Historiker: Ukrainakriget är en europeisk härdsmälta

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 10 januari 2023
- Christer Nilsson
Väststödda Kievs krig mot rysktalande Donbas i Ukraina 2022. Foto: RT Doc

OPINION. Nu har man fått ny information om krigets Ukraina. Till exempel att USA stöder både Ryssland (sic) och Ukraina med vapen. Hur vet man det? Det är klarlagt efter att man skickat delar av ryska detonerade missiler för analys västerut – och där man funnit spår av amerikanska robotvapen med serienummer som visat sig vara tillverkade efter krigsutbrottet den 24 februari 2022. Om detta har det varit väldigt tyst i västvärldens medier.

Text: Christer Nilsson, historiker, författare

Det är i praktiken inte Joe Biden eller hans administration som frammanar en fortsättning av kriget, utan i förlängningen det globala militärindustriella komplexet. Gigantiska summor med vapenpengar styr hela tiden ett förlängande av kriget. Detta är groteskt cyniskt mot det lidande ukrainska folket.

I grunden vill USA att EU försvagas ekonomiskt, samt förhindra att Tyskland och Ryssland börjar närma sig varandra och samarbeta. Det var en av anledningarna till att man (Storbritannien/USA – Nato) sprängde Nord Stream 1 och 2. Om detta vågar Tyskland inte ens knysta och även Ryssland har varit märkvärdigt tyst. Varför, frågar sig varje reflekterande människa? Nu kan USA i stället sälja både dyr gas och olja till Europa.

En bra genomgång av Rysslands ekonomi finns här “Ryssland den stora förloraren”, och sanktionerna kommer, med viss fördröjning, att drabba Ryssland hårt. Ryssland lider nu en skriande brist på vinterutbildade soldater, på vinterutrustning, uniformer, tanks, moderna vapen, infrastruktur samt – ammunition.

Detta kommer att fälla avgörandet om vem som vinner. Det är talande att den ohöljde Stalinbeundraren Vladimir Putin på sistone har låtit resa – och själv inviga – nya statyer av historiens värste massmördare. Vålnaden går igen. Putin vill, precis som Stalin ville med Sovjetunionen, expandera Ryssland.

Man kan ta sig en funderare på om eller när Putin är borta. Vad händer om han blir svårt sjuk? Att förre presidenten Medvedev, eller någon annan okänd storhet, skulle kunna ta upp Putins fallna mantel, är inte realistiskt. På många sätt är Putin illa ute.

Att sitta med maktens alla trådar i sin hand och att vara ÖB i ett mycket riskfyllt krig, måste vara en mardröm för denne introverte man som knappast har någon närstående som kan råda honom. Han fattar själv alla stora beslut på egen hand. Det måste vara mycket ensamt att sitta i denna bubbla. Man kan bli paranoid för mindre.

USA:s starka övertag i cyberrymden kommer att fälla avgörandet. Man kan via satelliter och avlyssning exakt kontrollera vad som sker i varenda stridsvagn. Det är redan ett fullfjädrat cyberkrig där Biden och hans hökaktiga krigsadministration, som redan spenderat minst 100 miljarder dollar, kommer att vinna.

Och min poäng har varit att det är den globala krigsindustrin, med WEF i bakgrunden, som matar på striderna; det är så fruktansvärt så att man kan gråta när man ser hur det ukrainska landet och människorna bombas sönder och samman. 

Kärnvapenhotet från Putin är inget reellt hot utan bara ett påtryckningsmedel. Han vet mycket väl att ett sådant krig skulle förstöra jorden för all framtid. Det som förvånar mest är uppgifterna att USA (läs: amerikanska oligarker) säljer robotar under täcket – och med Putins goda minne – till Ryssland.

Putin är en envåldshärskare och historieförfalskare av rang och ”glömmer” alltid att nämna att Stalin var en massmördare som ingick pakt med nazisterna om att dela Polen med Tyskland samt inta Bessarabien i Rumänien. Han har aldrig förstått – eller accepterat – att landet 1991 imploderade på grund av att det hade ruttnat inifrån. Hans mål är att återupprätta det ärorika Sovjetunionens gränser.

Att kriget skulle sluta under våren 2023, är en from förhoppning. Knappast då med en fred, utan istället med en vapenvila på grund av ren utmattning och vapenbrist – ammunitionen kommer att ta slut.

Ryssland kommer att stå som förlorare. Landet är ett tomt skal utan Putin om eller när han försvinner – åldersstrecket, avsättning, attentat – och en upplösning av den ryska staten är då ett sannolikt scenario. Allt medan det ukrainska folket får lida ofantligt.

Text: Christer Nilsson, historiker, författare

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq