Moderaterna dementerar DN:s falska valrykte om att M inte vill släppa in SD och L i Regeringen

publicerad 12 september 2022
- av NewsVoice
Ulf Kristersson (M) - Pressfoto: Axel Adolfsson, Moderaterna.se
Ulf Kristersson (M) - Pressfoto: Axel Adolfsson, Moderaterna.se
Ulf Kristersson (M) - Pressfoto: Axel Adolfsson, Moderaterna.se

VALET 2022. Moderaternas presschef Niklas Gillström dementerar DN:s uppgifter om att Moderaterna inte vill släppa in Sverigedemokraterna och Liberalerna i Regeringen, skriver Aftonbladet. Presschefen säger till Expressen att han inte vill kommentera om M är öppna för diskussion om att ha med L och SD. ”Uppgifterna i Dagens Nyheter stämmer inte, de är helt falska”, säger Gillström.

Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Kron svarade på frågan om inte det största partiet i ett block "per automatik" blir statsminister eller åtminstone tillfrågad.

"Nej. Talmannen föreslår den han bedömer har bäst förutsättningar att kunna bli tolererad som statsminister av riksdagen. Det kan inte vara Jimmie Åkesson, eftersom en klar majoritet säger tvärt och bestämt nej till att SD ens ska sitta i regeringen."

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har under måndagen figurerat som den mest troliga statsministerkandidaten.

6264 av 6578 valdistrikt är så här långt räknade. Vänsterblocket har 174 av mandaten medan högerblocket har 175. Det slutliga valresultatet avgörs först på onsdag.

Det återstår att se om Socialdemokraterna som kontrollerar Valmyndigheten, Länsstyrelserna och valmaskineriet kommer att lyckas putta över valresultatet till sin egen fördel.

Text: NewsVoice