Professor Rachel Marsden om folkomröstningarna i Ukraina: De är lagliga och legitima

publicerad 25 september 2022
- Kristoffer Hell
SVT Rapport, 23 september 2022

Folkomröstningarna i Ukraina genomförs under helgen och fram till tisdagen den 27 september. Befolkningarna i regionerna Donetsk, Luhansk, Zaporozjzja och Cherson, i vad som hittills kallats för Ukraina, ska bestämma sitt öde. Den kanadensiska professorn Rachel Marsden kommenterar. Hon säger att de är lagliga och legitima.

Text och analys: Kristoffer Hell

För att försvåra för Zelenskyregimen i Kiev att sabotera valet genom artilleribeskjutning, är många av vallokalerna mobila. Röstfrågan är enkel och rakt på sak: “Är Ni för att folkrepubliken går med i den Ryska Federationen som medlem i den Ryska Federationen?” De möjliga svaren är: Ja eller Nej.

Valen i Ukraina 2022
Valen i Ukraina 2022

När Krimhalvön, våren 2014, höll ett liknande referendum röstade 97% för att länet uppgick i Ryssland. Resultaten förväntas bli detsamma vid helgens folkomröstningar.

Beroende på hur valet går kan Ryssland i mitten på nästa vecka alltså ha utökat sitt territorium med en yta motsvarande hela södra Sverige upp till, och inklusive, Uppsalas, Västmanlands, Örebros och Värmlands län [1].

Ukraina-län. Tabell: Kristoffer Hell

Prislappen för den här nya europeiska säkerhetsordningen, där Ryssland till slut satt en bortre gräns för NATO:s ständiga expansion och återkommande provokationer, kommer att ha varit 5937 ryska soldatliv och 61.207 dödade kombattanter utsända av Kiev och NATO.[2]

Folkomröstningarna kommer bara dagar efter att Moskva annonserat en partiell mobilisering, vilket förutsägs inom loppet av några månader fyrdubbla den ryska militära närvaron i Ukraina, till 300.000 soldater – en siffra som bedöms utgöra blott en procent av Rysslands totala mobiliseringskapacitet om upp till 25-30 miljoner soldater.

Den svenska statstelevisionen Rapport och Aktuellt valde den 23:e september 2022 att kalla folkomröstningarna för “olagliga” och “skenomröstningar” – och upprepar då lydigt vad EU och NATO bestämt vad valen ska kallas [3, 4].

SVT Rapport, 23 september 2022
SVT Rapport, 23 september 2022

Text och analys: Kristoffer Hell, författare till boksviten “Västs Mörka Hjärta: 9/11, Geopolitisk terrorism & Globaliseringsagendan”, “Demokrati till Döds – Sveriges väg in i den globala diktaturen” och “Covid 1984”

Referenser

  1. Siffror från Wikipedia. Jämförelsen med Sveriges inberäknar också Krimhalvön (om ca 26 tusen km2) som sedan 2014 är en del av Ryssland
  2. Russia reveals military losses in Ukraine
  3. NATO says it will never recognize Russia’s “sham” referendums in Ukraine
  4. Bill Clinton u Predsjedništvu BiH

RT TV, inslag 24 september

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq