Douglas MacGregor: Ryssland är redo för ett mycket större krig som Europa kommer att förlora

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 februari 2023
- NewsVoice redaktion
Douglas A. MacGregor

UKRAINAKRIGET. Clayton Morris intervjuar Douglas MacGregor om var NATO står i nästa skede i kriget mot Ryssland i Ukraina. Douglas Macgregor som är en fd amerikansk arméöverste, dekorerad stridsveteran och utrikespolitisk konsult säger att Ryssland kommer att vinna kriget och att de stora förlorarna är Europa och särskilt ett krossat Ukraina.

Clayton Morris inleder sin intervju genom att påpeka att NATO-sidan håller på att få slut på ammunition och kanske inte kan fullfölja sina mål. Det höjs därför röster för att bygga upp en krigsekonomi som är bättre rustad för ett större och längre krig direkt med Ryssland. Det betyder att NATO-länderna behöver bygga om sina fabriker till vapenproduktion för att klara ett fullskaligt frontkrig med Ryssland.

Källa: Straight Calls with Douglas Macgregor på YouTube | Transkribering, översättning, nedkortning och redigering av AI@NewsVoice och Torbjörn Sassersson

https://www.youtube.com/watch?v=yfqvnfpxWxA

Ryssarna är bättre rustade för ett större och utdraget krig

Douglas MacGregor: Man måste komma ihåg att fabrikerna för militär utrustning, vapen och ammunition i Ryssland rullar på 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Ryssland har redan mobiliserat och integrerat 300.000 [soldater]. Möjligheten är mycket stor att de kommer att ta in ännu fler.

Jag bestrider inte detta, för varje gång ryssarna vänder sig till oss och visar  en villighet att prata, gör vi det fullständigt klart att ryssarna bara har ett val.

De kan antingen helt dra sig tillbaka från Ukraina eller begå självmord. Det är inte precis en bra utgångspunkt för förhandlingar. Så ryssarna gör vad man kan förvänta sig att de ska göra. De förbereder sig för ett mycket större krig, om det krävs. Detta är något som vi inte är beredda på. Ingen i Europa är förberedd på detta. Vi är inte beredda att mobilisera i Västeuropa.

De enda som har mobiliserat soldater överhuvudtaget är polackerna och polackerna är modiga människor. Det råder ingen tvekan om det. Jag anser att idén med att gå i krig med Ryssland i detta skede är idiotisk. De [polackerna] har inte heller den moderna utrustning och kapacitet som vi har.

Så även om de kan bidra med ett stort antal soldater kan de inte nödvändigtvis förstärka oss och vi har högst 50.000 stridande trupper i Europa. Vi har som högst 100.000 soldater i Europa, men det betyder inte stridande soldater. Det betyder bara soldater i termer av manskap som för kampen mot fienden, som närmar sig fienden och förstör den, som skjuter raketer, missiler och ammunition mot fienden. Nej, vi har bara 50.000 [aktivt stridande soldater].

Det finns nu en [rysk] styrka i och runt Ukraina på över 700.000 soldater, med möjlighet att närma sig en miljon och med nya planer på att expandera, att permanent expandera den ryska militära etableringen, särskilt armén.

Allt detta är vansinnigt nonsens. Vi borde sluta prata om det [att bygga upp för ett större krig] och vi måste återgå till att börja förstå att ukrainarna förlorar stort. De lider hemska förluster. De [styrkorna] faller sönder i södra Ryssland och ryssarna har ännu inte ens inlett sin stora offensiv.

Stannat upp ett tag och tänk på att den [ukrainska armén] ännu inte står inför den [ryska] styrka som är på väg mot dem vid någon tidpunkt, allt medan de [Ukraina] faller sönder.

Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe

Han [Putin] kommer inte att sluta förrän de ukrainska styrkorna är förstörda. Det gjordes mycket tydligt redan tidigt att det är hotet från Ryssland, och naturligtvis fortsätter vi att kalla det här för en invasion, men i verkligheten är det här ett motstånd.

Han reagerar på det hot som har fått metastaser i östra Ukraina och som är utformat för att förstöra Ryssland. Vi talar om att besegra Ryssland. Att förödmjuka Ryssland, att stycka upp Ryssland. Herregud, jag är förvånad över att han inte helt enkelt redan har förklarat krig vid det här laget och mobiliserat miljontals människor [soldater].

Ändrat fokus från att ”befria” Ukraina till att återta Krim

Clayton Morris: Jag vill föra fram ett citat av Steve Bannon eftersom jag tycker att det är helt säkert när vi pratar om Krim så är det här vad vi har hört från underrättelsechefen i Ukraina att nu säger den ukrainska underrättelsetjänsten att Krim kommer att återtas av Ukraina.

Och här är vad Steve Bannon sa att: globalisterna, med Biden-regimen i spetsen, har flyttat kriget från att försvara Ukraina till att befria Krim efter 100 miljarder dollar [i utgifter] och efter att ha förlorat en tredjedel av landet till den ryska armén.

Så nu är det nya budskapet att befria Krim och vi ska glömma att försvara Ukraina. Är det vad vi börjar se nu, mer av denna retorik? Är det här det nya uppdraget?

Väst och NATO har en amatörmässig och impulsiv strategi som möter en rysk bulldozer

Douglas MacGregor: Jag börjar tro att det aldrig fanns någon större sammanhängande strategi till att börja med, förutom att vi är där för att skada Ryssland. Hela den här saken har blivit osammanhängande nu.

Föreställningen om att slå till mot Krim, och som de säger att befria Krim, är en massa nonsens. Det är helt galet och jag är rädd att det som ryssarna håller på att upptäcka är att det enda sättet att få slut på detta nonsens är att de engagerar sig till 100 procent för att förstöra de ukrainska styrkorna och i slutända att eliminera regimen i Kiev.

Nu kommer de att göra det, men i stället för att se ett slags massivt blixtkrig som vi har från våra erfarenheter med tyskarna under andra världskriget, tror jag att det handlar om tre eller fyra ryska krigsaxlar som utgörs av effektiva köttkvarnar i var och en av dem. Tänk dig bulldozers som bara rör sig framåt och ångvältar allt de möter i sin väg, tills allt slutligen är borta.

Detta kommer att ta lite längre tid, men ryssarna vill vara helt säkra på att de har utplånat fienden. Det är vad vi kommer att se.

Jag tror också att ryssarna är mycket oroade över vår impulsivitet. Vi har ingen egentlig position att blanda oss i vad de gör i Ukraina och detta är anledningen till att jag skrev min artikel [vilken föranledde denna intervju].

Återigen, folk måste varnas. Den här regimen i Washington är amatörmässig. De är ideologiska och amatörmässiga. De förstår inte riktigt vad de har att göra med. Det har de aldrig gjort. De missbedömde när de trodde att ryssarna var svaga.

De [ryssarna] kom inte in där [ Ukraina] med stormsteg på samma sätt som vi skulle ha gjort. Naturligtvis gjorde de inte det, eftersom de har att göra med slavbröder. De ville inte döda ortodoxa kristna slaver. De försökte hitta en väg runt det när det stod klart att det inte fanns något alternativ, då förändrades allting.

Så ni kommer att få se de ryska gigantiska köttkvarnarna dyka upp och krossa det som finns kvar i landet, och ju mer vi talar om att slå tillbaka, ju mer vi talar om att befria eller att avlägsna Putin eller liknande, desto värre kommer det att bli.

Vi måste sluta med det här och börja acceptera verkligheten, men verkligheten är inte särskilt populär i Washington.

Ukrainas president 2022, Volodymyr Zelenskyy (Volodimir Zelensky)
Volodymyr Zelenskyj (Volodimir Zelensky). Foto: President.gov.ua. Licens: CC BY-SA 4.0

Ukrainarna svälter och fryser – de är sjuka, övergivna och mycket trötta på Zelenskyj

Clayton Morris: Det verkade som om det fanns ett ögonblick av klarhet när försvarsminister Lloyd Austin i Ramstein, Tyskland, så sent som i förra veckan  sa, och du påpekade detta i din artikel, titta här, det finns ett smalt fönster nu för NATO.

Det finns ett mycket smalt fönster för NATO att vi kan skicka så mycket vapen som möjligt för att på något sätt hjälpa till med denna offensiv just nu innan Putin lanserar denna massiva motoffensiv.

Douglas MacGregor: Vi talar om att försöka rädda Ukraina innan det kollapsar. En vän till mig som är demograf sa: ”Doug, i början av kriget fanns det enligt uppgift 37,4 miljoner människor i Ukraina”.

Han sa att det i verkligheten redan fanns 2 miljoner [utflyttade] ukrainare som arbetar i Storbritannien och EU. När kriget började emigrerade över 10 miljoner ukrainare landet! De packade sina väskor och flyttade. Mer än en miljon reste till Ryssland. Resten åkte västerut.

Om man tittar på dessa siffror och sedan betänker att det just nu inom de områden som för närvarande kontrolleras av ryssarna finns 4 miljoner så kallade ukrainska medborgare som naturligtvis är ryssar. De talar ryska. De är ryssar och lever under rysk förvaltning. De är alla mycket glada över att ha blivit befriade.

Men när man börjar summera dessa siffror och sedan tittar på förlusterna, som ingen vill berätta sanningen om, har vi 18-22 miljoner människor kvar i Ukraina. Det motsvarar Nederländerna.

Du kan inte upprätthålla det här kriget med en miljon+ med vapen och de enorma mängder utrustning som pumpas in i landet med just nu 22 miljoner människor, särskilt när alla lever på gränsen till fattigdom.

De har ingen energi. De är slitna och utmattade. Missnöjet i Ukraina är helt och hållet oöverträffat. Folk där är trötta på allt och de är trötta på Zelenskyj.

Hans soldater fortsätter att lägga ut videor som de spelar in av sig själva och sina kamrater på frontlinjen och de säger: Här är vi. Vi svälter. Vi fryser. Vi blir övergivna. De sårade lämnas ensamma att dö och nu har vi också denna epidemi med tuberkulos som västvärlden vägrar att erkänna. Dessa är fruktansvärda förhållanden.

Ukraina är på väg mot en kollaps. Så Austin säger, titta, ge oss allt ni kan just nu, för detta kan vara vår sista chans, men inom NATO är alla tysta. Större delen av NATO är helt rasande över att detta fortsätter.

De vill att det ska upphöra. De ser ingen mening med detta, men alla är rädda för att säga emot eller gå emot USA och jag förstår det, de vill ha goda villkor med oss. De vill ha goda förbindelser med oss. De vill handla med oss, men privat säger de allt oftare att det här är bortom kontroll. Vi skrev inte under på detta, och européerna skrev inte under på ett totalt krig med någon.

Clayton Morris: Det verkar som om dessa länder sitter fast i en svår situation [between the rock and a hard place]. Vi ser länder som Polen, länder som Portugal, som skickar gamla leopardstridsvagnar från 1970-talet till Ukraina bara för att blidka västvärlden och säga, här president Biden, vi kan skicka dessa gamla museiföremål. Vi vill vara i er goda nåd.

Polen kommer nu att skicka F16 [stridsflygplan]. De har just fått alla dessa nya Apache-helikoptrar som de köpt från USA som de kommer att skicka. Så du har rätt. Jag tror att de bara kommer att fortsätta att skicka allt detta för att göra USA nöjda. Är det målet?

Douglas MacGregor: Jag tror att det är sant för alla utom Polen, men jag tror att den polska regeringen lever i det förflutna. När du nämner Ryssland tror jag att de tänker på bolsjevikernas Ryssland på 1920-talet, att de tänker på Sovjetunionen och Stalin. De vägrar att acceptera verkligheten att Ryssland inte är en sovjetstat, att det inte är en kommunistisk stat.

Ryssarna är inte intresserade av ett krig med Europa. De vill desperat göra affärer med Europa. Ingen i Moskva vill ockupera och styra andra folk som inte är ryssar. Det stämmer.

Jag menar, en av imperialismens stora lärdomar är att imperialism inte fungerar särskilt bra. Territoriell imperialism är dyrt. Man hamnar med ett stort antal människor som är främmande för en. De vill egentligen inte låta sig styras av dig. Ryssarna lärde sig detta.

Detta var Aleksandr Solzhenitsyns mission. Du vet, hans berömda observation. Han sa att ”vi ryssar borde vara glada att dessa människor är fria och oberoende av oss”. Vi vill inte styra dem. Vi vill ha vårt eget land. Och ingen är mer hängiven Aleksandr Solzhenitsyn än Putin.

Så föreställningen att ryssarna, när de kommer, ska ta itu med 40 miljoner olyckliga, eländiga polacker är helt absurd, eller hur?

Det är helt enkelt inte sant, men de [i Washington] driver på detta krig och jag misstänker att de tror att om de gör det tillräckligt hårt kommer de att göra dem förtjusta i oss. De har missat en sak: vi lever inte i Europa.

Vi [USA] är en havs- och flygmakt. Vi upprätthåller inga större landstyrkor utomlands. Det är därför vi bara har 50.000 stridande soldater om ens det, i Europa just nu, så de har tappat förståndet. Vi har haft en dålig vana genom åren att överskatta oss själva och när folk kom till oss [i USA] och säger: Vi gillar inte land x, hjälp oss, borde vi i stället många gånger ha sagt att ni bör komma överens med era grannar.

Krig är inte det enda alternativet. Hitta en väg framåt. Så vi befinner oss i en situation där svansen viftar med hunden. Vi är hunden. Alla har tagit tag i vår svans och vill vifta skiten ur den.

”Det finns inget i NATO:s stadgar om att angripa någon”

Clayton Morris: Det verkar som om vi befinner oss vid denna vändpunkt just nu, denna tipping point. Om NATO verkligen vill gå in fullt och göra vad som helst för att försöka rädda det som finns kvar av Ukraina, kommer det att bli en katastrof. Antingen det eller så åker de hem, vilket inte verkar troligt.

Douglas MacGregor: Clayton, i januari intervjuades jag i Washington av Dmitri Simes för ett av hans program. Han frågade mig särskilt om NATO. Jag sa att om vi driver på detta och ryssarna går in och vi inte lyckas förhandla fram ett snabbt slut på detta, kommer det att förstöra NATO.

Kom ihåg att NATO grundades som en försvarsallians. Den var aldrig utformad för offensiva operationer, eller hur? Det finns inget i NATO:s stadgar om att angripa någon. Allt handlar om att vara föremål för angrepp, offer för angrepp.

Vi har försökt använda NATO som ett offensivt vapen sedan 1990-talet, sedan dumma människor som senator Richard Lugar i senaten sa, att antingen är NATO utanför området eller så är det ute ur verksamheten.

De flesta av oss stod då inom militären och sa, ja, kanske måste NATO upphöra eftersom det inte finns någon anledning för det att existera längre. Så vi har återupplivat det ryska hotet i våra sinnen. Vi har provocerat fram det och lyckats. Det finns där, men det skulle vara vilseledande att anta att det därför finns en strävan att dominera kontinenten [Europa]. Det är ett förlorande förslag. Ryssarna vet att det inte är det som det handlar om.

De [ryssarna] är mycket besvikna på tyskarna, som är deras viktigaste handelspartner och man kan inte förstå varför Tyskland har blivit så radikalt fientligt inställt till Ryssland. Det finns ingen anledning till det. Polen är dock faran, eftersom Polen är den enda nation som kommer att engagera sig helt och hållet i ett krig mot ryssarna.

Hur dumt och missriktat det än är vill ingen annan ha kriget. Så jag tror att när detta går framåt och vi sätter mer och mer press på alliansen kommer alliansen till slut att falla sönder och detta är inte vad européerna vill ha.

Allt du behöver göra är att titta på opinionsundersökningarna. Mer än 60 procent av européerna överallt säger: Nej, vi vill inte ha ett krig med Ryssland.

Om du tex är i Portugal. De har sagt, visst, skicka dem våra gamla grejer, gör dem glada, för vi älskar USA. Vi vill ha goda relationer med dem, men jag [MacGregor] ser inga portugiser som vill ställa upp för att slåss i östra Ukraina. Glöm det. Det kommer inte att hända. Aldrig.

Clayton Morris: Otroligt, så det här kan leda till den totala destruktionen av NATO?

Douglas MacGregor: NATO är ungefär vad Henry James brukade säga, att heliga kor slaktas aldrig. De [snarare] försvinner helt enkelt. Med tiden tror jag att NATO helt enkelt försvinner eftersom det inte finns något verkligt behov av organet, men nu tror jag att det finns en god chans att det kommer att slaktas och gå i konkurs på det hårda sättet, eller hur?

Clayton Morris: Man behöver alltid en fiende. Så du försöker skapa en, provocera en, och det kommer att komma tillbaka och bita dig.

Så soldater som är missnöjda säger, att nu räcker det, de åkte till Kiev och frågade: Var är Zelensky? Var är ledarskapet? Vi har fått nog av det.

Jag vill att du förtydligar detta, för jag har spelat upp videor med ukrainska soldater som påpekar att de tuktar sitt ledarskap och talar om att de inte har någon mat och inga vapen och när vi spelar upp dessa klipp får vi hundratals människor som säger: ”Tack för att ni delar med er av sanningen om vad som händer där”.

Oundvikligen får man också några få som säger att allt detta är falskt. Detta är falska nyheter. Du [Morris] är en rysk marionett för att du visar vad ukrainska soldater säger om sitt ledarskap, men detta händer faktiskt, eller hur?

Douglas MacGregor: Absolut. Utan tvekan. Jag skulle vilja jämföra situationen med tsarens armé 1917. De ryska styrkorna, och de var inte alla ryssar på den tiden, ukrainare, ryssar, alla möjliga människor från hela världen.

Tsar-ryssrna dog i mängder i kampen mot tyskarna. Om man går tillbaka och tittar på första världskriget var tyskarna helt annorlunda än tyskarna under andra världskriget. De hade inget intresse av att invadera Sovjetunionen eller Ryssland.

Så vad de gjorde var att de upprättade försvar vid de östra gränserna i Polen och Baltikum och sedan använde tsararmén helt enkelt sina resurser, mänskliga och andra, mot de tyska försvaren med rikligt med artilleri och maskingevär, minor och vajrar. Till slut sa den tsaristiska armén att de har förlorat 1,5 miljoner soldater.

Tsaren borde ha sagt: Nu räcker det, avsluta och låtit armén gå hem. Han skulle fortfarande vara i branschen om han hade gjort det, men han gjorde inte det och så fick han revolutionen.

Jag tror att det är dit ukrainarna är på väg om det inte blir fred. Och jag tror att de vet att ett gäng i Kiev är oroliga för det. Det finns ingen tvekan i mitt sinne. Och om du åker till Kherson, området som evakuerades, har den ukrainska hemliga polisen upprättat ett ganska stort nätverk som straffar folk för att de talar ryska.

Jag menar, tänk er att skicka amerikansk polis till Arizona eller Mexiko och straffa någon som talar spanska. Det är absurt. Detta är vad som har hänt, och mycket medvetet har ryssarna riktat in sig på SBU:s högkvarter, den ukrainska hemliga polisens högkvarter i Kherson, med målet att i princip döda och slå ut deras operationer.

Detta kommer att leda till att hela korthuset i Ukraina kollapsar. Det kommer att kollapsa tidigare än vad jag tror att Washington inser.

Bradley Fighting Vehicle
M2 Bradley Fighting Vehicle. Arméfoto av Sgt. Eric M. Garland. Licens: Public Domain

Det finns inga supervapen som kan skickas som gör att Ukraina vinner kriget

Clayton Morris: Ändå fortsätter Washington att skicka vapen. Vi hörde att president Biden har en ny del av vapnen som nya Bradley Fighting Vehicles.

Vad jag har förstått om dessa fordon har många av dem legat i malpåse i flera år. Vi har ungefär 3800 av dem i Förenta staterna. Det finns ungefär 2500 eller 2800 av dem som ställts undan. De hade byggts om och utrustats för ökenkriget i Irak.

Varje gång vi hör talas om att dessa nya fordon har skickats till Ukraina är det alltid som ett halleluja, att detta kommer att vända krigslyckan. Det här nya fordonet kommer att avgöra kriget.

Douglas MacGregor: Många arméer har historiska erfarenheter av att satsa hårt på att ankomsten av något nytt som förväntas vända utvecklingen, men det händer aldrig eftersom krigföring är en resultat av en mängd faktorer och olika uppsättningar av utrustning och olika typer av formationer.

Bradley Fighting Vehicles som vi troligen skickar, är inte nödvändigtvis den mest uppdaterade och moderna modellen och de är inte ett särskilt imponerande fordon, även om det var tillräckligt 1991 i kriget i Irak vi utkämpade. De ursprungliga Bradleys hade bränslet i huvudsak under fötterna på de soldater som åkte i Bradley och den var i huvudsak en kombination av järn, stål och aluminium. De hade en dålig vana att fatta eld.

Vi förlorade en Bradley i mitt förband 1991 på grund av ett integrerat antitankvapen. Den exploderade eftersom den träffades av en 30 millimeters kula från en BMP. Explosionen gick in i Bradley och missilerna som fanns inuti Bradley’n exploderade. En man dödades direkt och tre andra skadades.

De nyaste varianterna som har producerats är utformade på ett annorlunda sätt, men min poäng är att detta inte är ett mirakelvapen och att det inte är lätt att underhålla.

Vi talar om en 25 millimeters kedjepistol, som ursprungligen utformades för att användas på helikoptrar. Vi var tvungna att utbilda personal i flera år för att behärska dessa saker. De kommer tillbaka som i sin tur utbildar soldater. Det är inte något man gör snabbt och jag vet inte hur mycket erfarenhet dessa ukrainska soldater kommer att ha av den här typen av maskiner.

Vi har inte ens pratat om hur man underhåller denna utrustning, eftersom allting går sönder. Det spelar ingen roll hur bra de är, hur man än reparerar och tar de i bruk igen. Så jag förväntar mig inte att särskilt många av dessa Bradleys kommer att dyka upp.

Närhelst de dyker upp kommer de inte att vara omedelbart användbara. Det krävs tid att utbilda folk, att underhålla, att förnya det och skicka ut dem det i fält och sedan hålla igång allt. Detta är inget lätt för ukrainarna.

Det hade varit mycket lättare om allt detta material hade skickats i mars och april 2022, för då hade de haft mer tid för då var ryssarna inte i krig med Ukraina. De var engagerade i vad de trodde var en straffåtgärd för att få till stånd förhandlingar. Det tog dem tre eller fyra månader att räkna ut att det inte skulle ske. Nu är de i krig med Ukraina.

Intervjun fortsätter med att bland annat diskutera olika vapenleveranser och rådgivning till Ukraina.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq