Carl Bildt kommenterar Nya Dagbladets artikel om RAND:s krossa-EU-dokument

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 19 september 2022
- NewsVoice redaktion
Nya Dagbladet, Carl BIldt och RAND Corporation. Montage: NewsVoice
Nya Dagbladet, Carl BIldt och RAND Corporation. Montage: NewsVoice
Nya Dagbladet, Carl Bildt och RAND Corporation. Montage: NewsVoice

VÄRLDEN. Nya Dagbladets artikel om ett förmodat läckt RAND Corporation-dokument har blivit en världsnyhet. ”Planerar USA Europas slut?”, skriver Wolfgang Jeschke i Paraguay som översatt artikeln till tyska. ”Det är förstås falsifierat från början till slut. Det finns ingen sådan rapport från Rand Corporation”, skriver Carl Bildt på Twitter.

De senaste fem åren har Carl Bildt arbetat som rådgivare till RAND:s europeiska division. På RAND:s webbplats stod det i januari 2016 att Bildt utsågs för att ”erbjuda nya insikter och komplettera attribut representerade av nuvarande medlemmar”, och att dessa rådgivare skulle ”ge viktig oberoende vägledning, informerad av olika erfarenheter och professionell utmärkelse”, skriver Nya Dagbladet.

Nya Dagbladets artikel om RAND, som publicerats både på svenska och engelska, har redan nått närmare 200.000 läsare världen över och fått spridning i minst 21 länder där ibland Kina, USA, Japan och Ukraina med flera.

Den ryska ambassaden i Sverige delade i lördags Nya Dagbladets artikel på sin officiella Twitter-kanal.

A top US think tank has slammed a Swedish news report which claimed that it plotted to weaken Germany and the EU by provoking Russia into attacking Ukraine”, skriver ryska Russia Today.

Läs mer: Så vill RAND Corporation krossa Europa med krig i Ukraina och stoppade energileveranser från Ryssland

RAND-rapporten som NewsVoice OCR-skannade handlar om hur en amerikansk tankesmedja med nära relation till makten i Washington i januari 2022 verkade ha planetat hur den europeiska ekonomin ska knäckas genom att provocera fram krig i Ukraina med en beräknad och katastrofal energikris som följd.

“Det har briserat som en bomb i det internationella geopolitiska debattlandskapet”, skriver Nya Dagbladet.

Debatten om Washingtons utnytjande av Europa som proxy för att angripa Ryssland har fått ny energi. Det sker i realtid och det rapporteras vinklat och dagligen om i systemmedierna som valt att inta NATO:s och EU:s position som deltagare i ett avancerat hybridkrig mot Ryssland. 

Nya Dagbladet följer upp turbulensen:

Den virala spridningen på Twitter kan följas här.

Text: NewsVoice

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice