Kristoffer Hell: Vilken aktör tjänar på att Nord Stream 1 och 2 sprängs?

publicerad 27 september 2022
- Kristoffer Hell
Joe Biden, februari 2022. Video: C-SPAN

ANALYS. Enligt uppgifter i flera medier och danska statsministern attackerades gasledningarna Nord Stream på danskt vatten, utanför Bornolm. Under en presskonferens i februari 2022 lovade president Joe Biden att USA med all säkerhet kommer att terminera Nord Stream om Ryssland invaderar Ukraina. Bidens uttalande dokumenterat av C-SPAN är nu ett stort geopolitiskt frågetecken.

Text: Kristoffer Hell

Förutom att titta på tillvägagångssätt och förberedelser på en snabb flykt från brottsplatsen, i vattnen utanför Bornholm, kan man även ställa frågan: Vem tjänar på detta? Vem tjänar på att Europa vintern 2022/23 drabbas av katastrofal energibrist som kommer att ta månader eller år att återställa?

  • Länder i Europa?
  • Ryssland som vill sälja gas och bara hade behövt vrida av kranen – om det velat utöva politiska påtryckningar?
  • USA? Ett amerikanskt imperium vars existens vilar på andras olycka och ständiga krig?
  • Globalistiska krafter som önskar genomföra en världsomspännande ”Great Reset”?
SNSS - The Guardian graphic
SNSS – The Guardian graphic

Det finns bara en väg ut ur Östersjön för ubåtar som vill lämna innanhavet i undervattensläge, det är i vattnen på NATO-medlemmen Danmarks sida. Öresund som går mellan Sverige och Danmark är för grunt. En part som är därför bra positionerade att besvara frågan om vem som kan ha befunnit sig i farvattnen utanför Bornholm är NATO-medlem Danmark.

Läsaren rekommenderas dock inte att hålla andan i väntan på ett svar från Köpenhamn.

De som minns åren av dramatiska ubåtskränkningar av svenska vatten under 1980-talet och första halvan av 1990-talet, minns förmodligen också att Danmark förblev knäpptyst om vilket lands ubåtar som i u-läge seglade in och ut ur Östersjön – via deras territorialvatten.

NATO och Nord Stream. Skärmdump från Deutche Welle
NATO och Nord Stream. Skärmdump från Deutche Welle

Text: Kristoffer Hell, författare till boksviten ”Västs Mörka Hjärta: 9/11, Geopolitisk terrorism & Globaliseringsagendan”, ”Demokrati till Döds – Sveriges väg in i den globala diktaturen” och ”Covid 1984”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Nord Stream