52 länder sa nej till FN-resolution mot nazism – Ryssland får inte presentera en sådan resolution

publicerad 6 november 2022
- av NewsVoice
Svenska pansarskott och ukrainska nazister

VÄRLDEN. Ryssland presenterar återkommande en resolution inför FN som uppmanar andra medlemsländer att ta avstånd från nazism, förhärligandet av nazism, rasism, radikal diskriminering, främlingsfientlighet och relaterad intolerans. USA och Ukraina röstar emot det. Sverige brukar avstå från ett ja eller nej.

Innan Ukrainakriget startade antogs resolutionsförslaget av en stor majoritet. FN-resolutionen som motsätter sig förhärligandet av nazism och relaterade ideologier har mött allra störst motstånd från USA, Ukraina och andra västerländska regimer, som stödjer krigsalliansen mot Ryssland.

Resolutioner som uppmanar till bekämpandet av nazism, nynazism och andra metoder som bidrar till att underblåsa samtida former av rasism, rasdiskriminering, främlingsfientlighet och relaterad intolerans är ett återkommande förslag som presenteras av Ryssland i FN.

Resolutionen som fördömer bland annat Waffen SS-medlemmar fördömer även byggandet av monument och anordnandet av offentliga ceremonier för att hedra det Tredje riket. Ryssland hänvisar till en ökning av främlingsfientlighet (tex mot migranter), islamofobi och antisemitism, som exempel på diskriminering.

USA, Storbritannien och några allierade stater mot Ryssland (Australien, Japan, Liberia och Nordmakedonien) förklarar sitt nej 2022 med argumentet att Ryssland utnyttjar nazistiska grymheter för att rättfärdiga sin militära operation i Ukraina. Att rösta ja till resolutionen skulle innebära att man tillåter Ryssland använda tex förintelsen för att försvara Rysslands krigföring i Ukraina, resonerar länderna.

USA och Ukraina går allra längst i sin kritik genom att hävda att Rysslands bekämpande av nazism undergräver genuina försök att bekämpa nazism. Ryssland får alltså skulden för att kampen mot nazim blir påstått försvårad när Ryssland motsätter sig nazism.

Ryssland anser att nej-staterna försöker slå in en kil mellan medlemsstaterna.

“Socialdemokraternas pansarskott” används av ukrainska nazister

Moskva presenterade en liknande resolution förra året, innan den militära operationen i Ukraina hade påbörjats men efter att den USA-stödda kuppen 2014 installerat en regering som stödjer nynazistiska grupper som Azovbataljonen och Stepan Bandera, den ukrainska nazistiska kollaboratören vars organisation för ukrainska Nationalister var ansvarig för massakern på tiotusentals polacker och judar under andra världskriget.

Resolutionen från 2021 motsattes bara två stater: USA och Ukraina. En majoritet gav sitt stöd till resolutionen. Idag anpassar sig flera länder till USA:s agenda.

Källor: RT, “Over 50 countries vote against anti-Nazism UN measure”, FN | Sammanfattning och översättning: NewsVoice

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Röstade Sverige nej eller la vi ner vår röst? Jag letade efter röstresultatet i fn:s arkiv men hittade inget.

 • En skam å ikke kunne åpent kritisere nazismen, selv når det er russerne som foreslår. Det ville bety at Ukraina ville måtte rive de mange statyer av Bandera som er reist de siste år. Det er som om Norge skulle ha en statue av Quisling på Karl Johansgate, bare MYE verre. Bandera var evinnelige en massemorder – ikke minst av jøder.

  Ja, nazismen finnes i de fleste land. Ikke minst i Sverige og Finnland OG Russland (litt i Norge, spesielt når vi får besøk østfra).

  Men nazismen er blitt stuerent i Ukraina. De samles bla i Kyev til årlige musikkfestivaler i kommalstøttede lokaler for å prise Holocaust og Swastkaen. De har militser som ikke er å kimse av og nå får de “sendt mer våpen” så dette skal bli flott fremover. Det skal vi minne mange om at de markedsførte i 2022.

 • Ryssland kan börja med att se till att den egna armén lever upp till Genevekonventionen innan man hittar på nya resolutioner kring påhittad nazism, däribland det befängda påståendet att Ukraina styrs av nazister.

 • Resolutioner som uppmanar till bekämpandet av DE RIKASTE OCH MÄKTIGASTE FAMILJERNA OCH ALL TEKNOKRATI MED ANSLUTANDE ORGS OCH CORPS och andra metoder som bidrar till att SÖNDRA OCH HÄRSKA I WWIII – KRIGET OM FÖRESTÄLLNINGARNA BORDE VARA ett återkommande förslag som presenteras av SAMTLIGA SUVERÄNA NATIONER i FN.

  Sådär ja… fixade det till det för dem… en bra början! (faller dock lite på att vi inte har några suveräna nationer idag….men det kan ju komma….)

 • Arrogansen hos dessa människor är häpnadsväckande,dem ger sig själva rätten att tillåta eller förbjuda hur en människa ska tänka.
  Ingen människa ska fan bestämma vad jag/du ska tänka och tycka.
  Prata om att ta clown showen(som vissa kallar “världspolitik”) till en ny pajas nivå.

 • I liknande tidigare omröstningar ang. bl.a. glorifiering av nazism har UZA och Ukraina röstat nej. Det senaste är alltså inget enstaka tillfälle. Nazismen dog aldrig utan flyttade bara västerut i form av bl.a. Operation Paperclip.

  • I stort sett varenda familj i Ryssland har någon eller några som blev dödade av nazisterna, totalt ca 20 miljoner, varav många mijoner kvinnor och barn. Så att tro att det ryska folket skulle stödja en regim som uttrycker något som ens påminner om nazistiska ståndpunkter är fullständigt absurt! Det är ju därför de är så upprörda över Bandera-anhängarna och Azovnazisterna i Ukraina.
   Dessutom, varför skulle de vara Stalinister? Stalin var en avskydd Georgier precis som monstret Beria och många andra av de styrande despoterna.

 • Västvärldens hyckleri är som vanligt monumental precis som härdsmältan hos politikerna i väst. Man vet att Ukraina är fullt med nazister men det är “våra” nazister och gör sin tjänst för globalismen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *