Aleksandr Dugin: Ryssland kämpar för en multipolär värld och alla länders rätt att slippa härskande supermakter

publicerad 2 januari 2023
- av NewsVoice
Filosofen Aleksandr Dugin, 2022. Pressfoto: President.gov.by

VÄRLDEN. Konflikten i Ukraina är världens “första multipolära krig”, där Ryssland kämpar för varje civilisations rätt att välja sin egen väg medan västvärlden vill behålla sin totalitära globalism, sa Aleksandr Dugin till RT i en exklusiv intervju den 30 december 2022.

Multipolaritet är inte ett hot mot Väst utan är en idé som går emot uppfattningen att väst ska den enda modellen för världen. Dugin menar att den nuvarande ryssofobin och hatet mot Ryssland, bara är en kvarleva från det kalla krigets tänkande och härstammar från en bipolär syn på internationella relationer.

Dugin beklagar Sovjetunionens kollaps och menar att det var en geopolitisk katastrof och efter kollapsen 1991 tog den “globala västerländska liberala civilisationen” kontroll över världen. Denna övermakt vägrar idag att acceptera en bättre värld där Väst bara är en pol av flera poler i en multipolär värld utan enstaka härskande supermakter.

Dugin beskriver västvärlden som “en ren totalitär liberalism”, som låtsas sitta på den absoluta sanningen som Väst sedan försöker påtvinga alla andra delar av världen. “Det finns en inneboende rasism i västerländsk liberalism”, enligt Aleksandr Dugin, eftersom den “identifierar den västerländska historiska, politiska, kulturella erfarenheten som universell”.

Aleksandr Dugin: Ryssland behöver övervinna århundraden av västerländsk ideologisk dominans

Inget universellt existerar i multipolaritet insisterar Dugin och han förklarar att varje civilisation kan och bör utveckla sina egna värderingar och sitt eget öde. Ryssland behöver mer specifikt övervinna århundraden av västerländsk ideologisk dominans, sa han, och skapa något “nytt, fräscht och kreativt”.

Dugin avvisar marxismens, fascismens eller liberalismens “dogmatiska” synsätt på politik och ekonomi och han sa att Ryssland borde sträva efter ett holistiskt synsätt där det andliga är viktigare än det materiella. Besatthet av det materiella slutar med att människor blir förslavade, sa Dugin till RT.

Dugin försvarar den pågående militära operationen i Ukraina – vars självständighet han betraktar som ett västerländskt imperialistiskt projekt riktat mot rysk suveränitet.

Filosofen Aleksandr Dugin, 2022. Pressfoto: President.gov.by
Filosofen Aleksandr Dugin samtalar med Belarus president Aleksandr Lukashenko, okt 2022. Pressfoto: President.gov.by

Wikipedia framställer Dugin förväntat negativt, som en person intresserad av nazistisk ockultism. Anonyma wiki-skribenter uppger att han till och med var medlem i en underjordisk nazistgrupp. Skribenten Magnus Ljunggren skriver i en liknande negativ version i SvD att Putin följer den fascistoides föreskrifter” och han syftar då på Dugin.

I västliga medier har han kallats för “Putins hjärna”, men den ryske filosofen och författaren har inget officiellt förhållande till Kreml, enligt både RT och Wikipedia.

Dugins dotter Darya (29) mördades i augusti 2022 med en bilbomb som placerats av ukrainska agenter. Kiev har officiellt har förnekat det, men amerikanska underrättelsetjänstemän tror att någon i den ukrainska regeringen var ansvarig, skriver RT.

Källa: “Ukraine is ‘first multipolar’ conflict – Dugin”, RT | Översättning och sammanställning: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat

Fd amerikansk arméöverste: Höjdare i Väst och NATO vill inte ha detta krig mot Ryssland