Ukraina är idag namnet på en NATO-front och inte ett land – Analys

publicerad 3 oktober 2022
- Kristoffer Hell
Ukrainsk militär (2015) i strider i östra Ukraina. Foto: Ministry of Defense of Ukraine. Licens: CC BY-SA 2.0

ANALYS. Det kan vara som så att Moskva, efter att ha räddat sina landsmän i Donbass och säkrat Svarta havet och Rysslands nya gränser, kan leva utan att ett fredsavtal med Ukraina, i synnerhet då det också rakat hem en enorm bonusvinst som endast fåtal media i Väst rapporterar om.

Text: Kristoffer Hell

Inspirerad av Rysslands framgångsrika intervention i Ukraina 2022, har nämligen länder som tillsammans representerar en majoritet av mänskligheten börjat förbereda sig för en multipolär värld utan USA och NATO och deras vasallstater.

Eftersom den här nya situationen i Washington och andra huvudstäder upplevs som ett hot mot fortsatt västlig dominans och expansion, skall läsaren inte bli förvånad om attackerna och propagandan mot Moskva eskalerar.

Med måttstocken som vapen

En måttstock för att avgöra om någon vunnit eller förlorat är att jämföra utfallet av en vidtagen handling med det aktören initialt hoppades uppnå.

Det här var den ryska statsledningens uttalade målsättning med den särskilda militära operationen i Ukraina, vid inmarschen den 24 februari 2022:

  1. Skydda invånare i östra Ukraina
  2. Av-militarisera Ukraina. Landet skall vara neutralt (betänk Sverige 1812-2022 liksom Schweiz, Irland, Österrike sedan 1815, 1922, 1955)
  3. Av-nazifiera Ukraina

En utlösande orsak till den ryska interventionen var den ukrainske presidenten Zelenskys uttalande att Ukraina måste gå med i NATO och skaffa egna kärnvapen, ett NATO som sedan slutet på 1990-talet, trots löften om det motsatta, fortsatt avancera allt närmare Moskva.

NATO-expansion
NATO-expansion

Skydda invånare i östra Ukraina från folkmord

Kievs ovilja att stoppa sitt pågående folkmord på sina egna medborgare i öst skapade en situation där Ukraina förlorade mer än Moskva bad om.

Hade Kiev under våren 2022 hörsammat de ryska kraven hade Zaporizjzja och Cherson förmodligen fortfarande varit namnen på Ukrainska län och Donetsk och Lughansk inte varit namnet på delar av Ryssland.

Ryssland tog till slut över ansvaret för territorier där etniska ryssar och andra regimkritiker förföljdes av Kiev. Moskvas bonusvinst blev en yta motsvarande Sverige från Smygehuk till Uppsala.

Regimen i Kiev hade därmed förlorat kriget.

Av-militarisera Ukraina

Enligt gängse spelregler i den internationella politiken, borde fredsförhandlingar då startat, eventuellt efter att Zelensky först avsatts av besvikna landsmän, men istället återuppstod Zelenskyregimen.

Det skedde när USA och NATO, via blod-transfusioner om 22 stödpaket på flera miljarder dollar, köpte upp hela konflikten och tog över förvaltningen av den ukrainska staten, som därefter bäst betraktas som ett dödsbo.

”Ukraina” är idag namnet på en NATO-front – inte ett land.

Förfarandet är så pass märkligt att det förtjänar paus för eftertanke.

  1. Land A och land B hamnar alltså i krig.
  2. Land A besegrar land B.
  3. Förväntningen är då att land A tar över land B eller i vart fall dikterar fredsvillkoren mellan länderna, men istället går land C in och tar över land B, och kriget fortsätter: nu mellan land A och land C – med det politiska liket av land B som förkläde.

I oktober 2022 är det uppenbart att kriget i Ukraina inte kommer att vara över förrän NATO upplösts – vilket förutsätter att det amerikanska imperiet först förpassats till historiens soptipp.

Av-nazifiering

Den ryska intervention i Ukraina har också visat att inte bara Ukraina behöver av-nazifieras – utan politiska etablissemang i hela Väst.

Tyvärr är det nog inte mycket Moskva kan göra på den här fronten – förutom att skydda sig självt, fortsätta att föregå med gott exempel och fortsätta finna samarbetspartners bortom Väst.

Text: Kristoffer Hell, författare till boksviten ”Västs Mörka Hjärta: 9/11, Geopolitisk terrorism & Globaliseringsagendan”, ”Demokrati till Döds – Sveriges väg in i den globala diktaturen” och ”Covid 1984”

Referenser


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq