Kristoffer Hell: Så kan Sveriges NATO-medlemskap haverera

publicerad 16 november 2022
- Kristoffer Hell
Europa. Karta: Earth.google.com

NATO. Efter det kalla krigets slut och Warsawapaktens och Sovjetunionens upplösning, hade man kunnat förvänta sig att NATO, efter att ha uppfyllt sin funktion som försvarsallians för Västeuropa, också avvecklades.

Det motsatta inträffade. NATO började istället krypa österut – allt närmare Moskva. Det blev uppenbart att den försvarsallians alla trodde säkrade freden i Europa i fyrtio år, i själva verket var ett instrument för amerikansk expansion.

Den 18 maj 2022, ansökte Sverige och Finland om att bli medlemmar i NATO.

Skälet var den “avgörande brytpunkt” Rysslands inmarsch i Ukraina tidigare under året påstods utgöra och den nya dynamik denna sades ha skapat.[4]

I själva verket var både inmarschen och ansökningarna blott de nästa stegen i en process av eskalerande hegemoni USA drivit i Europa allt sedan slutet på andra världskriget: mordet på Olof Palme 1986, 1980- och 90-talens ubåtskränkningar, medlemskapet i NATO:s Partnerskap for Fred (PFP) 1994 och Enhanced Opportunities Partners 2014, Värdlandsavtalet 2016, det allt djupare militärtekniska samarbetet och deltagandet i NATO:s operationer utanför Europa.[1, 2]

Visste läsaren att svenska försvaret redan på 1990-talet införde engelska som ledningsspråk?[2]

European countries by year of joining NATO. Image: Statista.com
European countries by year of joining NATO. Bild: Statista.com

För att Sverige skall bli upptagen i NATO måste alla som redan är medlemmar i organisationen godkänna det.

Två länder stretar ännu emot: Turkiet och Ungern [3].

Ungern synes tidigt efter Rysslands inmarsch våren 2022 ha landat i uppfattningen att det större hotet inte är den Ryska Federationens legitima säkerhetsbehov runt Svarta havet, utan USA:s krigsprovokationer och EU:s suicidala sanktionskrigföring.

Istället för att svepas med i den epidemi av nationellt självskadebeteende som drabbat resten av EU:s medlemsländer, har Budapest gett tummen upp till det ryska företaget Rosatom att bygga ut kärnkraftsverket Paks med två nya reaktorer.[4]

Formellt hänvisar Budapest till ännu oreglerade frågor med EU som först måste redas ut, innan man godkänner Sveriges och Finlands ansökningar.

 • Hur lång tid kan detta tänkas ta?
 • Hur mycket tid finns det?

Turkiets både anmärkningsvärt hårda och samtidigt ospecifierad krav på Sverige väcker frågor

NATO har idag tre starka militärmakter: USA, Storbritannien och Turkiet.

Ett NATO där samtliga nordiska länder bildar ett eget integrerat block kommer att reducera Turkiets betydelse och inflytande i organisationen. Samtidigt dras fokus bort från den södra flanken till Arktis i norr.[5]

Turkiet är inte en Estland, Lettland, eller Litauen vars enda möjliga bidrag är att vara p-plats och bensinmack för en amerikansk marinkår på väg mot Moskva.[6]

Turkiet är en regional stormakt och ser förmodligen NATO mer som ett instrument för den egna politiken – än ett vassalarrangemang under Washington.

 • Vilken huvudstad tror Turkiets president Erdogan idag erbjuder hans land mest fördelar att samarbeta med: Moskva eller Washington?
 • Finns en tyst samsyn mellan Turkiet och Ryssland om framtiden för Svarta havet, där båda är strandägare?
 • Måhända var Ankara aldrig berett att släppa in Sverige i NATO, utan glider runt med pucken på på isen i väntan på att slutsignalen går och omvärldsutvecklingen gjort medlemskap meningslöst?

Det scenariet skulle direkt gynna både Turkiet och Ryssland och samtidigt ge Erdogan guldstjärnor i Moskvas matchbok inför framtida samarbete.

Medehavet, Europa, MENA. Karta: Gisreportsonline.com
Medehavet, Europa, MENA. Karta: Gisreportsonline.com

Finland har öppet förklarat att det bara kommer att gå med NATO om Sverige gör det.

 • Är Washington redo att sparka ut Turkiet och Ungern ur NATO för att släppa in Sverige och Finland?
 • Skulle NATO överleva förlusten av två medlemsländer – kanske blir detta signalen till fler avhopp från krigsalliansen?
 • Ungern?
 • Kommer regeringen Ulf Kristersson vika sig för Ankaras krav och utlämna ett sjuttiotal svenska medborgare med kurdiskt påbrå till Turkiet?

1945 utlämnade Sveriges socialdemokratiska regering 167 baltiska soldater som stridit mot Sovjetunionen till oviss framtid i Stalins fängelseläger.[7]

 • Även om Kristersson gör det, kommer det fungera?
 • Måhända presenterar Turkiet då bara nya och ännu mer omöjliga krav?

När den svenska statstelevisionen sänder smaklösa och politiskt provokativa program där man förlöjligar ledarskapet för samma land Rosenbad behöver hjälp av för att få in Sverige i NATO – och genom det tvingar statsministern att kasta sig på flyget till Ankara för att reparera skadorna, väcks frågor.[8, 9]

Samma sak när de kärnvapenbud landets överbefälhavare och forskningschefer på FOI ger, går stick i stäv mot regeringens politik – och genom det tvingar försvarsministern att gå ut med “klargöranden”.[10, 11, 12]

Erdogan, Turkiet. Källa: SVT
Källa: SVT
 • Har krigets retorik skapat sådan förvirring i Sverige att det inte längre är klart vem som styr landet?

Om kriget kommer

Den “lösning” som blir allt troligare under det veckorna går är att innan Turkiet och Ukraina funnit tid att godkänna Sveriges NATO-medlemskap, kommer Ryssland ha dragit igång det riktiga kriget mot Ukraina och skapat en ny säkerhetsordning: ett Europa utan NATO och förnyad tillgång till massor av billig gas – i en värld som blivit multipolär.

 • Kanske till och med ett Europa utan en ryssofobisk EU-kommission, ingen någonsin röstat på?

Samtidigt som den här artikeln går till publicering, inträffar två saker som kan ses som en bekräftelse på att NATO kan vara på väg att kollapsa.

Det första är terrorattentatet i centrala Istanbul – en vanliga metod för Washington och NATO att utöva påtryckning mot och disciplinera oregerliga vasalstater.[13]

Det andra som skett är att Turkiet trots detta inte rättar in sig i ledet – utan öppet anklagar USA för att ha en hand i attentatet.[14]

Text: Kristoffer Hell är författare till boksviten “Västs Mörka Hjärta: 9/11, Geopolitisk terrorism & Globaliseringsagendan”, “Demokrati till Döds – Sveriges väg in i den globala diktaturen” och “Covid 1984”

Referenser och relaterat

 1. Newsvoice: Därför mördades Olof Palme
 2. Regeringen: Sveriges väg in i NATO
 3. RT: Germany urges Hungary and Türkiye to allow NATO expansion
 4. Politico: Hungary moves ahead with construction of Russian-built nuclear reactors
 5. Försvarsmakten: Fö 2022/00819.
 6. GIS Reports Online: Turkey and Russia in the Eastern Mediterranean and Black Sea
 7. Wikipedia: Baltutlämningen
 8. SVT: 30 minuter
 9. Regeringen: Statsminister Ulf Kristersson har besökt Turkiet
 10. SVT: Överbefälhavare Micael Bydén om kärnvapen på svensk mark: “Inga förbehåll”
 11. SVT: FOI-expert: Att avstå från kärnvapen kan uppfattas som undfallenhet mot Ryssland
 12. Sveriges Radio: Billström: Följer Danmarks och Norges linje om kärnvapen
 13. New York Times: Deadly Bombing in Istanbul Is Being Investigated as a Terrorist Attack
 14. RT: Türkiye won’t accept US condolences over blast – official


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Mycket bra artikel. Några ytterligare påpekanden:
  #”1945 års socialdemokratiska utelämnande av 167 baltiska soldater ,,,,”.

  En bedrövlig handling, javisst, som ofta tagits upp när flyktingproblematiken har varit på tapeten. Jag anser dock att det totala förtigandet under 76 år, av att samtidigt utelämnades c a 2 225 tyska f d Wehrmacht-soldater till Sovjet, varav en merpart aldrig överlevde, smäller högre, särskilt sedan mantrat “Alla Människors Lika Värde” fått status viktigare än Tio Guds Bud, härstädes inom Stockholmsbyråktatins hank och stör!

  #”Visste läsaren att svenska försvaret redan på 1990-talet införde engelska som ledningsspråk?[2]”
  Flygvapnet övergick till det i NATO använda engelsk/amerikanska måttsystemet (“Feet/Pounds/Knots, etc”) på flygplaninstrumenten (och i flygmanualerna) under utvecklingsskedet av Export-Gripen JAS 39EBS, att införas även i de svenska JAS 39 C/D-versionerna, som ju då, efter 1996, var under utveckling (inte att förväxla med senare JAS 39 E/F, som har ny starkare motor). En sisådär 90-årig tradition, att bruka SI-systemet i svenska stridsflygplan gick därmed upp i rök och total tystnad. Ett svar på min fråga kunde lyda, att Flygvapnet på så sätt gynnade Saabs exportansträngningar, åså sparade det pengar, förstås!
  Det var trots allt inte första tecknet på att svensk Elit var i färd med stor kursändring, i smyg givetvis. Journalisten Mikael Holmström skrev, vill jag minnas om detta, men först 2011 kom hans omfattande verk ut: “Den Dolda Alliansen – Sveriges Hemliga NATO-Förberedelser”.

 • Mycket bra artikel. Några ytterligare påpekanden:
  #”1945 års socialdemokratiska utelämnande av 167 baltiska soldater ,,,,”.

  En bedrövlig handling, javisst, som ofta tagits upp när flyktingproblematiken har varit på tapeten. Jag anser dock att det totala förtigandet under 76 år, av att samtidigt utelämnades c a 2 225 tyska f d Wehrmacht-soldater till Sovjet, varav en merpart aldrig överlevde, smäller högre, särskilt sedan mantrat “Alla Människors Lika Värde” fått status viktigare än Tio Guds Bud, härstädes inom Stockholmsbyråktatins hank och stör!

  #”Visste läsaren att svenska försvaret redan på 1990-talet införde engelska som ledningsspråk?[2]”
  Flygvapnet övergick till det i NATO använda engelsk/amerikanska måttsystemet (“Feet/Pounds/Knots, etc”) på flygplaninstrumenten (och i flygmanualerna) under utvecklingsskedet av Export-Gripen JAS 39EBS, att införas även i de svenska JAS 39 C/D-versionerna, som ju då, efter 1996, var under utveckling (inte att förväxla med senare JAS 39 E/F, som har ny starkare motor). En sisådär 90-årig tradition, att bruka SI-systemet i svenska stridsflygplan gick därmed upp i rök och total tystnad. Ett svar på min fråga kunde lyda, att Flygvapnet på så sätt gynnade Saabs exportansträngningar, åså sparade det pengar, förstås!
  Det var trots allt inte första tecknet på att svensk Elit var i färd med stor kursändring, i smyg givetvis. Journalisten Mikael Holmström skrev, vill jag minnas om detta, men först 2011 kom hans omfattande verk ut: “Den Dolda Alliansen – Sveriges Hemliga NATO-Förberedelser”.

 • Att USA skulle kunna vara inblandat i terrorattentatet ligger nära till hands.

  Efter VK1.2 bildades NATO. Snart efter bildandet satt NATO upp “Stay Behind”-styrkor i alla europeiska länder (även i Sverige), att kunna användas för gerillakrig i händelse av Sovjetisk ockupation. Dessa har det AngloAmerikanska Imperiet sedan använt sig upprepade gånger av, för att främja Imperiets intressen.

  I Italien kallades denna väpnade styrka för Gladio och den organisationen var direkt inblandad i Röda Brigadernas terrordåd där (“Blyåren” 1968-1982). I Turkiet kallades styrkan Grå Vargarna, som har en liknande meritlista som Gladios. Sannolikt var USA inblandat i kuppförsöket mot Erdogan 2016.

  NATOs terrorstyrkor är ökända för att användas för att disciplinera trilskande medlemsstatsledare. Troligen låg NATO bakom terrordådet på Utöja: Stoltenberg, då statsminister i Norge, hade motsatt sig att deltaga i NATOs förstörelse av Gadaffis Libyen, men inrättade sig raskt i ledet efter massmorden. Nu sitter han som gisslan i NATO-ledningen.

  Som uttalad kurdhatare, och samtidigt NATO-medlem, har Erdogan en svår sits. USA stödjer ju sedan länge kurderna mot Syriens ledare alAssad och har beväpnat dessa, vilket förstås spiller över till kurderna i Turkiet. Samtidigt måste han hålla sig i skinnet, för att inte bli mördad av NATOs Grå Vargarna.

  Turkiet behärskar dessutom utloppet från Svarta Havet till Medelhavet, vilket kräver att han har vänskapliga förbindelser med Ryssland, annars kan det smälla också därifrån.

  Erdogans högsta önskan är nog att NATO (North Atlantic Terror Organization) snarast kollapsar, så att han kan utforma Turkiets utrikespolitik efter eget huvud. Därav hans motstånd mot Sveriges inträde.

 • Att USA skulle kunna vara inblandat i terrorattentatet ligger nära till hands.

  Efter VK1.2 bildades NATO. Snart efter bildandet satt NATO upp “Stay Behind”-styrkor i alla europeiska länder (även i Sverige), att kunna användas för gerillakrig i händelse av Sovjetisk ockupation. Dessa har det AngloAmerikanska Imperiet sedan använt sig upprepade gånger av, för att främja Imperiets intressen.

  I Italien kallades denna väpnade styrka för Gladio och den organisationen var direkt inblandad i Röda Brigadernas terrordåd där (“Blyåren” 1968-1982). I Turkiet kallades styrkan Grå Vargarna, som har en liknande meritlista som Gladios. Sannolikt var USA inblandat i kuppförsöket mot Erdogan 2016.

  NATOs terrorstyrkor är ökända för att användas för att disciplinera trilskande medlemsstatsledare. Troligen låg NATO bakom terrordådet på Utöja: Stoltenberg, då statsminister i Norge, hade motsatt sig att deltaga i NATOs förstörelse av Gadaffis Libyen, men inrättade sig raskt i ledet efter massmorden. Nu sitter han som gisslan i NATO-ledningen.

  Som uttalad kurdhatare, och samtidigt NATO-medlem, har Erdogan en svår sits. USA stödjer ju sedan länge kurderna mot Syriens ledare alAssad och har beväpnat dessa, vilket förstås spiller över till kurderna i Turkiet. Samtidigt måste han hålla sig i skinnet, för att inte bli mördad av NATOs Grå Vargarna.

  Turkiet behärskar dessutom utloppet från Svarta Havet till Medelhavet, vilket kräver att han har vänskapliga förbindelser med Ryssland, annars kan det smälla också därifrån.

  Erdogans högsta önskan är nog att NATO (North Atlantic Terror Organization) snarast kollapsar, så att han kan utforma Turkiets utrikespolitik efter eget huvud. Därav hans motstånd mot Sveriges inträde.

 • Den dagen det svenska utplundringssystemet av SKATTER imploderar och parasiterna som har sitt levebröd därstädes, tvingas till ”socialen”
  då först förändras Sverige till något bättre!
  Få vågar tänka tanken!

  • Om folk visste hur många låtsasjobb, onödiga myndigheter, byråkrater, arbetsskygga invandrare som lever via skatterna hade det varit revolution för länge sedan. Faktum är att ca hälften av det som du betalar i skatt går till denna förskingring av skattemedel. Skatt ska vara till sjukvård, skola, äldrevård, polis och andra nyttiga samhällsfunktioner och inte till att göda parasitklassen.

    • Det kanske ändå finns ett samband om man som jag misstänker att massinvandringen och även utanförskapsfenomenet hela tiden var tänkt att bli rekryteringsbas för USAs världsomspännande armeer. Även om S v och mp kanske inte tänkte så.

     • Menar du att istället för att det civila Sverige bryts sönder på hemmaplan löses problemen med det galopperande utanförskapet genom att de importerade kriminella anaflabeterna tvångsrekryteras till Michael Bydens regnbågsförsvar inför Sveriges invasion av Ryssland?

      🙂

      • Jag har framfört just den uppfattningen tidigare men nu kan tilläggas att Kina mfl mål kan komma ifråga. Innan det brittiska imperiet nådde sitt Zenit levde dom av sjöröveri.
       Nån form av störning av sjöfarten där nere skulle kunna tänkas lämpa sig för tvångsrekryterade. Om dom är till sjöss kan dom inte smita lika lätt.

       • Massinvandringens syfte kan med fördel utläsas i “Sion De Vises Protokoll” och har nu varit kända för en större del av Västs medborgare i 100 år (courtesy Henry Ford).

    • Måhända Kristoffer, att det har ett samband. Om vi räknar hur många krigsföra män har invaderat Eu. Kan det röra sej om några miljoner. Ett bra tillskott till EU armen som möjligtvis ska med i händelserna.

 • Den dagen det svenska utplundringssystemet av SKATTER imploderar och parasiterna som har sitt levebröd därstädes, tvingas till “socialen”
  då först förändras Sverige till något bättre!
  Få vågar tänka tanken!

  • Om folk visste hur många låtsasjobb, onödiga myndigheter, byråkrater, arbetsskygga invandrare som lever via skatterna hade det varit revolution för länge sedan. Faktum är att ca hälften av det som du betalar i skatt går till denna förskingring av skattemedel. Skatt ska vara till sjukvård, skola, äldrevård, polis och andra nyttiga samhällsfunktioner och inte till att göda parasitklassen.

    • Det kanske ändå finns ett samband om man som jag misstänker att massinvandringen och även utanförskapsfenomenet hela tiden var tänkt att bli rekryteringsbas för USAs världsomspännande armeer. Även om S v och mp kanske inte tänkte så.

     • Menar du att istället för att det civila Sverige bryts sönder på hemmaplan löses problemen med det galopperande utanförskapet genom att de importerade kriminella anaflabeterna tvångsrekryteras till Michael Bydens regnbågsförsvar inför Sveriges invasion av Ryssland?

      🙂

      • Jag har framfört just den uppfattningen tidigare men nu kan tilläggas att Kina mfl mål kan komma ifråga. Innan det brittiska imperiet nådde sitt Zenit levde dom av sjöröveri.
       Nån form av störning av sjöfarten där nere skulle kunna tänkas lämpa sig för tvångsrekryterade. Om dom är till sjöss kan dom inte smita lika lätt.

    • Måhända Kristoffer, att det har ett samband. Om vi räknar hur många krigsföra män har invaderat Eu. Kan det röra sej om några miljoner. Ett bra tillskott till EU armen som möjligtvis ska med i händelserna.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *