Ukrainas svarta onsdag då landets samtliga kärnkraftverk släcktes

publicerad 29 november 2022
- Kristoffer Hell
Ukrainas svarta onsdag den 23:e november 2022.
Ukrainas svarta onsdag den 23:e november 2022. Grafik: Kristoffer Hell
Ukrainas svarta onsdag den 23:e november 2022. Bildkälla: NASA

UKRAINAKRIGET. Onsdagen den 23 november 2022 blev dagen då samtliga kärnkraftverk i Ukraina släcktes ned. Mörkret varade i två dygn.

Redan i september tvingades ryska myndigheter stänga ned reaktorerna i anläggningen i Zaporizjzja, Europas största kärnkraftverk, efter Kievs ständiga artilleribeskjutning. Övriga kärnkraftverk slocknade när ryska precisionsbombningar av det Ukrainska elnätet tvingade fram en nedstängning av de 14 andra anläggningarna.

Ukrainska styrkor beskjuter kärnvapenstaden Energodar

De ryska attackerna sägs vara en förberedelse inför den avgörande offensiv i kriget i Ukraina allt fler förväntar sig så snart vintern anlänt och tjälen gått i marken – vilket möjliggör för Moskvas stridsvagnsarméer att börja rulla västerut.

Enligt uppgift var den landsomfattande nedstängningen av den femton kärnkraftverken den första på fyrtio år [1].

Text: Kristoffer Hell

 1. New Scientist: Ukraine’s nuclear plants face uncertain future after Russian attacks

Kristoffer Hell är författare till boksviten “Västs Mörka Hjärta: 9/11, Geopolitisk terrorism & Globaliseringsagendan”, “Demokrati till Döds – Sveriges väg in i den globala diktaturen” och “Covid 1984”

Militärexperter: Rysk stor-offensiv i Ukraina innan jul och USA fruktar fred mellan Ryssland och Tyskland


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • STRATFOR har alltid varit öppna med att ett splittrat Europa är ett försvagat Europa och det är bra för USAs herravälde.

  ‘The purpose of NATO is to keep Germany down, Russia out and USA in Europe.”

  • Hoppsan.

   “Lord Hastings Lionel Ismay was NATO’s first Secretary General, a position he was initially reluctant to accept. By the end of his tenure however, Ismay had become the biggest advocate of the organisation he had famously said earlier on in his political career, was created to “keep the Soviet Union out, the Americans in, and the Germans down.”

   “The formerly reluctant Secretary General retired in 1957 but continued to promote NATO. Ismay’s publication NATO: The First Five Years remains an excellent explanation of why the Treaty was signed, how the civilian and military machinery worked, and what was accomplished from 1949 to 1954.”

   https://www.nato.int/cps/en/natohq/declassified_137930.htm

  • Lyssna på vad George Friedman, grundaren av NATO:s tankesmedja STRATFOR, sade i en frågerunda i anslutning till sitt föredrag “Europe: Destined for Conflict?” inför The Chicago Council on Global Affairs år 2015 om hur USA ser på relationen mellan Ryssland och Tyskland (efter en timme och åtta minuter – och hur viktigt detta anses vara efter 53 minuter):
   https://www.youtube.com/watch?v=QeLu_yyz3tc

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *