USA med en utarmad militärmakt klarar knappast ett krig mot Kina om Taiwan

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 januari 2023
- NewsVoice redaktion
Taiwans militär. Foto: Cèhuà: Huī xióng shèyǐng. Licens: Public Domain

KRIG. Kommer ett krig att bryta ut över Taiwan? Vilken part är mest redo för en konflikt, USA, Kina eller Taiwan? En studie säger att den amerikanska försvarsindustrin inte är tillräckligt förberedd för att ta sig an en kinesisk invasion av ön. Krigsspelssimuleringar förutspår motsatsen. Kinas pågående covidkris ökar osäkerheten, enligt kanalen China in Focus.

Text: NewsVoice

 

Den amerikanska försvarsindustrin är inte tillräckligt förberedd för ett storkrig med en fiende som Kina, enligt en ny studie från en tankesmedja. The center for Strategic and International Studies (Centrum för strategiska och internationella studier) körde en krigsspelsimulering och fann att USA skulle få slut på långdistans och precisionsstyrd ammunition på mindre än en vecka vid en strid med Kina om öriket Taiwan.

Analysen visar att kriget mellan Ryssland och Ukraina påvisar brister hos de amerikanska vapenföretagen och deras förmåga att snabbt fylla på militära lager. Det beror på att Washington har skickat vapen till Ukraina och lämnat sitt eget vapenlager utarmat. USA har också krigat i Irak, Afghanistan och andra regioner under de senaste två decennierna. En potentiell konflikt med Kina innebär att amerikanska vapenlager utarmas ännu mer.

Analysen säger å andra sidan inte att USA är dömt att misslyckas i ett krig om Taiwan, säger kanalen China in Focus.

Centrum för strategiska och internationella studier modellerade en amfibieinvasion av Taiwan och man körde den 24 gånger utifrån en mängd olika scenarier. Under de flesta omständigheter är det osannolikt att Kina kommer att lyckas med sina militäroperativa mål eller att ockupera Taipei, Taiwans huvudstad.

Taiwan kommer sannolikt att klara av att behålla sin autonomi, men för att göra det måste fyra villkor vara uppfyllda:

 1. Taiwan måste göra motstånd, vilket betyder att de inte kan ge efter eller kapitulera vid en kinesisk invasion.
 2. USA måste snabbt rikta sina stridsoperationer mot Kina.
 3. USA måste genomföra operationer från sin bas i Japan, som är den amerikanska basen som ligger närmast Taiwan.
 4. USA måste ha tillräckligt med ammunition mot krigsfartyg.

Tankesmedjan kom fram till att USA omedelbart bör stärka upp sin avskräckande förmåga för att undvika det värsta scenariot.

China in Focus ställer frågan om det kinesiska kommunistpartiet (KKP) är villigt att starta ett krig. Vissa experter säger att på grund av landets pågående covidkris, skulle KKP inte ha tillräckligt med buffert för att starta ett krig inom den närmaste framtiden, men andra experter säger att covidkrisen gör att KKP behöver en fiende utanför Kina för att distrahera sina medborgares missnöje.

Taiwans president säger att ett krig mellan Taiwan och Kina inte är ett alternativ. Det är endast genom att respektera det taiwanesiska folkets suveränitet och frihet som Taiwan kan ha sunda band med Peking.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • USA + Nato är helt klart både övermäktiga i vapen och allt annat som kan trycka till Putin och dessa falska globalister en skapegoat i Putin att peka ut och som ni se samma effekt so när Trump pekades ut , folk köper upprepning , tjat och en evig linje och propaganda , se bara på hur Davos och all skit dessa människor väntar på att få göra mot oss med kollapsade valutor och allt som gör att vi sitter i skiten och vi ser oss se bara hur några få vet , men precis som inte lyssnar heller , utan ännu mindre än nu , detta är det som är mest skrämmande inte att antalet falska och onda som allt synligare dyker upp och helt fräckt beter bortom det som är acceptabelt inom bank, politik och inför prövningar i vårt rättsystem , utan så väldigt många varken ser eller hör eller vill säga ifrån och ha en åsikt eller start debatt eller ens vågar tycka något av bekvämlighet och av att ingen varken tycker något eller säger något trots att dem borde ha gjort det för länge sedan , vi skulle kunna ta plats med att spåna och diskutera runt hur man bygger en direktdemokrati där medborgarna röstar o ch tycker anonymt utanför dem plattformar som till och dessa i WEF varit igång och borjat plocka ihop , det kan göras så mkt bättre och smartare än deras agenda och mål

  • Det blir som du skriver, då dom samvetes befriade får styra.
   Det riktigt jobbiga borde väl vara att vi inte valt dom till att styra.
   Allt sker bakom stängda dörrar. Mycket farliga människor. Av ondskan besatta.

 • Finns ju en orsak till varför USA raggar upp ny kanonmat i Sverige och Finland eftersom det är svårt att hitta tillräckligt med rekryter i USA. Ukraina lyckades USA lura in i ett katastrofalt krig med Ryssland! Sen är ju USA:s militär inte dimensionerad att möta en högteknologisk fiende som Kina utan den är mest lämpad att från hög höjt bomba getherdar och kamelkuskar beväpnade med AK-47…Även då misslyckas USA till slut vilket alla deras senare krig visat.

 • Skribenten glömde i sin analys nämna att:
  Ryssland har vapen som kan sänka även hangarfartyg. Missiler som västvärlden i skrivande stund har inget försvar mot!
  Om Ryssland erbjuder China ett tjugotal av sådana, kan China sänka hela den amerikanska flottan på mindre än 30 minuter!

 • Taiwan och Ukraina delar av samma projekt?
  Thierry Meyssan påpekar åter att kriget i Ukraina handlar om att underkuva Europa inte om att besegra eller allvarligt skada Ryssland. Han pekar på USAs omfattande import av Rysslands fossila bränslen via Indien. Och hävdar att väst inte vill ha ett stort krig mot Ryssland vapenteknologiska övertag.
  Uppdatera er info här
  https://www.voltairenet.org/article218706.html
  Men gå inte på några kålsuparteorier som anklagar Ryssland för att vara i maskopi med västs eliter

 • Vad har uza där att göra. I kina härjar influensan, precis som i västvärlden, fördel/nackdel slår ut varandra.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *