Krigshökarna Condoleezza Rice och Robert Gates vill fylla ett krossat Ukraina med tunga vapen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 januari 2023
- NewsVoice redaktion
Ukraina april 2022. Foto: RT.com

UKRAINAKRIGET. USA:s tidigare utrikesminister Condoleezza Rice och den före detta försvarsministern Robert Gates har medgivit att Ukrainas ekonomi och militär är nästan helt beroende av räddningsaktioner från Väst. De två ministrarna tror därför att ännu fler vapen till Ukraina är lösningen.

Ukrainas ekonomi är i spillror, miljoner av dess människor har flytt, infrastrukturen är förstörd och mycket av landets mineralrikedomar, industriella kapacitet och jordbruksmark står under rysk kontroll, skriver Condoleezza Rice och Robert M. Gates i Washington Post.

Landets militära kapacitet och ekonomi är nu nästan helt beroende av väst fortsätter de och hävdar att om Ukraina misslyckas med att genomföra en framgångsrik offensiv inom veckor, kommer president och den tidigare transkomikern Volodymyr Zelenskyj att pressas av Väst att förhandla fram en vapenvila med Ryssland – något som den ukrainske ledaren flera gånger vägrat att överväga.

ATACMS Army Tactical Missile System
Amerikanska ATACMS (Army Tactical Missile System) används mot Ryssland i Ukraina. Foto: Army.mil, Public Domain

Läs mer: Inför Moskvas storoffensiv: Washington godkände attacker djupt inne i Ryssland – riskerade kärnvapenkrig

Med frontlinjen relativt statisk sedan hösten, har ryska styrkor malt ner sina ukrainska motståndare i hårda strider nära Bakhmut/Artyomovsk. En amerikansk befälhavare över en grupp av legosoldater erkände nyligen att lidande är extraordinärt och Ukrainas ambassadör i Kanada, Vadim Pristaiko, beskriver Ukrianias förluster som stora och osmältbara, skriver RT.

Kiev har offentligt proklamerat att de planerar en stor offensiv under våren 2023, men Rice och Gates skriver att Ukraina kan ha veckor och inte månader på sig att stanna kvar i kampen.

“NATO members also should provide the Ukrainians with longer-range missiles, advanced drones, significant ammunition stocks (including artillery shells), more reconnaissance and surveillance capability, and other equipment. These capabilities are needed in weeks, not months.” – C. Rice, R. M. Gates

För att nå målet vill de de att Ukraina ska få fler och tyngre vapen. Även om USA redan har allokerat mer än 110 miljarder dollar i militärt och ekonomiskt bistånd till Ukraina sedan februari, säger de att Washington inte kommer att skicka tunga stridsvagnar. Tyskland och andra allierade borde fylla detta behov istället, hävdar de.

Ett nytt amerikanskt vapenpaket för Ukraina kommer att innehålla cirka 50 st stridsfordon, av typen Bradley Fighting Vehicles. Paketet kommer att vara värt ungefär 2,8 miljarder dollar, skriver Reuters.

Frankrike har utlovat ett antal “lätta stridsvagnar” på hjul, och Tyskland lovade 40 st infanteristridsfordon av typen Marder, men Berlin vägrar att skicka tysktillverkade Leopard-stridsvagnar till Ukraina, enligt Lars Klingbeil, medledare för det socialdemokratiska partiet (SPD), som ingår i Tysklands styrande koalition. Det skriver Euro Weekly igår lördag.

Ukrainas militär använder ofta skolor under kriget mot ryssarna, mars 2022. Pirvata foton.
Ukrainas militär använder ofta skolor under kriget mot ryssarna, mars 2022, Mariupol. Privata foton.

Trots tillkännagivandet av leveransen av 40 st Marder-infanteristridsfordon och ett USA-tillverkat luftvärnsbatteri av typen Patriot till Kiev tidigare denna vecka, har Berlin varit under press att göra ännu mer för Kiev, skriver RT i artikeln: “Ukraine running out of time – former US officials”.

I en intervju med The Economist förra månaden sa den ukrainske generalen Valery Zaluzhny att han skulle behöva ytterligare 300 stridsvagnar, upp till 700 infanteristridsfordon och 500 haubitser för att genomföra offensiva operationer. Det är fler än antalet sådana fordon i hela det brittiska eller tyska vapenlagret.

Ryssland har under tiden upprepade gånger insisterat på att att “pumpa” Ukraina med vapen i slutändan inte kommer att ha någon effekt på konfliktens utgång och det kommer bara att tjäna till att förlänga fientligheterna och leda till mer blodsutgjutelse.

Text: NewsVoice

Ukrainas president 2022, Volodymyr Zelenskyy (Volodimir Zelensky)
Ukrainas president 2022, Volodymyr Zelenskyy (Volodimir Zelensky). Foto: President.gov.ua. Licens: CC BY-SA 4.0


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Mörkret/Ondskan försöker nu i ett sista förtvivlat försök att slå sönder såväl ocivilisationen som planeten. De vet vad som stundar och de avskyr det. På vägen dit vill de för sin egen njutning skapa så mycket elände som möjligt.
  Vill DU ha det så? Om inte, höj upp din röst.

 • Endast Ryssland har från början velat ha en fredlig lösning på konflikten mellan dessa två vita och kristna slaviska broderfolk. EU och USA inklusive NATO har främjat kriget och saboterat alla fredliga överenskommelser såsom Minskavtalet. Ändå påstås EU ha grundats för att “förhindra framtida krig” i Europa. Men Europeiska Unionen har samma uppbyggnad som Sovjetunionen.

  För att ytterligare komplicera bilden av de möjliga orsakerna till kriget finns en grupp människor med rötter i Ukraina och Israel, som drömmer om en ny statsbildning som de kallar “Det himmelska Jerusalem”. Det kan verka sekteristisk och är det också men om tillräckligt inflytelserika och mäktiga personer ställer sig bakom kan även drömmar bli i någon mån förverkligade:

  Chabads khazariska “Heavenly Jerusalem” -projekt – Forum | Fitzpatrick Informatör (fitzinfo.net)

 • Vänta bara till alla dessa vapen börjar röra på sig över hela Europa precis som de gjorde efter kriget på Balkan. Tjugofem år senare används fortfarande vapen från Balkan och snart kommer förortsgängen kunna uppgradera sina gamla Kalasjnikovs till mer modernare grejer, då Ukraina är minst lika korrupt som Balkan. Vi kommer nog t.ex. få se ett antal hemvändande svenska pansarskott tack vare testo-Magda och gnomen Ulf.

  • Det blir så då ondskan får styra. Krig skulle kunna tillhöra historien om styrande bestämde det! Men makten, och penningen betyder mer för stor eliten.
   Vi övriga får bröd och skådespel, för vi begriper inte bättre enligt överheten.
   Undrar om vi alla slavar tänkte samma sekund, bort med ondskan.
   Kanske skulle energierna utplåna ondskan? Vi får aldrig veta utan att ha testat.

  • Vänder mig egentligen bara mot ditt påstående om korrupta Balkan. För “Vapnen från Balkan” som vi ser här hemma idag kommer i stort sett uteslutande från Bosnien och kosovo och försågs av NATO-länderna. Dessa delades ut hej vilt till bönder, gerillagrupper och till andra som ville strida mot Serberna. Dessa vapen köptes efter kriget upp av kriminella – och har sedan dess sålts till kunder världen över. Så att dessa vapen hamnar här, har inget med korruption att göra – i så fall här hemma vid gränsen där det än idag går att köpa info om “lediga dagar och klockslag” vid gränserna eller mutbara gränsvakter (i alla fall vid brofästet).

   De övriga ländernas arméer som serbernas, montenerinernas och kroaternas samlade efter kriget ihop sina vapen. Gissa vem som inte gjorde det? Jo, NATO som bara lät allt vara kvar – även gamla sovjetiska vapen hade skeppets till Balkan. NATO ger även idag vapen till kriminella i ukraina – även till bönder och till gerillagäng. Dessa säljs sen vidare till villiga köpare världen över, inkl. Ryssland. Så det i sig har inte så mycket med korruption att göra. Fast jag kan hålla med dig om att korruption i övrigt är vardag i Ukraina, och var även innan kriget. Hela deras regering är ju korrupt och köpt för att vara en teaterförening. Dock är det inte, och var det inte så i flera av de balkanska länderna som du påstår. Utan endast i kosovo, albanien och Bosnien.

   • Kosovo, Albanien och Bosnien är en del av Balkan, men även den övriga delen har en hel del korruption. Precis som även Sverige har en hel del korruption även om den här ser annorlunda då alla olika länder har sina egna varianter. Men för att några människor är korrupta betyder inte att precis alla är det oavsett varifrån de kommer.

 • Det här antalet stridsfordon är en droppe i havet och räcker inte ens till en liten offensiv. Man ska ju komma ihåg att fronten är 1300 km lång. Vanvettet ska alltså fortsätta ett tag till och man undrar ju när militären i Ukraina agerar och avsätter Zelensky? Problemet är nog att de utländska Natoledda legosoldaterna är alldeles för många och skulle motsätta sig en statskupp eller i alla fall avsevärt försvåra den. Oligarkerna i Ukraina har dock glada dagar då de glatt förskingrar den ekonomiska hjälpen och dessutom säljer mycket av vapnen till Mellanöstern och Afrika. Självklart vill Tyskland inte skicka Leopard till Ukraina efter det dåliga facit den hade när turkarna använde Leopard mot kurderna som är långt sämre beväpnade än ryssarna

 • Intressant artikel, men den innehåller flera ‘anomalier’. Det här är ingen räddningsaktion, mer än inom citationstecken, det är en attackaktion av washington. Sk zelensky har velat ha fredssamtal men inte erhållit medgivande fr lakejen boris johnson (som är styrd av city of london, som styr washington..Som ngn skrev på ett annat altforum) el washington..Ja det var det, i övr är det alldedes korrekt. Att det är kört, troligen även med västukraina väster o dnjepr, om de i krigsenklaverna inte tar sitt eget vett till fånga..

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *