Krigshökarna Condoleezza Rice och Robert Gates vill fylla ett krossat Ukraina med tunga vapen

publicerad 8 januari 2023
- av NewsVoice
Ukraina april 2022. Foto: RT.com

UKRAINAKRIGET. USA:s tidigare utrikesminister Condoleezza Rice och den före detta försvarsministern Robert Gates har medgivit att Ukrainas ekonomi och militär är nästan helt beroende av räddningsaktioner från Väst. De två ministrarna tror därför att ännu fler vapen till Ukraina är lösningen.

Ukrainas ekonomi är i spillror, miljoner av dess människor har flytt, infrastrukturen är förstörd och mycket av landets mineralrikedomar, industriella kapacitet och jordbruksmark står under rysk kontroll, skriver Condoleezza Rice och Robert M. Gates i Washington Post.

Landets militära kapacitet och ekonomi är nu nästan helt beroende av väst fortsätter de och hävdar att om Ukraina misslyckas med att genomföra en framgångsrik offensiv inom veckor, kommer president och den tidigare transkomikern Volodymyr Zelenskyj att pressas av Väst att förhandla fram en vapenvila med Ryssland – något som den ukrainske ledaren flera gånger vägrat att överväga.

ATACMS Army Tactical Missile System
Amerikanska ATACMS (Army Tactical Missile System) används mot Ryssland i Ukraina. Foto: Army.mil, Public Domain

Läs mer: Inför Moskvas storoffensiv: Washington godkände attacker djupt inne i Ryssland – riskerade kärnvapenkrig

Med frontlinjen relativt statisk sedan hösten, har ryska styrkor malt ner sina ukrainska motståndare i hårda strider nära Bakhmut/Artyomovsk. En amerikansk befälhavare över en grupp av legosoldater erkände nyligen att lidande är extraordinärt och Ukrainas ambassadör i Kanada, Vadim Pristaiko, beskriver Ukrianias förluster som stora och osmältbara, skriver RT.

Kiev har offentligt proklamerat att de planerar en stor offensiv under våren 2023, men Rice och Gates skriver att Ukraina kan ha veckor och inte månader på sig att stanna kvar i kampen.

“NATO members also should provide the Ukrainians with longer-range missiles, advanced drones, significant ammunition stocks (including artillery shells), more reconnaissance and surveillance capability, and other equipment. These capabilities are needed in weeks, not months.” – C. Rice, R. M. Gates

För att nå målet vill de de att Ukraina ska få fler och tyngre vapen. Även om USA redan har allokerat mer än 110 miljarder dollar i militärt och ekonomiskt bistånd till Ukraina sedan februari, säger de att Washington inte kommer att skicka tunga stridsvagnar. Tyskland och andra allierade borde fylla detta behov istället, hävdar de.

Ett nytt amerikanskt vapenpaket för Ukraina kommer att innehålla cirka 50 st stridsfordon, av typen Bradley Fighting Vehicles. Paketet kommer att vara värt ungefär 2,8 miljarder dollar, skriver Reuters.

Frankrike har utlovat ett antal “lätta stridsvagnar” på hjul, och Tyskland lovade 40 st infanteristridsfordon av typen Marder, men Berlin vägrar att skicka tysktillverkade Leopard-stridsvagnar till Ukraina, enligt Lars Klingbeil, medledare för det socialdemokratiska partiet (SPD), som ingår i Tysklands styrande koalition. Det skriver Euro Weekly igår lördag.

Ukrainas militär använder ofta skolor under kriget mot ryssarna, mars 2022. Pirvata foton.
Ukrainas militär använder ofta skolor under kriget mot ryssarna, mars 2022, Mariupol. Privata foton.

Trots tillkännagivandet av leveransen av 40 st Marder-infanteristridsfordon och ett USA-tillverkat luftvärnsbatteri av typen Patriot till Kiev tidigare denna vecka, har Berlin varit under press att göra ännu mer för Kiev, skriver RT i artikeln: “Ukraine running out of time – former US officials”.

I en intervju med The Economist förra månaden sa den ukrainske generalen Valery Zaluzhny att han skulle behöva ytterligare 300 stridsvagnar, upp till 700 infanteristridsfordon och 500 haubitser för att genomföra offensiva operationer. Det är fler än antalet sådana fordon i hela det brittiska eller tyska vapenlagret.

Ryssland har under tiden upprepade gånger insisterat på att att “pumpa” Ukraina med vapen i slutändan inte kommer att ha någon effekt på konfliktens utgång och det kommer bara att tjäna till att förlänga fientligheterna och leda till mer blodsutgjutelse.

Text: NewsVoice

Ukrainas president 2022, Volodymyr Zelenskyy (Volodimir Zelensky)
Ukrainas president 2022, Volodymyr Zelenskyy (Volodimir Zelensky). Foto: President.gov.ua. Licens: CC BY-SA 4.0