Valfusket pågår för fullt för att ge Sossarna regeringsmakten

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 13 september 2022
- Jan Norberg
Valfusk valet 2022? Montage: NewsVoice. Foton: Rawpixel.com och Erika 8213.

VALANALYS. Normalt ligger det svenska röstdeltagandet på cirka 85-88%, men på grund av nya regler i vallokalerna uppstod långa ringlande köer på valdagen. Många avstod därför från att rösta, exakt hur många är oklart. Klart är att detta har påverkat valet. Om vi förstått rapporteringen korrekt kommer valdeltagandet i detta val att stanna vid cirka 82%.

Skillnaden på cirka 5% motsvarar uppemot 400.000 röster, dvs motsvarande vad några av de mindre riksdagspartierna uppnått som valresultat.

Någon kanske frågar sig hur detta kan kopplas till valfusk?

Vi kunde alla se på TV-sändningarna hur man praktiskt löste problemet med att inte alla hann rösta före klockan 20, då vallokalerna normalt stänger. En valfunktionär demonstrerade hur de i all hast tänkt lösa detta. Valfunktionären ställer sig sist i kön när klockan är 20.00 och samtliga framför honom i kön får rösta även om klockan passerat stängningsdags. De vilka hamnar bakom valfunktionären fick inte rösta. Sannolikt vände dessa därför och avstod från att rösta.

När det preliminära valresultatet presenterades och det s.k. högerblocket vunnit, om än med minsta möjliga marginal, påbörjades valfusket omedelbart i de flesta vallokalerna.

Nu var goda råd dyra och man hade tre dagar på sig.

Därför satte man sig efter vallokalernas stängning och gick igenom röstlängderna då man preliminärt räknat samman resultatet. Om Sossarna inte fått tillräckligt antal röster kunde man i lugn och ro pricka av ett antal väljare som inte röstat, lagt en S-sedel i ett kuvert och därmed ökat på sossarnas valresultat.

När valet är så jämnt som det är och det totalt handlar om cirka 40-50.000 röster krävs inte särskilt många ”extraröster” för att kunna ändra valets utgång. För att vara riktigt säkra eliminerade man också utfallet av så kallade utlandsröster, som normalt tillfaller högerblocket, med ett extra antal fuskröster till sossarna.

Valmyndighetens valfusk

Vi observerade Valmyndighetens officiella redovisning av antalet färdigräknade valdistrikt och upptäckte ett allvarligt fel, varför vi ställde en fråga (se nedanstående mail).

Till Val.se:

Datum: mån 12 sep. 2022, kl 12:55
Ämne: Re: Varför står distriktsräkningen still ?
Till: Val Registrator <registrator@val.se>

Hej, men jag får inte ihop siffrorna. Ni säger att återstående röster fördelas på uppsamlingsdistrikten 314 st. Om man jämför med siffrorna för räknade distrikt 6244 av totalt 6578 (6578 – 6244 = 334). Varför diskrepans gentemot 314?

Mvh/XXX

Svar:

Måndag 12 sep. 2022 kl 12:48 skrev Val Registrator <registrator@val.se>:

Hej XXX,

Det har att göra med uppsamlingsdistrikt som räknas på onsdag.

Med vänlig hälsning, Sofie

Efter vårt påpekande så adderade Valmyndigheten de resterande 20 valdistrikten först klockan 16:13.

Fusket kunde inte längre döljas varför Valmyndigheten föll till föga och korrigerade sina redovisade sina så kallade uppsamlingsdistrikt till rätt antal. Vi ställer oss frågan varför redovisningen stod stilla?

Sossarnas valfusk via vallokaler och Länsstyrelser styrs från Sveavägen 68

Den nya situationen som uppstått, på grund av nya regler i vallokalerna, var ett smart sätt för sossarna att kunna ”korrigera” valutgången i händelse av att Sveriges befolkning röstat ”fel”.  Nu pågår valfusket för högtryck för att på onsdag (senast torsdag) kunna presentera ”rätt” valresultat.

Sveavägen 68 agerar precis som vanligt när man på olika sätt manipulerar valresultat. Den här gången introducerade man en ny metod som de trodde att ingen skulle upptäcka.

Kraven på omval ökar om valresultatet på onsdag/torsdag utfaller till sossarnas fördel. Sprid detta så att sossarna inte återigen kan fuska till sig valsegern.

Text: Hans Erixon och Jan Norberg

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Vilken vecka, finns det fler sossehopp att släcka
  Först fick vi väck Maggan, den gamla haggan

  Idag det rödgröna gänget sprack
  Annie tog sitt pick och pack och stack
  Den stackarn kände sig så väldigt hatad
  Hon även av sina egna blev ratad

  Annie alla sina likasinnade inom politiken förrådde
  Reaktionerna på detta gjorde att hon så illa mådde
  Hon söka tröst hos Freddy pervers bröst
  Som också har sjungit sin sista politiska vers

  Ingen kommer att sakna Annies hysteriska stämma
  Den kommer bara att höras i trakten där hemma

  Alla inom SD kan återigen ta sig en rejäl fylla
  Och på det sättet Annies avgång hylla

 • Vilken vecka, finns det fler sossehopp att släcka
  Först fick vi väck Maggan, den gamla haggan

  Idag det rödgröna gänget sprack
  Annie tog sitt pick och pack och stack
  Den stackarn kände sig så väldigt hatad
  Hon även av sina egna blev ratad

  Annie alla sina likasinnade inom politiken förrådde
  Reaktionerna på detta gjorde att hon så illa mådde
  Hon söka tröst hos Freddy pervers bröst
  Som också har sjungit sin sista politiska vers

  Ingen kommer att sakna Annies hysteriska stämma
  Den kommer bara att höras i trakten där hemma

  Alla inom SD kan återigen ta sig en rejäl fylla
  Och på det sättet Annies avgång hylla

 • Nu är det färdigräknat. Det blev inte några stora förskjutningar. Jag kan komma på några orsaker.

  1. Man läser Newsvoice.se på Sveavägen och inställde fusket.
  2. De andra partierna fuskade också och ungefär lika mycket.
  3. Det är svårt att fuska så att försöket misslyckades.
  4. Den dynamiska duon Erixon och Norberg har byggt artikeln på svaga källor.
  • Bäste Örjan, det ligger mycket i dina reflektioner. Vår avsikt var att uppmärksamma den ohemult fräcka trollarmén vid Sveavägen 68 att vi är en del som ser igenom deras nya taktik för att kunna valfuska.

   Du har rätt i att de andra partierna också försökte fuska, men då cirka 30 % av den svenska befolkningen sympatiserar med Sossarna så kan de i egenskap av största parti med relativt enkla medel påverka valresultatet mest.

   Hur svårt det är att fuska kan vi som utomstående bara spekulera om, men vi gjorde i alla fall ett försök att neutralisera Sveavägens försök.

   Slutligen så är inte sista ordet sagt i denna mycket turbulenta process (formell överklagan håller på att förberedas).

   Nu har Liberalerna det s.k. 175:e mandatet och inom detta parti för “reservsossar” så finns det starka krafter som hellre ser partiets hemhörighet i det vänstra blocket.

   Sannolikheten för en regeringskris, redan innan det bildats en formell regering, är påtaglig. Vi får hoppas att SD inte kompromissar bort vad cirka 20 av svenskarna vill i de allra viktigaste frågorna.

   Omval kan stå för dörren inom en snar framtid. Särskilt som Sossarna inte lyckades fuska till sig valsegern denna gång.

    • Antingen har jag något udda sätt att tänka efter så är människor förhindrade/låste i deras sätt? Ingen tycks ha hörsammat uppmaningen att hypotetiskt tänka sig in i hur man skulle kunna fuska, om man nu fick den uppgiften?

     “Möjligt S-valfusk i Botkyrka

      I valdistriktet Tullingeskog i utsatta Botkyrka har 1.144 röster räknats i riksdagsvalet. Detta trots att det i distriktet endast finns 1.070” https://www.svd.se/a/9zO3nM/fel-i-rostrakningen-i-botkyrka-begriper-inte-varfor

     Det betyder inte att du tror att fusk har förekommit eller att du annat sätt påstår det, du bara leker med tanken.

     Är det inte så det går till på arbetsplatser: du får en uppgift tilldela vare sig du gillar det eller inte utan tänker du väl hur du ska lösa den på det smidigaste och smartaste sättet, eller? Fattar inte?

    • Uppenbart har det förkommit valfusk som artikeln i SvD pekar på. Då har ju någon tänk på hur detta skulle kunna låta sig göras och dessutom faktiskt gjort det också men på ett så klantigt sätt att fusket avslöjats så fort man räknat rösterna. Man har helt enkelt stoppat in massor av kuvert med sossarnas valsedlar i lådorna samtidigt inte förstått eller bryts sig om att antalet sosseröster översteg vallängden.
      
     Hur rimmar detta faktum med Sten Magnusson självsäkra påstående? Det rimmar inte alls. En ursäkt vore då på sin plats för att återställa försöket att tag äran och hedern av Norberg och Erixon.  

   • Intressant med denna nutidshistoria som egentligen gäller den framtid som vi själva kan skapa. 2019 och det vi ser nu är skillnaden mellan dåtid och nuet. Den där överbetalda sossen med sin fyraårsposition inom den offentliga lögnen är faktiskt en rätt diminutiv företelse. Problemet består väl mest i att väcka upp folk så de fattar läget. Samt skapa nytt.

    • Hm Sr Norberg. Säg att inlägget hamnade på fel ställe. Sorry. Jag skickade in detta som inlägg gällande den högvördige organisationsrepresentanten Stefan Löven som antagligen i en snar framtid kommer att bli tillfrågad om sin delaktighet i diverse projekt. Det kanske redan har gjorts. Lakejerna åker alltid först.

 • Nu är det färdigräknat. Det blev inte några stora förskjutningar. Jag kan komma på några orsaker.

  1. Man läser Newsvoice.se på Sveavägen och inställde fusket.
  2. De andra partierna fuskade också och ungefär lika mycket.
  3. Det är svårt att fuska så att försöket misslyckades.
  4. Den dynamiska duon Erixon och Norberg har byggt artikeln på svaga källor.
  • Bäste Örjan, det ligger mycket i dina reflektioner. Vår avsikt var att uppmärksamma den ohemult fräcka trollarmén vid Sveavägen 68 att vi är en del som ser igenom deras nya taktik för att kunna valfuska.

   Du har rätt i att de andra partierna också försökte fuska, men då cirka 30 % av den svenska befolkningen sympatiserar med Sossarna så kan de i egenskap av största parti med relativt enkla medel påverka valresultatet mest.

   Hur svårt det är att fuska kan vi som utomstående bara spekulera om, men vi gjorde i alla fall ett försök att neutralisera Sveavägens försök.

   Slutligen så är inte sista ordet sagt i denna mycket turbulenta process (formell överklagan håller på att förberedas).

   Nu har Liberalerna det s.k. 175:e mandatet och inom detta parti för “reservsossar” så finns det starka krafter som hellre ser partiets hemhörighet i det vänstra blocket.

   Sannolikheten för en regeringskris, redan innan det bildats en formell regering, är påtaglig. Vi får hoppas att SD inte kompromissar bort vad cirka 20 av svenskarna vill i de allra viktigaste frågorna.

   Omval kan stå för dörren inom en snar framtid. Särskilt som Sossarna inte lyckades fuska till sig valsegern denna gång.

    • Antingen har jag något udda sätt att tänka efter så är människor förhindrade/låste i deras sätt? Ingen tycks ha hörsammat uppmaningen att hypotetiskt tänka sig in i hur man skulle kunna fuska, om man nu fick den uppgiften?

     “Möjligt S-valfusk i Botkyrka

      I valdistriktet Tullingeskog i utsatta Botkyrka har 1.144 röster räknats i riksdagsvalet. Detta trots att det i distriktet endast finns 1.070″ https://www.svd.se/a/9zO3nM/fel-i-rostrakningen-i-botkyrka-begriper-inte-varfor

     Det betyder inte att du tror att fusk har förekommit eller att du annat sätt påstår det, du bara leker med tanken.

     Är det inte så det går till på arbetsplatser: du får en uppgift tilldela vare sig du gillar det eller inte utan tänker du väl hur du ska lösa den på det smidigaste och smartaste sättet, eller? Fattar inte?

    • Uppenbart har det förkommit valfusk som artikeln i SvD pekar på. Då har ju någon tänk på hur detta skulle kunna låta sig göras och dessutom faktiskt gjort det också men på ett så klantigt sätt att fusket avslöjats så fort man räknat rösterna. Man har helt enkelt stoppat in massor av kuvert med sossarnas valsedlar i lådorna samtidigt inte förstått eller bryts sig om att antalet sosseröster översteg vallängden.
      
     Hur rimmar detta faktum med Sten Magnusson självsäkra påstående? Det rimmar inte alls. En ursäkt vore då på sin plats för att återställa försöket att tag äran och hedern av Norberg och Erixon.  

   • Intressant med denna nutidshistoria som egentligen gäller den framtid som vi själva kan skapa. 2019 och det vi ser nu är skillnaden mellan dåtid och nuet. Den där överbetalda sossen med sin fyraårsposition inom den offentliga lögnen är faktiskt en rätt diminutiv företelse. Problemet består väl mest i att väcka upp folk så de fattar läget. Samt skapa nytt.

    • Hm Sr Norberg. Säg att inlägget hamnade på fel ställe. Sorry. Jag skickade in detta som inlägg gällande den högvördige organisationsrepresentanten Stefan Löven som antagligen i en snar framtid kommer att bli tillfrågad om sin delaktighet i diverse projekt. Det kanske redan har gjorts. Lakejerna åker alltid först.

 • En riksdagsledamot är lika med ett mandat, är lika med ca 20 000 röster. Istället för att rösta direkt på riksdagsledamöter så röstar vi på partier i stället. Ett parti måste komma över fyra procent för att kvala in till riksdagen. För närvarande har cirka 7000 000 rösträtt i Sverige (riksdagen). Mp fick fem komma en procent lika med 357 000 röster.

  Vad ett nytt parti måste sno ihop är 280 000 röster som är lika med fyra procent av 7000 000.

  Nu kommer vi till poängen: kan det vara så svårt att få ihop 280 000 röster? Kanske inte om man endast behövde bocka för på en gemensam lista, men så ser det inte ut.

  För att komma över riksdagensspärren krävs minst fyra procent i varje valdistrikt; det vill säga få ut valsedlar i varje distrikt och då många fler än vad som behövs, för många stoppar på sig alla sedlar för att dölja vilket parti man röstar på och som sagt många kommer försöka sabotera. Sedan behöver man nå ut till allmänheten samt samla många valarbetare. Svårt men inte omöjligt. Det måste inte ta decennier; Ny demokrati klarade detta på nåt år bara. Vad var det dom gjorde som inte andra klarat av och betänk att internet inte var då vad det är i dag.

  Läser man på ND historia så sprängde partiet fyra procentspärren med budskap som:

  “Drag under galoscherna”.

  “Nya fräscha tag”.

  “Röra runt i grytan”.

  “Hur “vanligt folk tycker och tänker”.

  Kort sagt folkliga utspel gjorde av kändisar. Titta nu på alla partiledare. Alla saknar folklig framtoning.

 • Kanske en folkrörelse, parti eller…Skulle ha detta som en viktig fråga, alltså att man arbetar för ett i hela vägen säkert valsystem? Med bank id och koder skulle man offentligt kunna bocka av att man röstat och att rösten hamnat rätt, utan att offentligt avslöja vad man röstat på.

  Då kanske all oro försvinna och valdeltagandet öka? Kanske medborgare vill ha ett sådant system? Eller är majoriteten rädda för ett sådant system?

  • I systemet kunde det ju även vara valfritt om man vill visa offentligt att man deltagit i valet. Även kanske en del människor vill visa vad man röstat andra inte o.s.v. Man kan också ha kvar nuvarande system och komplettera det med ovan angivna. Så får man därigenom se hur det utvecklas.

  • Med bankID skulle banken veta vad du röstar på. Skulle du vilja ha det så? Plötsligen vill banken säga upp ditt bostadslån. Alla andra banker nekar dig ta över lånet. Då måste du sälja för att banken vill ha tillbaka sins pengar som du lånat. Du blir bostadslös dock med en något tjockare plånbok. Var ska du ha dina pengar? På samma bank som sa upp ditt bostadslån?

   • Nej Erik, så klart att jag inte vill ha det med de konsekvenser Du skriver. Jag skrev förslag, förslag kan revideras, utvecklas…

    I övrigt tänker jag att det är bra om vi ibland skriver förslag på förbättringar, utveckling och förändring. För ibland blir det för mycket negativa spiraler i kommentarer.

    • Ta det inte personligt. Det är nödvändigt att skruva upp den emotionella temperaturen i kommentarerna så att tidningen lyfter och drar fler läsare. Det är alltid bra med lösningsfokuserade förslag mot fusk.  

 • Tack för att du lyfter detta! Fundera också om en del procent från “övriga partier” plussades på till S och Mp..dessa kan omöjligt ha ökat sen valet sist.

 • En riksdagsledamot är lika med ett mandat, är lika med ca 20 000 röster. Istället för att rösta direkt på riksdagsledamöter så röstar vi på partier i stället. Ett parti måste komma över fyra procent för att kvala in till riksdagen. För närvarande har cirka 7000 000 rösträtt i Sverige (riksdagen). Mp fick fem komma en procent lika med 357 000 röster.

  Vad ett nytt parti måste sno ihop är 280 000 röster som är lika med fyra procent av 7000 000.

  Nu kommer vi till poängen: kan det vara så svårt att få ihop 280 000 röster? Kanske inte om man endast behövde bocka för på en gemensam lista, men så ser det inte ut.

  För att komma över riksdagensspärren krävs minst fyra procent i varje valdistrikt; det vill säga få ut valsedlar i varje distrikt och då många fler än vad som behövs, för många stoppar på sig alla sedlar för att dölja vilket parti man röstar på och som sagt många kommer försöka sabotera. Sedan behöver man nå ut till allmänheten samt samla många valarbetare. Svårt men inte omöjligt. Det måste inte ta decennier; Ny demokrati klarade detta på nåt år bara. Vad var det dom gjorde som inte andra klarat av och betänk att internet inte var då vad det är i dag.

  Läser man på ND historia så sprängde partiet fyra procentspärren med budskap som:

  “Drag under galoscherna”.

  “Nya fräscha tag”.

  “Röra runt i grytan”.

  “Hur “vanligt folk tycker och tänker”.

  Kort sagt folkliga utspel gjorde av kändisar. Titta nu på alla partiledare. Alla saknar folklig framtoning.

 • Kanske en folkrörelse, parti eller…Skulle ha detta som en viktig fråga, alltså att man arbetar för ett i hela vägen säkert valsystem? Med bank id och koder skulle man offentligt kunna bocka av att man röstat och att rösten hamnat rätt, utan att offentligt avslöja vad man röstat på.

  Då kanske all oro försvinna och valdeltagandet öka? Kanske medborgare vill ha ett sådant system? Eller är majoriteten rädda för ett sådant system?

  • I systemet kunde det ju även vara valfritt om man vill visa offentligt att man deltagit i valet. Även kanske en del människor vill visa vad man röstat andra inte o.s.v. Man kan också ha kvar nuvarande system och komplettera det med ovan angivna. Så får man därigenom se hur det utvecklas.

  • Med bankID skulle banken veta vad du röstar på. Skulle du vilja ha det så? Plötsligen vill banken säga upp ditt bostadslån. Alla andra banker nekar dig ta över lånet. Då måste du sälja för att banken vill ha tillbaka sins pengar som du lånat. Du blir bostadslös dock med en något tjockare plånbok. Var ska du ha dina pengar? På samma bank som sa upp ditt bostadslån?

   • Nej Erik, så klart att jag inte vill ha det med de konsekvenser Du skriver. Jag skrev förslag, förslag kan revideras, utvecklas…

    I övrigt tänker jag att det är bra om vi ibland skriver förslag på förbättringar, utveckling och förändring. För ibland blir det för mycket negativa spiraler i kommentarer.

    • Ta det inte personligt. Det är nödvändigt att skruva upp den emotionella temperaturen i kommentarerna så att tidningen lyfter och drar fler läsare. Det är alltid bra med lösningsfokuserade förslag mot fusk.  

 • Tack för att du lyfter detta! Fundera också om en del procent från “övriga partier” plussades på till S och Mp..dessa kan omöjligt ha ökat sen valet sist.

 • Röstsedlar som inte har lämnats in hamnar bland utjämningsmandaten, som fördelas i förhållande till antal mandat per parti. Läs Vallagen.
  Blankröster däremot räknas som ogiltiga och ger inga mandat.
  Det här är inget nytt. När jag började rösta för över 50 år sedan visste alla väljare om det. Enda skillnaden är att ni har förfarandet fått ett namn. Utjämningsmandat.

  • ”Röstsedlar som inte har lämnats in”. Jag läser men förstår inte vad det betyder. Lämnat in till vad då? Menar du de röstsedlar som blir över efter vallokalen stängs? Eller menar du de röstsedlar som ligger i kuverten?

   Om röstsedlarna inte lämnats in, var finns dom då? Kvar i vallokalen? Hur kan röstsedlar som inte lämnats in fördelas, då måste de ju hämtas upp någonstans ifrån, för man kan ju inte fördela röstsedlar som inte lämnats in för det förutsätter ju att de finns där rent fysiskt och hur kan dom göra det om sedlarna inte lämnats in? 

   Jag fattar inte. Förklara, snälla!  

  • Att “lämna ut” är att bifalla en begäran om att ge bort något: en hemlig stämplad handling eller att sprida en vittnesberättelse

   man fått i förtroende.

   Att “lämna in” är en aktiv handing: lämna in en arbetsansökan eller lämna in uppgifter till skatteverket.

   Således är de röstsedlar som inte lämnats in är då kvar i någon mening; och om dom lämnats in: av vem? Från var? Till vad eller vem?

 • Eftersom jag är inbiten konspiratist med foliehatten på så förutsätter jag helt enkelt att ett datorprogram med namnet “dominion” som ligger på Wallenbergs servrar kanske inte presenterar statistiken helt korrekt.

  Men skämt åsido. Någon med lite tid och ork, och en lite kritisk hjärna, borde väl konkret göra en liten undersökning av hur valet rent konkret fungerar: Alla fallgropar, statistik som i denna artikel, valsedlar, handhavanden, kontroller osv. Varför kan tex någon komma in och någon har röstat med deras namn redan, men det går inte korrigera? Borde inte det gå åtgärda? Hur vanligt är det att människor som aldrig röstar, faktisk röstar ändå osv.

  Det lilla jag vet, så tycker jag det ju är löjligt. Hela vårat “demokratiska” system är ju upplagt så det spelar ju ändå ingen roll vad du röstar. I alla val i alla tider tex så har jag aldrig hört någon säga, ” du vet du vad, jag tycker pensionärerna borde få mindre pengar. Framförallt fattigpensionärena”

  Och vad händer sen? Absolut ingenting utom att de får mindre att leva på.

  Fast jag förmodar att “skendemokrati” är en slags demokrati den också?

 • Varför göra allt så krångligt? Husse bevakar linjerna fram till VM. Det är bara att avlyssna linjerna och en superdator (AI) räknar ettor och nollor eller ettor är röda eller nollor är blåa. Nämen så enkelt att ha FRA eller hela datanätet i sin ägo. Varför krångla till det hela när det går att dilla i folket att valfusk är sagor för irrläror.

 • Det lättaste sättet att förleda och fuska har alltid skett via trolleri med ord. Begreppet valdistrikt var inte något geografiskt område när Sverige skulle skickas in i eurozonen för 2 decennier sedan av sossarna. Ett brutalt misslyckande. Då betecknade “valdistrikten” väljarnas tillhörighet till partiet, bidragssystem eller annan koppling. Skulle tro att samma koncept fortfarande gäller. Kan ju vara något att gräva i.

   • Hej Fredrik. Under valet för eller emot euron så kom jag på att även om folk bodde på samma adress så kunde de hamna i olika valdistrikt. Tydligen beroende på förmodad partillhörighet efter sociala preferenser. Det svenska systemfelet var ju redan då känt sedan mera än 20 år. Det var för övrigt det enda val jag överhuvudtaget deltagit i då man då försökte bygga upp en ny karusell av bedrägerier runt det gamla. I min dåvarande vallokal på en skola hänvisades man till en helt annan lokal där det satt ett annat gäng som tog emot valsedlar. Ingen jättelik uppslutning någonstans men det fanns nog en stor risk att mitt “distrikt” med nej-röster bara hamnade i soporna. Trots detta kunde ju sosseligan ändå inte vinna just då. Sunt förnuft fanns då liksom nu. Även om de nu långt senare lyckades pumpa in den digitala kronan i var mans plånbok för att kunna dölja systemförfallet som ju defacto är skuldmättnaden så har vi en bra chans att kunna rätta till detta.

 • Röstsedlar som inte har lämnats in hamnar bland utjämningsmandaten, som fördelas i förhållande till antal mandat per parti. Läs Vallagen.
  Blankröster däremot räknas som ogiltiga och ger inga mandat.
  Det här är inget nytt. När jag började rösta för över 50 år sedan visste alla väljare om det. Enda skillnaden är att ni har förfarandet fått ett namn. Utjämningsmandat.

  • “Röstsedlar som inte har lämnats in”. Jag läser men förstår inte vad det betyder. Lämnat in till vad då? Menar du de röstsedlar som blir över efter vallokalen stängs? Eller menar du de röstsedlar som ligger i kuverten?

   Om röstsedlarna inte lämnats in, var finns dom då? Kvar i vallokalen? Hur kan röstsedlar som inte lämnats in fördelas, då måste de ju hämtas upp någonstans ifrån, för man kan ju inte fördela röstsedlar som inte lämnats in för det förutsätter ju att de finns där rent fysiskt och hur kan dom göra det om sedlarna inte lämnats in? 

   Jag fattar inte. Förklara, snälla!  

  • Att “lämna ut” är att bifalla en begäran om att ge bort något: en hemlig stämplad handling eller att sprida en vittnesberättelse

   man fått i förtroende.

   Att “lämna in” är en aktiv handing: lämna in en arbetsansökan eller lämna in uppgifter till skatteverket.

   Således är de röstsedlar som inte lämnats in är då kvar i någon mening; och om dom lämnats in: av vem? Från var? Till vad eller vem?

 • Eftersom jag är inbiten konspiratist med foliehatten på så förutsätter jag helt enkelt att ett datorprogram med namnet “dominion” som ligger på Wallenbergs servrar kanske inte presenterar statistiken helt korrekt.

  Men skämt åsido. Någon med lite tid och ork, och en lite kritisk hjärna, borde väl konkret göra en liten undersökning av hur valet rent konkret fungerar: Alla fallgropar, statistik som i denna artikel, valsedlar, handhavanden, kontroller osv. Varför kan tex någon komma in och någon har röstat med deras namn redan, men det går inte korrigera? Borde inte det gå åtgärda? Hur vanligt är det att människor som aldrig röstar, faktisk röstar ändå osv.

  Det lilla jag vet, så tycker jag det ju är löjligt. Hela vårat “demokratiska” system är ju upplagt så det spelar ju ändå ingen roll vad du röstar. I alla val i alla tider tex så har jag aldrig hört någon säga, ” du vet du vad, jag tycker pensionärerna borde få mindre pengar. Framförallt fattigpensionärena”

  Och vad händer sen? Absolut ingenting utom att de får mindre att leva på.

  Fast jag förmodar att “skendemokrati” är en slags demokrati den också?

 • Varför göra allt så krångligt? Husse bevakar linjerna fram till VM. Det är bara att avlyssna linjerna och en superdator (AI) räknar ettor och nollor eller ettor är röda eller nollor är blåa. Nämen så enkelt att ha FRA eller hela datanätet i sin ägo. Varför krångla till det hela när det går att dilla i folket att valfusk är sagor för irrläror.

 • Förra valet så försvann ca 5% av SDS:s röster efter den ökända “system” kraschen. Före systemet “krashade så hade SD 22.x%-ish röster men efter återstarten efter “krashen” så had SD endast 17.x %-ish röster… hmmm och ingen Svenne banan reageerar ens… Vart tog 5%-ish av SD:s röster vägen vid 2018 års val… Någon som vet? Tydligare valfusk än vid 2018 års val får man nog leta NOGA efter om det ens existerar… grrr…

 • Ett valdeltagande på ca 82% varav 1,5% på övriga partier innebär att drygt 80% av de valberättigade röstade på partier som stödjer injiceringspolicyn med dess konsekvenser, där vissa går så långt som att kalla det för folkmord.

  Med en sådan brist på självrespekt (läs självhat) är det inte undra på att vi får vad vi förtjänar…

 • Det lättaste sättet att förleda och fuska har alltid skett via trolleri med ord. Begreppet valdistrikt var inte något geografiskt område när Sverige skulle skickas in i eurozonen för 2 decennier sedan av sossarna. Ett brutalt misslyckande. Då betecknade “valdistrikten” väljarnas tillhörighet till partiet, bidragssystem eller annan koppling. Skulle tro att samma koncept fortfarande gäller. Kan ju vara något att gräva i.

   • Hej Fredrik. Under valet för eller emot euron så kom jag på att även om folk bodde på samma adress så kunde de hamna i olika valdistrikt. Tydligen beroende på förmodad partillhörighet efter sociala preferenser. Det svenska systemfelet var ju redan då känt sedan mera än 20 år. Det var för övrigt det enda val jag överhuvudtaget deltagit i då man då försökte bygga upp en ny karusell av bedrägerier runt det gamla. I min dåvarande vallokal på en skola hänvisades man till en helt annan lokal där det satt ett annat gäng som tog emot valsedlar. Ingen jättelik uppslutning någonstans men det fanns nog en stor risk att mitt “distrikt” med nej-röster bara hamnade i soporna. Trots detta kunde ju sosseligan ändå inte vinna just då. Sunt förnuft fanns då liksom nu. Även om de nu långt senare lyckades pumpa in den digitala kronan i var mans plånbok för att kunna dölja systemförfallet som ju defacto är skuldmättnaden så har vi en bra chans att kunna rätta till detta.

 • Om man ska förstå ett bedrägeri är det snabbaste och enklaste sättet att ställa sig frågan hur man själv skulle ha gjort. Det finns ju fler kuvert och sedlar än antalet röstberättigade och som sagt de är inte personliga. Bara hinna tömma röslådorna och ersätta antalet med redan på förhand kuvert med sossarnas valsedlar, och det kan ju göras var som helst, till och på valmyndigheten. I detta jämna lägga behövs inte så förfärligt många röster. Ersätter man en SD röst med en sosseröst får man ut 200 %. Man tar bort en röst – en mindre SD-öst att räkna sett till totalen (100) och byter den till en sosseröst en mer sett till totalen (100). 200.

  • Absolut, så kan man göra. Det skulle däremot kräva att 500 valarbetare skulle fiska upp 120 kuvert var ur valurnorna och ersätta dessa med kuvert från sitt favoritparti om detta är (S). Detta inför dom andra valarbetarna.

   • Vad menar du? Tom lådan. Räkna kuverten och ersätt det räknade antalet med antal sosse kuvert. Det skulle en mellanstadiet eleven kunna klara av. Vad är problemet enligt dig?

    • Det är inte några problem om dom som jobbar i vallokalen alla kommit överens om att fuska. Sannolikheten att detta skulle ske i någon stor skala är nog väldigt liten däremot. Sannolikheten att det i en massa vallokaler skulle fuskas och att alla som fuskar gör det till t.ex sossarnas fördel är ännu mindre. Om det jobbar två pers i en vallokal så är sannolikheten att båda är sossar typ 9%. Sannolikheten att båda är sossar och korrupta är ännu mindre. Dessutom så måste ju frågan om att fuska upp på bordet mellan valarbetarna. Man kan anta att dom flesta valarbetarna skulle agera om en annan valarbetare förde fusk på tal. Om det fuskas så är det inte personal i vallokalerna som gör det.

     • Du förstår inte hur enkelt det är att fuska för du vill till synens inte förstå. Pröva att efterapa min tes: vill du förstå hur ett bedrägeri utförts, tänka då hur du själv skulle gå till väga. Skulle du kunna göra det effektivare och smartare? Antagligen för tjuvar är i regel inte så värst smarta för då vore det inte tjuvar för tjuv är du först när du åkt fast.

      Du vet hur många brev det finns i en låda. Du förbereder lika många brev med sosseröster. Töm lådan och lägg i dina brev – är du med mig? Ställd dig frågan var kan detta göras ostört? Hur många behövs?

      Din invändning är att det skulle krävas alldeles för många människor inblandade. Hur många människor krävs det för att byta ut innehållet i en låda? En enda tränad apa skulle klara det.  

     • Vill bara påpeka att en valfunktionär i Åtvidaberg, där jag röstade, gång på gång uppmanade att inte klistra igen kuverten.

      VARFÖR?

      • Valfunktionären i Åtvidaberg ropade ihållande ut sitt budskap likt en böneutropare i en minaret, så jag reagerade på det och konfronterade honom.

       Han försvarade sig med att det skulle vara tillåtet.

       Jag tänkte anmäla honom, men kollade först upp vad “våra” myndigheter säger, så det blev ingen anmälan.

       Så här skriver Sveriges Riksdag om detta:
       https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/valprovningsnamndens-beslut/pastaenden-om-att-valkuvert-inte-var_H6D34C7D3E

       No comments…

      • Jag har också varit med om att man i vallokalen säger att man inte behöver klistra igen kuvertet (inte vid detta val utan vid ett tidigare tillfälle). Verkar väldigt konstigt. Kuverten är ju gjorda så att det ska gå lätt att sprätta upp fast de är igenklistrade, så vad anledningen till detta skulle vara kan man ju undra…

      • @ Marie A

       Din kommentar tycker jag är viktig och insiktsfull.

       Jag förvånades och överraskades av att en valfunktionär där jag röstade basunerade ut att “vi” inte behöver klistra igen kuverten.

       Kombinerat med uppgifter om att klistret på kuverten är undermåligt behöver vi fråga oss i vilken utsträckning valfusk har förekommit genom att byta ut innehållet i kuverten…

       I riksdags- dokumentet ovan, som jag hänvisar till, sägs det att att det är OK att kuverten innehållande våra val inte behöver vara igenklistrade, men det framhålls även att valfunktionärer INTE FÅR SÄGA att väljarna inte behöver klistra igen kuverten.

       Detta är milt sagt hykleri, anser jag.

       Eller hur?

 • Ett litet tillägg bara.

  En större risk för fusk föreligger nog när det kommer till länsstyrelserna granskning av de underkända rösterna som enligt uppgift i årets val handlar om 90 000 (!). Här finns det naturligtvis utrymme för “mannamån”. Det kan vara frestande att vara hårdare i bedömningen när det gäller vissa partier än andra. Frågan är dock om det, trots det stora antalet preliminärt underkända rösterna, verkligen kan påverka valutgången.

 • Den ansvarige i varje vallokal ska se till så att:

  1. Innan valurnorna öppnas antalet avgivna röster i respektive val (riksdag, kommun, region) enligt röstlängden är räknade och att antalet är inskrivet med bläck sida för sida.
  2. Innan valurnorna öppnas samtliga överblivna valsedlar föras ut ur vallokalen. De har gjort sitt och ska bort och får inte finnas kvar i lokalen längre!
  3. Först nu får förseglingen av valurnorna brytas. Nu ska antalet röstkuvert i respektive val räknas manuellt och antalet kontrolleras mot summorna i röstlängden. Det ska stämma! Gör det inte det – räkna om!
  4. Först efter att 1 – 3 är avklarade utan anmärkningar får röstkuverten öppnas och rösterna räknas.

  Sköts detta ordentligt ska risken för fusk på det sätt so beskrivs i artikeln vara eliminerad.

  Jag var själv närvarande vid rösträkningen i en av vallokalerna i min hemkommun och jag kan intyga att samtliga fyra ovanstående punkter följdes till punkt och pricka. Så där var allt OK. Men det säger naturligtvis ingenting om hur det gått till på andra platser. Det enda jag kan rekommendera för framtiden är att man sätter av ett par timmar på valdagens kväll för att närvara vid rösträkningen och övertyga sig att allt gått rätt till. (Det är rätt intressant att se hur det går till och det är mer arbete än man knake föreställer sig) – Rösträkningen är offentlig!

  • 1.) Man räknar antalet strukna namn i en bok. De som inte röstade ”röstar man åt” med egna sosseröster. Det är antalet man anger.  

   2.) Man stoppar fickorna fulla av både röstsedlar och kuvert innan.     

   3.) Ser inga problem här i rester av punkterna. Det gör fortfarande utan att det märks.

   Mär väl att man räknar antalet kuvert, inte innehållet i dom. Kuverten bytas ut mot sosseröster på vägen.  

 • Om detta ska fungera så skulle det kräva att man lyckats värva valarbetare som alla, i respektive vallokal, var med på detta. Dessutom i väldigt många vallokaler eftersom man inte kan fuska till sig fler röster än upp till antal väljare i röstlängden. Antag att 50 pers vänder i kön, då behöver man ca 1000 vallokaler som är med på detta. 1000 vallokaler gånger ett antal valarbetare så i runda slängar 5000 pers som alla skulle vara beredda att göra detta. Jag köper inte detta.

  • Sannolikt? Nja… Men inte omöjligt. Det behövs ju inte mer än två personer per vallokal (i extremfall endast en). De andra behöver ju bara ana vad som föregår (om dom ens kan svenska?) men av ideologiska orsaker ger de sitt tysta medgivande. Efter att vallokalerna stängts behöver man bara kollade av hur många som inte dök upp, stryka dessa och lägga in sossarnas valsedlar. Det är ju inte speciellt svårt eller tar så lång tid, per vallokal. Det är ju lite märkligt att valsedlarna (eller kuverten) inte kan knytas till individen när allt annat måste identifieras med bankID in i absurdum med medlemskap osv.

   • Sedan har det uppdagats att en röstberättigad tydligen redan var struken (https://nt.se/bli-prenumerant/artikel/j85qg6mj) och man ville då skylla på identitetsstöld, men det kunde ju lika gärna vara fusk som Jan pekat på. Alla dessa fall kommer ju inte till medias kännedom, om de ens publiceras.

    Sedan gör man detta dagen innan samt sista dagen för röstning och har då två dagar på sig. De som inte orkade stå i kön dagen före, när köerna var kortare lär ju inte bli nöjda då köerna sista dagen var ännu längre.

    • Jag tvivlar inte på att det fuskas i valet men jag tror att det isåfall handlar om egna initiativ av någon tvivelaktig valarbetare. Att samordna detta från något politiskt parti känns för riskabelt för att det ska vara trovärdigt. Tänk hur många som måste vara inblandade. Om någon inte dyker upp i sin vallokal så kan ju denna person ha röstat utomlands. Detta borde inte flera tusen valarbetare vilja riskera.

     • Hur skulle du själv göra om du fick uppdraget? Det har du fortfarande inte svarat på!

      Du kanske är smartare än mig och skulle kunna kunna komma på ett bättre sätt? Låt höra, eller så bevisar du för alla att du är tappad bakom en vagn.

    • Jag tänkte plötsligt på hur det såg ut när jag själv röstade i Sigtuna. Valarbetarna, ett par äldre herrar och ett par äldre damer, såg inte ut att vara en del av en valkonspiration. Tvärtom så såg dom faktiskt bara ut som ett gäng torra medelsvenssons. Jag har själv inte världens bästa moral men jag skulle inte gå med på att fuska om jag var valarbetare.

     • Återigen: Hur skulle du själv göra om du fick uppdraget? Det har du fortfarande inte svarat på!

      Har du inget att komma med, varför då försöka pådyvla andra att valfusk inte låter sig göras? Hur vet du det om du inte ens prövat det ens i tanken, om du nu skulle klarar av att göra en sådan avancerad tankmanöver? Låt höra!

  • Håller med om att detta verkar vara osannolikt och att det verkar vara ett minst sagt riskabelt förfaringssätt, även om det endast skulle vara en enda person som har ensam kontroll på alla siffror och de avgörande delarna i röstsammanräkningshanteringen.

   Dessutom:
   • Hur vet dessa fuskare hur många ”tillagda” röster som ska gå till S eller till något annat parti? Ett valdeltagande som ligger över det genomsnittliga alltför mycket är ju klart suspekt.
   • Fuskar man bara till riksdagen eller även till kommuner och regioner? I sådana fall kan det bli en hel del att hålla reda på.
   • Vad jag vet börjar man med att stämma av markeringarna i röstlängden och antalet valkuvert, vilket ska stämma, något som innebär att fusket på något sätt rimligen måste ske efter denna avstämning. Hur skulle det gå till? Låsar fuskaren in sig själv i ett rum och fixar detta?

   Jag skulle vilja ha ett mer detaljerat förslag på hur detta fuskande skulle kunna gå till i vallokalerna.

   • • Hur vet dessa fuskare hur många ”tillagda” röster som ska gå till S eller till något annat parti? Ett valdeltagande som ligger över det genomsnittliga alltför mycket är ju klart suspekt”.
    
    Statistiskt är var tredje röst en sosseröst. Byt ut alla röster (kuvert) mot sosseröster. 

 • Ah… Nu fattar jag. Med “nya regler i vallokalerna” tänkte mig någon teknokratisk teknikalitet jag missat, men det stämmer detta med avskärmningen i samband med val av valsedlar. De alternativ jag tänkte rösta på fanns inte presenterat var vid jag högljutt klagade (röstfusk, röstsabotage) och muppen tog sin lediga dit. Jag kunde ju inte påtala vilka sedlar jag saknade, få då går ju min valhemlighet om intet. Allt detta tog tid, och köer uppstod i lokalen. Du menar alltså att detta var planerat, att köer skulle uppstå. Folk lessna och drog. Sedan efter att lokalerna stängdes så tog fusket vid. Då faller ju bitarna på plats att t ex säger Håkan Johansson (S), valnämndens ordförande i Umeå kommun, i god tid varnade för långa köer i höstens val. 

  https://www.altinget.se/artikel/risk-for-koer-vid-vallokalerna-i-host

 • Förra valet så försvann ca 5% av SDS:s röster efter den ökända “system” kraschen. Före systemet “krashade så hade SD 22.x%-ish röster men efter återstarten efter “krashen” så had SD endast 17.x %-ish röster… hmmm och ingen Svenne banan reageerar ens… Vart tog 5%-ish av SD:s röster vägen vid 2018 års val… Någon som vet? Tydligare valfusk än vid 2018 års val får man nog leta NOGA efter om det ens existerar… grrr…

 • Bra och tack Kan, vass som vanligt. Men frågan jag ställer mig är varför uppstod köer? Mig veterligen har jag inte det tidigare?

 • Ett valdeltagande på ca 82% varav 1,5% på övriga partier innebär att drygt 80% av de valberättigade röstade på partier som stödjer injiceringspolicyn med dess konsekvenser, där vissa går så långt som att kalla det för folkmord.

  Med en sådan brist på självrespekt (läs självhat) är det inte undra på att vi får vad vi förtjänar…

 • Om man ska förstå ett bedrägeri är det snabbaste och enklaste sättet att ställa sig frågan hur man själv skulle ha gjort. Det finns ju fler kuvert och sedlar än antalet röstberättigade och som sagt de är inte personliga. Bara hinna tömma röslådorna och ersätta antalet med redan på förhand kuvert med sossarnas valsedlar, och det kan ju göras var som helst, till och på valmyndigheten. I detta jämna lägga behövs inte så förfärligt många röster. Ersätter man en SD röst med en sosseröst får man ut 200 %. Man tar bort en röst – en mindre SD-öst att räkna sett till totalen (100) och byter den till en sosseröst en mer sett till totalen (100). 200.

  • Absolut, så kan man göra. Det skulle däremot kräva att 500 valarbetare skulle fiska upp 120 kuvert var ur valurnorna och ersätta dessa med kuvert från sitt favoritparti om detta är (S). Detta inför dom andra valarbetarna.

   • Vad menar du? Tom lådan. Räkna kuverten och ersätt det räknade antalet med antal sosse kuvert. Det skulle en mellanstadiet eleven kunna klara av. Vad är problemet enligt dig?

    • Det är inte några problem om dom som jobbar i vallokalen alla kommit överens om att fuska. Sannolikheten att detta skulle ske i någon stor skala är nog väldigt liten däremot. Sannolikheten att det i en massa vallokaler skulle fuskas och att alla som fuskar gör det till t.ex sossarnas fördel är ännu mindre. Om det jobbar två pers i en vallokal så är sannolikheten att båda är sossar typ 9%. Sannolikheten att båda är sossar och korrupta är ännu mindre. Dessutom så måste ju frågan om att fuska upp på bordet mellan valarbetarna. Man kan anta att dom flesta valarbetarna skulle agera om en annan valarbetare förde fusk på tal. Om det fuskas så är det inte personal i vallokalerna som gör det.

     • Du förstår inte hur enkelt det är att fuska för du vill till synens inte förstå. Pröva att efterapa min tes: vill du förstå hur ett bedrägeri utförts, tänka då hur du själv skulle gå till väga. Skulle du kunna göra det effektivare och smartare? Antagligen för tjuvar är i regel inte så värst smarta för då vore det inte tjuvar för tjuv är du först när du åkt fast.

      Du vet hur många brev det finns i en låda. Du förbereder lika många brev med sosseröster. Töm lådan och lägg i dina brev – är du med mig? Ställd dig frågan var kan detta göras ostört? Hur många behövs?

      Din invändning är att det skulle krävas alldeles för många människor inblandade. Hur många människor krävs det för att byta ut innehållet i en låda? En enda tränad apa skulle klara det.  

     • Vill bara påpeka att en valfunktionär i Åtvidaberg, där jag röstade, gång på gång uppmanade att inte klistra igen kuverten.

      VARFÖR?

      • Jag har också varit med om att man i vallokalen säger att man inte behöver klistra igen kuvertet (inte vid detta val utan vid ett tidigare tillfälle). Verkar väldigt konstigt. Kuverten är ju gjorda så att det ska gå lätt att sprätta upp fast de är igenklistrade, så vad anledningen till detta skulle vara kan man ju undra…

 • Ett litet tillägg bara.

  En större risk för fusk föreligger nog när det kommer till länsstyrelserna granskning av de underkända rösterna som enligt uppgift i årets val handlar om 90 000 (!). Här finns det naturligtvis utrymme för “mannamån”. Det kan vara frestande att vara hårdare i bedömningen när det gäller vissa partier än andra. Frågan är dock om det, trots det stora antalet preliminärt underkända rösterna, verkligen kan påverka valutgången.

 • Den ansvarige i varje vallokal ska se till så att:

  1. Innan valurnorna öppnas antalet avgivna röster i respektive val (riksdag, kommun, region) enligt röstlängden är räknade och att antalet är inskrivet med bläck sida för sida.
  2. Innan valurnorna öppnas samtliga överblivna valsedlar föras ut ur vallokalen. De har gjort sitt och ska bort och får inte finnas kvar i lokalen längre!
  3. Först nu får förseglingen av valurnorna brytas. Nu ska antalet röstkuvert i respektive val räknas manuellt och antalet kontrolleras mot summorna i röstlängden. Det ska stämma! Gör det inte det – räkna om!
  4. Först efter att 1 – 3 är avklarade utan anmärkningar får röstkuverten öppnas och rösterna räknas.

  Sköts detta ordentligt ska risken för fusk på det sätt so beskrivs i artikeln vara eliminerad.

  Jag var själv närvarande vid rösträkningen i en av vallokalerna i min hemkommun och jag kan intyga att samtliga fyra ovanstående punkter följdes till punkt och pricka. Så där var allt OK. Men det säger naturligtvis ingenting om hur det gått till på andra platser. Det enda jag kan rekommendera för framtiden är att man sätter av ett par timmar på valdagens kväll för att närvara vid rösträkningen och övertyga sig att allt gått rätt till. (Det är rätt intressant att se hur det går till och det är mer arbete än man knake föreställer sig) – Rösträkningen är offentlig!

  • 1.) Man räknar antalet strukna namn i en bok. De som inte röstade “röstar man åt” med egna sosseröster. Det är antalet man anger.  

   2.) Man stoppar fickorna fulla av både röstsedlar och kuvert innan.     

   3.) Ser inga problem här i rester av punkterna. Det gör fortfarande utan att det märks.

   Mär väl att man räknar antalet kuvert, inte innehållet i dom. Kuverten bytas ut mot sosseröster på vägen.  

 • Om detta ska fungera så skulle det kräva att man lyckats värva valarbetare som alla, i respektive vallokal, var med på detta. Dessutom i väldigt många vallokaler eftersom man inte kan fuska till sig fler röster än upp till antal väljare i röstlängden. Antag att 50 pers vänder i kön, då behöver man ca 1000 vallokaler som är med på detta. 1000 vallokaler gånger ett antal valarbetare så i runda slängar 5000 pers som alla skulle vara beredda att göra detta. Jag köper inte detta.

  • Sannolikt? Nja… Men inte omöjligt. Det behövs ju inte mer än två personer per vallokal (i extremfall endast en). De andra behöver ju bara ana vad som föregår (om dom ens kan svenska?) men av ideologiska orsaker ger de sitt tysta medgivande. Efter att vallokalerna stängts behöver man bara kollade av hur många som inte dök upp, stryka dessa och lägga in sossarnas valsedlar. Det är ju inte speciellt svårt eller tar så lång tid, per vallokal. Det är ju lite märkligt att valsedlarna (eller kuverten) inte kan knytas till individen när allt annat måste identifieras med bankID in i absurdum med medlemskap osv.

   • Sedan har det uppdagats att en röstberättigad tydligen redan var struken (https://nt.se/bli-prenumerant/artikel/j85qg6mj) och man ville då skylla på identitetsstöld, men det kunde ju lika gärna vara fusk som Jan pekat på. Alla dessa fall kommer ju inte till medias kännedom, om de ens publiceras.

    Sedan gör man detta dagen innan samt sista dagen för röstning och har då två dagar på sig. De som inte orkade stå i kön dagen före, när köerna var kortare lär ju inte bli nöjda då köerna sista dagen var ännu längre.

    • Jag tvivlar inte på att det fuskas i valet men jag tror att det isåfall handlar om egna initiativ av någon tvivelaktig valarbetare. Att samordna detta från något politiskt parti känns för riskabelt för att det ska vara trovärdigt. Tänk hur många som måste vara inblandade. Om någon inte dyker upp i sin vallokal så kan ju denna person ha röstat utomlands. Detta borde inte flera tusen valarbetare vilja riskera.

     • Hur skulle du själv göra om du fick uppdraget? Det har du fortfarande inte svarat på!

      Du kanske är smartare än mig och skulle kunna kunna komma på ett bättre sätt? Låt höra, eller så bevisar du för alla att du är tappad bakom en vagn.

    • Jag tänkte plötsligt på hur det såg ut när jag själv röstade i Sigtuna. Valarbetarna, ett par äldre herrar och ett par äldre damer, såg inte ut att vara en del av en valkonspiration. Tvärtom så såg dom faktiskt bara ut som ett gäng torra medelsvenssons. Jag har själv inte världens bästa moral men jag skulle inte gå med på att fuska om jag var valarbetare.

     • Återigen: Hur skulle du själv göra om du fick uppdraget? Det har du fortfarande inte svarat på!

      Har du inget att komma med, varför då försöka pådyvla andra att valfusk inte låter sig göras? Hur vet du det om du inte ens prövat det ens i tanken, om du nu skulle klarar av att göra en sådan avancerad tankmanöver? Låt höra!

  • • Hur vet dessa fuskare hur många “tillagda” röster som ska gå till S eller till något annat parti? Ett valdeltagande som ligger över det genomsnittliga alltför mycket är ju klart suspekt”.

   Statistiskt är var tredje röst en sosseröst. Byt ut alla röster (kuvert) mot sosseröster. 

 • Ah… Nu fattar jag. Med “nya regler i vallokalerna” tänkte mig någon teknokratisk teknikalitet jag missat, men det stämmer detta med avskärmningen i samband med val av valsedlar. De alternativ jag tänkte rösta på fanns inte presenterat var vid jag högljutt klagade (röstfusk, röstsabotage) och muppen tog sin lediga dit. Jag kunde ju inte påtala vilka sedlar jag saknade, få då går ju min valhemlighet om intet. Allt detta tog tid, och köer uppstod i lokalen. Du menar alltså att detta var planerat, att köer skulle uppstå. Folk lessna och drog. Sedan efter att lokalerna stängdes så tog fusket vid. Då faller ju bitarna på plats att t ex säger Håkan Johansson (S), valnämndens ordförande i Umeå kommun, i god tid varnade för långa köer i höstens val. 

  https://www.altinget.se/artikel/risk-for-koer-vid-vallokalerna-i-host

 • Bra och tack Kan, vass som vanligt. Men frågan jag ställer mig är varför uppstod köer? Mig veterligen har jag inte det tidigare?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *