52 länder sa nej till FN-resolution mot nazism – Ryssland får inte presentera en sådan resolution

-

VÄRLDEN. Ryssland presenterar återkommande en resolution inför FN som uppmanar andra medlemsländer att ta avstånd från nazism, förhärligandet av nazism, rasism, radikal diskriminering, främlingsfientlighet och relaterad intolerans. USA och Ukraina röstar emot det. Sverige brukar avstå från ett ja eller nej.

Innan Ukrainakriget startade antogs resolutionsförslaget av en stor majoritet. FN-resolutionen som motsätter sig förhärligandet av nazism och relaterade ideologier har mött allra störst motstånd från USA, Ukraina och andra västerländska regimer, som stödjer krigsalliansen mot Ryssland.

Resolutioner som uppmanar till bekämpandet av nazism, nynazism och andra metoder som bidrar till att underblåsa samtida former av rasism, rasdiskriminering, främlingsfientlighet och relaterad intolerans är ett återkommande förslag som presenteras av Ryssland i FN.

Resolutionen som fördömer bland annat Waffen SS-medlemmar fördömer även byggandet av monument och anordnandet av offentliga ceremonier för att hedra det Tredje riket. Ryssland hänvisar till en ökning av främlingsfientlighet (tex mot migranter), islamofobi och antisemitism, som exempel på diskriminering.

USA, Storbritannien och några allierade stater mot Ryssland (Australien, Japan, Liberia och Nordmakedonien) förklarar sitt nej 2022 med argumentet att Ryssland utnyttjar nazistiska grymheter för att rättfärdiga sin militära operation i Ukraina. Att rösta ja till resolutionen skulle innebära att man tillåter Ryssland använda tex förintelsen för att försvara Rysslands krigföring i Ukraina, resonerar länderna.

USA och Ukraina går allra längst i sin kritik genom att hävda att Rysslands bekämpande av nazism undergräver genuina försök att bekämpa nazism. Ryssland får alltså skulden för att kampen mot nazim blir påstått försvårad när Ryssland motsätter sig nazism.

Ryssland anser att nej-staterna försöker slå in en kil mellan medlemsstaterna.

“Socialdemokraternas pansarskott” används av ukrainska nazister

Moskva presenterade en liknande resolution förra året, innan den militära operationen i Ukraina hade påbörjats men efter att den USA-stödda kuppen 2014 installerat en regering som stödjer nynazistiska grupper som Azovbataljonen och Stepan Bandera, den ukrainska nazistiska kollaboratören vars organisation för ukrainska Nationalister var ansvarig för massakern på tiotusentals polacker och judar under andra världskriget.

Resolutionen från 2021 motsattes bara två stater: USA och Ukraina. En majoritet gav sitt stöd till resolutionen. Idag anpassar sig flera länder till USA:s agenda.

Källor: RT, “Over 50 countries vote against anti-Nazism UN measure”, FN | Sammanfattning och översättning: NewsVoice

Relaterat

NewsVoice
NewsVoicehttps://newsvoice.se
NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.

16 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

16 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Peter Andersson
Peter Andersson
Gäst
8 november 2022 kl 10:51

Röstade Sverige nej eller la vi ner vår röst? Jag letade efter röstresultatet i fn:s arkiv men hittade inget.

John Y Jones
Gäst
7 november 2022 kl 13:05

En skam å ikke kunne åpent kritisere nazismen, selv når det er russerne som foreslår. Det ville bety at Ukraina ville måtte rive de mange statyer av Bandera som er reist de siste år. Det er som om Norge skulle ha en statue av Quisling på Karl Johansgate, bare MYE verre. Bandera var evinnelige en massemorder – ikke minst av jøder.

Ja, nazismen finnes i de fleste land. Ikke minst i Sverige og Finnland OG Russland (litt i Norge, spesielt når vi får besøk østfra).

Men nazismen er blitt stuerent i Ukraina. De samles bla i Kyev til årlige musikkfestivaler i kommalstøttede lokaler for å prise Holocaust og Swastkaen. De har militser som ikke er å kimse av og nå får de “sendt mer våpen” så dette skal bli flott fremover. Det skal vi minne mange om at de markedsførte i 2022.

Mikael B
Mikael B
Gäst
6 november 2022 kl 19:44

Ryssland kan börja med att se till att den egna armén lever upp till Genevekonventionen innan man hittar på nya resolutioner kring påhittad nazism, däribland det befängda påståendet att Ukraina styrs av nazister.

lars k
lars k
Gäst
Reply to  Mikael B
7 november 2022 kl 03:51

Vad får dig tro att nazismen i ukraina är påhittad och att landet inte styrs av nazister?

Martin Hoffman
Martin Hoffman
Gäst
6 november 2022 kl 19:13

Klaus Schwab vill inte bojkotta WEFs rötter.

Mopping Up
Mopping Up
Gäst
Reply to  Martin Hoffman
6 november 2022 kl 21:10

Roligt….;) (gäller även EU och BIS antagligen)

https://aim4truth.org/2021/03/16/klaus-schwab-is-the-great-barker-of-the-fourth-reich/
KLAUS SCHWAB IS THE GREAT BARKER OF THE FOURTH REICHKlaus Schwab – 4th Reich – Own nothing – be happy!

https://unlimitedhangout.com/2021/02/investigative-reports/schwab-family-values/
Schwab Family Values
Is the real Klaus Schwab a kindly old uncle figure wishing to do good for humanity, or is he really the son of a Nazi collaborator who used slave labour and aided Nazi efforts to obtain the first atomic bomb? Johnny Vedmore investigates.

Mopping Up
Mopping Up
Gäst
6 november 2022 kl 15:56

Resolutioner som uppmanar till bekämpandet av DE RIKASTE OCH MÄKTIGASTE FAMILJERNA OCH ALL TEKNOKRATI MED ANSLUTANDE ORGS OCH CORPS och andra metoder som bidrar till att SÖNDRA OCH HÄRSKA I WWIII – KRIGET OM FÖRESTÄLLNINGARNA BORDE VARA ett återkommande förslag som presenteras av SAMTLIGA SUVERÄNA NATIONER i FN.

Sådär ja… fixade det till det för dem… en bra början! (faller dock lite på att vi inte har några suveräna nationer idag….men det kan ju komma….)

Eddie Felson
Eddie Felson
Gäst
6 november 2022 kl 14:18

Arrogansen hos dessa människor är häpnadsväckande,dem ger sig själva rätten att tillåta eller förbjuda hur en människa ska tänka.
Ingen människa ska fan bestämma vad jag/du ska tänka och tycka.
Prata om att ta clown showen(som vissa kallar “världspolitik”) till en ny pajas nivå.

Andreas
Andreas
Gäst
6 november 2022 kl 09:45

I liknande tidigare omröstningar ang. bl.a. glorifiering av nazism har UZA och Ukraina röstat nej. Det senaste är alltså inget enstaka tillfälle. Nazismen dog aldrig utan flyttade bara västerut i form av bl.a. Operation Paperclip.

ElsaD
Elsa
6 november 2022 kl 09:43

Hela ryska styret är Stalinister och Nazister.

lars k
lars k
Gäst
Reply to  Elsa
7 november 2022 kl 03:53

Vad får dig att tro det?

Benny H
Benny H
Gäst
6 november 2022 kl 08:32

Västvärldens hyckleri är som vanligt monumental precis som härdsmältan hos politikerna i väst. Man vet att Ukraina är fullt med nazister men det är “våra” nazister och gör sin tjänst för globalismen.

Örjan Wedin
Örjan Wedin
Gäst
Reply to  Benny H
6 november 2022 kl 16:23

Om Ukraina är fullt av nazister, varför får de inga mandat i Radan. Jag noterar också att patriarken vill befria Ukraina från homosexualitet. En strävan som nazister gärna deltar i.

lars k
lars k
Gäst
Reply to  Örjan Wedin
7 november 2022 kl 03:56

Vad är Radan?

petergrfstrm
petergrfstrm
Gäst
Reply to  Örjan Wedin
7 november 2022 kl 21:07

@Örjan 6/11 kl 16:23
Andriy Yevheniyovych Biletsky is a Ukrainian far-right politician. He is the leader of political party National Corps. He was the first commander of the volunteer militia Azov Battalion,[4][1] and a co-founder of the nationalist movement Social-National Assembly. From 2014 until 2019 Biletsky was a Member of Ukrainian Parliament.
Robert Parry uppger att Biletsky ska ha sagt följande i en tidigare intervju
“The historic mission of our Nation in this critical moment is to lead the white races of the world in a final crusade for their survival. A crusade against the semite-led untermenschen (subhumans)”

https://consortiumnews.com/2014/08/13/ignoring-ukraines-neo-nazi-storm-troopers/

Parry citerar Telegraph men den har betalvägg så jag har inte sett den
Denna ryska site har emellertid en kopia av artikeln
https://rusvesna.su/english/1408837688?ysclid=la77ol334g323574569
Biletsky själv har senare förnekat det och sagt att Lavrov hittat på det.
Men i så fall har Lavrov nog sett konservativa Telegraphs artikel

Johan
Johan
Gäst
Reply to  Benny H
6 november 2022 kl 18:01

Ja precis, hyckleriet och dubbla måttstockar… medias hjärntvätt är effektiv få höjer på ögonbrynen och ser inte hyckleriet.

Newsvoice blir allt bättre. Tummen upp till Sassersson.

NewsVoice
NewsVoicehttps://newsvoice.se
NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV