Pentagon och NATO: Kina ska inte lägga sig i Ukrainakriget

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 februari 2023
- NewsVoice redaktion
Sabrina Singh (Deputy Pentagon Press Secretary)

USA har ännu inte sett Kina ge militärt stöd till Ryssland i dess olagliga och oprovocerade invasion av Ukraina, uppger U.S. Department of Defense, men kineserna har inte heller skrinlagt denna idé, sa Sabrina Singh, biträdande pressekreterare i Pentagon.

Det skulle få konsekvenser om man gjorde det, betonade hon, och angående det amerikansk-ryska New START-avtalet, som Ryssland just har upphävt, sa Singh:

“Ja, vi tycker verkligen att det är olyckligt … [och] vi tycker att det är oansvarigt. Alla kärnvapenmakter måste uppträda på ett ansvarsfullt sätt. Och vi tar verkligen våra skyldigheter enligt New START-avtalet på allvar”.

Press Conference NATO Secretary General Jens Stoltenberg. Pressphoto: NATO
Press Conference NATO Secretary General Jens Stoltenberg. Pressphoto: NATO.int

NATO: Kina kan försöka stödja Moskvas ansträngningar i Ukraina

NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg har hävdat att Kina förbereder sig för att öka sitt stöd till Ryssland och att Folkrepubliken kan försöka stödja Moskvas ansträngningar i Ukraina. Peking avvisade anklagelserna och kallade dem för “grundlösa spekulationer”.

När Stoltenberg talade med Associated Press på onsdagen fick han frågan om det USA-ledda militärblocket hade sett några tecken på att Kina skulle kunna tillhandahålla vapen eller annat stöd till Ryssland, skriver RT.

“Vi har sett vissa tecken på att de kan planera för det, och NATO:s allierade, USA, har naturligtvis varnat för det eftersom det är något som inte får hända”, sa han och insisterade på att Peking inte får ta en roll i konflikten i Ukraina.

När det gäller satellitlänkar för Ukraina sa Sabrina Singh att USA förser Ukraina med satellitkommunikation och att Starlink, en satellitinternetkonstellation som drivs av SpaceX, fortfarande fungerar över landet.

Om den ryska invasionen av Ukraina sa Singh:

“Låt mig bara göra detta mycket klart. Vi är inte i krig med Ryssland. Vi slåss inte med Ryssland. Vi stöder ukrainarna i [det] krig som Ryssland startade. Så låt oss bara vara tydliga med det. Jag tror att det är viktigt att komma ihåg det.

Återigen: Ukraina invaderades av Ryssland. Den här administrationen har åtagit sig att stödja Ukraina så länge det behövs. Och det är vad vi kommer att fortsätta att göra.”

Sammanställning: NewsVoice | Källor: “DOD Official Says U.S. Not Yet Seeing China Giving Lethal Aid to Russia”, U.S. Department of Defense och “NATO issues China warning”, RT


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Pentagon och NATO lägger sig i vilka som inte ska lägga sig Ukrainakriget. Men om Pentagon och NATO redan från början inte lagt sig i Ukraina så hade det inte ens varit något krig där att lägga sig i. Så på den intellektuella nivå de resonerar är det inte konstigt att US Department of “Defense” (lol) via DARPA försökt hjärndöda hela jordens befolkning med “vaccin”.

  • Pentagons generaler lider tydligen av hjärndimma, har svårt bestämma sig för vilka som ska avlivas. Så dom tvingar sina egna trupper att ta giftsprutorna. Jättesmart….

 • Pentagon och NATO lägger sig i vilka som inte ska lägga sig Ukrainakriget. Men om Pentagon och NATO redan från början inte lagt sig i Ukraina så hade det inte ens varit något krig där att lägga sig i. Så på den intellektuella nivå de resonerar är det inte konstigt att US Department of “Defense” (lol) via DARPA försökt hjärndöda hela jordens befolkning med “vaccin”.

  • Pentagons generaler lider tydligen av hjärndimma, har svårt bestämma sig för vilka som ska avlivas. Så dom tvingar sina egna trupper att ta giftsprutorna. Jättesmart….

 • John Cleese ska snart producera sin uppföljare av Fawlty Towers, och håller såklart bbc borta från sin skapelse. Men the filthy ones i washington/city borde iallafall vara en inspirationskälla

 • NATO har rätt att sälja vapen till Ukřaina, men Kina har inte rätt att sälja vapen till Ryssland enligt USA. Om så sker avser NATO då att sanktionera Kina och vad händer då med försörjningen av varor till NATO länderna? Sverige var neutralt och nu är vi i krig med Ryssland och snart med Kina hur smart är det?

 • Hyckleriet från gangsterimperiet USA bara fortsätter och man undrar ju hur mycket hybris korkskallarna kan ha i Washington? Och visst vet man i USA att om Kina börjar skicka vapen och manskap till Ukraina så är det verkligen “game over” för USA och EU som inte ens tillsammans kan matcha Rysslands krigsproduktion. Hur man inbillar sig att utmana produktionskapaciteten och antalet soldater hos världens största industriland Kina är en gåta men visar väl på i vilken bubbla som västerlandets politiker befinner sig i! Västvärlden leds av idioter som nog börjar känna marken brännas under fötterna…

 • Pengaton var de som startade hela sörjan. På order. Den som gav den ordern borde ställas inför rätta. Men de smiter indan som de fegisar de är. Men Universom glömmer inte. Deras ageranden kommer att behöva betalas tillbaka, för att använda en lokal term. Och det kommer att kosta betydligt mer än det smakade.

  • Det är mycket länge sedan som USAs konstitution och övrig lagstiftning även gällde för den härskande klassen. Det gänget kan göra vad som helst och ingen vågar ställa det inför rätta. Biden-familjen har agerat landsförrädiskt, Fauci har ljugit upprepade gånger för Kongressen – och Clinton-gänget kan göra vilka olagligheter som helst.

 • John Cleese ska snart producera sin uppföljare av Fawlty Towers, och håller såklart bbc borta från sin skapelse. Men the filthy ones i washington/city borde iallafall vara en inspirationskälla

 • NATO har rätt att sälja vapen till Ukřaina, men Kina har inte rätt att sälja vapen till Ryssland enligt USA. Om så sker avser NATO då att sanktionera Kina och vad händer då med försörjningen av varor till NATO länderna? Sverige var neutralt och nu är vi i krig med Ryssland och snart med Kina hur smart är det?

 • Hyckleriet från gangsterimperiet USA bara fortsätter och man undrar ju hur mycket hybris korkskallarna kan ha i Washington? Och visst vet man i USA att om Kina börjar skicka vapen och manskap till Ukraina så är det verkligen “game over” för USA och EU som inte ens tillsammans kan matcha Rysslands krigsproduktion. Hur man inbillar sig att utmana produktionskapaciteten och antalet soldater hos världens största industriland Kina är en gåta men visar väl på i vilken bubbla som västerlandets politiker befinner sig i! Västvärlden leds av idioter som nog börjar känna marken brännas under fötterna…

 • Pengaton var de som startade hela sörjan. På order. Den som gav den ordern borde ställas inför rätta. Men de smiter indan som de fegisar de är. Men Universom glömmer inte. Deras ageranden kommer att behöva betalas tillbaka, för att använda en lokal term. Och det kommer att kosta betydligt mer än det smakade.

  • Det är mycket länge sedan som USAs konstitution och övrig lagstiftning även gällde för den härskande klassen. Det gänget kan göra vad som helst och ingen vågar ställa det inför rätta. Biden-familjen har agerat landsförrädiskt, Fauci har ljugit upprepade gånger för Kongressen – och Clinton-gänget kan göra vilka olagligheter som helst.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *