Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

USA med en utarmad militärmakt klarar knappast ett krig mot Kina om Taiwan

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 januari 2023
- NewsVoice redaktion
Taiwans militär. Foto: Cèhuà: Huī xióng shèyǐng. Licens: Public Domain

KRIG. Kommer ett krig att bryta ut över Taiwan? Vilken part är mest redo för en konflikt, USA, Kina eller Taiwan? En studie säger att den amerikanska försvarsindustrin inte är tillräckligt förberedd för att ta sig an en kinesisk invasion av ön. Krigsspelssimuleringar förutspår motsatsen. Kinas pågående covidkris ökar osäkerheten, enligt kanalen China in Focus.

Text: NewsVoice

 

Den amerikanska försvarsindustrin är inte tillräckligt förberedd för ett storkrig med en fiende som Kina, enligt en ny studie från en tankesmedja. The center for Strategic and International Studies (Centrum för strategiska och internationella studier) körde en krigsspelsimulering och fann att USA skulle få slut på långdistans och precisionsstyrd ammunition på mindre än en vecka vid en strid med Kina om öriket Taiwan.

Analysen visar att kriget mellan Ryssland och Ukraina påvisar brister hos de amerikanska vapenföretagen och deras förmåga att snabbt fylla på militära lager. Det beror på att Washington har skickat vapen till Ukraina och lämnat sitt eget vapenlager utarmat. USA har också krigat i Irak, Afghanistan och andra regioner under de senaste två decennierna. En potentiell konflikt med Kina innebär att amerikanska vapenlager utarmas ännu mer.

Analysen säger å andra sidan inte att USA är dömt att misslyckas i ett krig om Taiwan, säger kanalen China in Focus.

Centrum för strategiska och internationella studier modellerade en amfibieinvasion av Taiwan och man körde den 24 gånger utifrån en mängd olika scenarier. Under de flesta omständigheter är det osannolikt att Kina kommer att lyckas med sina militäroperativa mål eller att ockupera Taipei, Taiwans huvudstad.

Taiwan kommer sannolikt att klara av att behålla sin autonomi, men för att göra det måste fyra villkor vara uppfyllda:

  1. Taiwan måste göra motstånd, vilket betyder att de inte kan ge efter eller kapitulera vid en kinesisk invasion.
  2. USA måste snabbt rikta sina stridsoperationer mot Kina.
  3. USA måste genomföra operationer från sin bas i Japan, som är den amerikanska basen som ligger närmast Taiwan.
  4. USA måste ha tillräckligt med ammunition mot krigsfartyg.

Tankesmedjan kom fram till att USA omedelbart bör stärka upp sin avskräckande förmåga för att undvika det värsta scenariot.

China in Focus ställer frågan om det kinesiska kommunistpartiet (KKP) är villigt att starta ett krig. Vissa experter säger att på grund av landets pågående covidkris, skulle KKP inte ha tillräckligt med buffert för att starta ett krig inom den närmaste framtiden, men andra experter säger att covidkrisen gör att KKP behöver en fiende utanför Kina för att distrahera sina medborgares missnöje.

Taiwans president säger att ett krig mellan Taiwan och Kina inte är ett alternativ. Det är endast genom att respektera det taiwanesiska folkets suveränitet och frihet som Taiwan kan ha sunda band med Peking.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq