EU:s toppdiplomat Josep Borrell idiotförklarar Afrika – för andra gången i rad

publicerad 12 december 2022
- Kristoffer Hell
Josep Borrell. Pressfoto: Pietro Naj-Oleari för EU-parlamentet. Licens: CC-BY-4.0
Josep Borrell

”Resten av världen, större delen av världen, är en djungel”. Det kungjorde EU:s toppdiplomat den spanske socialisten Josep Borrell i oktober 2022. Talet uppfattades av många som rasistiskt med besvärande koloniala övertoner.

”…och djungeln kan invadera trädgården. Trädgårdsmästarna måste gå ut i djungeln. Européer måste vara mycket mer engagerade i resten av världen. Annars kommer resten av världen att invadera oss.”

Senare förtydligade Borrell och menade att ”djungel” inte var rastisk utan en liknelse för ökningen av ”våld, hot och utpressning” han menar tillgrips av vissa länder [1].

Men den 9 december slog Josep Borrell till igen.

”Ryssland kan avleda, vrida verkligheten och hitta en publik. I någon del av världen. Jag har sett på TV-skärmen dessa afrikanska ungdomar på gatorna i Bamako [Mali], med skyltar som säger: ’Putin, tack! Du har räddat Donbass och nu kommer du att rädda oss!’ Det är chockerkande. Man kan undra om dessa människor ens vet var Donbass ligger? Kanske vet de inte ens vem Putin är?”

I EU-parlamentet fick Borrell mothugg av den tyske vänsterpartisten Özlem Demirel:

”Jag tror att den här tonen mot Afrika och bristen på respekt, som kommer från EU mot Afrika, är en del av problemet som leder till att afrikaner måhända tänker att räddningen kommer att komma från Ryssland” [2].

Enligt amerikanska New York Times var Borrells liknelse med världen utanför EU som en hotfull djungel inte ett spontant uttalande, utan del av att tal som skrevs i förväg [3].

Maria Zakharova. Foto: Middle East Monitor. Licens: CC BY-NC-SA 4.0
Maria Zakharova. Foto: Middle East Monitor (Middleeastmonitor.com). Licens: CC BY-NC-SA 4.0

Maria Zakharova som är talesperson på det ryska utrikesdepartementet i Moskva kallade Borrell för en ”en trädgårdsmästare som låtsas vara EU utrikesminister” [2]. Den enda svenska media som hittills rapporterat om Borrells uttalanden är Barometern i en artikel den 16 oktober 2022 [4,5].

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat

  1. Reuters: EU’s top diplomat denies ’jungle’ comments were racist
  2. Al Mayadeen: Borrell says Africans and Balkans ”do not know where Donbass is”
  3. New York Times: Crude Comments From Europe’s Top Diplomat Point to Bigger Problems
  4. Tidningssök: tidningssok.se sokresultat 20221210221024
  5. Barometern: Frispråkig Borrell: Jag mår bra


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq