Dagen Z närmar sig när Ryssland förbereder ett massivt angrepp mot Ukraina och NATO-alliansen

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 11 februari 2023
- NewsVoice redaktion
Rysk missil avfyras Foto: Ukrinform.ua

DAGEN Z. Ukrainska tjänstemän och medier rapporterar om en rad nya ryska drönar- och missilattacker mot landets kritiska infrastruktur på fredagen. Allt tyder på att en rysk storoffensiv “Dagen Z” (Day Z) kan angripa Väststyrkorna i Ukraina inom de närmaste 20 dagarna.

Ryska federationens (RF) luft-, sjö- och markstyrkor inledde på fredagen en förnyad serie långdistansmissilangrepp mot Ukrainas kraftnät och civila infrastruktur, vilket orsakade skador över hela landet. Hittills har inget dödsfall rapporterats och enligt flera tillförlitliga källor kränktes NATO:s luftrum för första gången av en rysk kryssningsmissil, skriver Kyiv Post.

Attackerna uppges ha börjat tidigt på morgonen och luftvärnet har därför högsta beredskap över hela landet. Det ukrainska flygvapnets ledning hävdade att man eliminerat fem kamikaze-drönare och fem Kalibr-missiler, skriver RT.com.

Ukrenergo, Ukrainas energioperatör, uppgav att flera högspänningsanläggningar runt om i landet hade träffats. Nödavstängningar har genomförts för att förebygga eventuella skador på elnätet till följd av överbelastning, enligt företaget.

Järnvägsoperatören Ukrzaliznytsia meddelade att strömavbrotten hade försenat flera tåg och att vissa elektriska lokomotiv ersatts av reservdieselmotorer, skriver ryska RT i artikeln “Missile strikes reported across Ukraine”.

I Kharkov drabbades industri- och infrastrukturobjekt, enligt regionens chef Igor Terekhov. Han varnade för att invånarna kan drabbas av strömavbrott och vattenbrist.

Dagen Z

Den ryska militären har sedan oktober förra året riktat in sig på Ukrainas energiinfrastruktur, som den anser är viktig för landets militära kapacitet. Moskva ökade också trycket med anledning av den “terroristtaktik” som inriktat sig på rysk infrastruktur, inklusive Krimbron. Ryska utredare uppger att den ukrainska militära underrättelsetjänsten hade planerat bombattacken mot den strategiska bron, skriver RT.

Allt tyder på att en rysk storoffensiv, den så kallade Dagen Z, inleds i Ukraina inom de närmaste 20 dagarna. Denna offensiv kommer att vara mycket större i storlek och utrustning jämfört med offensiven i februari 2022, men den kommer att röra sig långsammare och mer metodiskt.

Blixtkrigstaktik kommer sannolikt inte att användas och i stället förlitar de ryska befälhavarna på att vinna mark genom att långsamt, stadigt och obevekligt mala ner fienden, misstänker den amerikanska fd arméöversten Douglas McGregor.

Offensiven kallas “Dagen Z” och kommer enligt uppgifter att involvera över 700 flygplan, 1800 ryska stridsvagnar och 500.000 soldater för att störta Zelenskij-regimen.

Kiev har fungerat som en ställföreträdare (proxy) för NATO:s försök att längre fram genom ett utdraget krig eliminera Ryssland.

Ryssland håller för närvarande på att uppdatera sina vedergällningsregler vilka tillåter en “förebyggande” attack med taktiska kärnvapen för att hindra NATO-alliansen från att ytterligare hota Rysslands närområden och även existens.

Text: NewsVoice

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Dagen Z
 • Mc Gregor har poängterat att västerländska materieltillskott tar lång tid att träna in sig på och ännu längre tid att träna in samordning mellan olika vapenslag i anfall och försvar.
  Ukrainas logistik framförallt med ammunition måste vara en mardröm.

  Men Ryssarna har delvis samma problem, dock inte avseende ammunition. De nyrekryterade ryska soldaterna har ju faktisk bara tjänstgjort i sina förband i typ 4-6 månader. Dessa förband har f ö omstrukturerats löpande från divisioner till brigader resp självständiga bataljoner. Med detta följer ett helt annorlunda ledningstänk än vad Ryssarna hittills använt sig av.

  Rysslands stora fördel är att de redan har en “krigsekonomi i drift. De producerar t ex MER än 60000 artillerigranater av de dimensioner de behöver per dygn (och skjuter dem också). Ukraina kan prestera ca 6000 inkl importerad ammunition. Ukraina håller dock en strategisk reserv av ammunition, liksom att kvarvarande mekaniserade förband har ställts i reserv. När reserverna en gång satts in, börjar de malas sönder, men det finns inga fler reserver.

  Visst kommer det att bli ett “nedmalande” anfall av Ryssarna, men det verkliga anfallet lär dröja till nästa höst.

  • Givetvis kommer eventuella fredsförhandlingar att sluta på Ryska villkor. Dessa förhandlingar kommer att ske enbart mellan Ryssland och Ukraina. USA/UK, NATO gör sig inget besvär.

 • Tänk om Naomi Wolfs teorier stämmer – Att Kina ligger bakom “vaccineringen” med ett biovapen som dödar och steriliserar.
  Kanske “kriget” i Ukraina ingår i strategin då, att få USA och NATO att tömma sina vapenlager.
  Jag tycker att de två pusselbitarna passar otäckt bra ihop.
  Här får Naomi tala om sina farhågor och vad hon sett i alla Pfizer dokument:
  https://www.youtube.com/watch?v=HO2nyxCFiGg&ab_channel=Dr.Drew

  • Tack för länken!! Otrolig viktiga mysterier om vacciner avslöjas just nu och Naomis efterforskningar om infertilitet är oerhört viktigt.
   Att covid vacciner är designade som biovapen är nog de flesta som är pålästa i ämnet överens om samt att det var en labbläcka i Wuhan som är källan till smittan men att China planerade det hela som hon beskriver är verkligen långsökt!!
   Västländerna själva tillämpade alla lockdown och andra obligatoriska åtgärder som masker och covidpass och inte China. Vilka vacciner västvärlden skulle tillverka kunde inte heller China ha planerat i förväg!! Den teorin håller helt enkelt inte!!!

 • Mc Gregor har poängterat att västerländska materieltillskott tar lång tid att träna in sig på och ännu längre tid att träna in samordning mellan olika vapenslag i anfall och försvar.
  Ukrainas logistik framförallt med ammunition måste vara en mardröm.

  Men Ryssarna har delvis samma problem, dock inte avseende ammunition. De nyrekryterade ryska soldaterna har ju faktisk bara tjänstgjort i sina förband i typ 4-6 månader. Dessa förband har f ö omstrukturerats löpande från divisioner till brigader resp självständiga bataljoner. Med detta följer ett helt annorlunda ledningstänk än vad Ryssarna hittills använt sig av.

  Rysslands stora fördel är att de redan har en “krigsekonomi i drift. De producerar t ex MER än 60000 artillerigranater av de dimensioner de behöver per dygn (och skjuter dem också). Ukraina kan prestera ca 6000 inkl importerad ammunition. Ukraina håller dock en strategisk reserv av ammunition, liksom att kvarvarande mekaniserade förband har ställts i reserv. När reserverna en gång satts in, börjar de malas sönder, men det finns inga fler reserver.

  Visst kommer det att bli ett “nedmalande” anfall av Ryssarna, men det verkliga anfallet lär dröja till nästa höst.

  • Givetvis kommer eventuella fredsförhandlingar att sluta på Ryska villkor. Dessa förhandlingar kommer att ske enbart mellan Ryssland och Ukraina. USA/UK, NATO gör sig inget besvär.

 • Tänk om Naomi Wolfs teorier stämmer – Att Kina ligger bakom “vaccineringen” med ett biovapen som dödar och steriliserar.
  Kanske “kriget” i Ukraina ingår i strategin då, att få USA och NATO att tömma sina vapenlager.
  Jag tycker att de två pusselbitarna passar otäckt bra ihop.
  Här får Naomi tala om sina farhågor och vad hon sett i alla Pfizer dokument:
  https://www.youtube.com/watch?v=HO2nyxCFiGg&ab_channel=Dr.Drew

  • Tack för länken!! Otrolig viktiga mysterier om vacciner avslöjas just nu och Naomis efterforskningar om infertilitet är oerhört viktigt.
   Att covid vacciner är designade som biovapen är nog de flesta som är pålästa i ämnet överens om samt att det var en labbläcka i Wuhan som är källan till smittan men att China planerade det hela som hon beskriver är verkligen långsökt!!
   Västländerna själva tillämpade alla lockdown och andra obligatoriska åtgärder som masker och covidpass och inte China. Vilka vacciner västvärlden skulle tillverka kunde inte heller China ha planerat i förväg!! Den teorin håller helt enkelt inte!!!

 • Grejen är att både Ryssland och västländer missbedömde situationen. Ryssland trodde att Ukraina skulle ge sig och kapitulera bara de gick in med sin militär och hade inte räknat med hur stark ukrainas militär blivit och den massiva stöd från USA och EU de fick efteråt.

  USA och EU missbedömde att värsta sanktioner i historien mot Ryssland skulle få ryssarna på fall men det blev precis tvärtom.

  Nu ett år efter, vet vi att kriget har förstärkt samarbetet inom östblocket och bildandet av den multipolära världen går i rasande fart.

  För att undgå västvärldens ekonomiska sanktioner anslutas först alla länder som redan är utsatta för sanktioner i första hand till den nya BRICKS Plus, antagligen redan efter sommaren.

  Och för att undvika framtida sanktioner vill även länder som Saudi Arabien ansluta sig vilket förändrar hela petrodollars ställning som världsvaluta.

  Redan bara ett år efter kriget sker 20% av all oljehandel antingen i Rubel eller Yuan som man nu i sammanhanget kallar för “Petroyuan”.

  Vad blir dollar värt när oljehandel med rubel och yuan utökas till 50% eller mer?

  Vad händer om Ryssland bestämmer att inte exportera bearbetat uran till EU länder och 60% av kärnkraftverken i EU inte kan leverera el längre?
  Avindustrialisering, Inflation på över 20%, 7% eller mer styrränta, fastighetskris, 15% arbetslöshet och en helt ny typ av brottslighet och fattigdom är några exempel jag gissa på iaf!

  Den sista Putin vill är att detta ska bli ett långvarigt krig med för många döda unga ryska soldater och av den anledningen kommer Ryssland inom de närmaste månaderna att förvandla hela Ukraina till ruiner och avsluta detta på egna villkor.

  Lidandet för den ukrainska folket kommer att bli ofattbart och obegripligt.

  Den demokratiska, utvecklade västvärlden med sina höga moraliska värderingar, har bestämt sig att ukrainska folket är inte värda hundskit och kan offras oavsett utgången och resultatet av kriget!

  • Tack Rena! En bra sammanfattning. Vi människor tror alltid att vi kan förutsäga framtiden i kraft av våra studier och positioner, och här visar du att vi skall vara ödmjuka inför framtiden, som vi inget vet något om.

   Detta är mönster man ser hos människan. Det är bara framtiden vi å andra sidan kan påverka; historien kan vi inte göra något åt.

   Av den motsatta orsaken stannar många i det förslutna då historien går att kontrollera, tolka som man vill då den är stillastående. Trauman fungerar på samma sätt: människor ältar det förflutna som inte går att förändra i stället för att fokusera på framtiden som vi omvänt kan skapa eller påverka.

 • Är lite skeptisk till syftet med hela det här kriget i Ukraina som så lägligt gick av stapeln när det globala injektionsprogrammet inte gick som de hade tänkt sig. Men det är ju inte kriget i sig som är det viktigaste utan det är mer slutresultatet som räknas.

  • Många har nog gjort samma iakttagelse: Corona -> (hopp) -> Ukraina.

   Media kan bara hålla en påverkanskampanj levande i taget emedan vi folket kan skifta perspektiv. Gör vi det och ser mönster, anser media att de har misslyckats.

  • Det hade börjat hetta till ordentligt runt Covid-19, stora demonstrationer och politiker som ville tvångsvaccinera befolkningen och plötsligt blev det krig och politikers samt medias uppmärksamhet flyttades helt och hållet över på kriget. Undra hur det gick till???

 • Grejen är att både Ryssland och västländer missbedömde situationen. Ryssland trodde att Ukraina skulle ge sig och kapitulera bara de gick in med sin militär och hade inte räknat med hur stark ukrainas militär blivit och den massiva stöd från USA och EU de fick efteråt.

  USA och EU missbedömde att värsta sanktioner i historien mot Ryssland skulle få ryssarna på fall men det blev precis tvärtom.

  Nu ett år efter, vet vi att kriget har förstärkt samarbetet inom östblocket och bildandet av den multipolära världen går i rasande fart.

  För att undgå västvärldens ekonomiska sanktioner anslutas först alla länder som redan är utsatta för sanktioner i första hand till den nya BRICKS Plus, antagligen redan efter sommaren.

  Och för att undvika framtida sanktioner vill även länder som Saudi Arabien ansluta sig vilket förändrar hela petrodollars ställning som världsvaluta.

  Redan bara ett år efter kriget sker 20% av all oljehandel antingen i Rubel eller Yuan som man nu i sammanhanget kallar för “Petroyuan”.

  Vad blir dollar värt när oljehandel med rubel och yuan utökas till 50% eller mer?

  Vad händer om Ryssland bestämmer att inte exportera bearbetat uran till EU länder och 60% av kärnkraftverken i EU inte kan leverera el längre?
  Avindustrialisering, Inflation på över 20%, 7% eller mer styrränta, fastighetskris, 15% arbetslöshet och en helt ny typ av brottslighet och fattigdom är några exempel jag gissa på iaf!

  Den sista Putin vill är att detta ska bli ett långvarigt krig med för många döda unga ryska soldater och av den anledningen kommer Ryssland inom de närmaste månaderna att förvandla hela Ukraina till ruiner och avsluta detta på egna villkor.

  Lidandet för den ukrainska folket kommer att bli ofattbart och obegripligt.

  Den demokratiska, utvecklade västvärlden med sina höga moraliska värderingar, har bestämt sig att ukrainska folket är inte värda hundskit och kan offras oavsett utgången och resultatet av kriget!

  • Tack Rena! En bra sammanfattning. Vi människor tror alltid att vi kan förutsäga framtiden i kraft av våra studier och positioner, och här visar du att vi skall vara ödmjuka inför framtiden, som vi inget vet något om.

   Detta är mönster man ser hos människan. Det är bara framtiden vi å andra sidan kan påverka; historien kan vi inte göra något åt.

   Av den motsatta orsaken stannar många i det förslutna då historien går att kontrollera, tolka som man vill då den är stillastående. Trauman fungerar på samma sätt: människor ältar det förflutna som inte går att förändra i stället för att fokusera på framtiden som vi omvänt kan skapa eller påverka.

 • Enligt fulmedia så skulle de ryska missilerna vara slut juni 2022? Och artillerigranaterna till hösten 2022? Den tokstolle som fortfarande tror på sagorna som MSM-media torgför om Covid, invandring, Ukrainakriget och alla andra lögner de berättar om måste vara mer än lovligt godtrogen eller totalt hjärntvättad.

  • https://youtu.be/U5VGc4p3IiY
   Doug Mc Gregor lägger ut om förutsättningar att föra ett modernt krig. USA har inga egna marktrupper att föra ett krig på EURASIA-kontinenten, som är minst 11 tidszoner lång. Mitt i videon en kommentar om Rand co, som inte är neutral.
   Lösningen är typ svensk, var neutral.

  • Det nu pågående tredje världskriget är INTE mellan regimerna utan som de tidigare mellan regimerna och hoi polloi.

 • Är lite skeptisk till syftet med hela det här kriget i Ukraina som så lägligt gick av stapeln när det globala injektionsprogrammet inte gick som de hade tänkt sig. Men det är ju inte kriget i sig som är det viktigaste utan det är mer slutresultatet som räknas.

  • Många har nog gjort samma iakttagelse: Corona -> (hopp) -> Ukraina.

   Media kan bara hålla en påverkanskampanj levande i taget emedan vi folket kan skifta perspektiv. Gör vi det och ser mönster, anser media att de har misslyckats.

  • Det hade börjat hetta till ordentligt runt Covid-19, stora demonstrationer och politiker som ville tvångsvaccinera befolkningen och plötsligt blev det krig och politikers samt medias uppmärksamhet flyttades helt och hållet över på kriget. Undra hur det gick till???

 • Enligt fulmedia så skulle de ryska missilerna vara slut juni 2022? Och artillerigranaterna till hösten 2022? Den tokstolle som fortfarande tror på sagorna som MSM-media torgför om Covid, invandring, Ukrainakriget och alla andra lögner de berättar om måste vara mer än lovligt godtrogen eller totalt hjärntvättad.

  • https://youtu.be/U5VGc4p3IiY
   Doug Mc Gregor lägger ut om förutsättningar att föra ett modernt krig. USA har inga egna marktrupper att föra ett krig på EURASIA-kontinenten, som är minst 11 tidszoner lång. Mitt i videon en kommentar om Rand co, som inte är neutral.
   Lösningen är typ svensk, var neutral.

  • Det nu pågående tredje världskriget är INTE mellan regimerna utan som de tidigare mellan regimerna och hoi polloi.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *