du har för kunskap och erfarenheter, och oavsett vad du har för behov och önskemål kommer du alltså att kunna hitta passande investeringsmöjligheter. Ett investeringssätt som blivit väldigt populärt på senaste är valuta- och CFD-handel. Men vilka för- och nackdelar finns det egentligen med det?

Vad är CFD-handel?

CFD-handel kan kort förklaras som att man handlar med underliggande tillgångar (utan att äga de), det vill säga att du investerar genom att spekulera i och göra en vinst på denna tillgångens upp- eller nergång. Anledningen till att just handel på detta sätt har blivit så pass populärt är för att det är hyfsat enkelt att förstå sig på den formen av handel.  

För att utföra denna typ av handel och investeringar krävs det dock att du använder dig av ett specifikt finansiellt derivatinstrument – detta finns tillgängligt hos de börsmäklare som erbjuder CFD-handel. Är du medlem eller har ett konto hos någon av dessa börsmäklare kommer alltså även du erbjudas att använda detta instrument för att investera pengar. 

Är CFD-handel ett bra sätt att investera sina pengar på? 

Så är denna typ av handel ett bra sätt att investera sina pengar på? Precis som med alla andra investeringsformer och alternativ finns det såklart både för- och nackdelar med CFD-handel, det vill säga ”contract for difference” som det står för. 

Vilka som är för- och nackdelarna med CFD-handel beror inte bara på själva handelsformen i sig. Utan om det är ett bra eller dåligt investeringssätt beror även på din erfarenhet och kunskap, dina förutsättningar, samt dina önskemål och ambitioner. 

För att göra det så enkelt och tydligt som möjligt för dig kommer vi att rada upp några tydliga förmåner och potentiella nackdelar med just handel i form av ”contract for difference”:

Möjliga risker med CFD-handel

  • Vid CFD-handel tillkommer det avgifter när du köper och säljer dina positioner – går du in och ur olika tillgångar flera gånger dagligen kan dessa avgifter bli höga 
  • När man handlar med CFD:er handlar man med hävstång, vilket i sig kan innebära stora risker för förlust om investeringen inte går åt samma håll som man tänkt
  • Det kan finnas stora skillnader i regelverket när det kommer till CFD-handel i olika länder – dessa måste du ha koll på!

Möjliga förmåner med CFD-handel

  • CFD-handel erbjuder dig att handla på flera olika tillgångars prisrörelser. Det vill säga, du kan välja att investera i de underliggande tillgångarna hos såväl aktier och valutor som hos råvaror och andra finansiella instrument.
  • Att handla med hävstång kan innebära rätt stora risker. Men, om du kan hantera din handel, har koll på vad du gör och inte satsar utöver dina tillgångar kan handel med hävstång resultera i stora vinster trots små investeringar. 
  • Du kan välja att öppna både korta och långa positioner beroende på hur du tror att tillgångens prisrörelse kommer att se ut över tiden. 
  • Vid handel med CFD:er brukar det även finnas redskap som du kan använda dig av för att sätta olika gränser, det både när det kommer till förlust och vinst. Detta gör att din handel blir tryggare. 

Extern skribent


Så här kan du stötta Newsvoice