Här dekoreras de två ryska piloterna som tvingade ned den amerikanska drönaren

publicerad 24 mars 2023
- Kristoffer Hell
Belönad rysk pilot.

Piloterna i de två ryska stridsplan av typen Su-27 som den 14 mars 2023 tvingade ned en amerikansk obemannad drönare av typen MQ-9 Reaper, dekorerades onsdagen den 22 mars 2023 av den ryske försvarsministern Sergej Shoigu för bedriften.[1]

Drönartypen är i folkmun känd som “bröllopskrascharen” då den under krigen i Afghanistan, 2001-2021, och Irak, 2003-2011, ofta var inblandad i bombräder mot bröllopsfester som misstogs för terroristläger.

Bekämpandet av drönaren inleddes när den var på väg mot ryskt territorium, efter att den först trängt in i det luftrum Ryssland utlyste i samband med att interventionen i Ukraina, som inleddes den 24 februari 2022.

Sukhoi Su-27 och en General Atomics MQ-9 Reaper
Sukhoi Su-27 och en General Atomics MQ-9 Reaper

Dagen efter kraschen ringde USA:s försvarsminister Lloyd Austin upp sin ryske kollega, varefter USA:s trappade ned sina provokationer och vars drönare nu håller sig på dubbelt så långt avstånd från kusten till Krimhalvön. USA bytte smatidigt ut jakt- och attackdrönarmodellen MQ-9 Reaper till den mer renodlade spiondrönartypen RQ-4 Global Hawk.[2]

Vavilov, en av piloterna, beskrev sitt agerande som “manövrer som syftade till att tvinga den att avbryta sitt uppdrag”. Den ryske kosmonauten Aleksej Ovtjinin, som var den andra personen ombord, hedrades på samma sätt.

Referenser och relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *