52 länder sa nej till FN-resolution mot nazism – Ryssland får inte presentera en sådan resolution

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 november 2022
- NewsVoice redaktion
Svenska pansarskott och ukrainska nazister

VÄRLDEN. Ryssland presenterar återkommande en resolution inför FN som uppmanar andra medlemsländer att ta avstånd från nazism, förhärligandet av nazism, rasism, radikal diskriminering, främlingsfientlighet och relaterad intolerans. USA och Ukraina röstar emot det. Sverige brukar avstå från ett ja eller nej.

Innan Ukrainakriget startade antogs resolutionsförslaget av en stor majoritet. FN-resolutionen som motsätter sig förhärligandet av nazism och relaterade ideologier har mött allra störst motstånd från USA, Ukraina och andra västerländska regimer, som stödjer krigsalliansen mot Ryssland.

Resolutioner som uppmanar till bekämpandet av nazism, nynazism och andra metoder som bidrar till att underblåsa samtida former av rasism, rasdiskriminering, främlingsfientlighet och relaterad intolerans är ett återkommande förslag som presenteras av Ryssland i FN.

Resolutionen som fördömer bland annat Waffen SS-medlemmar fördömer även byggandet av monument och anordnandet av offentliga ceremonier för att hedra det Tredje riket. Ryssland hänvisar till en ökning av främlingsfientlighet (tex mot migranter), islamofobi och antisemitism, som exempel på diskriminering.

USA, Storbritannien och några allierade stater mot Ryssland (Australien, Japan, Liberia och Nordmakedonien) förklarar sitt nej 2022 med argumentet att Ryssland utnyttjar nazistiska grymheter för att rättfärdiga sin militära operation i Ukraina. Att rösta ja till resolutionen skulle innebära att man tillåter Ryssland använda tex förintelsen för att försvara Rysslands krigföring i Ukraina, resonerar länderna.

USA och Ukraina går allra längst i sin kritik genom att hävda att Rysslands bekämpande av nazism undergräver genuina försök att bekämpa nazism. Ryssland får alltså skulden för att kampen mot nazim blir påstått försvårad när Ryssland motsätter sig nazism.

Ryssland anser att nej-staterna försöker slå in en kil mellan medlemsstaterna.

“Socialdemokraternas pansarskott” används av ukrainska nazister

Moskva presenterade en liknande resolution förra året, innan den militära operationen i Ukraina hade påbörjats men efter att den USA-stödda kuppen 2014 installerat en regering som stödjer nynazistiska grupper som Azovbataljonen och Stepan Bandera, den ukrainska nazistiska kollaboratören vars organisation för ukrainska Nationalister var ansvarig för massakern på tiotusentals polacker och judar under andra världskriget.

Resolutionen från 2021 motsattes bara två stater: USA och Ukraina. En majoritet gav sitt stöd till resolutionen. Idag anpassar sig flera länder till USA:s agenda.

Källor: RT, “Over 50 countries vote against anti-Nazism UN measure”, FN | Sammanfattning och översättning: NewsVoice

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq