Dagen Z närmar sig när Ryssland förbereder ett massivt angrepp mot Ukraina och NATO-alliansen

publicerad 11 februari 2023
- av NewsVoice
Rysk missil avfyras Foto: Ukrinform.ua

DAGEN Z. Ukrainska tjänstemän och medier rapporterar om en rad nya ryska drönar- och missilattacker mot landets kritiska infrastruktur på fredagen. Allt tyder på att en rysk storoffensiv “Dagen Z” (Day Z) kan angripa Väststyrkorna i Ukraina inom de närmaste 20 dagarna.

Ryska federationens (RF) luft-, sjö- och markstyrkor inledde på fredagen en förnyad serie långdistansmissilangrepp mot Ukrainas kraftnät och civila infrastruktur, vilket orsakade skador över hela landet. Hittills har inget dödsfall rapporterats och enligt flera tillförlitliga källor kränktes NATO:s luftrum för första gången av en rysk kryssningsmissil, skriver Kyiv Post.

Attackerna uppges ha börjat tidigt på morgonen och luftvärnet har därför högsta beredskap över hela landet. Det ukrainska flygvapnets ledning hävdade att man eliminerat fem kamikaze-drönare och fem Kalibr-missiler, skriver RT.com.

Ukrenergo, Ukrainas energioperatör, uppgav att flera högspänningsanläggningar runt om i landet hade träffats. Nödavstängningar har genomförts för att förebygga eventuella skador på elnätet till följd av överbelastning, enligt företaget.

Järnvägsoperatören Ukrzaliznytsia meddelade att strömavbrotten hade försenat flera tåg och att vissa elektriska lokomotiv ersatts av reservdieselmotorer, skriver ryska RT i artikeln “Missile strikes reported across Ukraine”.

I Kharkov drabbades industri- och infrastrukturobjekt, enligt regionens chef Igor Terekhov. Han varnade för att invånarna kan drabbas av strömavbrott och vattenbrist.

Dagen Z

Den ryska militären har sedan oktober förra året riktat in sig på Ukrainas energiinfrastruktur, som den anser är viktig för landets militära kapacitet. Moskva ökade också trycket med anledning av den “terroristtaktik” som inriktat sig på rysk infrastruktur, inklusive Krimbron. Ryska utredare uppger att den ukrainska militära underrättelsetjänsten hade planerat bombattacken mot den strategiska bron, skriver RT.

Allt tyder på att en rysk storoffensiv, den så kallade Dagen Z, inleds i Ukraina inom de närmaste 20 dagarna. Denna offensiv kommer att vara mycket större i storlek och utrustning jämfört med offensiven i februari 2022, men den kommer att röra sig långsammare och mer metodiskt.

Blixtkrigstaktik kommer sannolikt inte att användas och i stället förlitar de ryska befälhavarna på att vinna mark genom att långsamt, stadigt och obevekligt mala ner fienden, misstänker den amerikanska fd arméöversten Douglas McGregor.

Offensiven kallas “Dagen Z” och kommer enligt uppgifter att involvera över 700 flygplan, 1800 ryska stridsvagnar och 500.000 soldater för att störta Zelenskij-regimen.

Kiev har fungerat som en ställföreträdare (proxy) för NATO:s försök att längre fram genom ett utdraget krig eliminera Ryssland.

Ryssland håller för närvarande på att uppdatera sina vedergällningsregler vilka tillåter en “förebyggande” attack med taktiska kärnvapen för att hindra NATO-alliansen från att ytterligare hota Rysslands närområden och även existens.

Text: NewsVoice