Villaägare bör bunkra 50.000 kr eller ta snabblån för att klara elchocken i vinter

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 september 2022
- NewsVoice redaktion
Stefan Westerberg. Pressfoto: Handelshögskolan
Stefan Westerberg. Pressfoto: Handelshögskolan
Stefan Westerberg. Pressfoto: Handelshögskolan

VINTERN 2022-2023. Skräckprognosen är att det kan bli 61.000 kronor dyrare elräkningar i vinter. Elkostnaden kan nästan tredubblas, enligt chefsekonomen Stefan Westerberg på Stockholms Handelskammare. ”Det kommunala elbolaget Varberg Energi råder sina kunder att bunkra upp med 50.000 kronor eller ta [snabb]lån för att klara vinterns elkostnader”, skriver Aftonbladet.

Text: NewsVoice

”För många kommer det bli väldigt jobbigt. Vi ser i olika undersökningar att hushållen är historiskt pessimistiska. De är extremt dystra över det ekonomiska läget och särskilt i plånboksfrågor”, säger Stefan Westerberg och tillägger ”Vi har kommit fram till att elräkningarna och kostnaderna kommer att bli extrema under vintern”.

Aftonbladet som intervjuat Westerberg skriver att beräkningar är gjorda för vinterhalvåret, oktober 2022 och fram till mars 2023, för ett genomsnittligt småhus eller villa som konsumerar 20.000 kilowattimmar per år.

  • Elprisområde 3 (Stockholm, Mellansverige): Elräkningar på cirka 85.000 kronor för vinterhalvåret, vilket motsvarar 14.165 kronor i månaden. Skillnaden blir 54.000 kronor dyrare el.
  • Elprisområde 4 (Skåne, Småland): Elräkningar landar på cirka 95.000 kronor för vinterhalvåret, vilket motsvarar 15.835 kronor i månaden. Skillnaden blir 61.000 kronor.

Westerberg varnar att hushållen inte kommer att klara det även om husägare markant drar ner på elkonsumtion och tar bort allt eget sparande. De kommer inte att lyckas. Folk kommer att gå back, säger han.

Filip Jonsson som är professor i energiteknik vid Chalmers säger till Aftonbladet att Handelshögskolans beräkningar kan vara överdrivna. Westerberg medger att det finns osäkerhetsfaktorer med deras kalkyler, men att risken är påtaglig att priserna kommer att stiga som de beräknat.

Text: NewsVoice

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: elpriser