Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock: Tyskland är i krig med Ryssland

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 januari 2023
- NewsVoice redaktion
Annalena Baerbock. Foto: Olaf Kosinsky. Licens: CC BY-SA 3.0
Annalena Baerbock

Annalena Baerbock från Tysklands miljöparti sa under en debatt i Europarådets (PACE) parlamentariska församling på tisdagen att: ”…den viktigaste och avgörande delen är att vi gör det tillsammans och att vi inte skyller på varandra i Europa, eftersom vi utkämpar ett krig mot Ryssland…”

Uttalandet har skapat reaktioner i Moskva och omvärlden. Det är inte första gången som Baerbock har väckt starka känslor gällande sin position i konflikten. Hon sa vid en EU-sammankomst i Prag i augusti förra året att hon avser att stödja Ukraina ”oavsett vad mina tyska väljare tycker”.

Jimmy Dore, en amerikansk politisk kommentator skriver att USA:s ansträngningar att isolera Ryssland länge varit beroende av huruvida Tyskland ställer upp i utnötningskriget mot Ryssland via Ukraina.

Det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova sa att västvärlden fortsätter att erkänna att de hade planerat den nuvarande konflikten i flera år, skriver RT.

”Om vi lägger detta till Merkels avslöjanden att de [NATO, Väst] stärkte Ukraina och inte räknade med Minsk-avtalen, då talar vi om ett krig mot Ryssland som var planerat i förväg”.

Maria Zakharova nämner Minskavtalen vars västliga ”erkännande” bevisats ha varit ett strategiskt drag för att vinna tid och under den bygga upp Ukrainas militära styrka.

Ryssland skickade trupper in i Ukraina den 24 februari 2022, med hänvisning till Kievs misslyckande att signera Minsk-avtalen, som var utformade för att ge Donetsk och Lugansk möjligheten till en oberoende status inom den ukrainska staten.

Minskavtalen förmedlades av Tyskland och Frankrike och undertecknades 2014. Ukrainas förre president Pyotr Porosjenko har sedan dess erkänt att Kievs huvudmål var att använda avtalet för att köpa tid och ”bygga upp kraftfulla väpnade styrkor”.

Samtidigt har den tidigare tyska förbundskanslern Angela Merkel och Frankrikes tdigare president Francois Hollande båda hävdat att Minskavtalen aldrig var avsedda att faktiskt uppfyllas utan bara var ett knep för att köpa tid för Ukraina att bygga upp sin militär.

Nu har det pågående kriget tagit stora steg i och med att Tyskland, USA och  andra europeiska länder ska skicka stridsvagnar och stridsfordon till Ukraina för att bekämpa Ryssland.

Slutsatsen Moskva drar är att det blir allt mer tydligt att Väst sedan länge planerat och nu bedriver ett krig mot Ryssland med Ukraina som ombud.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq