Brasiliens president Lula Da Silva: Frige Julian Assange!

publicerad 30 november 2022
- av NewsVoice
Luiz Inácio Lula da Silva var president i Brasilien 2003-2011. Foto: Ricardo Stuckert. Licens: CC BY 3.0 br, Wikimedia Commons

Brasiliens nästa president krävde den 29 november 2022 att Assange släpps. “Att hålla regeringar ansvariga är en del av kärnuppdraget för en fri press i en demokrati” skrev även New York Times, Guardian, Le Monde, Der Spiegel och El Pais i ett öppet brev i måndags.

På tisdagen krävde Brasiliens tillträdande president Lula da Silva att WikiLeaks grundare Julian Assange ska släppas från sitt “orättfärdiga fängelse”, skriver sydamerikanska TeleSUR.

Vänsterledaren Lula da Silva tillträder som Brasiliens statschef i januari 2023. Han försvarar Assange och pressfriheten efter att i måndags ha träffat WikiLeaks chefredaktör Kristinn Hrafnsson och WikiLeaks utgivare Joseph Farrell.

“De informerade mig om Julian Assanges hälsosituation och kampen för hans frihet. Jag bad dem skicka min solidaritet till honom.”

Kristinn Hrafnsson uppger att da Silva uttryckte sitt fortsatta stöd för Assange. Han var även president i Brasilien 2003-2011.

Julian Assange har suttit fängslad i Londons högsäkerhetsfängelse Belmarsh sedan 2019 i väntan på utlämning till USA, där han är åtalad för 17 fall av spionage och datorintrång gällande hemliga dokument om Guantanamo Bay och krigen i Afghanistan och Irak.

Assanges advokat lämnade i juli 2022 in en överklagan till London High Court, efter att den dåvarande brittiska inrikesministern Priti Patel undertecknat utlämningsbeslutet.

Text: NewsVoice | Källa: “Lula Da Silva Calls for the Release of Julian Assange”, TeleSUR


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Följande vers i ”Won’t get fooled again” av The Who (bandet – inte ohälsoorganisarionen) ramar in även detta val:

  ”There’s nothing in the street.
  Looks any different to me.
  And the slogans are effaced, by-the-bye.
  And the parting on the left.
  Is now parting on the right.
  And the beards have all grown longer overnight.”

 • Lula är fortfarande inte Brasiliens erkända president. I de delstater Bolsanaro vann är det våldsamma protester. Enligt lagarna blir det då armén som tar makten. Sannolikheten blir då hög att det blir omval om presidentposten. Denna gång blir valfusk “omöjligt” när sannolikt ingen elektronik tillåts.

  Lula vann i ca 1/3 av delstaterna, vilka dock har den lägsta befolkningen, medan Bolsanaro vann i de 2/3 av delstater som har den högsta befolkningen resp mest befolkade städerna. Och Bolsanaro vann stort i alla motsvarigheter till kommunal resp regionalval resp delstatsval. Även i flera av “Lula:s” delstater. Folket skall alltså inbillas att sådana som röstade Bolsonaro i allt annat, sedan röstade på Lula som president.

 • Då han försvarar pressfriheten, hur är det med valfusket i Brasilien? Får pressen rota i alla utrymmen i maktens korridorer, även “extrempress” som finns i Sverige? “Extrempress” som Newsvoice, friatider, Nya Dagbladet och liknande?

  Luiz Inácio Lula da Silva är en del av Klaus Schwabs arme på WEF. World Economic Forum.

  • Exakt, det är detta jag förstått också,,, så visst, det går väl bra att försvara pressfriheten,,, men vilken menar han,,,,,Och World Economic Forum är ju inget bra

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *