Sluta jaga folk som lagrar och säljer vin i garaget

publicerad 15 november 2022
- Tege Tornvall
Klassisk vinkällare i Europa. Foto: Gerhard. Licens: Pixabay.com

OPINION. Vin är livsmedel. I europeiska kulturländer lagar man mat med vin och dricker vin till maten. Men man kolkar sällan vin före eller efter maten. Heller inte sprit. Oftast är sprit en magborstare, som bistår magen i att förbränna maten.

Men inte i Sverige. Här dricker många öl, vin och sprit för att bli på röken eller åtminstone glada i hatten. För mycket på för kort tid med sorgliga resultat. Helt främmande för kultiverade européer.

De behöver inte lagra och sälja vin och sprit olagligt hemma i garaget. Inget att smussla med.

Visst dricker även där somliga för mycket. Men det är inte del av en trotsig kultur, knappast heller av en backanalisk livsyra. Det är en del av vardagen, givetvis grundad på att där odlas vin.

Men visst borde även vi kunna omfatta en civiliserad vinkultur med de många utmärkta viner vi får importerade till förvånande hyggliga priser från länder som vi lägger ut tusentals kronor på att besöka för soliga och livsbefrämjande semestrar. Då finge kanske vår polis tid över att ägna sig åt vettigare uppgifter än att jaga folk som lagrar och säljer vin i garage?

Text: Tege Tornvall

Avskaffa Systembolaget uppmanar spanskan Evita Stenqvist

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq