Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Inför Moskvas storoffensiv: Washington godkände attacker djupt inne i Ryssland – riskerade kärnvapenkrig

publicerad 14 december 2022
- Kristoffer Hell
ATACMS Army Tactical Missile System
Amerikanska ATACMS Army Tactical Missile System.

Samtidigt som Ryssland förbereder en storoffensiv, för att en gång för alla sätta punkt för konflikten i Ukraina, trappar USA upp provokationerna. Nu senaste genom att uppmana Kiev till attacker djupt inne på ryskt territorium med sofistikerade amerikanska vapensystem. [1,2]

Hur stor är styrkan som Moskva mobiliserat inför offensiven?

“540 tusen totalt”, enligt den amerikanska översten Douglas MacGregor. “Av dessa är 400 till 450 tusen redo att sättas in direkt. Ytterligare 100 till 150 tusen kan vara redo i slutet på december.”[1]

Hur bra är styrkan?

“På en skala från ett till tio, där en är en mycket illa tränad eller nästan otränad styrka, och tio är det bästa du någonsin kommer att se,” förklarade MacGregor. “är det förmodligen en åtta över hela linjen. De tränar väldigt hårt. Jag har nyligen sett några videofilmer av infanteriattacker, genomförda av ryssarna mot ukrainare i Bakhmut. De ryska attackerna var förödande. Deras infanteri var mycket vältränat, de tog inga förluster, och de tillintetgjorde fullständigt ukrainarna.”

De sofistikerade amerikanska vapensystem Kiev börjat använda för attacker på ryskt territorium är enligt uppgifter drönaren Grey Eagle, med räckvidden på knappt 400 km, och artillerisystemen HIMARS och ATACMS, båda med en räckvidd på upp till 300 km.

Den 5-6 december 2022 genomfördes attacker mot två flygbaser i Ryssland, bara 25 mil från Moskva. [3] Enligt den amerikanska FN-inspektören Scott Ritter lyckades Kiev enbart på grund av amerikansk hjälp:

“Om de [Drönarna] hade flygt i en rak linje på konstant höjd, skulle de ha skjutits ner för länge sedan. De penetrerade det ryska luftförsvaret, vilket säger mig att de hade mycket noggranna underrättelser. … Radarstationerna, när de är påslagna när de av. Var de potentiella hålen [i försvarslinjen] finns. De tråcklade sig igenom det här nålsögat. Det här kan kan bara lyckas med – med stöd från USA.” [5]

Hur allvarligt var det här?

Enligt Scott Ritter hade attacken kunnat bli början på ett kärnvapenkrig.

“Den där drönaren träffade en bas som huserar Rysslands kärnvapenbombare … den ryska kärnvapendoktrinen stipulerar att om någon försöker angripa Rysslands infrastruktur för kärnvapen på ett sätt som reducerar dess möjligheter att bemöta en attack, kan Ryssland svara med kärnvapen. [5]

Bild: M142 HIMARS, MGM-140 ATACMS och Gray Eagle Extended Range. Montage: K. Hell. Foton från Wikimedia (Public Domain) och General Atomics Aeronautical
Bild: M142 HIMARS, MGM-140 ATACMS och Gray Eagle Extended Range (MQ-1). Montage: K. Hell. Foton från Wikimedia (Public Domain) och General Atomics Aeronautical

Vem i den amerikanska adminstrationen godkände attackerna mot det ryska hjärtlandet?

Samtidigt som USA:s utrikesminister Antony Blinken spelar ned godkännandet, bekräftar en anonym försvarskälla att leveranserna av det avancerade vapensystemen bara kommer med ett enda villkor:

“Att den ukrainska militären följer folkrätten vid krig och Genevekonventionerna.” [2]

Överste Douglas MacGregor:

“Till sist borde den här frågan ha passerat den nationella säkerhetsrådgivaren Sullivans skrivbord, för godkännande eller avslag. Jag misstänker att det är där man får börja en utredning om vem ytterst låg bakom.”

“Inget av det vi [USA och Väst] gör är vettigt, om syftet är att rädda så mycket av Ukraina som räddas kan.” [1]

Fd amerikansk arméöverste: Höjdare i Väst och NATO vill inte ha detta krig mot Ryssland

Varför eskalerar Väst? Varför hindras Ukrainas president Volodomir Zelensky från att tala fred med Moskva?

Hur gynnas det av USA ledda Väst av att Ryssland går all-in, temporärt tar över hela Ukraina och utplånar det som återstår av NATO:s stridskrafter och nazismen på territoriet?

Är det helt enkelt enklare för USA att låta ryssarna vinna, än att erkänna att man hade fel och ertappas med att ha ett vuxet samtal med den förmenta fienden i Moskva?

“Washington kommer aldrig att erkänna att det har fel,” säger Överste MacGregor: “Folket uppe på kullen [the Hill] inser inte att detta inte är en bananrepublik. Detta är Ryssland, en stormakt.”

Återstår gör möjligheten att den globala djupa statens arkitekter verkligen vill ha ett världskrig.

Text: Kristoffer Hell

https://www.youtube.com/watch?v=M5mtgAlwA9I

 

Referenser


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq