Stora mainstrean-kanaler uppmanar USA att släppa anklagelserna mot Assange

publicerad 29 november 2022
- av NewsVoice
Julian Assange 13 jan 2020. Foto: Ruptly.com
Julian Assange 13 jan 2020.

MEDIA. "Att hålla regeringar ansvariga är en del av kärnuppdraget för en fri press i en demokrati". Det skriver oväntat New York Times, Guardian, Le Monde, Der Spiegel och El Pais i ett gemensamt brev som publicerades på måndagen. Tidningarna ber USA släppa anklagelserna mot den åtalade Julian Assange eftersom USA försöker undergräva pressfriheten.

Den amerikanska regeringen måste lägga ner åtalet mot WikiLeaks medgrundare Julian Assange eftersom det undergräver pressfriheten, enligt samma medieorganisationer som först hjälpte honom att publicera läckta diplomatiska kablar för 12 år sedan.

2010 samarbetade samma tidiningar för att offentliggöra utdrag från 250 000 dokument som Assange erhöll i den så kallade cablegate-läckan. Materialet läcktes till WikiLeaks av den dåvarande amerikanske soldaten Chelsea Manning. Han avslöjade amerikanska krigsbrott.

“Obtaining and disclosing sensitive information when necessary in the public interest is a core part of the daily work of journalists... If that work is criminalized, our public discourse and our democracies are made significantly weaker”, skriver tidningarna.

Julian Assange har suttit fängslad i Belmarsh-fängelset i London sedan 2019, då han greps på Ecuadors ambassad där han var en asylsökande flykting i sju år.

Den tidigare brittiska inrikesministern Priti Patel godkände hans utlämning till USA i juni 2022. Assanges advokater överklagade beslutet.

Den brittiska tidningen The Guardian påminde i dag att president Barack Obamas administration inte åtalade WikiLeaks-grundaren för 2010 års läckor på grund av det prejudikat som en sådan åtgärd skulle skapa.

"Denna grupp av redaktörer och förläggare, som [2010] alla hade arbetat med Assange, kände ett behov av att offentligt kritisera hans beteende 2011 när oredigerade kopior av kablarna släpptes, och några av oss var oroade över anklagelserna i åtalet om att han försökte hjälpa till med datorintrång i en sekretessbelagd databas. Men vi samlas nu för att uttrycka vår allvarliga oro över det fortsatta åtalet mot Julian Assange för att ha skaffat och publicerat hemligstämplad material." - The Guardian

Text: NewsVoice

Källa