Diesellagren i EU når rekordlåga nivåer våren 2023 – Lastbilstransporter och matproduktion drabbas

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 10 november 2022
- Torbjörn Sassersson
Temabild: Lastbilar och vintertransport. Foto: Mint Images. Licens: Elements.envato.com
ArcanumSkolan

ENERGIKRISEN. Dieselbränslelagren i nordvästra Europa beräknas i mars 2023 att sjunka till den lägsta nivån på nästan 12 år. Det rapporterade Bloomberg i onsdags. Transportsektorn på vägarna drabbas hårdast, men även matproduktion påverkas mycket negativt.

Analytiker på det brittiska konsultföretaget Wood Mackenzie förväntar sig att diesellagren kommer att fyllas upp i december och fram till januari 2023 för att därefter falla till en mycket låg nivå våren 2023. Analysen sträcker sig över en sammanhängande period tillbaka till 2011, skriver Bloomberg.

Från början av februari 2023 kommer EU:s sanktioner mot Ryssland att förbjuda import av nästan alla sjöburna raffinerade petroleumprodukter, inklusive dieselbränsle.

Bränslelagren är en viktig stötdämpare mot störningar, men när de tar slut lämnar de bränslemarknaden öppen för ökad volatilitet, skriver RT. Priserna kan till exempel skjuta i höjden.

James Burleigh som är huvudanalytiker på Wood Mackenzie säger att problemet är att bränsleleverantörerna tjänar mer på pengar på snabb försäljning i närtid snarare än att lagra diesel och gasol för framtida försäljning. Det betyder att gasol- och diesellagring inte är motiverat ut ett försäljningsperspektiv.

Prognosen är att det kommer att finnas en god tillgång på diesel fram till december 2022, men att lagren därefter snabbt töms vilket leder till en allvarlig brist någon gång i mars 2023.

Allvarlig brist i diesellagren även i USA

Vi ser en liknande dieselbrist i USA. När förbudet mot rysk import träder i full kraft under första kvartalet 2023 kan situationen bli ännu värre, säger Chevrons ordförande och VD Michael Wirth. Chevron Corporation är ett av världens största energibolag med en årlig intäkt 2020 på 146,5 miljarder dollar.

Sanktionerna mot Ryssland kommer att driva upp bränslepriserna. Data som samlats in av Energy Information Administration (EIA) visar att diesellagren i oktober i USA är på sin lägsta nivå sedan 2008. Nu räcker diesellagren i USA bara i 25-26 dagar, en minskning från 34 dagar fem veckor tidigare.

Diesel supplies i USA. Källa: EIA
Diesel supplies i USA. Källa: EIA

Brian Deese chef för National Economic Council Director och topprådgivare till president Joe Biden, sa till Bloomberg News att nuvarande dieselnivåer är oacceptabelt låga.

Mike Adams som specialiserat sig på prepping och självhushållning skriver i ett nyhetsbrev den 8:e november:

“Med denna verkställande makt kan Biden föra ett terrorkrig mot det amerikanska folket genom att avveckla mat- och energiinfrastrukturen som håller människor vid liv. Faktum är att Biden redan har lovat att göra exakt det.

Allt detta sker precis samtidigt som en dieselbrist börjar sprida sig över Amerika. Vi kommer att uppleva regionala dieselavbrott och försenade tankningstider, vilket kommer att leda till försenade leveranser av allt.”

Willis Eschenbach skriver i artikeln “Big Oil, Small Oil” den 2:a november:

“USA är nere på en 25-dagars försörjning av diesel och om dieseln slutar stannar även de 18-hjuliga lastbilarna och om de 18-hjuliga lastbilarna stannar, stannar landet.”

Svenska Trafikverket tog 2021 fram en rapport om hur Sverige ska uppfylla Agenda 2030. Ett styrmedel är kraftigt höjda priser på fordonsbränslen under perioden 2022-2032. 50 kronor per liter för bensin och diesel nämns som nödvändigt för att lyckas.

Effekterna av Ukrainakriget, sanktionerna mot Ryssland, sprängningen av gasledningen Nord Stream, strypningen av människors förmåga att vara oberoende och klara sig själva samt de överstatliga ambitionerna att uppnå målen i Agenda 2030 sammanstrålar (red anm).

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat

ArcanumSkolan

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Diesellagren
 • Newsvoice, är ni inte intresserade av att era replikenter får reda på vem det är som styr i världen, västvärlden då alltså….

  • Hur många gånger ska det budskapet upprepas? När är du nöjd? Räcker det med 1000 gånger i NewsVoice kommentarsfält eller behöver det komma upp till 10,000 gånger? 😉

   • Tack för svaret NewsVoice. Vet inte vad ni menar med ‘för budskap’. ‘Budskapet’, vad jag vet, blev ju inte postat den här gången. Det är ni som äger er sajt, och det är ni som avgör om hur många x antal gånger det ska ska vara innan något inte kan visas mer. Precis som de nu gör på de famösa asocialplattformarna

    En sak är klar iallafall. De som nu medvetet håller på att sabba hela Europa och Nordamerika, har Inga restriktioner runt ‘hur mycket de kan hålla på’. De fortsätter som een maskin, tills de drivit igenom sina intentioner. Ska man ta sig an en motståndare, likt denna “unika” i mänsklighetens historia, så gör man det genom att vända motståndarens metoder mot den själva (t ex som Ho Chi Min gjorde). Och hitintills har motståndarens metoder varit framgångsrika, mot mänskligheten. Så det är bara och göra samma sak, fast i andra riktningen.

    Utan att vara syrlig, kanske el kanske inte postas den här repliken. Är kanske “för mycket”, dvs inte tillräckligt diplomatiskt vv sabotörerna. Som en känd person sa en gång; nu är en tid att inte bara prata

   • Och nej, jag är inte socialist..haha el något som helst annat ‘politisk’, utan patriot pro sund företagsamhet och socialpolitik (alltså inte socialistpolitik). Som Ho Chi Min med gerillan

 • Ukraina kriget är det nya Covid – bara en fortsättning av den psykologiska krigföringen i WWIII – kriget om föreställningarna där bara en mindre del är kinetiskt.
  Zelensky – Putin – regeringarna i EU – EU kommissionen – USA – alla är med i parasitkulten och driver samma agenda – Agenda 2030 och the Great Reset – kalla det vad ni vill – allt skall leda fram till en ny global världsordning och pseudovetenskaplig diktatur – TEKNOKRATI
   
  Ingen som har tittat närmare på detaljerna i Ukraina och Ryssland kan anse att de inte är med i agendan här – det är inget tvivel överhuvudtaget att de är just detta. Befolkningarna själva har ingen aning om det här – Ukrainska befolkningens motstånd är otroligt inspirerande – lite mer av det i Väst-Europa kanske skulle behövas och kanske kommer – men – det riktiga kriget pågår och vinns först efter dessa stridigheter – när parasitkulten rullar in på allvar.
  Kriget är en kampanj med djupare syften – oftast fem lager ned – för the Great Reset – knäcka ekonomierna – i synnerhet Ryssland och Europa – terminera så många människor som möjligt i processen i På Västfronten Intet Nytt stil och deportera resten – Ukraina skall bli ett nytt Teknokratiskt mönsterland nämligen – det är inte jag som säger det – det är Ukraina själv…

  https://odysee.com/@JOSE:f1/Ukraine-2030—Agenda-2030:f
  Agenda 2030 = Ukraine 2030: Is This A Future We Are Building For Our Own Destruction?
  Ukraine 2030 — the freest and most digital country in the world. Without bureaucracy, but with strong tech industry. Cashless & paperless. Sounds like a dystopian nightmare but it’s true reality built for our own demise. Now you know why this strange war started and which side Putin is really on?
  We will rebuild this country, this futuristic reality created by World Economic Forum against us with our own money. Perfect plan, isn’t it?
   
  Copy, download and share before it’s not too late !

  • CORPS har köpt upp cirka 30% av jordbruksmarken i Ukraina
   FN och ORGS och NGO:S infiltrerar landet med kända agendor
   Zelensky sitter just nu öppet och förhandlar med BLACK ROCK om framtiden
   (Närstående till regeringen anser att Ukraina skall bli ett nytt ISRAEL…)
   Under alla förhållanden så kommer enorma belopp att investeras här framöver och agendan är känd.
   Ukraina skall bli planetens första TEKNOKRATISKA MÖNSTERLAND med perfekt strategisk positionering – perfekt placerad på den Euroasiatiska kontinenten + Afrika och OBOR mellan London och Kina.
    
   https://image.invaluable.com/housePhotos/Kedem/71/669871/H4044-L205559481_original.jpg
   Bünting clover leaf map. A woodcut made in 1581 in Magdeburg

 • Ässh inget och oroa sig för, säg till att du har tillgång till SVT dygnet runt, hissa upp en blågul flagga och ge komplimanger till fjollor med tjocka vader, så löser det sig.
  Sen är det så att Diesel inte har lyckats göra ett par snygga jeans på evigheter, och Konsum är full med varor varje gång jag går dit.
  Och sist ska vi inte glömma den lilla svenska grabben som skriker “how dare you?” i helt pålitliga organ som FN och EU om hur pass dålig diesel är, alltså drivmedlet, inte jeansen.

  • 🙂 Att MPF verkar ha båda händerna på bollen förstärker ju bara den goa känslan – framtiden är ljus… (intermittent mörk kanske just nu med tanke på el-läget men det kommer säkert att ordna sig också….) om alla jobbar för allas bästa…. så blir saker… bra!

   https://www.youtube.com/watch?v=ccCxo4swk_Q
   Smurfarna – Hallonsaft

   https://www.friatider.se/han-blir-sveriges-forste-sakerhetsradgivare
   https://samnytt.se/myndighet-putins-propaganda-gor-svenskarna-framlingsfientliga/

   • Första gången jag hör den låten, den var faktist grym.
    Kan tänka mig en massa miljö och regnbåg jökar marchera till den, medan dem protesterar emot saker och ting som jag inte har en förmåga och förstå.
    “Avskaffa kvinnor NU!”
    “Saft saft,hallon saft,vi har världens bästa hallonsaft!”
    “Grön Kommunism åt alla!”
    “Alla ska ha våran goda hallonsaft”

    Är det bara jag som har problem och behålla en seriös ton när man läser om det som händer runt om i världen nu förtiden?
    Känns som att det är för mycket skit som händer för snabbt för ofta.

    • Roligt… man får ha lite humor i allt som händer – löje är ännu bättre och faktiskt ett mycket kraftfullt vapen mot parasitkulten och dess kolportörer… ren kryptonit – så det är bara att köra på!!

     Något av det löjligaste jag sett på senare tid är mycket billiga Halloween kostymer att köpa i små plastade paket på alla de här karaktärerna vi har att göra med….med instruktioner och innehållsförteckning – grymt roligt… på ett tramsigt sätt.

     Den här är rätt så underbar på sitt sätt…. rätt över disk från det svenska folkdjupet…

     https://youtu.be/V9LG12KEyGA
     Balladen om demonstrationerna för klimatet
     (Balladen om det stora slagsmålet på Tegelbacken)

     I januari månad år 2003
     då föddes Greta Thunberg som sedan vi fick se
     vid riksdagshuset sittande med stort och fint plakat
     om att vi nu måste rädda vårt klimat

     Folk som bodde in i staden, folk som bodde utanför
     hängde på och alla var på ett sjuhelvetes humör
     Och med skyltar med ett budskap att klimatet är för hett
     gick till riksdagshuset för att skipa rätt

     …..

 • Martin Armstrongs dator säger råolja 200 dollar fatet 2023. Bensin och diesel över 30 kr eller 40 kr nästa år?

  Detta förklarar varför väst har sanktioner mot Ryssland och att de sprängde gasledningen. Slå sönder väst.

  Energikrig.

  Göra människor beroende av något du kontrollerar och sedan har du kontroll över människorna.

  Kommer EU exportera sitt energilager när usas sinar? Biden expiterade usas oljereserv…. Tydligen…

  Kommer bli ett stort uppvaknande för många kommande vinter. Stundvis utan el och värme?

  Armstrongs dator varnar för 2023…. Och om ww3 bryter ut kommer 2027 vara det värsta året.

  Allt på en gång i denna stund. Att vi människor envisas med att aldrig lära oss och lyssna…………….. Vi lärde oss inte förra gången när syndafloden skedde. Idag syndas det något kopiöst där det galna normaliseras.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *