Vaccinindustrin förväntas sälja vacciner för 125,49 miljarder dollar 2028

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 september 2022
- NewsVoice redaktion
Vaccinering. Foto: Chang Duong. Licens: Unsplash.com

Dr Joseph Mercola har studerat intäktströmmarna till läkemedelsindustrin mellan 2004 och 2022. Försäljningen överstiger till och med vad industrin har förväntat sig. Det handlar om triljarder. Fortune Business Insights uppskattar att den globala vaccinmarknaden växer till 125,49 miljarder dollar år 2028.

Text: Joseph Mercola | Översattning och redigering: Torbjörn Sassersson | Texten är ett utdrag från en längre artikel om vikten av att föräldrar skaffar sig kunskaper om riskerna med vacciner

Under 2009 tittade Globe and Mail [22] på tillväxten av vaccinindustrin och hur fågelinfluensan H5N1 bidrog till tillväxten av influensavaccinindustrin, som ökade med 32% varje år mellan 2004 och 2007. Vid den tiden uppskattade experter den globala vaccinindustrin skulle toppa 40 miljarder dollar 2012.

År 2022 släppte Fortune Business Insights [23] data från 2020 och uppskattade den globala vaccinmarknaden till 55,44 miljarder dollar innan Covid-19-sprutor introducerades. De förutspådde sedan att marknaden skulle växa till 61,04 miljarder dollar 2021 och 125,49 miljarder dollar 2028 med en uppskattad sammansatt årlig tillväxttakt på 10,8%, vars största bidragsgivare skulle vara Covid-19-sprutorna. Marknadsanalysen kallar detta för en ”stjärntillväxt”.

I mars 2021 [24] rapporterade Pfizer att de förväntade sig att försäljningen av covidinjektionerna skulle uppgå till totalt 15 miljarder dollar i slutet av året med en vinstmarginal på 30%, men 2022 hade de vida överträffat förväntningarna.

Enligt Poynter rapporterade Moderna intäkter [25] för första kvartalet 2022 som var mer än tredubbla jämfört med samma period året innan och bolaget tjänade 5,9 miljarder dollar på bara ett enda kvartal.

Pfizers resultat för första kvartalet 2022 växte med 77% till mer än 25 miljarder dollar jämfört med samma period föregående år. Enligt CNBC [26] drevs denna tillväxt på 13,2 miljarder dollar i försäljning av de så kallade covidvaccinerna. Förtjänsten under ett enda kvartal kan jämföras med de 15 miljarder dollar i årlig försäljning som de ”uppskattade” för hela 2021.

Relaterat: Industry review: Maximera vinsten på hjärntumörmarknaden

Children’s Health Defense [27] påpekar att Merck på ett år sålde Gardasil för 3,15 miljarder dollar. Fierce Pharma [28] rapporterade att försäljningen av Gardasil ökade med 31% under första kvartalet 2019 efter att produkten lanserades i Kina. Merck chefer kallade detta ”utan motstycke”.

Observera att Gardasil ännu inte har visat att det har förhindrat ett enda fall av cancer. Varför? För att bevisa sin effektivitet mot cancer skulle Merck ha behövt vänta ungefär 35 år vilket är tiden mellan att unga kvinnor tar sprutan och fram till dess att de når 50 års ålder, då den genomsnittliga kvinnan kan utveckla livmoderhalscancer. Detta görs alltså inte eftersom ”att studera cancer i sig inte är genomförbart, för det tar för lång tid” [29].

Merck tänker inte vänta 35 år på ett verkligt bevis eftersom bolaget kan tjäna 3 miljarder dollar per år i försäljning under dessa 35 år, motsvarande runt 105 miljarder dollar totalt. Det blir tydligt att allt handlar om pengar, inte säkerhet eller effektivitet.

Vem tror nu att vaccin inte är big business?

Children’s Health Defense (CHD) noterar också svängdörrsfenomenet (revolving doors) när chefer går fram ochtillbaka mellan hälsomyndigheter och läkemedelsindustrin. Dr Julie Gerberding var tex chef för CDC när Gardasil godkändes.

CHD skriver:

”Hennes flytt från CDC till Merck ökade hennes inkomst avsevärt. Tydligen gick hon från cirka 172 000 dollar i lön till cirka 25 miljoner dollar i ersättning från aktieförsäljning på Merck och CERN. Vacciner drar in miljarder dollar till företag och miljontals dollar till några lyckliga insiders. Om de inte fanns sådana gräddfiler (“gravy trains”) tror du verkligen att de skulle pressas så hårt?”. [30]

Text: Joseph Mercola | Översattning och redigering: Torbjörn Sassersson

Referenser


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq