Macron mobiliserar 11 000 poliser för att trycka ner protester mot höjd pensionsålder

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 31 januari 2023
- NewsVoice redaktion
Protester i Paris mot pensionsreformen, 19 jan 2023.

FRANKRIKE. Frankrike förbereder sig för stora transportblockader i dag tisdag, med massstrejker och protester som kommer att drabba landet för andra gången i januari.  Protesterna riktas mot en planerad reform för att höja pensionsåldern. Macron svarar med att beordra ut 11 000 poliser för att kontrollera protesterna.

Den första dagen av protesterna mot Macrons reform ägde rum den 19 januari, då över 2 miljoner människor gick ut på gatorna i de största franska städerna (totalt 268 st), enligt CGT. Det var de största protesterna sedan den senaste stora pensionsreformen 2010.

I dag tisdag förväntas minst lika många människor gå ut för att protestera mot en reform som syftar till att höja den lägsta pensionsåldern från 62 till 64 år. Förändringen innebär att antalet år som medborgare måste betala in avgifter innan de kan få full pension ökar.

Frankrike har för närvarande den yngsta pensionärsåldern jämfört med de flesta andra länder i Europa.

Många människor behöver hitta alternativa transportmedel, arbeta hemifrån eller ta ledigt för att ta hand om sina barn i skolåldern på tisdag eftersom transport- och utbildningssektorn kommer att strejka. Omkring hälften av alla förskole- och grundskolelärare kommer att strejka, enligt det största lärarfacket Snuipp-FSU.

De flesta av Paris tunnelbanor och förortståg kommer att vara kraftigt begränsade, enligt huvudstadens transportoperatör RATP. Intercitytrafiken kommer också att störas och endast ett av tre höghastighetståg kommer att gå, enligt det nationella järnvägsbolaget SNCF.

Flygresor kommer att påverkas mindre allvarligt. Air France meddelar att bolaget kommer att ställa in en av tio kort- och medeldistansflygningar. Långdistansflygningar ska inte påverkas. Endast mindre störningar väntas i den internationella tågtrafiken, inklusive Eurostar.

61% av det franska folket stöder proteströrelsen, visar en ny undersökning från opinionsgruppen OpinionWay på måndagen – en ökning med tre procentenheter jämfört med den 12 januari 2023.

President Emmanuel Macron menar att pensionsförändringarna är “nödvändiga när vi jämför oss med resten av Europa”, där folk vanligtvis går i pension senare. Macron insisterar på att den höjda pensionsåldern garanterar den framtida finansieringen av pensionssystemet, som beräknas hamna i underskott de närmaste åren.

Motståndarna till reformen påpekar dock att systemet för närvarande är balanserat. Vänsteroppositionen har lagt fram mer än 7000 ändringsförslag till lagförslaget i ett försök att bromsa dess väg genom parlamentet.

Text och korrektur: NewsVoice  | Översättning AI@NewsVoice

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • I Sverige hörs aldrig mer än en gäspning, oavsett vad makthavarna tvingar på oss. Lite mer som fransoserna skulle vara önskvärt tack!

  • Man kan notera att det är väldigt tyst i svensk media om protesterna i Frankrike som också är mot globalismen och Macron själv, inte bara höjningen av pensionsåldern!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *