Pentagon och NATO: Kina ska inte lägga sig i Ukrainakriget!

publicerad 23 februari 2023
- av NewsVoice
Sabrina Singh (Deputy Pentagon Press Secretary)

UKRAINAKRIGET. USA har ännu inte sett Kina ge militärt stöd till Ryssland i dess olagliga och oprovocerade invasion av Ukraina, uppger U.S. Department of Defense, men kineserna har inte heller skrinlagt denna idé, sa Sabrina Singh, biträdande pressekreterare i Pentagon.

Det skulle få konsekvenser om man gjorde det, betonade hon, och angående det amerikansk-ryska New START-avtalet, som Ryssland just har upphävt, sa Singh:

“Ja, vi tycker verkligen att det är olyckligt … [och] vi tycker att det är oansvarigt. Alla kärnvapenmakter måste uppträda på ett ansvarsfullt sätt. Och vi tar verkligen våra skyldigheter enligt New START-avtalet på allvar”.

Press Conference NATO Secretary General Jens Stoltenberg. Pressphoto: NATO
Press Conference NATO Secretary General Jens Stoltenberg. Pressphoto: NATO.int

NATO: Kina kan försöka stödja Moskvas ansträngningar i Ukraina

NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg har hävdat att Kina förbereder sig för att öka sitt stöd till Ryssland och att Folkrepubliken kan försöka stödja Moskvas ansträngningar i Ukraina. Peking avvisade anklagelserna och kallade dem för “grundlösa spekulationer”.

När Stoltenberg talade med Associated Press på onsdagen fick han frågan om det USA-ledda militärblocket hade sett några tecken på att Kina skulle kunna tillhandahålla vapen eller annat stöd till Ryssland, skriver RT.

“Vi har sett vissa tecken på att de kan planera för det, och NATO:s allierade, USA, har naturligtvis varnat för det eftersom det är något som inte får hända”, sa han och insisterade på att Peking inte får ta en roll i konflikten i Ukraina.

När det gäller satellitlänkar för Ukraina sa Sabrina Singh att USA förser Ukraina med satellitkommunikation och att Starlink, en satellitinternetkonstellation som drivs av SpaceX, fortfarande fungerar över landet.

Om den ryska invasionen av Ukraina sa Singh:

“Låt mig bara göra detta mycket klart. Vi är inte i krig med Ryssland. Vi slåss inte med Ryssland. Vi stöder ukrainarna i [det] krig som Ryssland startade. Så låt oss bara vara tydliga med det. Jag tror att det är viktigt att komma ihåg det.

Återigen: Ukraina invaderades av Ryssland. Den här administrationen har åtagit sig att stödja Ukraina så länge det behövs. Och det är vad vi kommer att fortsätta att göra.”

Sammanställning: NewsVoice | Källor: “DOD Official Says U.S. Not Yet Seeing China Giving Lethal Aid to Russia”, U.S. Department of Defense och “NATO issues China warning”, RT