Sluta jaga folk som lagrar och säljer vin i garaget

-

OPINION. Vin är livsmedel. I europeiska kulturländer lagar man mat med vin och dricker vin till maten. Men man kolkar sällan vin före eller efter maten. Heller inte sprit. Oftast är sprit en magborstare, som bistår magen i att förbränna maten.

Men inte i Sverige. Här dricker många öl, vin och sprit för att bli på röken eller åtminstone glada i hatten. För mycket på för kort tid med sorgliga resultat. Helt främmande för kultiverade européer.

De behöver inte lagra och sälja vin och sprit olagligt hemma i garaget. Inget att smussla med.

Visst dricker även där somliga för mycket. Men det är inte del av en trotsig kultur, knappast heller av en backanalisk livsyra. Det är en del av vardagen, givetvis grundad på att där odlas vin.

Men visst borde även vi kunna omfatta en civiliserad vinkultur med de många utmärkta viner vi får importerade till förvånande hyggliga priser från länder som vi lägger ut tusentals kronor på att besöka för soliga och livsbefrämjande semestrar. Då finge kanske vår polis tid över att ägna sig åt vettigare uppgifter än att jaga folk som lagrar och säljer vin i garage?

Text: Tege Tornvall

Avskaffa Systembolaget uppmanar spanskan Evita Stenqvist

Tege Tornvall
Tege Tornvallhttps://klimatsans.com/
Tege Tornvall, biljournalist, nätverket Klimatsans | Tornvall är erfaren faktajournalist med ett förflutet från bla: Veckans Affärer, Ny Teknik, Bilsport, Affärsresenären, Teknisk Tidskrift och annan fackpress.

6 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Erik Forsman
15 november 2022 kl 11:39

Är själv lite av oenolog och har bryggt vin och ale till och från i över 40 år. De viner vi kan köpa på bolaget är rena skräpet. En industriell snabbprodukt med upp till över 80 tillsatser.

https://www.facebook.com/aktavara/videos/63-tillsatser-i-ett-glas-vin/965682117344241

Mopping Up
Mopping Up
Gäst
Reply to  Erik Forsman
15 november 2022 kl 13:20

Tack för den länken Erik! 😉

Erik Forsman
15 november 2022 kl 09:01

Förstår inte: du får väl lagra hur mycket vin du vill i det egen vinkällare? Känner flera stycken som gör just de, och dom jagas inte. 

Sverige omfattas delvis av vodkabältetet som sträcker sig över Finland samt framför allt över Ryssland. Ser det mycket svårt att ändra på detta. Lägger vi ner systembolaget och säljer alkohol i matvarubutik dygnet runt är risken stor att vi får en explosiv blandning av ett var-dags-drickande sydeuropeisk vinkultur tillsammans med en Tyskt, Tjeckisk och Österrikiskt ölkultur parat med vodkabältets supande. Inte bra. Avkriminalisera och skattebelägg coffeeshops istället. Detta skulle medföra flera positiva effekter för samhället: delvis dränera den organiserade brottsligheten största inkomst samt mota den negativa utbredda suparkulturen i landet.

Jan Rosback
Jan Rosback
Gäst
Reply to  Erik Forsman
15 november 2022 kl 21:26

Den organiserade brottsligheten styrs alltid fran toppen av korrupta politruker som via nepotism plockar dit sina medarbetare. Biologisk eller social, ingen skillnad. I en fri kultur kan man utveckla sociala satt att umgas pa istallet for att beskatta dem.

Tege Tornvall
Tege Tornvall
Gäst
Reply to  Erik Forsman
20 november 2022 kl 14:08

Vodkabältet omfattar även Kanada och norra USA = där inte vin odlas. I min höga ålder vet jag inte vad “coffeeshops” är, troligen knappast Starbucks eller den gamla europeiska kafékulturen.

Erik Forsman
Reply to  Tege Tornvall
20 november 2022 kl 19:27

Vet inte vad en coffeeshop är? Så å mycket för den allmänbildning. Någon här som kan upplysa farfar?

Tege Tornvall
Tege Tornvallhttps://klimatsans.com/
Tege Tornvall, biljournalist, nätverket Klimatsans | Tornvall är erfaren faktajournalist med ett förflutet från bla: Veckans Affärer, Ny Teknik, Bilsport, Affärsresenären, Teknisk Tidskrift och annan fackpress.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV