Frank Zane bygger drömkroppen med drömyoga

publicerad 1 november 2022
- av Torbjörn Sassersson red.
Frank Zane 1977 och 2011. Foton: från filmen "Sagan" (via Zanes Facebook-profil) och David Shankbone (CC BY 3.0)

LIVSSTIL. Frank Zane (1942) är trefaldig vinnare av kroppsbyggartiteln Mr Olympia. Han har vunnit nästan alla pokaler som finns i USA och är en av de få byggare som slagit ut Arnold Swarzenegger i en tävling. På 80-talet när kroppsbyggarindustrin började premiera “broilers” hoppade han av tävlandet och satte upp ett nytt personligt mål. Zane beslöt sig för att bibehålla sin form hela livet ut. Idag [2008] är han 65 år och för att nå målet använder han drömyoga och han tar hjälp av en inre “coach”. Artikel publicerades först på Sourze.se den 10:e sep 2008.

Text: Torbjörn Sassersson

Det som gör Frank Zane annorlunda i jämförelse med de flesta andra kroppsbyggare är att han även är en utövare av inre träning i form av meditation, visualisering, yoga och chanting. Han använder regelbundet hjärnträningmetoder som balanserar hjärnhalvornas aktivitet.

Vid sidan av den inre träningen är kost och kroppsbyggande naturligtvis en viktig del av hans dagliga disciplin. Träning på alla nivåer; kropp, sinne och känsla är en hans livsstil, men han medger att det blir lite tuffare för varje år att återhämta sig efter hårda gympass. Zane framhåller att det är särskilt viktigt att inte avvika från en i det närmaste perfekt individuellt anpassad kost.

Frank Zane berättar att han förmodligen är mer engagerad idag i sin träning än under sina mest aktiva tävlingsår i 30-årsåldern eftersom hans motivation tidigare enbart handlade om att nå fysiska mål. Det var på sätt och vis enklare förr i tiden då allt handlade om det yttre enligt Zane och idag är hans motivation helt annorlunda. Nu handlar kroppsträningen enbart om för att se hur länge han kan hålla toppformen.

“Jag vet inte vad som är möjligt så jag tar ett år i taget. Det enda jag vet är att det blir svårare för varje år och jag måste hålla min diet i nästan perfekt skick och tänka på att sköta livsstilen oklanderligt.”

Frank Zane, privat foto, Franzane.com
Frank Zane, privat foto, Franzane.com

Enligt Zane finns det definitivt andra kroppsbyggare som lyckats hålla en toppform trots mycket hög ålder, men han menar att de flesta tränar mest armar och överkropp och förmodligen har ingen annan klarat av att bibehålla en kropp upp i 65-årsåldern med så balanserade proportioner som han själv har.

Frank Zane påpekar att det är ovanligt att mycket gamla människor har en fysik överhuvudtaget och det som driver honom är ren nyfikenhet för att se om det går.

Frank Zane berättar att han samarbetar med en läkare som specialiserat sig på att hejda föråldringsprocesserna i kroppen. Han heter Lane Sebring och hans metod består i att återställa de hormonnivåer som kroppen hade i en yngre ålder.

“Målet är att hålla hormonnivåerna inom acceptabla gränser och att inte tänja på dem. Därför sker behandlingen under en läkares överinseende. Jag gör det på ett mycket konservativt sätt och min inställning är till och med mer konservativ än vad många läkare rekommenderar.

Jag är emot missbruk, men om du använder hormonterapi på ett intelligent sätt finns det många positiva effekter som stödjer möjligheten att nå ett långt och friskt liv.”

Frank Zane har ett unikt sätt att se på bodybuilding. Han menar att det inte bara är kroppens fysik som ska ha goda proportioner utan när du ser en människa framför dig med dessa proportioner ska det ge en fingervisning även om den inre naturen.

“Det betyder att allting bör vara i balans. Du bygger en fantastisk kropp, men allting på insidan bör matcha utsidan. Du bör få en indikation på att personen även utvecklats emotionellt, mentalt och andligt. Det är målet.”

“Jag tror att utvecklandet av drömkroppen är nästa steg i mänsklighetens evolution”.

Frank Zane kommer i kontakt med österländska traditioner

Zane är influerad av flera österländska discipliner och kunskapstraditioner. Han nämner shin buddhismen och att arbeta med självinstruktioner som hjälper honom att eliminera negativt tänkande och det inre babblandet.

“Vi lever inte i nuet. Vi oroar oss för framtiden och fäster oss vid förflutna händelser genom negativ tankeverksamhet och skapandet av bilder som drar iväg med oss. Jag arbetar med mig själv varje dag så mycket jag kan, men jag har fortfarande en lång väg att gå”.

De flesta människor passerar igenom livet utan att någonsin upptäcka eller i någon högre grad reflektera över sitt eget medvetande. Det är när människan vaknar upp själsligt som själva medvetandet upptäcks trots att vi alla simmar i det hela tiden.

Frank Zane berättar att hans inre uppvaknande skedde som fjortonåring på 50-talet. Han var en blyg ung man som upptäckte meditationen som träningsmetod och han började läsa Patanjalis skrifter om yoga när han var bara femton år. Zane blev särskilt fascinerad av inre krafter kallade siddhis som yoga-utövandet kan utveckla.

Yoga pranayamas blev en del av den dagliga rutinen och Zane kunde tillämpa yogiska andningstekniker för att utveckla extrafysiska egenskaper som att springa 1,6 mil utan att bli trött eller göra romerska situps i 2,5 timmar. Efter hand satte Zane som ung tonåring upp nya mål och det ledde till att han långt senare blev mästare i bodybuilding.

Under hela hans karriär fanns den inre träningen med honom, men det var först efter hans tre titlar som Mr Olympia som en inre personlig revolution tog rejäl fart.

Det är i det här skedet i livet som Frank Zane som professionell bodybuilder verkligen passerar gränsen för vad som kan anses vara förutsägbart och “normalt” oavsett om man är kroppsbyggare eller inte.

Det hela började med en inre drömliknande upplevelse av en kvinnlig inre guide som uppmanade Frank Zane att utveckla sin inre drömkropp precis som han utvecklat sin fysiska kropp under åren. Kvinnan hävdade att genom att bygga upp sin drömkropp skulle han kunna stärka sin fysisk och när livet når sitt slut är drömkroppen hans nya form när han går över till nästa existens bortom vår värld.

Frank Zane berättar att han efter upplevelsen började träna drömyoga och att han tog stora intryck av forskaren dr Stephen LaBerge och Carlos Castaneda.

“Allt i livet är skapat av vårt sinne the mind och är därför illusoriskt till sin natur. Om du kan bli medveten i dina drömmar kan du ta med dig samma förmåga till perception och medvetenhet till det vakna stadiet och även där se att du skapar hela ditt liv utifrån ditt sinne, att ditt liv är en manifestation av det inre.”

“Jag tror det här är nästa steg i vår evolution att utveckla vår drömkropp och medvetenhet.”

“Ursprungsfolken i Amerika och Tibet har särskilda traditioner för att träna denna förmåga och det leder till att du kan vara medveten om att vara på två ställen samtidigt! Här har du din fysiska kropp och på nästa nivå har du en energikropp i vilken du upplever drömmarna. När vi drömmer är den formen vad vi är, men vi är gjorda av en mer subtil substans.

“Drömkroppen är lika verklig som den fysiska kroppen, men den är inte lika tät och utvecklad för de vi arbetar inte på den. De flesta vet inte ens om att möjligheten finns”.

Frank Zane betonar vikten av att vilja något med sitt liv, sätta upp kortsiktiga delmål, långsiktiga mål och sedan hålla kursen varje dag. Han menar att det för honom inte finns några kompromisser att falla tillbaka på.

“Jag har praktiserat visualiseringsövningar väldigt länge”.

“Ju mer jag tränar desto mer tydliga blir de inre målbilderna. Under den period i mitt liv då jag tävlade brukade jag fokusera hela min uppmärksamhet på en punkt mellan ögonen och sedan skapa målbilden. När jag gjorde denna övning regelbundet förändrades min kropp i riktning mot målbilden och det gick allt snabbare efter hand.”

“Efter en längre period av träning kunde den kroppsliga förändringen helt plötsligt “klicka in” strax innan en tävling. Jag arbetar med samma tekniker regelbundet idag och jag arbetar alltid med att vara så närvarande som möjligt i relation till allt jag gör.”

Zane berättar att han under sin tävlingskarriär tillämpade en metod som kallas “mantric speech”. Metoden är mycket lik en mental teknik som kallas “conditional probability” som på svenska blir något i stil med “präglande möjlighet”. Den handlar om att verbalisera det mål som ska uppnås och sedan utföra handlingen som uppfyller målet.

Genom att vanemässigt visualisera, verbalisera och realisera målet genom handlingar blir individen handlingskraftig, betonar Zane. Först tränar man på små enkla mål sedan ökar man svårighetsgraden.

“Om du verkligen håller målet i ditt sinne och ger det all din tillit kommer du att förr eller senare nå det. Självklart blir det en utmaning i att försöka definiera vad som är faktiskt möjligt, men om du verkar för att nå ditt mål tillräckligt länge, med bibehållen intention och fast beslutsamhet kommer målet att till slut manifesteras. Du vet bara inte när och hur det kommer att realiseras”.

Text: Torbjörn Sassersson | Artikeln har tidigare publicerats den 10 sep 2008

Relaterat