Jan Guillou kan bidra till Julian Assanges frigivning

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 7 december 2022
- Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson, 17 nov 2021. Pressfoto: NewsVoice.se

NewsVoice återpublicerade artikeln “Julian Assange – ett litet äckel utan principer” av Jan Guillou, en föraktfull opinionstext om Julian Assange, en text som försvann från Aftonbladets hemsida.

Den har ett stort allmänintresse i debatten om pressfrihet, yttrandefrihet och staters tendens att förtrycka dessa friheter. Två av de viktigaste skälen för denna återpublicering är att stoppa tortyren av sanningssägaren Julian Assange som sitter fängslad och nerdrogad i högsäkerhetsfängelset Belmarsh i England och för att få honom frigiven efter drygt 10 år av plågor för att han och Bradley Manning avslöjade USA:s krigsbrott i Irak, brott som Washington aldrig behövt stå till svars för.

Guillous artikel som publicerades den 24:e april 2011 (Web Archive) triggade journalister och politiker att det var fritt fram att sprida samma typ av förakt för Assange. Den låg online åren 2011-2021. Det blev 10 år. Hur mycket negativ påverkan hade artikeln på polisen, åklagare och medborgarnas uppfattning om Assange?

Guillou bad om ursäkt – det räcker inte

Guillou bad oväntat och vagt om ursäkt för det han skrev om Assange 2011. Han gjorde det i en artikel rubricerad “Vilka journalister vill då ta risken att göra Assange sällskap?” den 2:a januari 2022.

Guillou skrev:

“Det jag en gång för länge sen skrev om den politiske fången på Belmarsh-fängelset, Julian Assange, var strunt. Inte osant, men strunt och därmed usel journalistik. Förklaringen är pinsamt nog att jag inte kunde skilja mellan huvudsak och bisak, en av journalistikens mest elementära grundregler.”

Den självrannsakan som Guillou uppvisar är naturligtvis både oväntad och positiv, men ändå återstår att se om Guillou, som 2011 öppnade “a can of worms”, kan tänka sig att uppmana Washington att lägga ner åtalet och därmed ansluta sig till de större systemmedier och enstaka presidenter som också krävt Assanges frigivning och “pardon”.

Guillous artikel representerar en dålig attityd hos många politiker och systemjournalister, men jag tror många ångrar sig idag.

Text och video: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • @ Hell ,Sassersson, Forsman. tollkade i den “konstiga” äckel artikeln om Guillou-Assange mina ord: konstig artikel alldeles för långtgående. Jag avsåg bara att i nuläget är det oerhört mycket viktigare att lyfta fram de som är frontfigurer i bla kampen för Assanges frigivning än att för mycket grotta ner sig i hat-artiklar mot de som gjort grova fel.(De behövs också men hatet är inte speciellt konstruktivt) Lyftet gjorde Sassersson med denna replik, men ännu mer i denna för ett år sedan : Fallet Assange diskuteras av Nils Melzer, Arne Ruth och Stina Oscarson – NewsVoice Det förekommer alltför mycket hat – inte minst i kommentarsfält och man klistrar alltför snabbt etiketter på de som har meningsskiljaktigheter. Är det konstruktivt Forsman? I länken ovan var jag en i publiken och ställde också en fråga till Melzer. Jag var också på plats i Sthlm två gånger i manifestationer bl.a när Arne Ruth talade mot Spionerilagen och för Assange den 6 december. Förenar man konstruktiva kommentarer t.ex här med deltagande = aktivitet är det väl mer värt.
  Sassersson har genom publicera denna artikel visat att han förstått min kommentar. Bra!

 • Ingen person i Sverige – förutom de två kvinnorna i “honungsfällan” och den kvinnliga svenska åklagaren av Assange – har skadat pressfriheten och meddelarfriheten (och förstås Julian Assange) mer än Jan Guillou.

  Likt en medeltida inkvisitor tog han heder och ära av Assange, så att denne kunde kastas för vargarna. Genom Guillous uttalande i Aftonbladet fick makteliten, som självklart arbetade på uppdrag av USA, ‘carte blanche’ att fortsätta sin jakt, vilket tvingade Assange att hålla sig inlåst i åratal på Ecuadors ambassad i London.

  Genom kraftfull påverkan på Ecuadors regering av USA möjliggjordes den engelska polisens gripande av Assange och han släpades på ett förnedrande sätt ut från ambassaden och till fängelset, där han fortfarande sitter, i väntan på utlämning till USA. Den engelska regimen väntar bara på att Assange skall glömmas bort i folks medvetande, sedan utvisas Assange till slakten i USA.

  Guillous ‘ursäkt’ var en ursäkt med armbågen. Hans förnedrande av Assange kvarstår oförändrat och det enda han säger sig ångra, var att hans skrivelse inte fyllde hans egna journalistiska principer.

  Inom extremvänstern i Sverige finns några riktigt primitiva ‘sluggers’. Väl känd sådan är Robert Aschberg och sådan var även Jan Myrdal – ni vet, han som stödde Mao Zedongs massmord i Kina och Pol Pots massmord i Kambodja. Med sin skrivelse i Aftonbladet sällade sig Jan Guillou till dessa demokratins och frihetens dödgrävare.

  • Fränt skrivet och säkert vad många tänker och hoppas att någon annan ska skriva eller säga och nu hände det, du skrev det.

   Guillou kan fortfarande göra om och göra rätt. Hans enda hinder är nog hans stolthet. Han får 10 pluspoäng av mig om han går hela vägen och faktiskt gör något på riktigt istället för att som du skrev, endast ge Assange “en ursäkt med armbågen”.

   Va fan, Guillou, ring Assange på Belmarsh! Jag har försökt ringa och även fysiskt besöka Assange, men utan att lyckas. Jag tycker Guillou ska åka ner till Belmarsh och intervjua honom. Gör en IB.

   Jag har i dag mailat Guillou och varskott honom om dessa artiklar (och kommentarer). Jag har skrivit att hans ej tillåtna återpublicerade text ska tas ner så småningom från NewsVoice, men den kommer att finnas kvar på tex Web Archive.

   Guillous artikel om “äcklet” är ett viktigt element i den samtida historieskrivningen och jag gillar inte att Aftonbladet medvetet eller inte gjorde artikeln oåtkomlig.

 • Vindarna vänder, opinionen börjar bli stark för Assanges frigivande och upprättelse. Guillou vill vara på “rätt sida” även denna gång. Annars blir det inte några dollars.

  • Japp, en figur som Guillou är en kappvändare av rang. Man kan väl säga att Guillou är en sorts sossarnas finger i luften för att känna av hur vindarna blåser!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *