Aleksandr Dugin: Ryssland kämpar för en multipolär värld och alla länders rätt att slippa härskande supermakter

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 januari 2023
- NewsVoice redaktion
Filosofen Aleksandr Dugin, 2022. Pressfoto: President.gov.by

VÄRLDEN. Konflikten i Ukraina är världens “första multipolära krig”, där Ryssland kämpar för varje civilisations rätt att välja sin egen väg medan västvärlden vill behålla sin totalitära globalism, sa Aleksandr Dugin till RT i en exklusiv intervju den 30 december 2022.

Multipolaritet är inte ett hot mot Väst utan är en idé som går emot uppfattningen att väst ska den enda modellen för världen. Dugin menar att den nuvarande ryssofobin och hatet mot Ryssland, bara är en kvarleva från det kalla krigets tänkande och härstammar från en bipolär syn på internationella relationer.

Dugin beklagar Sovjetunionens kollaps och menar att det var en geopolitisk katastrof och efter kollapsen 1991 tog den “globala västerländska liberala civilisationen” kontroll över världen. Denna övermakt vägrar idag att acceptera en bättre värld där Väst bara är en pol av flera poler i en multipolär värld utan enstaka härskande supermakter.

Dugin beskriver västvärlden som “en ren totalitär liberalism”, som låtsas sitta på den absoluta sanningen som Väst sedan försöker påtvinga alla andra delar av världen. “Det finns en inneboende rasism i västerländsk liberalism”, enligt Aleksandr Dugin, eftersom den “identifierar den västerländska historiska, politiska, kulturella erfarenheten som universell”.

Aleksandr Dugin: Ryssland behöver övervinna århundraden av västerländsk ideologisk dominans

Inget universellt existerar i multipolaritet insisterar Dugin och han förklarar att varje civilisation kan och bör utveckla sina egna värderingar och sitt eget öde. Ryssland behöver mer specifikt övervinna århundraden av västerländsk ideologisk dominans, sa han, och skapa något “nytt, fräscht och kreativt”.

Dugin avvisar marxismens, fascismens eller liberalismens “dogmatiska” synsätt på politik och ekonomi och han sa att Ryssland borde sträva efter ett holistiskt synsätt där det andliga är viktigare än det materiella. Besatthet av det materiella slutar med att människor blir förslavade, sa Dugin till RT.

Dugin försvarar den pågående militära operationen i Ukraina – vars självständighet han betraktar som ett västerländskt imperialistiskt projekt riktat mot rysk suveränitet.

Filosofen Aleksandr Dugin, 2022. Pressfoto: President.gov.by
Filosofen Aleksandr Dugin samtalar med Belarus president Aleksandr Lukashenko, okt 2022. Pressfoto: President.gov.by

Wikipedia framställer Dugin förväntat negativt, som en person intresserad av nazistisk ockultism. Anonyma wiki-skribenter uppger att han till och med var medlem i en underjordisk nazistgrupp. Skribenten Magnus Ljunggren skriver i en liknande negativ version i SvD att Putin följer den fascistoides föreskrifter” och han syftar då på Dugin.

I västliga medier har han kallats för “Putins hjärna”, men den ryske filosofen och författaren har inget officiellt förhållande till Kreml, enligt både RT och Wikipedia.

Dugins dotter Darya (29) mördades i augusti 2022 med en bilbomb som placerats av ukrainska agenter. Kiev har officiellt har förnekat det, men amerikanska underrättelsetjänstemän tror att någon i den ukrainska regeringen var ansvarig, skriver RT.

Källa: “Ukraine is ‘first multipolar’ conflict – Dugin”, RT | Översättning och sammanställning: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat

Fd amerikansk arméöverste: Höjdare i Väst och NATO vill inte ha detta krig mot Ryssland

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Det finns inget skäl som motiverar krig. Universums faktura kommer till alla och envar och den går inte att förhandla bort som en jordisk faktura. Den följer dig tills den är betald. Och räntan ökar för varje liv.
  På Jorden skyller man på det monetära system man själva skapat dvs makteliten skyller på vad de själva gjort för att motivera krig. Men Universum lurar de inte. de är därför de Mörka inte utvecklas.

 • Jesuiterna Ignatius Loyola utsågs hos den venetianska oligarki som senare transplanterades till England. Protestanternas Calvinister kom parallellt från Genuas oligarki som stod Venedig nära. Splittringen inom den kristna kyrkan var ett led i Venedigs plan att skapa religionskrig i Tyskland. Luther finansierades för sina oppositionella skrifter av Venedigs underrättelsetjänst.
  Även Galileo var understödd av Venedig.

  Både protestanter och katoliker föll offer för den nuvarande härskande oligarkins splittringsagenda. Dom har sen länge förstört livet för katolska länder som tryckts tillbaka överallt.
  Anglosaxerna på 1700-talet när dom låg bakom revolutionen i det katolska Frankrike hade i sina led Jesuiter som Lord Shelburne. Men ingalunda i tjänst hos någon annan än sitt anglosaxiska imperium.
  De sluga har många masker.

 • Who is Alexander Dugin?

  Alexander Dugin is a Russian political scientist and far-right politician. He is known for his strong anti-Western views and his advocacy of Russian nationalism. Dugin is a controversial figure, and his views have been described as fascist and neo-fascist. He is the leader of the International Eurasian Movement, a Russian nationalist organization, and has been described as a “key ideologue” of the Kremlin.

  Is he a Nazi?

  He is not a Nazi, but his ideology has been described as similar to that of the Nazis in some ways.

 • På 1980-talet gick Aleksandr Dugin med i den ultranationalistiska organisationen Pamjat. Dessutom blev han också medlem i den underjordisk nazistgrupp som kallade sig ”Svarta SS-Orden”.

  Den ryska generalmajoren Timur Kurilkin (prydd med nationella tygmärken med bland annat en valknut och en totenkopf – ett förbandstecken som tyska SS-förband bar under andra världskriget) tilldelas ett hederspris från Denis Pushilin, president i utbrytarrepubliken Donetsk Nationella Republik. Detta efter att Kurilkin ska ha dödat 250 nazister i Ukraina.

  På den andra sidan står den nazistiska Azovbataljonen med sin judiska ledare Zelensky.

  Nazist mot nazist i kriget om Ukraina? Ett lysande exempel på propagandakrig, när de är som allra bäst. 

  Progandakriget har som syften är att göra människor tvärsäkra i sin politiska uttalanden. Det verkar även som att ju mindre människor vet, ju säkrare blir dom på sin sak. De klara inte av att befinna sig ett osäkert tillstånd. Därför fastnar propagandan och kommer till uttryck hos just mycket osäkra personligheter.

  Det blir lätt så när man är begränsad till ett enda ämnesområde; när man bara kan skriva om en enda sak som man upprepar om och om igen. 

  • Dugin som ung under den perioden på 80-talet då anglosaxiska imperiet utövade stort inflytande i Sovjet är inte samma person som den mogne mannen.
   Imperiet byggde upp såna politiska stämningar där då.
   Jag har sett det nämnt i Larouche-kretsens artiklar men jag har ingen konkret artikel i minnet. Jag minns bara att det började tidigare än 80-talet.
   Från 1973 vidtog omfattande teknologisk export från USA till Soviet vilket sannolikt gav väst ökade möjligheter att påverka. Jag vet inte men Israel kan ju också ha haft motiv att öka sin invandring av judar så dom hade kanske inget emot att det skapades en mer ogästvänlig omgivning.
   Två generationer senare senare:
   En chefsrabbin från Moskva har nyligen utvandrat och uppmanar ryska judar att utvandra.
   Det ingår nog i imperiets avsikt att utöva braindrain.
   Men det innebär inte att imperiet behövde någon uppmuntran för att uppmuntra nazi-ideologier vilket de hållit på med sen 1830-talet

 • Någon har i en kommentar nedan, av någon anledning, klistrat in en länk till en intervju med Juri Lina.

  I intervjuen bekräftar Lina att när han 1979 lämnade det som då hette Sovjetunionen, var det inte för att han var antikommunist utan att antiryss.

  Linas ryssofobi har uppenbarligen slagit ut hans kognitiva förmåga och gör det svårt för honom att klart se vad som just nu faktiskt sker i världen.

  Vilken är den framtid Lina (och den som klistrade in länken till intervjun med honom) önskar se?

  En värld som är unipolär eller multipolär?

  Allt som just nu sker i den internationella politiken kokar ned till den frågan.

  Det är farligt att framföra fordon i hög hastighet genom att bara titta i backspegeln.

  • Instämmer men Lina påverkades nog av allt som vällde fram när imperiet kom åt att ‘avslöja’ tidigare hemligstämplade arkivuppgifter som delvis sannolikt var fabricerade för västs räkning så han är kanske präglad av det partiska materialet.
   Det gav honom en revansch för det yrkesförbud han fick sen yngre år under Sovjetsystemet

 • Problemet är att dem flesta vägrar/inte kan ändra på sin åsikt oavsett historia, nya händelser eller fakta som presenteras.
  Det tar ungefär 30 minuter grävande på nätet för att ta reda på vem det är som igentligen styr Ryssland, det tar ännu mindre tid och ta reda på vem som styr Ukriana.
  Med tanke på att dem flesta ingen kan plussa 1+1 så blir ju sökandet obilgatoriskt för att man ska haja vad som händer, men det vägrar folk göra.
  Massmedia skriker “Russia bad”, “Ukraine good”, då pappegojar sk vänstern exakt samma ord.
  “Alternativ” media skriker “Russia not so bad”, “Ukriane victim” då pappegojar sk högern exakt samma ord.
  Men skulle någon påstå att båda dem länderna styrs av samma makt, och hela det här sk kriget är en teater som alla parter är överens om,då spricker ju många bubblor hos folk, och det accepterar inte dem.

  • Eftersom du påstår att du kan bevisa att ryssland och usa styrs av samma makt – varför gör du inte det då?

 • Jag blir mörkrädd hur snäv även alternativmedia är, varför lyfta fram denna man som förespråkar Eurasien och massa andra sjuka idéer. 2014 sa han att Ukrainare förtjänar att utrotas. Ni måste börja gräva mycket djupare än att bara dela en sådan här artikel.

  RT, InfoWars, Rebel news, Altright m.fl är exempel på kontrollerad opposition, Ryssland är inte vår räddare det är ett sjukt jävla land som likt Kina slänger folk i fängelse för ingenting. Sovjet försvann inte det bytte skepnad och har nu en ny ideoliogi.

  Det betyder inte att Ukraina inte är korrupt eller att USA är ett fint och fredligt land, man spelar med dualismen hela tiden men båda sidor styrs av samma skit längst upp i toppen.

  Väst kommer kollapsa med klimatpolitiken, överbelåningen, vaccineringen, tredje världskriget m.m men det är liksom meningen och dags, cykliskt. Ur askan är idén att Eurasien ska uppstå som den nya världens centrum, vilket nu förbereds och byggs med sidenvägen (Belt and road initiative).

  https://twitter.com/olex_scherba/status/1561269947497578496

  https://www.youtube.com/watch?v=NzakuPC38ag&t=21s

  https://altright.com/2016/12/17/the-eurasian-union/

  https://fof.se/artikel/2020/1/kina-ritar-om-varldskartan-med-nya-sidenvagen/

  https://www.youtube.com/watch?v=f8l97FhXfGw

  https://katehon.com/en/article/fronts-coming-war-and-winning-strategy

  • Om man tror att Västeuropa kommer kollapsa (klimatpolitiken, överbelåningen, vaccineringen) men samtidigt tror att detta är ”liksom meningen och dags, cykliskt” vittnar det om hur lite man känner till, inte förstår eller vill förstå eller har möjlighet att ta in och förstå.

   Ju mindre man förstår och vet, desto säkrare uttalanden.  

  • Dugins ideer ser på ytan ut som ett motdrag mot Halford Mackinder’s anglosaxiska imperie-ide som varit ett motiv bakom världskrigen och nuvarande försök att trycka ner Ryssland. Om han ideer är sjuka så är det bara en spegelbild av västimperiets tidigare manövrer.

 • Fredrik Es inlägg kan här ses som ett av många försök att förflytta fokuset från målet, till medlet.

  Att äga och bestämma över en riksbank är ett medel, inte ett mål. För övrigt klarade USA att gå från en efterbild bondekultur till en superrik nation utan en riksbank.

  Försök att forska i det ryska bankväsendet i Kejsardömet Ryssland före oktoberrevolutionen. Kunde bönder slippa bli liv ägda?

  Den ryska livegenskapen avskaffades redan 1861. Vid livegenskapens avskaffande fick bonden äganderätt till jorden och fick friköpa samt äganderätt till jord. Vad hände efter oktoberrevolutionen? Vad händer i dag i till exempel med holländska Bönder? Någon som det ett mönster?

  Notera att året för FEDs grundades sånär som på året inföll med bolsjevikerna maktövertagande i Ryssland (4 år 1013 – 1017). Slump? Tror inte det. Vad hände mellan dessa magiska år? Jo, första världskriget. Slump igen? Tror inte det.

  • FED skapades för att britterna skulle kunna kontrollera bankväsendet som var nödvändigt för det krig britterna sen länge planerat.
   Dessförinnan 1907 hotade kung Edwatd VII Rothschilds att de inte var välkomna om de inte uppfyllde hans villkor.
   Troligen var villkoret i verkligheten att förbli lojala med britterna även om det hade varit mer gynnsamt att samarbeta med Ryssland, Tyskland och Frankrike under fredlig utveckling i stället för krig.
   Britternas amiral Fisher som reformerade flottan förutsåg 1908 att kriget skulle bryta ut augusti 1914 precis som skedde.
   Utan FED hade troligen finansvärlden inte kunnat förbli lojal med britterna och deras då i realiteten underlydande USA.
   1918 firade USA och Britterna Day of Interdependence.
   Dvs USA firade sin OSJÄLVSTÄNDIGHETSDAG!

 • Snälla! Det finns inga “statliga” västliga “Riksbanker”. Alla är de “privata” företag i verkligheten kontrollerade av västvärldens bankoligarkier. Kolla bara vilka som har rätt (tagit sig rätt) att “tillverka” pengar! Det är inte staterna, utan bankoligarkin – d v s de “beskattar” jordens gräsrötter.

 • Enligt Igor Vitalievich Berkut född 1964 i Ukraina är det himmelska Jerusalem Ukraina.

  Han en ukrainsk politisk och offentlig person och sägs vara känd för att vara författare till och tala sig var för idén och för projektet Heavenly Jerusalem, d.v.s. skapandet av ett “nytt Israel” i en del av Ukraina som en del av regionerna Odessa , Dnipropetrovsk , Zaporozhye , Cherson och Nikolaev.

  Jag kan inte gå i god för att dessa uppgifter är sanna, men söker man på duckduckgo “Igor Vitalievich Berkut Heavenly Jerusalem” finns hur mycket som helst, men också uppgifter som talar emot som typisk antisemitisk propaganda.

  Håller man uppgifterna i minnet och läser det man kan komma över stämmer rätt mycket in men som alltid är förvirringen stor:

  https://virgo-blg.ru/en/igor-berkut-satanovskii-igor-berkut-i-nebesnyi-ierusalim/
  https://www.reddit.com/r/conspiracy/comments/t5tlx7/heavenly_jerusalem_and_war_in_ukraine/
  https://mythdetector.ge/en/2-anti-semitic-conspiracies-along-with-the-fabricated-photo-of-zelenskyy/
  https://fitzinfo.net/forum/topic/chabads-khazarian-heavenly-jerusalem-project/

  För var och en att bilda sin egen uppfattning. 

 • “När det gäller Ukrainas förre president Viktor Janukovytj så menar Jüri att han var helt lojal till Ryssland och att Ukrainas säkerhetstjänst till stor del var besatt av ryska agenter från FSB. Rysslands planering av att annektera delar av Ukraina ska ha startat 2007. Planen inkluderade bl.a. att annektera Krim där den viktiga flottbasen Sevastopol finns. 

  Idén om att det var en CIA-initierad statskupp 2014 då Janukovytj avsattes kan inte styrkas. Uppgifter om att 12-13 tusen människor i Luhansk och Donetsk skulle blivit dödade genom Ukrainsk beskjutning tar inte Jüri på allvar. Han menar att Ryssland (och Sovjetunionen) alltid varit hemligt stött av USA och att detta skulle gått emot USA:s intentioner. Han påstår att Ryssland i dag styrs av hemliga agenter från USA.

  Som exempel på att USA styrt Sovjet historiskt tar han upp att inför invasionen i Ungern 1956 så gjordes detta inte bara med USA:s goda minne, utan med en direkt uppmaning.

  För att styrka sin uppgift om att USA i skymundan stödjer Ryssland även i dag berättar Jüri att rester av Ryska missiler skickats på analys till England och där funnits innehålla teknologi från USA som är tillverkad efter att kriget startade”.

  https://swebbtv.se/w/jZZoNfFM5FG4REFZJtrErY

  • Genom hela den ryska så väl som den Ukraina historien och utvecklingen samt mellan länderna löper en röd tråd och förstår man inte det här, har man inte förstått någonting: det är samma sorts folk och det är detta folk som skall utplånas till varje pris. Det är vad krig handlar om.

   Detta är så enkelt, att det krävs enorma resurser av propaganda för att dölja det triviala. https://i.imgur.com/WEkUYqj.jpeg

   När man sett igenom detta, går det inte längre att blunda.

   • Två vackra (ariska) flickebarn! (Bilder ovan).
    Erik Forsman skriver: ” ….det är samma sorts folk och det är detta folk som skall utplånas till varje pris. Det är vad krig handlar om”. Raskrig?
    Något som ju både första och andra världskriget till stor del var. Européer stred mot och dödade européer.

    Det Brittiska Imperiets flerfaldige premiärminister Benjamin Disraeli, konservativ statsman och av judisk härkomst, har yttrat att “framtidens stora ödesfråga kommer bli rasfrågan”.
    Det är välkänt (åtminstone för dom som läst Israel Shahaks verk: “jewish history jewish religion: The Weight of Three Thousand Years. 1994.) att för de talmudtrogna “judarna” är de kristna europeiska folken huvudfienden och dom skall följaktligen förslavas, alternativt dödas.
    Planen för hur detta skall gå till finns i “Sion de vises protokoll”, berömd och diskuterad i mer än hundra år.
    Det av Ostkustens neocons, sedan 2006 efterlängtade WWIII, som vi nu kanske stirrar i vitögat, kanske är svaret på “judarnas” problem. Märkligt nog har vi på senare år fått lära oss att det finns sefardiska judar (de “bibliska”) och de khazariska (kallas även för ashkenazis), som var ett folkslag som på 700-talet tog sig judendomen som sin valda religion och staden Itil vid Kaspiska Havets västra sida, nära dagens Astrakan, som sin huvudort. Alltså i nuvarande Ukrainas grannskap, som ju historiskt har haft en stor “judisk” befolkning, som sedermera har vandrat västerut, särskilt till New York, bl a!

    • D’sraeli’s farfar var rabbin i Venedig och Disraeli avslöjade att Venedigs oligarki hade transplanterats till England (mellan 1530-1714) Han ‘avslöjade’ att Rothschilds styrde bakom kulisserna.
     Men D’israeli var en till Lord Palmerston underordnad.
     Jag skrev mer detaljer men då gick det inte att posta svaret

     • Det var inte vad jag ämnade ta upp utan att britterna förde alla andra bakom ljuset och lurade även judarna att tro att dom kontrollerade frimureriet. Och det är inte bankerna utan imperiet som är den avgörande faktorn. Om finansaktörer vore självständiga och tilläts samarbeta med alla nationer på likvärdiga villkor skulle britternas krig kunnat undvikas och utveckling kunnat breda ut sig. Så dom är inte självständiga och centralbankerna är underställda samma anglosaxiska imperium.
      De neokonservativas inflytande beror på att de identifierar sig med imperiets intressen. Och ställer sig bakom det.

     • Återigen dimridåer i avsikt att grumla synen så att elefanten i rummet alla ser ingen vill ta u i: EUs grund bygger på Kalergis skrifter bara läsa innantill och jämför; stämmer Kalegris strategier med utfallet dessutom på pricken måste något stämma kan man tycka men nej, konspiratonsteoretisk.

      Förnekelse om samma plan antar allt som oftast samma maner som varaande just konspiratorisk och det stämmer: planen är ingeting annat än just konspiratorisk.

       • Ja precis, som man alltid säger i SR/P1: ” ….. med start i Stockholm i Sverige.” Mycket av världens elände kan läggas på oss här i Stockholmsbyråkratin, vår egen Djupa Stat och tillika identisk med den svenska staten, som ju var först med att skapa en centralbank och var först ut med att vara en kolonialmakt i Amerika med Delaware, där just nu Resident Joe Biden med sin stygge son, strax kommer avsättas. Vi, d v s erkannerligen Arsenalsgatan 8C, Sthlm, har haft en alldeles speciell plats i historien.

        Sverige (Investor, Ericsson) har med sin representation i 180 + länder blivit Spioncentralen på modet i mer än hundra år och härstädes finns el-energi och numera subventionerade internetserverhallar. Som Carl Norberg så riktigt säger, så utgörs Det Moderna Kriget till 80% av Telekom-underrättelsetjänsten och det faktum att vårt rättsväsende ser ut som det gör. Likväl står Ericsson fortsatt under DOJ’s övervakning. Förmånen att i 200 år har tillåtits att kalla sig Neutral Stat skall inte underskattas, fast nyligen har Eliten svängt om. Riskerar därmed att bli krigsskådeplats. Så dumt!

  • Såg intervjun med Juri Lina. Blev förvånad och tvivlande över mycket han sa, bla att Ryssland sålde olja för $3/fatet till vissa länder. Jag förstår att folk som varit ockuperade av Ryssland absolut inte vill bli det igen. Baltikum och Polen är väl mest anti Ryssland i retoriken.

   De flesta vill leva i fred och frihet från begränsande regeringar och byråkrati. Varken USA med vasall stater eller Kina, Ryssland, Iran, mfl erbjuder inte fred och frihet för individen. Finns det något fritt land idag? Vilket land erbjuder mest frihet?

    • Drummel!
     Vad sa jag inte om Riksbanken?
     -Ojsan!

     Den amerikanska centralbankschefen Jerome Powell reser till Sverige och Stockholm i veckan för att delta vid en konferens om centralbankers oberoende, som anordnas av Riksbanken. Deltar gör även bland annat Andrew Bailey, chef för Bank of England, samt nationalekonomerna Mervyn King och Kenneth Rogoff.
     Utspel från Fed-chefen och de övriga i direktionen blir viktiga att följa den kommande veckan, skriver CNBC. I fredags släpptes jobbrapporten för december som visar att lönerna ökar mindre än väntat och nu på fredag släpps inflationssiffrorna för samma månad.

     -Slänger in en liten inflations-bonus också.
     https://www.dn.se/sverige/odesar-vantar-for-sveriges-kollektivtrafik/

     https://omni.se/usas-centralbankschef-ar-i-stockholm-i-veckan/a/abvgnA

   • Äkta frihet är inget som som någon regering överhuvudtaget kommer att erbjuda utan måste förtjänas och därefter erövras.

   • Svaret på din sista fråga är Ryska Federationen – av skälet att Moskva just nu arbetar för en multipolär värld (som motpol till det angloamerikanska imperiets unipolära slavplantage).

    Eftersom regeringar alltid är regeringar, kanske frågan bättre hade kunnat ställas: VIlket land erbjuder minst ofrihet?

  • Juri har fel om Ukrainas dödande där men att det finns amerikanska komponenter i ryska vapen år inget sensationellt och innebär inte att Ryssland är annat än pragmatiska. Usa hade enormt omfattande teknologisk export till Sovjet så att de hade det även på 90-talet är inget förvånande. Därför hade Ryssland sannolikt lager sen tidigare om det inte går att datera komponenterna till närtid.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *