Historiker: Ukrainakriget är en europeisk härdsmälta

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 10 januari 2023
- Christer Nilsson
Väststödda Kievs krig mot rysktalande Donbas i Ukraina 2022. Foto: RT Doc

OPINION. Nu har man fått ny information om krigets Ukraina. Till exempel att USA stöder både Ryssland (sic) och Ukraina med vapen. Hur vet man det? Det är klarlagt efter att man skickat delar av ryska detonerade missiler för analys västerut – och där man funnit spår av amerikanska robotvapen med serienummer som visat sig vara tillverkade efter krigsutbrottet den 24 februari 2022. Om detta har det varit väldigt tyst i västvärldens medier.

Text: Christer Nilsson, historiker, författare

Det är i praktiken inte Joe Biden eller hans administration som frammanar en fortsättning av kriget, utan i förlängningen det globala militärindustriella komplexet. Gigantiska summor med vapenpengar styr hela tiden ett förlängande av kriget. Detta är groteskt cyniskt mot det lidande ukrainska folket.

I grunden vill USA att EU försvagas ekonomiskt, samt förhindra att Tyskland och Ryssland börjar närma sig varandra och samarbeta. Det var en av anledningarna till att man (Storbritannien/USA – Nato) sprängde Nord Stream 1 och 2. Om detta vågar Tyskland inte ens knysta och även Ryssland har varit märkvärdigt tyst. Varför, frågar sig varje reflekterande människa? Nu kan USA i stället sälja både dyr gas och olja till Europa.

En bra genomgång av Rysslands ekonomi finns här “Ryssland den stora förloraren”, och sanktionerna kommer, med viss fördröjning, att drabba Ryssland hårt. Ryssland lider nu en skriande brist på vinterutbildade soldater, på vinterutrustning, uniformer, tanks, moderna vapen, infrastruktur samt – ammunition.

Detta kommer att fälla avgörandet om vem som vinner. Det är talande att den ohöljde Stalinbeundraren Vladimir Putin på sistone har låtit resa – och själv inviga – nya statyer av historiens värste massmördare. Vålnaden går igen. Putin vill, precis som Stalin ville med Sovjetunionen, expandera Ryssland.

Man kan ta sig en funderare på om eller när Putin är borta. Vad händer om han blir svårt sjuk? Att förre presidenten Medvedev, eller någon annan okänd storhet, skulle kunna ta upp Putins fallna mantel, är inte realistiskt. På många sätt är Putin illa ute.

Att sitta med maktens alla trådar i sin hand och att vara ÖB i ett mycket riskfyllt krig, måste vara en mardröm för denne introverte man som knappast har någon närstående som kan råda honom. Han fattar själv alla stora beslut på egen hand. Det måste vara mycket ensamt att sitta i denna bubbla. Man kan bli paranoid för mindre.

USA:s starka övertag i cyberrymden kommer att fälla avgörandet. Man kan via satelliter och avlyssning exakt kontrollera vad som sker i varenda stridsvagn. Det är redan ett fullfjädrat cyberkrig där Biden och hans hökaktiga krigsadministration, som redan spenderat minst 100 miljarder dollar, kommer att vinna.

Och min poäng har varit att det är den globala krigsindustrin, med WEF i bakgrunden, som matar på striderna; det är så fruktansvärt så att man kan gråta när man ser hur det ukrainska landet och människorna bombas sönder och samman. 

Kärnvapenhotet från Putin är inget reellt hot utan bara ett påtryckningsmedel. Han vet mycket väl att ett sådant krig skulle förstöra jorden för all framtid. Det som förvånar mest är uppgifterna att USA (läs: amerikanska oligarker) säljer robotar under täcket – och med Putins goda minne – till Ryssland.

Putin är en envåldshärskare och historieförfalskare av rang och ”glömmer” alltid att nämna att Stalin var en massmördare som ingick pakt med nazisterna om att dela Polen med Tyskland samt inta Bessarabien i Rumänien. Han har aldrig förstått – eller accepterat – att landet 1991 imploderade på grund av att det hade ruttnat inifrån. Hans mål är att återupprätta det ärorika Sovjetunionens gränser.

Att kriget skulle sluta under våren 2023, är en from förhoppning. Knappast då med en fred, utan istället med en vapenvila på grund av ren utmattning och vapenbrist – ammunitionen kommer att ta slut.

Ryssland kommer att stå som förlorare. Landet är ett tomt skal utan Putin om eller när han försvinner – åldersstrecket, avsättning, attentat – och en upplösning av den ryska staten är då ett sannolikt scenario. Allt medan det ukrainska folket får lida ofantligt.

Text: Christer Nilsson, historiker, författare


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Jag citerar en kommentar som förekom på globalpolitics eftersom jag har ungefär samma uppfattning
  “Jonny Wester 12 januari, 2023 At 12:04 Sverige kommer inte att överge den amerikanska propagandan för något. Det har flera orsaker som tidigare nämnts här. En orsak som kan vara nog så viktig (och inte ofta skrivits om) är att om Sverige gör någonting som kan irritera eller uppröra USA så försvinner Swedbank och Ericsson. USA har Sverige i ett komplett skruvstäd.”

 • Tack alla deltagande! Vilken underbar diskussion! Det är en ynnest att få läsa era analyser och tankar i denna märkliga värld. Stort tack från oss som febrilt söker efter verklighet och sanning!

 • Intressant länk från teknikföretagen. Ett hett krig utesluter inte ett kalt krig med handelspolitiska och finansiella sanktioner.

  Över tid har Ryssland minskat i betydelse och tappat i välståndsligan.
  Risk för kraftiga flöden ut från ryska banker och landet kan leda till restriktioner. Ett dysfunktionellt ryskt finansiellt system slår hårt på realekonomin.  

  Ryssland är beroende av import. Cirka 50 procent importeras från EU, USA, UK, Japan och Korea. Kinas andel är knappt en fjärdedel.
  Inom många produktsegment har Ryssland ett mycket högt importberoende av EU. Det gäller bland annat läkemedel, medicinsk och annan teknisk utrustning och maskiner.

  EU:s export till Ryssland utgör låga 0,9 procent av EU:s BNP
  Exporten är viktig för Ryssland. Värdet från dess export till världen utgör 30 procent av dess BNP.

  Cirka 50 procent av Rysslands export går till EU, USA, UK, Japan och Korea. Exporten till Kina uppgår till 14 procent.
  Cirka 50 procent av Rysslands export utgörs av råolja, kol, petroleumprodukter och gas.

  Ryssland får sammantaget svårt att klara en lång och utdragen konflikt med Västvärlden.

  Rysslands ekonomi har utvecklats svagt under lång, sedan 2015 har BNP vuxit i genomsnitt 0,8 procent per år

  Bakom Rysslands kräftgång döljer sig en motsvarande mycket svag produktivitetsutveckling.

  • Rysslands befolkning uppgår till cirka 146 miljoner människor att jämföra med Sveriges dryga tio miljoner, trots detta är Rysslands BNP bara knappt tre gånger så stor som Sveriges. En spegelbild av Rysslands svaga ekonomiska utveckling är att man tappat farten i välståndsligan. BNI per capita har i stort sett stått still sedan 2008
   Av Rysslands export utgör råolja, kol, petroleumprodukter och gas 49 procent. Stål och metaller 14 procent, livsmedel 6 procent och konstgödning 3 procent.

 • Den första delen av Nilssons artikel kan jag skriva under på. Länken  “Ryssland den stora förloraren”, synes vara en partsinlaga ur EU-perspektiv, men kan vara sann för det. Jag har för lite kunskaper i nationalekonomi, för att kunna bedöma den.

  Nilsson skriver, att Putin vill återupprätta Sovjetunionen, men jag ser inga tecken till det. Om någonting, synes han vilja återupprätta Tsarryssland – med honom själv på tronen, förstås.

  Hur skulle Nilsson se på en sprängning av Norges gasledning till Polen? Att Norge gjorde det, för att norrmännen är dumma och elaka – precis som ryssarna?

  En analys enbart av Ryssland säger egentligen inte så mycket, om vad som faktiskt pågår bakom de krigshetsande rubrikerna i västmedia. För att få en korrekt bild, måste alla intressenters – USAs och NATO-ländernas – motiv och agerande analyseras. Att det inte finns med ser jag som den största bristen i artikeln.

 • Artikelns resonemang vilar på omständigheten att det rapporterats om västerländska komponenter i ryska vapen vilket förf anser verkar bevisa att USA stöder Ryssland.

  Förf anger inga källor för de fantastiska påståendena.

  Kopplingen är inte heller uppenbar.

  Det kan ju likväl, kanske t o m troligare, handla om inköp (innan Rysslands intervention i Ukraina) och sanktionsslalom (efter).

  Här är rapporten som verkar ha startat cirkusen:

  “Hundreds of Western components found in Russian weapons in Ukraine”

  https://rusi.org/news-and-comment/in-the-news/hundreds-western-components-found-russian-weapons-ukraine

 • Västgenererat snömos av renaste vatten, nödtorftigt kamouflerat med utvalda fakta, men i huvudsak grundat på USA/NATO-desinformation..

  Den aktuella konflikten i Ukraina kommer Ryssland självklart att vinna, om de attackerar massivt och NATO (North Atlantic Terror Organization) inte ingriper aktivt. Ukraina har förlorat mer än hälften av sina soldater – över etthundratusen döda och bortåt trehundratusen skadade av c:a 650 000, enligt den amerikanske översten Douglas Macgregor, tidigare militär rådgivare till USAs president. Utan soldater, oberoende av hur mycket vapen man har tillgång till, är det kört.

  Ryssland är antagligen världens mest råvarurika land och kan tillverka allt dess krigsmakt behöver. Att Ryssland, världens kallaste land, inte skulle kunna klä sina soldater för vintern är förstås trams. Dessutom har landet goda förbindelser med de övriga BRICS-länderna, med vilka handeln nu går för fulla segel.

  Ett rykte, som tycks ha fått spridning via MSM, är att Ryssland inte skulle ha tillräckligt med elektroniska komponenter, pga västsanktionerna, så att de inte skulle kunna använda sina precisionsraketer. Det ryktet självdog, efter att Ryssland nu har krossat Ukrainas infrastruktur just med sådana raketer.

  Putins Ryssland är inte Hitlers Tyskland. Tyskland saknar stora råvarutillgångar och de tyska jordarna är inte så bördiga, som Rysslands och Ukrainas. Det har ingen olja. Det var därför som tyskarna var tvungna att lägga under sig Östeuropa, för att hålla igång kriget. När detta inte lyckades tillräckligt, så var Tyskland dödsdömt.

  Självklart kan Ryssland förlora i slutänden. Om de europeiska slavstaterna till det AngloAmerikanska Imperiet – NATO-länderna – ställer upp i ett USA-lett storkrig mot Ryssland, kan det gå illa. Men om Ryssland skulle bli invaderat av väst och riskera att bli krossat, så har Putin lovat att vedergälla med kärnvapen…

  • Det här är värre än “snömos”, ren sörja. Att du refererar till den kontroversielle pensionerade översten Douglas Mcgregor med sin egen lilla agenda, visar att du inte förstått att kontrollera hans källor. Han slänger ur sig siffror helt obekymrat utan att någon gång förklara varifrån dessa kommer.

   Det du håller på med är ju inget annat än att v b fake news. En ganska vanlig hållning på altmedia att skriva av varandra utan att kontrollera fakta eller kritiskt granska lösa påståenden. Det du säger om Rysslands påstådda goda ekonomi köper jag inte. Du kan ju läsa mer om det här:

   https://www.teknikforetagen.se/nyhetscenter/ekonomisk-analys/2022/ryssland-den-stora-forloraren/

   • För att kalla dig historiker, är det anmärkningsvärt hur historielös du är. Du synes fullständigt sakna förmåga att se de stora historiska och geopolitiska skeendena, bakom den officiella propagandan.

    Det vi ser utspela oss i östra Europa är hur det AngloAmerikanska Imperiet fortsätter sin expansion och ockupation. Mönstret, från VK1.1 och VK1.2, upprepas nu inför våra ögon på ett övertydligt sätt.

    VK1.1 skapades av det brittiska imperiet. En liten grupp – bestående av bland annat Cecil Rhodes, den engelske monarken och Rothschildklanen – planerade hur Tyskland och det Österrike-Ungerska Imperiet skulle krossas. Upprustningen inför det planerade kriget startades 1905 och omfattande, men hemliga, avtal upprättades med bland annat Frankrike och Belgien. Med kontakter i frimurarorganisationen Svarta Handen, tändes krutburken genom skotten i Sarajevo.

    De europeiska kontrahenterna mala ned sina krigsmakter mot varandra, varefter USAs enorma krigsmakt enkelt kom in och kratsade kastanjerna ur glöden.

    Sedan finansierades tyska bankirer – Rothschild via Max Warburg (som tidigare finansierat den ryska revolutionen) – och amerikanska oligarker Hitlers marsch mot makten, för episoden VK1.2 i krossandet av Tyskland. Även där fick de europeiska kontrahenterna se sina länder och sin militär malas ned, varefter USA kom in och enkelt kunde avsluta kriget. Tyskland är sedan dess ockuperat av USA och borta som hot mot det AngloAmerikanska Imperiet.

    • Rothschilds roll är överdriven.
     Dom skrämdes till underkastelse för brittiska imperiet genom ingripanden av frimurarledningen som var anglosaxisk.
     (Det är inte säkert att det spreds ut utan ledde framförallt till att lösningen så småningom blev Federal Reserve.
     Sen var sprickan i oligarkin reparerad tillsammans med de övriga ingripandena som britternas nätverk gjorde i USA)
     Rhotschilds hade tidigare samarbetat med Bismarck och det var då Sion Vises Protokoll i det första utkastet dök upp från frimurare.
     Det vore mycket säkrare för finansmän att samarbeta långsiktigt med winwin men anglosaxerna hade andra planer och det är dom som kontrollerar narrativet.
     Inga finansmän som vill leva gör något i strid med imperiets intressen.
     Det gör dom inte till oskyldiga offer men de är utbytbara.
     Imperiet är en abstraktion och behöver ingen enskild mäktig individ som styr.
     Det är ett kollektiv som gemensamt agerar införstådda med vad som gäller.

   • Tydligen får jag inte replikera, min replik har raderats av NewVoice.

    Jag kanske, i alla fall, får skriva följande:

    Man kan naturligtvis kalla sig historiker, genom att läsa de böcker, som segrarna i krig låter skriva. Men första offret i ett krig är sanningen och efter kriget finns bara segrarens lögner i läroböckerna. Här nedan en lista över några böcker du behöver läsa, för att komplettera dina uppenbara brister, gällande 1900-talets historia:

    Hidden History, The Secret Origins of the First World War – Docherty, Macgregor
    Wall Street and the Rise of Hitler – Anthony Sutton, professor i ekonomisk historia
    Conjuring Hitler, How Britain and America Made the Third Reich – Guido Preparata, professor i ekonomisk historia

    När du ändå förkovrar dig, kan jag rekommendera ytterligare ett par böcker av Anthony Sutton: ‘Wall Street and the Bolshevik Revolution’ och ‘The Best Enemy Money Can Buy’.

  • “Den aktuella konflikten i Ukraina kommer Ryssland självklart att vinna, OM de attackerar massivt och NATO (North Atlantic Terror Organization) inte ingriper aktivt”.

   Det är precis vad vi ser, överallt i Västeuropa.

   Jag ger inte mycket för väst logiska, konstruktiva, rationella geopolitiska bedömare som tror att Rysslands enorma naturresurser kommer att spela roll när man hamnat i ett krig med ett väst som alltmer går mot planekonomi. Väst är beredd på att (som jag skrev tidigare) låta krypa kostymen även om det innebär massvält och död för Västeuropas folk. Ryssland räknade med att väst skulle tänka konstruktivt och rationellt, framför allt kring sin industri men här har man totalt missbedömt väst. Det strategiska misstaget kommer att ligga i fatet för Putin – detta scenario borde en god strateg har bättre koll på.

   NATO kommer att gå ”all in” med allt dom har. Det finns för närvarande inget annat som tyder på detta skulle komma att ändras.

   Det är möjligt att Putin tänker mer på den ryska folket, men det verkar samtidigt som om han är ur stånd att förstå att västs ledare inte göra det, utan gladligen kommer att offra folk på samma sätt som Zelensky offrar det ukrainska folket. Borde inte för detta sovjetiska KGB-agent (av alla) kunna förutsäga dylikt scenario?

   • Tyvärr måste jag hålla med dig, men det du beskriver är ett ‘värsta-scenario’.

    Din analys av det AngloAmerikanska Imperiets totala hänsynslöshet är helt korrekt. Den amerikanske översten Douglas Macgregor – som hade en framträdande roll i attacken mot Serbien och i senaste kriget i Irak, samt varit militär rådgivare till den amerikanske presidenten Trump – säger samma sak. Han tycker att det är anmärkningsvärt hur hänsynsfulla ryssarna är mot civila, och låter dessa evakuera städer innan de bombar. När USA bombar en stad så ski*er de i sådana petitesser.

    Frågan är: Hur kommer de europeiska staterna i NATO att reagera, om USA beordrar dem att anfalla Ryssland? Enligt Macgregor har han, via sina kontakter här, fått signaler om att de helt enkelt kommer att vägra.

    Din analys av Putin tror jag också är riktig. Han hade inte klart för sig den genuina ondska som härskar i västvärlden, bakom den glättade och liberala fasaden – men han lär sig kanske.

    • Tack! Äntligen någon som är intellektuellt rörlig. Det är upp till oss i väst att störta våra ledare för att få fred med Ryssland; som jag tror, under Putins regim, inte vill invaderats oss. Fienden finns inom Europa, ibland till med inom oss själva.  

     • Tack det var på pricken ett intelligent svar, sällan får läsa. Men fienden finns i hela väst, som skuldsatt den 1/8 del av jordklotets invånare som har hjärntvättats med tvättbräda i minst 750 år. Vi måste ta av oss bojorna och bli fria, men hur ska det gå till? jag har inte svaret, utan tror på det värsta scenariot – väst ska svältas, pryglas (i krig) innan ljuset kan återvända.

 • Den historiken verkar vara mer av en “önskelista” av hur den pågående verkligheten utspelar sig.

  När skall t ex västerländska tyckare lära sig begripa att Rysk ekonomi inte fungerar som västerländsk ekonomi. I Ryssland har aldrig s k “imaginära” värden haft någon större betydelse.
  När västerländsk und.tjänst noterar att ryssarna i Ukraina skjuter mindre med artilleri än tidigare så “hoppas” de att det beror på att förråden börjar ta slut. Givetvis kan det inte bero på anfallsförberedelser för de nyligen mobilicerade divisionerna (300000 soldater). När nu de Ukrainska förbandens mobilitét minskat till att motsvara “infanteri” och de tvingats gräva ned sig, så finns det mindre med mål att rikta mot.

  Att ryssarna skulle sakna “vinterutrustning” strider mot all sannolikhet. Om något är vinterutrustning ryska “ess”.

  • ”Den historiken verkar vara mer av en “önskelista” av hur den pågående verkligheten utspelar sig”.

   Vilken historik syftar du på? Specificera!

   ”När skall t ex västerländska tyckare lära sig begripa att Rysk ekonomi inte fungerar som västerländsk ekonomi”.

   Är du inte också en västerländsk tyckare? Berätta för oss hur rysk ekonomi fungerar! Är du ryss? Bor du i Ryssland? Du är aldrig bättre en de källor du anger som grund för dina påståenden, problemet är bara att du inte gör det: anger några källor alltså. Vad är då dina påstående värda?
       
   ”Att ryssarna skulle sakna “vinterutrustning” strider mot all sannolikhet. Om något är vinterutrustning ryska “ess”.
    
   Vad baserar du den åsikten på? Finska vinterkriget eller? 

 • Rubel ökade 139% i värde 2022, vilket dubblade ryssarnas köpkraft av importerade varor. Utöver det höjde man även ersättningen till arbetslösa, pensioner, sjukersättning, socialbidrag ….. och anpassade till inflationen.
  Styrräntan sänktes 2022 från 20% till 8% med målsättning att 2023 sänkas till 5% i nivå med övriga BRICKS länder, vilket har gjort att lån till företag, industri och privatpersoner blivit betydligt billigare.
  BNP beräknades sjunka med -9% 2022 men blev -4% istället, alltså stor uppgång.
  Industrier går på högvarv och man skriker efter arbetskraft och det råder ingen brist på råvaror av nåt slag. Ryska folket köper, bygger och spenderar som aldrig förr.
  Den nya multipolära världens uppbyggnad har snabbats upp och 8 länder står i kö att bli medlemmar av BRICKS+ med Ryssland och Kina som ledare.
  Jag kan rada upp hur mycket som helst positiva saker som händer och är på väg att hända i de delarna av världen faktiskt, men det får nog räcka och borde få skribenten att skämmas över sin okunnighet och den totala avsaknaden av korrekt information!!

  Problemet med väst idag är att vi har på tok för många historielösa historiker, skribenter som KAN skriva men vet inte vad de skriver för nonsens, politiker som springer andra länders ärenden och skiter fullständigt i vad som är bäst för deras eget land och befolkning och tidningar som publicerar bara en massa påhittade skitsnack!!

  • När ett lands valutan sticker i väg (uppåt) betyder det omvänt att landets exportvaror samt tjänster gör det också. Det blir alltså bara dyrare och dyrare att handla av ett land med stark valuta. Norge hade länge det problemet. Lösningen heter devalvering, det brukar sätta fart på exporten om inte landet är utsatt för sanktioner förstås. Vad gäller Bricks tror jag på sikt att vi kan räkna bort Brasilien efter statskuppen.  

   Men visst, hinner Ryssland lägga om exporten i tid kan Kina + Ryssland bli något

   • Som jag skrev i min kommentar så har vi för många skribenter som KAN skriva utan att fatta vad de skriver.
    Norges olja som alla andras måste handlas med dollar/Euro till skillnad från Ryssland som började sälja mot Rubeln vilket stärkte rubel vilket i sin tur gjorde att importen av allt från Kina och andra länder blev billigare när även de varorna handlades med egen valuta.
    Export av olja, gas och andra råvaror, till skillnad från industriprodukter behöver inte konkurrera med andra till skillnad från industriprodukter.
    Industriländer gynnas av en svagare egen valuta vid export men straffas då man måste betala mer för alla importvaror.
    Denna ekvation blev tvärtom för Ryssland när de nu säljer och köper i egen valuta.
    En ny pipeline för gas till Kina invigdes för ett par månader sedan och en ny färdigställs redan efter sommaren som gör att Rysslands gasexport blir en bra bit över nivån före kriget.
    Din tänkande om Brasilien är på en så låg nivå att jag saknar ord!! Läs på om nya BRICKS+ istället för att gissa vilt! Där händer enormt mycket saker som kommer om ett par år att ändra hela världens ekonomi.

   • Tänker “När ett lands valutan sticker i väg (uppåt) betyder det omvänt att landets exportvaror samt tjänster gör det också.”

    Stämmer inte helt. Ryssland bestämmer själv priset på sina varor och tjänster. Ryssarna har inte samma belastning med fakeekonomi typ börs/fonder valutahandel som vi i väst byggt upp.
    Finns dom som köper rysk olja för 3 dollar fatet. Så nog bör ryssarna överleva vårt ekonomiska ras.

    Varje dag du går på COOP så ser du hur våra inhemskt producerade varor lämnar hyllorna till förmån för de multinationella globalistiska företag som WEF har i sin medlemslista.
    Vilket i sin tur innebär att vi varje dag exporterar välstånd till andra länder/företag och att våra egna små matproducenter tappar marknad.
    Känns som att Coop borde byta logga.
    https://www.orkla.se/vara-varumarken/

    Kolla själv var alla produkter märkta COOP tillverkas.

    LeifB

     • Intressant:

      “Vissa samhällsvetare kallar refeudalisering eller refeudalisering (engelska refeudalizaton) återställande av en feodal ordning, dvs återgång till ursprungliga, icke-analoga former av feodal organisation av politik, ekonomi och samhälle.
      I vidare bemärkelse används termen också för att beteckna införandet av ursprungliga eller analoga mekanismer och relationer i den moderna fasen av ekonomisk utveckling som påminner om medeltida europeisk feodalism eller en feodalistisk idealtyp . I denna bredare mening överlappar termen refeudalisering med nyfeodalism .”

      • Jo, intressanta termer men inget med det som händer i det nya östblocket som byggs upp i rasande fart!
       Västmedia har varit helt tysta om vad som händer och när man skrivit nåt har man förvrängt det som händer total.
       Ta till exempel nyheten för nån månad sedan om att
       Iran blev medlem i Shanghai Co-operation Organisation, SCO och skrev gigantiska samarbetsavtal med både Kina och Ryssland, import, export och militärt, men helt tyst i media!
       Iran står högst på tur och blir medlem i BRICKS redan i år, game changer men tyst i media!
       Saudi Arabien anmält sig för att bli medlem i BRICKS+ blocket för nån månad sedan som ingen analyserade eller överhuvudtaget rapporterade om det heller! Det är ännu en bigger game changer, eftersom Saudi Arabien kan inte bli medlem om det inte råder fred och samarbete med Iran!
       Man bör komma ihåg att västliga sanktioner är verkningslösa för handel mellan BRICKS länderna, vilket innebär till ex. för Irans del att de slipper sanktionerna genom att koppla banksystemet till BRICKS länders system och kan obehindrad köpa o sälja vad de vill!!!
       Dessa är bara några få exempel på hur den multipolära världen håller på att ta form i rasande fart utan att vår media ens rapporterar om det!
       Då är det inte så konstigt att skribenter som Nilsson skriver en sådan dravel baserat på en annan artikel som han konstant hänvisar till som är proppfylld med felaktigheter man bara skrattar åt!!

    • “Ryssland bestämmer själv priset på sina varor och tjänster”.

     Vilket per definition är just planekonomi till skillnad från en marknadsekonomi där priset avgörs av tillgång och efterfråga – en petitess i sammantaget då ingen marknad någonsin varit fri. Antar att samma regel gäller landets ekonomiska statistik: ”Ryssland bestämmer själv”.

     En eloge till Christer vars källor han i vart fall anger till skillnad från många andra.

     Detta ställer den ultimata frågan nämligen vilken källa som är trovärdig; som i sin tur föder fram den hyperultimata: definiera begreppet “trovärdig källa”. 

   • När du väl får de fakta som du högljutt efterfrågar så har du inga trovärdiga motargument. Jämförelsen med norge är skrattretande!

   • Vilka källor finns det i den artikeln Nilsson hänvisar till?
    Allt påhittade skräp de skrivit tror du på utan nån som helst kritisk tänkande.
    Det är skribenter, journalister och historiker du ska kräva källor på vad de skriver och inte de som kommenterar artikeln.
    Vilken del av det jag skrivit har du sök och googlat och inte kunnat bekräfta?
    Jag har ansvar för betydligt viktigare saker än att utbilda analfabeter hur man skaffar info om den korrekta omvärldsbilden.
    Sanningen finns framför dig på skärm om du kliver ut från din bubbla!
    Låg iq nivå hela bunten alltså!

 • Ett beslut är aldrig bättre än den hög information den vilar på; och beslut är ett annat ord för att man inte orkar resumera längre. Människors politiska uppfattningar kan här liknas vid just beslut, men med den skillnaden att uppfattningarna i regel inte vilar på någon information alls, utan snarare på känslor komna från en ideologi.

  Christers hållning baserar här närmast uteslutande på Jüri Linas vittnesmål presenterat i en intervju på SwebbTV. Han fick oerhört mycket på huvudet när han presenterade resultat av granskade av dokument, resor, kontakter, intervjuer osv…

  Har aldrig betraktat Jüri Lina som en teoretiker utan mer som researcher som går dit bevisen leder honom. Detta har retat många stora egon som gjort sig en kvasikarriär inom altmedia genom att just arbeta mer teorier ofta baserade på känslor kommana från ideologier.
    
  Många hänvisar till Jüri Lina historiska strävanden, men när hans arbete går emot den egna kopierade uppfattningen eller ideologin (en svag felaktig underbyggd identitet) förkastar man honom ofta med rent löjligväckande argument.  

  • Lina har tex läst ur Oleg Platonovs verk och därifrån har han fått en del bra fakta om frimurarnas roll. Men han är eklektiker och sållar inte så kritiskt. Han litar tex på vad som till synes släpptes ut ur arkiven efter Sovjetunionens upplösning då väst hade infiltrerat länge (vilket jag aldrig sett att ni andra har intresserat er för) och där finns en del bevisade förfalskningar i arkiven. Det underminerar den typen av forskning. Och det samstämmer även med att anglosaxerna beslagtog och köpte in andra länders arkiv efter båda krigen.
   Att dom därtill förfalskade Sovjets arkiv bör därför inte förvåna.
   Och jag undrar vad som fanns i ett unikt Ryskt bibliotek som brann 2018
   Det är britternas aktiviteter över tid man behöver bli insatt i för att känna till det omfattande intrigerandet och man bör inte lita till vad anglosaxerna påstår om rivalerna.
   Mycket står på spel för imperiet nu och deras lögner behöver genomskådas.

 • Tack Christer för att du rör runt i grytan. Altmedias hållning med alla självpåstådda geopolitiska experter antar alla samma likartade hållningar kring Ukrainakriget som MSM, fast åt motsatt håll. Altmedia kopierar sin hållning av varandra och man kan ställa sig frågan hur minimal information är som människor baserar sin politiska uppfattning på? 

  • “man kan ställa sig frågan hur minimal information är som människor baserar sin politiska uppfattning på?”
   Den frågan borde du ställa till dig själv med tanke på din tilltro till önsketänkare och svammelmakare som jurij lina och christer nilsson.

   • Vad baserar du ditt påstående om att Juri Lina och Christer Nilsson är ”önsketänkare och svammelmakare” när de anger källor emedan du inte gör det?  

    • Skillnad på källor. Alltför många är baserade på önsketänkande ordbajseri, som t.ex. den som nilsson länkar till “ryssland den stora förloraren” – men som du tydligen sväljer med krok,lina och sänke.

 • Ryssland tillverkar ju egna vapen och ammunition… Varför skulle det ta slut?
  Det finns väl knappast några Ukrainska soldater kvar?

   • Alldeles riktigt Christer. Det man ska ha i åtanke är att de negativa effekterna på Europas ekonomier på grund av importstopp av rysk gas och olja inte alls skulle få lika dramatiska effekter om det inte vore för att detta synkats med nerslängningen av kärnkraft medels utbyggnad av vindsnurror samt med alla andra kulturmarxistiska samhällsfientliga åtgärder som skett samtidigt.

    Det Ryssland minst av allt vill se är ett utdraget krig där sanktionerna med tiden blir alltmer kännbara.
     Detta förutspådde jag tidigt i konflikten i artikeln: https://newsvoice.se/2022/03/erik-forsman-analyserar-strategier-i-ukrainakriget/ men det har tagit betydligt längre tid än jag trott. Men vi är många som ha haft fel. Många bedömare trodde att kriget skulle vara över i samma stund som det startade, men så har de inte blivit.  

   • “Ja, varför skulle det inte ta slut när man vräkt in missiler i Ukraina i snart elva månader?” 
    Svaret är att en del historielösa historiker har missat att Ryssland är världens andra största vapentillverkare!!

    Dags nog för dig att inte skriva mera insändare och behålla din värdighet i dina sista år baserat på vad du publicerat tidigare!

  • Förklara varför det är nonsens! 50 procent av Rysslands export består av olja, kol och gas. När det blev tvärstopp av den exporten till Väst så är det inte bara att styra om till Indien, Kina eller Turkiet. 40 procent av Rysslands import bestod av livsviktiga högteknologiska varor från EU. 40 procent från USA, UK, Japan m.fl. Nu är det tvärstopp. Mindre än en fjärdedel kom från Kina.

   Även en djupt ignorant person begriper att alla sanktionerna då kommer att bita
   på en redan usel ekonomi som Rysslands, med viss fördröjning som nu redan uppstått efter elva månaders utmattning av en redan sargad ekonomi. Läs mer om sakförhållandet här:

   https://www.teknikforetagen.se/nyhetscenter/ekonomisk-analys/2022/ryssland-den-stora-forloraren/

   • Att den Ryska ekonimin kommer att ta stryk javisst men hur blir det med dollarn en fiatvaluta som bygger på skuld ?? det går nog lika illa för väst .
    Kanske inte allt bygger på handel man kan vara självförsörjande ???

   • Jag hänvisar till Renas konstaterande om att “Problemet med väst idag är att vi har på tok för många historielösa historiker, skribenter som KAN skriva men vet inte vad de skriver för nonsens” Förvisso kan du skriva men du inte vet VAD du skriver.

   • Jag upprepar det är fullständig nonsens.
    Bara under 2022 har Rysslands oljeintäkter nästan fördubblats. Rubeln är starkare än den någonsin ha varit. Rysslands ekonomi är “autonom” – sanktionernas påverkan är ringa – att jämföra med t ex Sverige där sanktioner skulle vara förödande. sak få vad, inte tvärtom. Det gäller att ha koll (på fakta) innan man öppet vädrar sitt okunskap herr Christer Nilsson. För att parafrasera Rena, så förvisso KAN du skriva men vet inte vad du skriver för nonsens.

    • Ja du, som om det inte vore tillräckligt med all nonsens han skriver och hänvisar till en länk som till 100% är nonsens och skrattretande, så har hans trogna sekreterare börjar upprepa samma nonsens igen. Uppenbarligen tycker historielösa och okunniga att nonsens blir sanning bara man upprepar det tillräckligt många gånger! helt sanslöst!

  • I en marknadsekonomi skulle jag säga att du har rätt Ill Usion, men västvärlden går alltmer mot planekonomi och då spelar inte Rysslands enorma naturresurser så står roll längre – om ingen handel med omvärlden (läs västvärlden) längre sker.

   Det tar tid att ställa om exporten öster ut och krävs enorma resurser och investeringar; investeringen som redan är gjorda av både Ryssland och Tyskland som nu har ödelagds.

   Västvärlden kan helt sonika låta krypa kostymen även om det innebär massvält och död för västeuropas folk. Ryssland räknade med att väst skulle tänka konstruktivt och rationellt, framför allt kring sin industri men här har man totalt missbedömt väst. Det strategiska misstaget kommer att ligga i fatet för Putin. 

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *