Enorma satsningar med skattepengar i Västs krig mot Ryssland

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 19 oktober 2022
- Torbjörn Sassersson
Franska NATO-soldater under övningen Ramstein Legacy 22 med 17 partnerländer i Estland, Lettland, Litauen och Polen den 6-10 juni 2022. Foto: NATO.int

KRIGSINDUSTRIN. Allt fler drar slutsatsen att om flera nationer kombinerar sin militära makt för att besegra en gemensam fiende börjar defintionen på begreppet världskrig uppfyllas. Vi vet nu med säkerhet att Washington, EU och krigsmaskinen NATO gör allt i sin makt för att i praktiken genomföra ett omfattande, gemensamt och västligt krig mot Ryssland.

Text: Torbjörn Sassersson | Krav för extern användning av NATO-foton

Väst har gått i krig med Ryssland ekonomiskt och bidrar även direkt med vapen till krigsinsatserna i Ukraina. Ekonomen Martin Armstrong sammanfattar Vladimir Putins insikt:

“Putin vet att han kämpar mot en NATO-offensiv och inte bara Ukraina och pekar direkt ut Washington, London och Bryssel. Han sa med rätta att västvärlden först beslöt sig för att demonisera Ryssland och sprida “Russofobi”, som de gjorde under det kalla kriget. NATO och västvärlden är nu motståndare till Ryssland i detta proxykrig, medan det ukrainska folket bara är kanonmat som används för att inleda denna nya värld.”

Rumänien håller på att bli en träningsplats för tredje världskriget under NATO:s flagga. Det finns för närvarande 40.000 soldater på fältet i hela Östeuropa och fler kommer att anlända. Överste Vincent Minguet, befälhavaren för NATO Combat Group i Rumänien, tror att utbildningen kommer att pågå i upp till fem år, skriver Armstrong.

ArcanumSkolan 2024

“Jag vet med säkerhet att den amerikanska militären sänder ut reservister till Rumänien för att utbilda europeiska soldater. Reservisterna har fått veta att kriget kommer att eskalera, och som en soldat sa till mig: ”Det går riktigt illa där borta”. De kommer att träna européerna att slåss mot ryssar i minst sex månader.”

“Överste Vincent Minguet, befälhavaren för NATO Combat Group i Rumänien, sa att planen är för “skapandet av en permanent, starkare bataljon, med fler tunga vapen, för att förhindra aggression eller destabilisering i Rumänien.” Oroväckande nog tror Minguet att träningen kommer att pågå i fyra eller fem år. De planerar för en långvarig pågående strid som utkämpas av många nationer, med andra ord ett världskrig.”

– Martin Armstrong

Frankrike är direkt involverat i konflikten.

“Vi hjälper ett land som befinner sig i krig”, säger Frankrikes minister för väpnade styrkor Sebastien Lecornu.

Frankrike kommer att träna upp till 2000 ukrainska soldater på sitt territorium, sa försvarsminister Sebastien Lecornu till tidningen Le Parisien. Det finna tre områden av träning: allmän strid, specifika behov för Ukraina och träning i hur soldater använder militärt material som tillhandahålls av Ukrainas västallierade.

Storbritannien har med Operation Interflex iscensatt ett intensivt femveckors träningsprogram som förberett 10.000 ukrainska krigare och landet tillhandahåller även flygbaser för Kanada. Storbritannien har per den 16:e augusti skickat 1,11 miljarder euro och donerat militär utrustning för 1 miljard euro till Ukraina.

Kanada har sedan februari 2022 åtagit sig mer än 600 miljoner dollar i militärt bistånd till Ukraina. Den kanadensiska väpnade styrkan (CAF) hjälper också till med leveranser av material inom Europa.

USA bidrar med vapen till Ukraina för flera miljarder dollar. Det amerikanska försvarsdepartementet tillkännagav i september 2022 att ytterligare  1,1 miljarder dollar i militärt stöd till Ukraina. Pentagon skriver att USA i september totalt åtagit sig cirka 16,9 miljarder dollar i hjälp till Ukraina sedan januari.

Enligt Kiel Institute for the World Economy (IfW) är USA det land som allra mest stöder Kiev med militär utrustning räknat under perioden fram till den 1:a juli 2022.

Svenska pansarskott och ukrainska nazister
Svenska pansarskott från SAAb hos ukrainska nazister i Azovbataljonen i mars 2022.

Sverige har skickat omfattande militärt stöd till den ukrainska militären inkluderat till den nynazistiska Azov-bataljonen. Regeringen skriver den 30:e juni 2022:

“Regeringen har beslutat om ytterligare militärt stöd till Ukraina. Stödet består av materiel som Ukraina efterfrågat, till exempel pansarvärnsvapen, understödsvapen samt minröjningsutrustning. Totalt uppgår detta stöd till ett värde av cirka 500 miljoner kronor.”

“Tidigare har Sverige vid fyra olika tillfällen beslutat skänka militär utrustning som pansarskott, personlig skyddsutrustning, dygnsportioner av hållbara livsmedel, minröjningsutrustning, pansarvärnsvapen, eldhandvapen, sjömålsrobotsystem 17 samt överskottsmateriel.”

Två månader senare beslutade Magdalena Andersson (S) om ytterligare vapenleveranser. Europaportalen skriver den 29:e augusti 2022:

“Sverige ger Ukraina en miljard kronor i ett nytt stödpaket, varav hälften ska gå till militärt stöd och resten till återuppbyggnad. Det meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) på måndagen efter ett möte med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba – som tackade för stödet men underströk vikten av att hjälpen ska fokusera på vapen”.

Tyskland upplåter träningsanläggningar för ukrainska soldater.

Irland har fått i uppdrag att hjälpa Ukrainska soldater att lära sig att demontera sprängladdningar.

Danmark med utrikesminister Jeppe Kofod säger i ett uttalande att det handlar om ett långt krig mot Ryssland “för att stoppa Putins aggression mot Ukraina” och “därför behöver vi också långsiktig planering och utbildning”.

Norge och Finland bidrar även med militär utrustning i bekämpandet av Ryssland.  Norge skickade redan i februari 2000 pansarskott. Finland skickade 2500 stormgevär, 150.000 patroner och 1500 pansarskott, rapporterar svenska Yle. “Beslutet är historiskt och fattades enhälligt”, sa den finska statsministern Sanna Marin.

Polen ligger på andra plats när det gäller militärt bistånd till Ukraina för att bekämpa Ryssland enligt uppgifter från en tysk tankesmedja, skriver The First News i augusti. Polen hade i juni försett Ukraina med vapen och annan militär utrustning till ett värde av minst 1,7 miljarder dollar, sa president Andrzej Duda, enligt NFP.

Polen har dock tidigare lovat att stödja Ukraina med hela 6,37 miljarder euro.

EU bidrar på flera sätt till kriget mot Ryssland.

“Idag ökar vi vårt stöd till Ukraina för att försvara sig från Rysslands illegala aggression. EU:s militära biståndsuppdrag kommer att utbilda de ukrainska väpnade styrkorna så att de kan fortsätta sin modiga kamp”, sa Josep Borrell, en hög representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik den 17 oktober.

Text: Torbjörn Sassersson | Krav för extern användning av NATO-foton

Källor

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq