Jan Guillou om Julian Assange: “ett litet äckel utan principer”

publicerad 6 december 2022
- Gästskribent
Jan Guillou, 2015. Foto: Peter Knutson (peterknutson.se)

NewsVoice återpublicerade Jan Guillous föraktfulla opinionstext om Julian Assange, en text som försvann från Aftonbladets hemsida. Vi gör det av flera skäl. Den har ett stort allmänintresse i debatten om pressfrihet, yttrandefrihet och staters tendens att förtrycka dessa friheter.

Torbjörn Sassersson, 23 juli 2021 - selfie
Torbjörn Sassersson, 23 juli 2021 – selfie

Guillous artikel som publicerades den 24:e april 2011 (se Web Archive) verkade ha öppnat “a can of worms” som triggade journalister och politiker att det var fritt fram att sprida samma typ av förakt för Assange, något som NewsVoice redovisat.

Två av de viktigaste skälen för denna återpublicering är att stoppa tortyren av sanningssägaren Julian Assange som sitter fängslad och nerdrogad i högsäkerhetsfängelset Belmarsh i England och för att få honom frigiven efter drygt 10 år av plågor för att han och Bradley Manning avslöjade USA:s krigsbrott i Irak, brott som Washington aldrig behövt stå till svars för.

Någon gång måste rättvisa segra över journalisters, politikers och staters förtryck av sanningsspridare, tycker vi på NewsVoice. Vad tycker du? Står du på rätt sida av historien?

Intro: Torbjörn Sassersson (uppd kl 20:30, 7 dec), redaktör, swisha gärna oss på 123 530 20 05 för att stödja vårt arbete för bland annat press- och yttrandefrihet


Jan Guillou om Julian Assange den 24 april 2011. Skärmdump med pixelerat foto för att skydda upphovsrätten.

Aftonbladet och Jan Guillou: “Julian Assange – ett litet äckel utan principer”

“Det står pinsamt klart att Julian Assange, förgrundsgestalten inom Wikileaks, inte är någon manlig förebild. För att nu uttrycka saken återhållsamt.”

“Han jämför Sverige med Saudiarabien och menar att här döms oskyldiga män på löpande band eftersom vårt land järnhårt behärskas av feministerna. Därtill talar han om en konspiration som går ut på att via Sverige och falska våldtäktsanklagelser få honom utlämnad till USA. Där han förstås skulle dömas stenhårt som hämnd för de avslöjanden Wikileaks har publicerat.”

Läs resten på Web Archive | Hela debattartikeln var tidigare återpublicerad i NewsVoice under ett och ett halvt dygn.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq