Andreas Sidkvist (MoD): Skriv på upprop för fred i Europa!

publicerad 30 mars 2023
- Gästskribent
Andreas Sidkvist, Observatorielunden, 30 mars 2022. Foto: T. Sassersson
Andreas Sidkvist, talar under manifestationen #Talaomdet, Observatorielunden, 30 mars 2022.

Det har nu gått över ett år sedan kriget i Ukraina startade på bred front. Över 200 000 soldater och 50 000 civila har hittills dödats. Nästan 14 miljoner människor har tvingats fly från sina hem. Drygt 8 miljoner ukrainare har lämnat landet och drygt 6 miljoner är på flykt inom landet. Nio av tio på flykt är kvinnor och barn. 

Kvinnor har våldtagits, barn har skrämts, ett helt folk har traumatiserats. Om striderna fortsätter så kommer Ukraina snart att vara ett avfolkat, ödelagt land. Och många människor runt om i Europa är också rädda för en upptrappning av kriget. De fruktar för sina egna och sina barns framtid.

Den ukrainska befolkningen som brutalt attackerats av Ryssland behöver vår solidaritet. Men vad är solidaritet i detta läge? Hur länge kommer det att slåss och dödas på slagfältet i Ukraina? Och nu, ett år senare, vad är egentligen målet med detta krig?

President Zelenskyj gör ingen hemlighet av sitt mål. Efter de utlovade stridsvagnarna kräver han nu också stridsflygplan, långdistansmissiler och krigsfartyg – för att besegra Ryssland totalt? Sverige har hittills aviserat om elva militära stödpaket till Ukraina där värdet på de tio första uppgår till 10,6 miljarder kronor. Vi har gått från att skicka hjälmar till att nu skicka våra mest avancerade stridsvagnar. Vad är nästa steg? Marktrupper?

För några veckor sedan avslöjade den flerfaldigt prisbelönade journalisten Seymour Hersh i ett globalt uppmärksammat reportage att USA med stöd av Norge är ansvariga för sprängningen av gasledningarna på Östersjöns botten. Samtidigt har DN rapporterat att även svenska marinens krigsfartyg var på plats vid samtliga positioner där Nord Stream inom något dygn sedan exploderade.

Vad är Sveriges roll i detta egentligen och vem har godkänt vår eventuella inblandning i denna krigsförklaring i så fall?

Man kan befara att Putin kommer att inleda en maximal motattack om Krim attackeras. Kommer vi då obönhörligen att glida mot världskrig och kärnvapenkrig? Det skulle inte vara det första stora kriget som började så här. Men det kan vara det sista.

Med stöd av västvärlden kan Ukraina vinna individuella strider. Men landet kan inte vinna ett krig mot världens största kärnvapenmakt. Det säger den högsta militären i USA, general Mark Milley. Han talar om ett dödläge där ingendera sidan kan vinna militärt och kriget bara kan avslutas vid förhandlingsbordet. Varför inte nu då? Omedelbart!

Att förhandla betyder inte att ge upp. Att förhandla innebär att kompromissa på båda sidor. Med syftet att förhindra hundratusentals fler dödsfall och mer förödelse. Så tänker vi och över 700 000 tyskar och det är antagligen även vad hälften av den svenska befolkningen tycker. Det är dags att lyssna på oss!

Vi uppmanar regeringen att omedelbart stoppa alla vapenleveranser som endast förlänger kriget och lidandet. Sverige behöver nu som EU:s ordförandeland ta täten i en allians för vapenvila och fredsförhandlingar i samarbete med övriga europeiska fredsvänner. För varje förlorad dag kostar upp till 1000 fler människoliv – och för oss närmare ett 3:e världskrig.

Skriv under uppropet på Fredsuppropet.se!

Text: Andreas Sidkvist, ordförande tvärpolitiska fredspartiet MoD – Mänskliga rättigheter & Demokrati


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Jag förstår inte hur några skitparter ska förändra Sverige, väx opp hörrrni!!
  Inget parti kan förändra det globala geydrins Banksystem, valutor och den djupa staten.
  Ni måste ta en tankevurpa på 180 grader!

 • Nej vi behöver inte fler upprop som smädar Ryssland.
  Är man seriös med fredliga avsikter kan man uttrycka sig diplomatiskt men behöver inte hjälpa västvärldens lögnimperium med propagandan.

 • Instämmer med de som kommenterat före mig. Vilket skämt MoD verkar vara, totalt insiktslösa. Jag var på väg att engagera mig i dem men nu är jag glad att jag avvaktade.

  Men jag skrev under namninsamlingen iaf, fred låter ändå som en god idé..

 • Håller fullständigt med Medvet och hans kommentar nedan. Vi behöver inte fler okunniga politiker och små skitpartier. De alternativa medier som Newsvoice är skyldiga att till skillnad från mainstream informera folk om sanningen. Kriget var startat redan i början av februari förra året och det pågick bokstavligen ett folkmord på de civila i hela Donbas och Luhansk området och hundratals döda dagligen.
  Att media vägrar skriva om de verkliga händelserna förändrar inte sanningen!!

 • “Den ukrainska befolkningen som brutalt attackerats av Ryssland behöver vår solidaritet”
  Med en sådan total brist på insikt om orsakerna till händelserna i Ukraina ,och om vilka som faktiskt startade det hela och när det gjordes, gör det mig ont att jag röstade på MoD och lyckades få andra att uppmärksamma MoD.
  Detta misstag kommer inte att göras om.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *