Jan Guillou kan bidra till Julian Assanges frigivning

publicerad 7 december 2022
- av Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson, 17 nov 2021. Pressfoto: NewsVoice.se

NewsVoice återpublicerade artikeln “Julian Assange – ett litet äckel utan principer” av Jan Guillou, en föraktfull opinionstext om Julian Assange, en text som försvann från Aftonbladets hemsida.

Den har ett stort allmänintresse i debatten om pressfrihet, yttrandefrihet och staters tendens att förtrycka dessa friheter. Två av de viktigaste skälen för denna återpublicering är att stoppa tortyren av sanningssägaren Julian Assange som sitter fängslad och nerdrogad i högsäkerhetsfängelset Belmarsh i England och för att få honom frigiven efter drygt 10 år av plågor för att han och Bradley Manning avslöjade USA:s krigsbrott i Irak, brott som Washington aldrig behövt stå till svars för.

Guillous artikel som publicerades den 24:e april 2011 (Web Archive) triggade journalister och politiker att det var fritt fram att sprida samma typ av förakt för Assange. Den låg online åren 2011-2021. Det blev 10 år. Hur mycket negativ påverkan hade artikeln på polisen, åklagare och medborgarnas uppfattning om Assange?

Guillou bad om ursäkt - det räcker inte

Guillou bad oväntat och vagt om ursäkt för det han skrev om Assange 2011. Han gjorde det i en artikel rubricerad “Vilka journalister vill då ta risken att göra Assange sällskap?” den 2:a januari 2022.

Guillou skrev:

“Det jag en gång för länge sen skrev om den politiske fången på Belmarsh-fängelset, Julian Assange, var strunt. Inte osant, men strunt och därmed usel journalistik. Förklaringen är pinsamt nog att jag inte kunde skilja mellan huvudsak och bisak, en av journalistikens mest elementära grundregler.”

Den självrannsakan som Guillou uppvisar är naturligtvis både oväntad och positiv, men ändå återstår att se om Guillou, som 2011 öppnade “a can of worms”, kan tänka sig att uppmana Washington att lägga ner åtalet och därmed ansluta sig till de större systemmedier och enstaka presidenter som också krävt Assanges frigivning och “pardon”.

Guillous artikel representerar en dålig attityd hos många politiker och systemjournalister, men jag tror många ångrar sig idag.

Text och video: Torbjörn Sassersson

Relaterat