Linolsyra från fröoljor är den mest skadliga ingrediensen för din hälsa och ditt immunsystem

publicerad 10 november 2022
- Gästskribent
Linolsyra finns i fröoljor. Foton: Picture Partners. Licens: Elements.envato.com

HÄLSA. Vad du äter spelar en viktig roll för hur väl ditt immunsystem fungerar. Som ett resultat kan du aktivt stödja kroppens förmåga att avvärja akuta och kroniska tillstånd med den mat du stoppar i dig. Beroende på dina matval kan du också förhindra det.

Text: Joseph Mercola, The Epoch Times: The Worst Ingredient for Your Immune System | Översättning: NewsVoice

Sammanfattning

 • Det finns en ännu värre bov än socker för ditt immunsystem och allmänna hälsa: industriellt bearbetade fröoljor, ofta kallade “vegetabiliska oljor”.
 • Roten till de skadliga biokemiska reaktionerna som utlöses av fröoljor är linolsyra, den primära fettsyran som finns i fleromättade fettsyror (PUFA).
 • Den dramatiska ökningen av intaget av fröolja under de senaste decennierna är en viktig orsak till de skyhöga siffrorna för hjärtsjukdomar, cancer, åldersrelaterad makuladegeneration, diabetes, fetma och demens.
 • Omättat fettintag är förknippat med ökad dödlighet i Covid-19, medan intag av mättat fett minskar risken för dödsfall.
 • Linolsyra finns i de flesta bearbetade livsmedel, inklusive såser och salladsdressingar, tillsammans med “hälsosamma” livsmedel som kyckling, fläsk och olivolja.

Roten till de skadliga biokemiska reaktionerna som utlöses av fröoljor är linolsyra, som är ett 18-kol omega-6-fett. Linolsyra är den primära fettsyran som finns i fleromättade fettsyror (PUFA) och står för cirka 80% av fettsyrasammansättningen i vegetabiliska oljor. Omega-6-fetter måste balanseras med omega-3-fetter för att inte vara skadliga, men detta är inte fallet för de flesta amerikaner.

Därför är fröoljor värre än socker

En immunolog på CNBC News utsåg nyligen socker till den “värsta livsmedelsingrediensen för ditt immunsystem”, till stor del för att konsumtion av för mycket av det kan bidra till insulinresistens och fetma, vilket ökar inflammationen i kroppen och orsakar skador på blodkärlen.

Medan ditt immunsystem är upptaget med att ta hand om dessa områden, konstaterar CNBC:

“Skapar detta en stor distraktion för immunsystemet och banar väg för farliga bakterier och virus att glida genom vår kropps försvar.”

Faktum är att det har varit känt sedan åtminstone 1970-talet att socker försvagar immunförsvaret (medan fasta stärker det), och jag rekommenderar att du begränsar tillsatt socker till högst 25 gram per dag eller 15 gram om dagen om du är insulinresistent eller diabetiker.

Men de flesta hälsoexperter förstår helt enkelt inte att fröoljor är ännu värre än socker. Dessa fetter blir inbäddade i dina cellmembran och stannar där i ungefär sju år och orsakar förödelse för din hälsa.

Inte bara är de flesta omega-6 du äter, inklusive fröoljor, skadade och oxiderade genom bearbetning, men även om de är ouppvärmda och orörda när de konsumeras i några men små mängder, bryter din kropp ner dem till fria radikaler som skadar praktiskt taget varje vävnad i kroppen.

“Det mesta av denna linolsyra, när den oxiderar, utvecklar den lipidhydroperoxider och sedan degenererar dessa snabbt till… oxiderade linolsyrametaboliter”, säger dr Chris Knobbe, ögonläkare och grundare och president för Cure AMD Foundation.

OXLAM (oxiderade linolsyrametaboliter) skapar en perfekt storm, eftersom de är cytotoxiska, genotoxiska, mutagena, cancerframkallande, aterogena och trombogena, enligt Chris Knobbe. Deras ateroskleros och trombogena effekter är särskilt oroande eftersom de kan ge stroke och blodproppar, likväl som metabolisk dysfunktion.

Under lipidperoxidation orsakad av överkonsumtion av omega-6-fröoljor ackumuleras i dina cellmembran, vilket leder till peroxidation. Eftersom det finns så många reaktiva syrearter leder det till utveckling av insulinresistens på cellnivå.

OXLAM är också giftiga för levern och är associerade med inflammation, fibros och fettleversjukdom hos människor.

Dr Paul Saladino, en läkarjournalist, förklarade också i en podcast att linolsyra “bryter känsligheten för insulin på nivån av dina fettceller”, vilket i huvudsak gör dem mer insulinkänsliga – och eftersom dina fettceller kontrollerar insulinkänsligheten i resten av din kropp genom att släppa fria fettsyror slutar du med insulinresistens.

Dr Joseph Mercola. Pressfoto
Dr Joseph Mercola. Pressfoto

Linolsyra driver kroniska sjukdomar och förvärrar Covid-19

Det finns praktiskt taget inget mer destruktivt för din kropp än fröoljor för att producera hjärtsjukdomar, cancer, åldersrelaterad makuladegeneration, diabetes, fetma och demens.

När jag intervjuade Tucker Goodrich, som utvecklade ett IT-riskhanteringssystem som används av två av de största hedgefonderna i världen, och sedan övergick till medicinsk forskning, förklarade han att djur vanligtvis utvecklar cancer när linolsyran i kosten når 4% till 10% av deras energiintag.

Ändå får de flesta amerikaner cirka 8% av sina kalorier från fröoljor.

“Så vi är långt över vad dessa trösklar i labbet skulle föreslå är en säker nivå av dessa fetter baserat på laboratoriearbetet hos djur”, sa Goodrich och tillade:

“Vi har den här enorma kopplingen mellan vad laboratorievetenskapen säger att vi borde göra och vad våra kostriktlinjer säger att vi borde göra. Forskarna säger: ‘Åh, titta, det är gift. Det orsakar alla kroniska sjukdomar”, och regeringens ordspråk, “Ät massor av det.” Det är inte bra.”

Data indikerar också att dödligheten i Covid-19 påverkas starkt av mängden omättade fetter du äter. Enkelt uttryckt är omättat fettintag förknippat med ökad dödlighet i COVID-19, medan mättat fettintag minskar risken för dödsfall. Författarna noterade att omättade fetter “orsakar skada [och] organsvikt som liknar COVID-19.”

Mer specifikt är omättade fetter kända för att utlösa lipotoxisk akut pankreatit, och sepsis och multiorgansvikt som ses i allvarliga fall av Covid-19 liknar detta tillstånd mycket. Kort sagt, linolsyra bidrar till den inflammatoriska dominoeffekten som så småningom dödar vissa människor med Covid-19. Goodrich förklarade:

“Jag gjorde ett enormt inlägg om detta och tittade på effekterna av LA [linolsyra] i SARS COV-2 och SARS i allmänhet. SARS är ett allvarligt akut respiratoriskt syndrom. SARS dödar dig genom att ge dig akut respiratoriskt nödsyndrom (ARDS).

ARDS kan orsakas av många olika saker, inte bara dessa virus. Du kan få det från influensa. Du kan få det från att andas in syra i lungorna. Det som är fascinerande är att den mänskliga litteraturen är ganska tydlig att du kan inducera ARDS genom att förtära fröoljor.

Mycket sjuka människor som inte kan äta matas intravenöst. Det kallas total parenteral nutrition (TPN). I allmänhet används detta genom en produkt som kallas Intralipid, som är gjord av sojabönolja och socker. När du börjar förstå allt det här är det bara häpnadsväckande. Läkarna gjorde ett experiment efter att de märkt att många av deras patienter som kom in på IVA och fick TPN sedan fick ARDS.

Så de började leka med vad de matade dem, och vad de upptäckte var att denna sojabönoljeformel ökade patientens hastighet för att få ARDS. Dödligheten från ARDS är 30% till 60%. Förtäring av fröoljor ökade frekvensen av ARDS med sju gånger.”

Det är dolt i “hälsosamma” livsmedel, som kyckling och olivolja

En annan anledning till att linolsyra är så skadligt är att det finns i praktiskt taget alla bearbetade livsmedel, inklusive restaurangmat, såser och salladsdressingar. Många bearbetade livsmedel med mycket socker innehåller också fröoljor, varför det är viktigt att eliminera dem från din kost för att förbättra och bibehålla din hälsa.

Men även om du tar bort bearbetade livsmedel och hoppar över såser och salladsdressingar när du äter ute, kan du fortfarande konsumera för mycket fröolja eftersom den är dold i “hälsosamma” livsmedel som kyckling och fläsk. Problemet är att dessa djur matas med korn som innehåller mycket linolsyra, vilket också gör köttet till en viktig källa. Så om du äter kyckling och fläsk och tror att det är bra för dig, blir du vilseledd.

Olivolja

Olivolja är en annan dold källa till linolsyra. Det finns dock försiktighetsåtgärder. Som Goodrich förklarade kan linolsyrahalten i olivolja variera avsevärt.

“De procentsatser som jag har sett citerade i litteraturen sträcker sig från 2%, vilket är fantastiskt, till 22%, vilket inte är bra”, sa han.

Olivolja har också fördelen att den innehåller fördelaktig oljesyra, som skyddar mot både kardiolipinoxidation och LDL-oxidation. Kardiolipin är en typ av fett som finns i dina mitokondrier, och oxidation av kardiolipin är en av de saker som styr autofagi.

Genom att ändra sammansättningen av kardiolipin i dina mitokondrier till en som är rikare på omega-6-fetter, gör du det mycket mer mottagligt för oxidativ skada. Goodrich citerar forskning som visar att när linolsyran i kardiolipinsyra ersätts med oljesyra som den som finns i olivolja, blir kardiolipinmolekylerna mycket resistenta mot oxidativ skada.

Den andra variabeln är dock att olivolja ofta blandas med billigare fröoljor, vilket höjer linolsyrahalten. Så om du konsumerar olivolja rekommenderar jag starkt att du håller noga koll på ditt totala linolsyraintag.

Hur mycket linolsyra är för mycket?

Många förstår nu att omega-6 till omega-3-förhållande är mycket viktigt och bör handla om 1-till-1 eller möjligen upp till 4-till-1, men att bara öka ditt omega-3-intag kommer inte att motverka skadan av överdriven linolsyra. Du måste verkligen minimera omega-6 för att förhindra att skador uppstår.

Överväg helst att dra ner på linolsyra till 2 eller 3 gram per dag, vilket ligger nära vad våra förfäder brukade få innan alla dessa kroniska hälsotillstånd, inklusive fetma, diabetes, hjärtsjukdomar och cancer, blev utbredda. Om olivolja sätter dig över gränsen, överväg att laga mat med talg eller ister istället. Nötkötttalg är 46% oljesyra och ister är 36% oljesyra.

Kom ihåg att linolsyra anses vara ett viktigt fett, så du vill inte eliminera det helt. Det är bara när det konsumeras i stora mängder som linolsyra fungerar som ett metaboliskt gift – men praktiskt taget alla konsumerar alltför stora mängder.

Vilken mängd fröoöjor är “överdriven”?

Allt över 10 gram om dagen kommer sannolikt att vara problematiskt, även om den exakta maximala mängden fortfarande är okänd. År 1909 åt amerikanerna 2 gram om dagen vegetabilisk olja, enligt Knobbe, men 2010 hade detta ökat till 80 gram om dagen.

Om du inte är säker på hur mycket du äter, ange ditt matintag i Cronometer – en gratis näringsspårare online – och det kommer att ge dig ditt totala linolsyraintag. Nyckeln till korrekt inmatning är att noggrant väga din mat med en digital köksvåg så att du kan ange vikten på din mat till närmaste gram.

Cronometer kommer att berätta hur mycket omega-6 du får från maten ner till 10:e gram, och du kan anta att 90% av det är linolsyra. Återigen kommer allt över 10 gram sannolikt att orsaka problem. Eftersom det inte finns någon nackdel med att begränsa din linolsyra, vill du hålla den så låg som möjligt, vilket du gör genom att undvika livsmedel med hög LA.

Det innebär att du bör eliminera följande oljor:

 • soyaolja,
 • rapsolja,
 • majsolja,
 • solrosolja,
 • saflor (färgtistelolja) och
 • jordnötsolja.

Andra livsmedel med hög linolsyra inkluderar:

 • chips stekt i vegetabilisk olja,
 • kommersiella salladsdressingar och såser,
 • praktiskt taget alla bearbetade livsmedel och
 • all stekt snabbmat, tex pommes frites.

Jag skriver för närvarande en bok om detta ämne också, så håll ögonen öppna för mer information om vad jag tror är sannolikt den främsta bidragande orsaken till praktiskt taget alla kroniska sjukdomar vi har stött på under det senaste århundradet.

Text: Joseph Mercola, The Epoch Times: The Worst Ingredient for Your Immune System | Översättning: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Linolsyra inte är skadligt om det kommer från en oförstörd källa. 
  Linolsyra är faktiskt en av de fettsyror som är essentiella, d.v.s. en fettsyra som kroppen inte kan tillverka själv. Vi måste alltså få i oss den genom kosten. 

  Problemet med oljorna som säljs i vanliga matbutiker är att de är raffinerade och därmed har fettet i dem förstörts och blivit skadligt. 
  Dessa skadliga fetter finns även i margarin, bröd, bakverk, chips, hel- och halvfabrikat och annat som människor köper. På grund av dessa ohälsosamma födoämnen får vi i oss för mycket av skadlig linolsyra.

  Oförstörd linolsyra från naturliga källor som t ex nötter och frön är inte skadlig, tvärtom behöver kroppen dessa, t ex för att hålla våra cellmembran hela, för tillväxt och reparation.
  Linolsyran omvandlas också till andra fettsyror som kroppen behöver. 

  Linolsyra i sig är alltså inte skadligt, det är människorna som förstör den.

  Läs gärna boken “Fats that heal and fats that kill” av Udo Erasmus.

 • Linolsyra inte är skadligt om det kommer från en oförstörd källa. 
  Linolsyra är faktiskt en av de fettsyror som är essentiella, d.v.s. en fettsyra som kroppen inte kan tillverka själv. Vi måste alltså få i oss den genom kosten. 

  Problemet med oljorna som säljs i vanliga matbutiker är att de är raffinerade och därmed har fettet i dem förstörts och blivit skadligt. 
  Dessa skadliga fetter finns även i margarin, bröd, bakverk, chips, hel- och halvfabrikat och annat som människor köper. På grund av dessa ohälsosamma födoämnen får vi i oss för mycket av skadlig linolsyra.

  Oförstörd linolsyra från naturliga källor som t ex nötter och frön är inte skadlig, tvärtom behöver kroppen dessa, t ex för att hålla våra cellmembran hela, för tillväxt och reparation.
  Linolsyran omvandlas också till andra fettsyror som kroppen behöver. 

  Linolsyra i sig är alltså inte skadligt, det är människorna som förstör den.

  Läs gärna boken “Fats that heal and fats that kill” av Udo Erasmus.

 • Ulf: Detta har jag misstänkt för ca 20 år sedan när jag slängde ut margarinet för gott ur vårt liv. Jag misstänkte att min fars och alla hans bröders (utom en) förtida död berodde på margarinet. Fick det senare bekräftat när jag började sätte mig in i näringslära och biokemi. Men jag fick upp spåret redan från en studie i Australien på 60talet. Och så höjer livsmedelsverket fortfarande fleromättade fröoljor till skyarna och demoniserar mättade naturliga fetter. Vems ärenden går verket? Mutat av läkemedelsindustrin. Vill dom ha ihjäl oss? Tror det.

 • Det som styr vår hälsa är MEDVETANDE, inställning till Livet i varje given ögonblick. En sådan människa känner till sin kropp och vad som är bäst för den från en dag till annan i ett ständigt flöde. Då behövs det inga bruksanvisningar och allmänna råd ”som alla bör följa”. Etiketterande hör inte heller till ett flöde av Liv som skapas i varje given ögonblick.

  • Jo, överlag förhåller det sig nog så, vilket innebär att närvaron, varsevarande och medvetandet också varierar från dag till dag i ett ständigt flöde. Sedan är MEDVETANDET något som tiger stil; det vill säga man måste anstränga sig för att öppna upp för att lyssna inåt – den inre intuitiva rösten kommer inte av sig själv. Det kräver ansträngning, viljestyrka, planering och tid för att meditera och utöva yoga allt för att kuva egots idéer om vem man är.

   Jag känner ingen som lever som de lär hela tiden, utan att det förbehållet mytologiska hjältar som Buddha och Jesus med flera och då kan det vara bra med bruksanvisningar och allmänna råd ibland.

   Kan själv bete mig som ett svin i emellanåt.

 • Börjat använda molikylärt väte. Ska tydligen ha gynnande egenskaper plus att det tar sej ända in till celler och mitokondrier och omvandlar bla fria radikaler till vatten.

 • Viktigt ämne!

  Rörande A! och A2 koprotein så har jag ingen erfarenhet av det. Tål inget från kossor, förutom ghee som jag gör på eko smör själv. Men har aldrig provat ursprungskossan.”European Food Safety Authority” när “experterna” kliver in på banan så anar jag alltid oråd. Så skulle väl vilja prova. Mjölk idag är ju inte mjölk, utan en industriprodukt.

  Äter själv ekologisk majonäs, men tror inte rapsolja egentligen är bra till annat än möjligtvis “sågkedjeolja”, eller bränsle till bilar. Man hyllar den för sitt höga omega 3 innehåll, och säger sen att den är OK att värma upp??? Raps var ju rent giftig från början, sedan man genmanipulerat och “förädlat” den så är den bara “lite” giftig.

  Själv tror jag oxiderade omega 3 oljor är en stor bov också. Som chia frön som framhålls som superfood. Höga omega 3 värden. Och när man sen gör studier på dem så visar de sig vara just inflamatoriska.

  Själv förstod jag inte det här förut när jag var vegan. Idag hemfaller jag undantagsvis till en påse ekologiska chips. Får då ont i kroppen i en två dagar.
  Kyckling mår jag inte alls bra av.

  Nina Teicholz är bra på ämnet för den som vill ha mer info. Vegetabiliska oljor togs ju fram en gång i tiden för att användas i industrin som drivmedel och smörjmedel. Och nu driver de NWO slavarna mot avgrunden.

  https://www.youtube.com/watch?v=1CHGiid6N9Q

  https://www.youtube.com/watch?v=hzQAHITIUhg

   • Man kan lära sig nåt nytt varje dag om man så önskar, prova gör egen men kom ihåg att det ska vara osaltat smör, inte för att havssalt (det enda sunda saltet) är dåligt utan för att det stör processen, hiva på så mycket du vill och orkar efteråt, kanonsmak till stekning men lite grynig konsistens på mackan.

   • Vissa insisterar på saltfritt smör, det har jag aldrig brytt mig om vilket kanske är dumt? Jag köper änglamarks vanliga ekosmör, gärna stora kvantiteter när det är på extrapris.

    Sätt ugnen på ca 80 grader. Ta en väl rengjord kastrull, det går i ungefär ett kg smör i en normal kastrull.

    Ställ in och låt stå ca 2 timmar. Tau ut och ta bort skorpan uppe på som är mjölksockret. Slå försiktigt av fettet (gheen) på burk eller liknande. Jag brukar ta glasburk med gummitätning och skruva åt ordentligt, när fettet sen kyls och stelnar blir det vakum i burken.

    Det vita i botten är mjölkproteinet, vissa använder det. Jag som inte tål det, möjligtvis som fågelmat. Gör man rent ghee, väl rengjorda kastruller osv samt verkligen får bort mjölksockret och proteinet så håller det länge. Man kan också medans det är varmt och flytande tillsätta olika kryddor osv. “Medicated ghee” inom ayurvedan.

    Tror ghee innehåller runt 20% MCT. Så istället för 200 kr flaskan av MCT olja så får du ca 100-150 gram per paket smör. Ghee tål uppvärmning bra, och är därför lämpligt för stekning osv.Smör kostar ju idag, men räknar man kalori pris då det är i princip 100% fett så tycker jag det är ok.

    När man gjort det många gånger så ser man skillnaden på smör, oerhört stor skillnad. Färg, konsistens, volym fett vs protein osv. Och ibland vatten. Vissa står och kokar ghee, det “rätta” sättet. Så gjorde jag också förut, men det är mycket krångligare.

  • Som sagt rätt djurslag, rätt bete, och beredning så tål de flesta mjölkprodukter som idag är OMÖJLIGT att hitta på Ica å Konsum.
   Ayrveda använder Ghee som läkemedel sen tusentals år tillbaka (enl.påståenden iallafall) olivolja har använts lika länge, kolla hälsostatusen hos gamlingar på den Grekiska ön ikaros och gråt.

   Varmvädersmänniskor har använt kokosfett lika länge med framgång.

   Rapsolja har använts som “matolja” hrmm typ 50 år, säger det nåt ?

   • Ja i länderna där man gör olivolja brukar man kalla det vi får kattpiss. Alla flaskor där det står “uteslutande genom mekaniska processer”är “uteslutande” bedrägeri. De använder alltid hexan eller liknande för att få ur mer olja. Då de där extra procenten syra (piss) kommer med, samt rester av “extraktionsbensinen”.

    Köpte en flaska olivolja en gång på rekomendation av konössören i butiken. Den bästa han någon gång smakat. Den första oljan som i princip rinner ur av sig själv i helt rätt mogna oliver från en gammal odling. Tror flaskan kosta 390 kr el liknande. Men den gick fan dricka nästan. Färdig dressing på salladen, inte en tillstymmellse till bismak.

    Ja man fuskar med allt idag. Lyssna precis på den här, kan rekommenderas för den som är intresserad av djurhållning och bla ratiot av omegatre till omegasex i kött.

    https://www.youtube.com/watch?v=VR0OQIW4u1I

    Idag göder man djuren med en föda helt främmande för dem, allt som gör oss och dem inflamatoriska. Så äter vi det köttet och så säger man att kött inte är bra….

 • Ulf: Detta har jag misstänkt för ca 20 år sedan när jag slängde ut margarinet för gott ur vårt liv. Jag misstänkte att min fars och alla hans bröders (utom en) förtida död berodde på margarinet. Fick det senare bekräftat när jag började sätte mig in i näringslära och biokemi. Men jag fick upp spåret redan från en studie i Australien på 60talet. Och så höjer livsmedelsverket fortfarande fleromättade fröoljor till skyarna och demoniserar mättade naturliga fetter. Vems ärenden går verket? Mutat av läkemedelsindustrin. Vill dom ha ihjäl oss? Tror det.

 • Som LCHFare är fett en viktig bas undrar lite hur det är med den kravmärkta rapsoljan, som jag brukar göra majonäs av?

  Alla tål inte kokosfett och smör är hiskligt dyrt (eko). Återstår att göra egen Bearnaisesås eller pesto vid sidan om grädd sås var dag. Skenande priser på basvaror gröper det ur matkassan allt mer… pust.

  • Erik, ett tips, spana efter ekogrädde med kort eller utgånget datum, vispa grädden till smör, tvätta ur kärnmjölken å salta efter behag, det är skitkul och manligt på samma gång.

   • Gör jag redan (köper kort datum) samt som sagt “köper stora kvantiteter när det är på extrapris”. Smart. Ser det som en investering. Smör är livet. Ett tips: kokosfett fungerar utmärkt som glidmedel, för er som nu kan tänkas beröva det 🙂

   • Jag förstår. Ekogrädde (eller KRAV) ligger förnärvarande på ca 66-68 kr/L (Willys) och ekologiskt smör på 133 kr/kg. Beroende på hur mycket fett man får ut av att vispa sönder grädden, så borde detta alltså var en vinstaffär?

    Men jag även ute efter att maximera det animaliska proteinintaget. Behöver få i mig mint 180 gram per dygn, gärna mer. Ju mer animaliskt protein du intar ju högre testosteron. Tränar 5-7 dagar i veckan och behöver denna konsumtion för att minimum behålla och allra helst öka på muskelmassan.

  • Min gubbe säger att rapsolja kleggar i motorer. Han har själv erfarenhet av det. I en bok jag läste stod det att rapsolja kleggar i blodkärlen. dvs uppför sig på samma sätt i kropppen som i motorer.

 • Det som styr vår hälsa är MEDVETANDE, inställning till Livet i varje given ögonblick. En sådan människa känner till sin kropp och vad som är bäst för den från en dag till annan i ett ständigt flöde. Då behövs det inga bruksanvisningar och allmänna råd “som alla bör följa”. Etiketterande hör inte heller till ett flöde av Liv som skapas i varje given ögonblick.

  • Jo, överlag förhåller det sig nog så, vilket innebär att närvaron, varsevarande och medvetandet också varierar från dag till dag i ett ständigt flöde. Sedan är MEDVETANDET något som tiger stil; det vill säga man måste anstränga sig för att öppna upp för att lyssna inåt – den inre intuitiva rösten kommer inte av sig själv. Det kräver ansträngning, viljestyrka, planering och tid för att meditera och utöva yoga allt för att kuva egots idéer om vem man är.

   Jag känner ingen som lever som de lär hela tiden, utan att det förbehållet mytologiska hjältar som Buddha och Jesus med flera och då kan det vara bra med bruksanvisningar och allmänna råd ibland.

   Kan själv bete mig som ett svin i emellanåt.

 • Börjat använda molikylärt väte. Ska tydligen ha gynnande egenskaper plus att det tar sej ända in till celler och mitokondrier och omvandlar bla fria radikaler till vatten.

 • Finns ingen kviåd och inga smittsamma vuris.
  Eko smör, ghee, kokos och olivolja är beprövat sen hedenhös och är smaskens. Rapsolja duger i bästa fall som sågkedjeolja på sommaren, sky den som pesten.

  Apråpå smör som kommer från mjölk, opastöriserad A2 mjölk är ursprungsmjölken som de flesta tål bra och är nyttig i form av syrade produkter, finns idag i Sverige i all get och fårmjölk samt mjölk från fjällnära fjällkor och vissa Jerseykor.

  Mjölken från A1 kor har en mutation som ställer till det för vår kropp och bör undvikas, givetvis så är det den mjölk som erbjuds i butikerna till 100% den är dessutom förstörd med pastörisering, homogenisering och usel och felaktig foderstat till djuren som till största delen innehåller GMO soja och majs, samt giftiga och skadliga ämnen från medicinmaffians piller och sprutor.

  Att fyrmagade djur INTE ska äta spannmål alls hindrar inte dagens sk. shekeljagande bönder att ge en ko 10-20kg spannmål om dagen, mjölkdjur ska beta örtrika vallar på sommaren och förstklassigt hässjat hö (inget ensilage) på vintern samt salt och friskt rent vatten, en fjällko på denna foderstat ger c:a 10 liter mjölk om dagen och kan bli över 20 år gammal, fråga en modern mjölkbonde vad genomsnittslivslängden är på dennes moderna koraser är, alltså livstidsproduktion, ojoj.

  Att vara en människa idag är som att dagligen vistas i ett minfält utan aktuell minkarta, minröjare rekommenderas varmt, det lönar sig att rota efter svar på egen hand, även om det är frustrerande och tidskrävande.

  • ”Att vara en människa idag är som att dagligen vistas i ett minfält utan aktuell minkarta.”

   Det bästa jag har hört på länge.

   Strategin är att hålla människan så långt ifrån det ursprungligt naturliga som möjligt och maten är definitivt inget undantag. Även här gäller det alltså att, som vanligt, lära sig och därefter gå i motsatt riktning. Mat lagad från grunden med så naturliga råvaror som möjligt, helst självodlade.

   Potatisen blev dock ett misslyckande i år pga torkan men tomaterna, som vi hade skaffat automatisk bevattning till, blev långt över förväntan. När det hotas med att priset på tomater kan nå uppåt 80-100kr/kilo under vintern har vi fortfarande så mycket tomater som ligger och eftermognar inomhus att vi nästan inte vet vad vi ska göra av dem.

   • Den globala uppvärmningen missade oss här i Lappland detta år, det är nog sport vanliga år att leka bonde, extra flitiga “vann” vattensorkar gör inte saken bättre, potatis 50% grönkål, vitkål å svedjerova OK, ärtor å bondbönor 5%, lök 50%, morötter 5% å rödbetor 0%
    Verkar dags att bygga växthus.

    Ang. ditt tomatöverskott, hemkonservera dom i glasburkar med gummipackning (Italienska Fido) är toppen med hög kvalitet å varar i generationer, på Alternativ.nu kan du hitta tips på hur man konserverar olika råvaror.

 • Viktigt ämne!

  Rörande A! och A2 koprotein så har jag ingen erfarenhet av det. Tål inget från kossor, förutom ghee som jag gör på eko smör själv. Men har aldrig provat ursprungskossan.”European Food Safety Authority” när “experterna” kliver in på banan så anar jag alltid oråd. Så skulle väl vilja prova. Mjölk idag är ju inte mjölk, utan en industriprodukt.

  Äter själv ekologisk majonäs, men tror inte rapsolja egentligen är bra till annat än möjligtvis “sågkedjeolja”, eller bränsle till bilar. Man hyllar den för sitt höga omega 3 innehåll, och säger sen att den är OK att värma upp??? Raps var ju rent giftig från början, sedan man genmanipulerat och “förädlat” den så är den bara “lite” giftig.

  Själv tror jag oxiderade omega 3 oljor är en stor bov också. Som chia frön som framhålls som superfood. Höga omega 3 värden. Och när man sen gör studier på dem så visar de sig vara just inflamatoriska.

  Själv förstod jag inte det här förut när jag var vegan. Idag hemfaller jag undantagsvis till en påse ekologiska chips. Får då ont i kroppen i en två dagar.
  Kyckling mår jag inte alls bra av.

  Nina Teicholz är bra på ämnet för den som vill ha mer info. Vegetabiliska oljor togs ju fram en gång i tiden för att användas i industrin som drivmedel och smörjmedel. Och nu driver de NWO slavarna mot avgrunden.

  https://www.youtube.com/watch?v=1CHGiid6N9Q

  https://www.youtube.com/watch?v=hzQAHITIUhg

   • Man kan lära sig nåt nytt varje dag om man så önskar, prova gör egen men kom ihåg att det ska vara osaltat smör, inte för att havssalt (det enda sunda saltet) är dåligt utan för att det stör processen, hiva på så mycket du vill och orkar efteråt, kanonsmak till stekning men lite grynig konsistens på mackan.

   • Vissa insisterar på saltfritt smör, det har jag aldrig brytt mig om vilket kanske är dumt? Jag köper änglamarks vanliga ekosmör, gärna stora kvantiteter när det är på extrapris.

    Sätt ugnen på ca 80 grader. Ta en väl rengjord kastrull, det går i ungefär ett kg smör i en normal kastrull.

    Ställ in och låt stå ca 2 timmar. Tau ut och ta bort skorpan uppe på som är mjölksockret. Slå försiktigt av fettet (gheen) på burk eller liknande. Jag brukar ta glasburk med gummitätning och skruva åt ordentligt, när fettet sen kyls och stelnar blir det vakum i burken.

    Det vita i botten är mjölkproteinet, vissa använder det. Jag som inte tål det, möjligtvis som fågelmat. Gör man rent ghee, väl rengjorda kastruller osv samt verkligen får bort mjölksockret och proteinet så håller det länge. Man kan också medans det är varmt och flytande tillsätta olika kryddor osv. “Medicated ghee” inom ayurvedan.

    Tror ghee innehåller runt 20% MCT. Så istället för 200 kr flaskan av MCT olja så får du ca 100-150 gram per paket smör. Ghee tål uppvärmning bra, och är därför lämpligt för stekning osv.Smör kostar ju idag, men räknar man kalori pris då det är i princip 100% fett så tycker jag det är ok.

    När man gjort det många gånger så ser man skillnaden på smör, oerhört stor skillnad. Färg, konsistens, volym fett vs protein osv. Och ibland vatten. Vissa står och kokar ghee, det “rätta” sättet. Så gjorde jag också förut, men det är mycket krångligare.

  • Som sagt rätt djurslag, rätt bete, och beredning så tål de flesta mjölkprodukter som idag är OMÖJLIGT att hitta på Ica å Konsum.
   Ayrveda använder Ghee som läkemedel sen tusentals år tillbaka (enl.påståenden iallafall) olivolja har använts lika länge, kolla hälsostatusen hos gamlingar på den Grekiska ön ikaros och gråt.

   Varmvädersmänniskor har använt kokosfett lika länge med framgång.

   Rapsolja har använts som “matolja” hrmm typ 50 år, säger det nåt ?

   • Ja i länderna där man gör olivolja brukar man kalla det vi får kattpiss. Alla flaskor där det står “uteslutande genom mekaniska processer”är “uteslutande” bedrägeri. De använder alltid hexan eller liknande för att få ur mer olja. Då de där extra procenten syra (piss) kommer med, samt rester av “extraktionsbensinen”.

    Köpte en flaska olivolja en gång på rekomendation av konössören i butiken. Den bästa han någon gång smakat. Den första oljan som i princip rinner ur av sig själv i helt rätt mogna oliver från en gammal odling. Tror flaskan kosta 390 kr el liknande. Men den gick fan dricka nästan. Färdig dressing på salladen, inte en tillstymmellse till bismak.

    Ja man fuskar med allt idag. Lyssna precis på den här, kan rekommenderas för den som är intresserad av djurhållning och bla ratiot av omegatre till omegasex i kött.

    https://www.youtube.com/watch?v=VR0OQIW4u1I

    Idag göder man djuren med en föda helt främmande för dem, allt som gör oss och dem inflamatoriska. Så äter vi det köttet och så säger man att kött inte är bra….

 • Som LCHFare är fett en viktig bas undrar lite hur det är med den kravmärkta rapsoljan, som jag brukar göra majonäs av?

  Alla tål inte kokosfett och smör är hiskligt dyrt (eko). Återstår att göra egen Bearnaisesås eller pesto vid sidan om grädd sås var dag. Skenande priser på basvaror gröper det ur matkassan allt mer… pust.

  • Erik, ett tips, spana efter ekogrädde med kort eller utgånget datum, vispa grädden till smör, tvätta ur kärnmjölken å salta efter behag, det är skitkul och manligt på samma gång.

   • Gör jag redan (köper kort datum) samt som sagt “köper stora kvantiteter när det är på extrapris”. Smart. Ser det som en investering. Smör är livet. Ett tips: kokosfett fungerar utmärkt som glidmedel, för er som nu kan tänkas beröva det 🙂

   • Jag förstår. Ekogrädde (eller KRAV) ligger förnärvarande på ca 66-68 kr/L (Willys) och ekologiskt smör på 133 kr/kg. Beroende på hur mycket fett man får ut av att vispa sönder grädden, så borde detta alltså var en vinstaffär?

    Men jag även ute efter att maximera det animaliska proteinintaget. Behöver få i mig mint 180 gram per dygn, gärna mer. Ju mer animaliskt protein du intar ju högre testosteron. Tränar 5-7 dagar i veckan och behöver denna konsumtion för att minimum behålla och allra helst öka på muskelmassan.

  • Min gubbe säger att rapsolja kleggar i motorer. Han har själv erfarenhet av det. I en bok jag läste stod det att rapsolja kleggar i blodkärlen. dvs uppför sig på samma sätt i kropppen som i motorer.

 • Finns ingen kviåd och inga smittsamma vuris.
  Eko smör, ghee, kokos och olivolja är beprövat sen hedenhös och är smaskens. Rapsolja duger i bästa fall som sågkedjeolja på sommaren, sky den som pesten.

  Apråpå smör som kommer från mjölk, opastöriserad A2 mjölk är ursprungsmjölken som de flesta tål bra och är nyttig i form av syrade produkter, finns idag i Sverige i all get och fårmjölk samt mjölk från fjällnära fjällkor och vissa Jerseykor.

  Mjölken från A1 kor har en mutation som ställer till det för vår kropp och bör undvikas, givetvis så är det den mjölk som erbjuds i butikerna till 100% den är dessutom förstörd med pastörisering, homogenisering och usel och felaktig foderstat till djuren som till största delen innehåller GMO soja och majs, samt giftiga och skadliga ämnen från medicinmaffians piller och sprutor.

  Att fyrmagade djur INTE ska äta spannmål alls hindrar inte dagens sk. shekeljagande bönder att ge en ko 10-20kg spannmål om dagen, mjölkdjur ska beta örtrika vallar på sommaren och förstklassigt hässjat hö (inget ensilage) på vintern samt salt och friskt rent vatten, en fjällko på denna foderstat ger c:a 10 liter mjölk om dagen och kan bli över 20 år gammal, fråga en modern mjölkbonde vad genomsnittslivslängden är på dennes moderna koraser är, alltså livstidsproduktion, ojoj.

  Att vara en människa idag är som att dagligen vistas i ett minfält utan aktuell minkarta, minröjare rekommenderas varmt, det lönar sig att rota efter svar på egen hand, även om det är frustrerande och tidskrävande.

  • “Att vara en människa idag är som att dagligen vistas i ett minfält utan aktuell minkarta.”

   Det bästa jag har hört på länge.

   Strategin är att hålla människan så långt ifrån det ursprungligt naturliga som möjligt och maten är definitivt inget undantag. Även här gäller det alltså att, som vanligt, lära sig och därefter gå i motsatt riktning. Mat lagad från grunden med så naturliga råvaror som möjligt, helst självodlade.

   Potatisen blev dock ett misslyckande i år pga torkan men tomaterna, som vi hade skaffat automatisk bevattning till, blev långt över förväntan. När det hotas med att priset på tomater kan nå uppåt 80-100kr/kilo under vintern har vi fortfarande så mycket tomater som ligger och eftermognar inomhus att vi nästan inte vet vad vi ska göra av dem.

   • Den globala uppvärmningen missade oss här i Lappland detta år, det är nog sport vanliga år att leka bonde, extra flitiga “vann” vattensorkar gör inte saken bättre, potatis 50% grönkål, vitkål å svedjerova OK, ärtor å bondbönor 5%, lök 50%, morötter 5% å rödbetor 0%
    Verkar dags att bygga växthus.

    Ang. ditt tomatöverskott, hemkonservera dom i glasburkar med gummipackning (Italienska Fido) är toppen med hög kvalitet å varar i generationer, på Alternativ.nu kan du hitta tips på hur man konserverar olika råvaror.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *