Ukraina finns inte längre – kriget och landet drivs sedan i våras av USA och NATO

publicerad 25 augusti 2022
- av Kristoffer Hell
NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg. Pressfoto: NATO.int

UKRAINA. Den 12:e juni 2022 erkände NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg att Zelensky-regimen i Kiev förlorat konflikten mot den Ryska Federationen och att det som återstod var att inleda förhandlingar.[1]

Text: Kristoffer Hell

Detta har ännu inte skett.

Istället tog ett av USA anfört NATO och Väst över både kriget och den ukrainska statsapparaten. Det skedde inför öpen ridå - under absolut tystnad. Utan återkommande massiva stödpaket från USA och andra länder skulle Ukraina i dag nämligen inte fungera, vare sig civilt eller militärt.[2]

Av någon anledning har den här nyheten seglat under radarn på massmedia.

I samband med det orapporterade strategiska omslaget av konflikten reducerades Ukrainas president Zelensky till en zombie: en politiskt död aktör som återupplivats som animerad kasperdocka för en front i det amerikanska imperiets fortsatta expansionskrig i Europa.

NATO:s expansion
NATO:s expansion

Att Ryssland inte utropat seger, och genom det blottlagt den här upptrappningen från Väst, kan bero på att Moskva inte vill att konflikten blir allvarligare än den redan är.

Hur har då det amerikanska övertagandet av kriget i Ukraina förändrat situationen?

I sin rapportering om artilleriattackerna mot kärnkraftverket i Zaporizjzja har media hittills nöjt sig med att peka på att Kiev och Moskva beskyller varandra, samtidigt som man spelar ned att Ryssland redan är i kontroll av kärnkraftverket och där låter den ukrainska personalen att ostörd fortsätta driften.

Det är svårt att finna ett ryskt motiv för att förstöra något det redan besitter och nyligen varnade Moskva i FN för att fortsatta attacker kan sluta med ett kärnkraftshaveri som i värsta fall kan drabba ett flertal grannländer[3].

Hur Ryssland skulle använda kärnkraftsverket som något slags "fort", vilket Aftonbladet skriver, är också oklart.[4]

Anläggningen ligger inte vid en geografisk knutpunkt utan isolerat vid Dneprs södra strand.[5]

En troligare förklaring till attackerna på Zaporizjzja, givet dess läge, kan vara att Kiev av Washington har getts ett "dålig förlorare" uppdrag: om nu Ryssland inte går att besegra militärt så kan NATO ändå urinera på segerparaden genom att skapa en kärnkraftskatastrof liknande den som drabbade världen med Tjernobyl våren 1986.

Obehagligt som det scenariot kan te sig för Europa, förblir en annan geografisk verklighet att USA ligger på tryggt avstånd på andra sidan en ocean.

Ett annat sätt krigföringen förändrats, efter det amerikanska övertagandet, synes vara en övergång till mer offensiva operationer - nu senast vad som kan vara en framgångsrik attack på en rysk flottbas på Krimhalvön, i vilken åtta flygplan sägs ha förstörts.[6]

Händelsen kan ses som ett förstärkt eko av den av USA dirigerade framgångsrika lönnmordskampanjen mot ryska generaler i Donbass under våren och sommaren.[7]

Inspirerande, för Väst, som förstörelsen av flygplan på en rysk flottbas på ryskt territorium kan vara i det korta perspektivet, är frågan hur Moskva ser på situationen.

Hittills har Ryssland förnekat att en attack mot militärflygfältet Saky på Krim ens skulle ha ägt rum, utan menar att det handlat om en explosion i ett ammunitionsförråd.

Eftersom Ukraina, här definierat som ett självständigt land med en egen militär, inte längre existerar (mer än som namnet på en europeisk krigsskådeplats), är frågan hur Rysslands svar på fortsatt amerikansk intensifiering av kriget kan se ut.

För drygt två månader sedan varnade USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger för att om konflikten i Ukraina inte lösts innan augusti 2022, kan den sluta i katastrof.[8]

Det finns fler sett att genomföra en attack med kärnvapen.

En metod är kärnvapenrobotar.

En annan att bomba civila kärnkraftverk.

Om den amerikanska aktiviteten börjar upplevas som ett extensiellt hot mot den Ryska Federationen, tillåter Rysslands nuvarande kärnvapendoktrin användandet av atomvapen.[9]

Text: Kristoffer Hell, författare till boksviten "Västs Mörka Hjärta: 9/11, Geopolitisk terrorism & Globaliseringsagendan", "Demokrati till Döds - Sveriges väg in i den globala diktaturen" och "Covid 1984"

Referenser