Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Nu växer skulderna till följd av höga elpriser

publicerad 31 januari 2023
- Extern skribent
Händer håller i ljuslampor. Spara el. Foto: Josh Boot. Licens: Unsplash
Händer håller i ljuslampor. Spara el. Foto: Josh Boot. Licens: Unsplash
Händer håller i ljuslampor. Spara el. Foto: Josh Boot. Licens: Unsplash

PRIVATEKONOMI. Trots längtan efter billig el så tycks varje år som går komma med allt dystrare nyheter om energi och höga elpriser. Det blir bara dyrare och dyrare att värma hem. Detta samtidigt som vi uppmuntras att skrota bensinbilen för att tanka med el. Men hur ska folk få råd med värme, hushållselektronik och alla elektriska fordon under en vargavinter?

Bättre elavtal är smarta elavtal

Det finns fortfarande en del att göra åt den dyra elen. Fast det gäller att sätta sig in i vilken modell som kommer att passa det egna hushållet bäst. När skulderna växer på grund av höga elpriser så kanske du kan sänka dina kostnader för att du tänker på rätt sätt.

Till att börja med är det förstås möjligt att använda en sajt som elyn.se för att jämföra olika elavtal. Där kan du också få hjälp med att se hur mycket du skulle kunna spara varje månad om du bara väljer rätt elbolag och ett avtal som stämmer bäst överens med ditt elförbrukning.

Vi prioriterar som regel elräkningen

Att Kronofogden under senare år har sett en ökning av anmälningar om folk som inte betalar för elen är inte en liten sak. Elen ses inte som lyx som resor eller restaurangbesök. Vi vet att vi måste ha den och att vi måste betala för den.

Att så många börjar registreras hos Kronofogden för att de inte har betalat elräkningen skvallrar om att ekonomin inte håller. Det betyder med andra ord att mycket annat har fått stryka på foten först. Att inte kunna betala elen är synonymt med fattigdom, men i 2000-talets Sverige är det en form av fattigdom som väldigt få ha haft kontakt med.

Hur kan vi dra ner på elräkningarna?

Det kanske inte är läge att köpa fler elektriska apparater och elfordon när ekonomin med svårighet klarar av uppvärmningskostnaden under en kall vinter. Att tänka om och återgå till en cykel utan el eller att börja använda plagg fler gånger innan tvätt kan vara ett första steg.

Dessutom kan många spara på elkostnader genom att lära sig mer om hur energi kan användas på ett smartare sätt. Maskiner och lampor som inte används behöver inte stå på. Det går att spara en hel del pengar bara på att inse vad olika apparater kostar i drift.

För den som har möjlighet att investera i moderna lösningar som solpaneler så kanske det kan vara ett sätt att dra ner på elräkningen. Men för gemene man handlar det mer om att hitta energibovarna och stänga av dessa.

Rent politiskt så kan det förstås vara så att man måste ta en titt på punktskatter och se hur det kan bli möjligt att dra ner på kostnaderna som hushållen har för el. Det kan vara ett argument för kommande val som kan få stor genomslagskraft med tanke på hur utvecklingen av skulder för elektricitet ser ut just nu.

Extern skribent

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq