Linda Karlström vann målet mot Staten för övergrepp av SVT-journalister som använde dold kamera och falska identiteter

publicerad 15 mars 2023
- av NewsVoice
Linda Karlström och Malin Olofsson (th). Foto: SVT Play
Linda Karlström och Malin Olofsson (th).

Linda Karlström fick idag besked om att hon vann målet i Stockholms tingsrätt, där hon anklagade svenska staten för ett psykologiskt övergrepp utfört av SVT, vilket strider mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

Tingsrättens dom som förkunnades idag kl 11.00 ger Linda Karlström rätt gentemot svenska staten. Karlström och hennes advokat anser att staten, genom SVT, hade gjort sig skyldig till ingrepp i hennes rättigheter.

”Publiceringen har fått stor spridning och ligger alltjämt kvar på SVT Play. Det är tydligt att Linda Karlström har tagit illa åt sig av publiceringen och det tillvägagångssätt som använts för att erhålla det material som publicerats”, står det i ett pressmeddelande från tingsrätten.

Domslutet handlade om dokumentären ”Dokument inifrån: Vaccinkrigarna” som sändes av SVT. Linda Karlström förekom i dokumentären och hon gjorde gällande att staten hade överträtt hennes rättigheter enligt Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

Rätten vidhöll att “journalisternas användande av falska identiteter och dold kamera, utgjorde ingrepp i hennes rätt till privatliv, tankefrihet, yttrandefrihet och mötesfrihet”, skriver Tingsrätten i ett pressmeddelande.

The journalists behind the documentary: Malin Olofsson, Emil Engerdahl, Jakob Larsson, Anna Nordbeck, Johanna Torshall Svensson, Sven Lindahl och Emelie Simmons.

Tingsrätten anser att SVT-journalisterna gjorde ett övergrepp på en utsatt privatperson

Övergreppet mot Karlströms integritet och Europakonventionen utfördes av journalisterna Malin Olofsson, Emil Engerdahl, Jakob Larsson, Anna Nordbeck, Johanna Torshall Svensson, Sven Lindahl och Emelie Simmons.

Tingsrätten skriver att statens negativa förpliktelser innebär att staten har en skyldighet att själv avhålla sig från ingrepp i den enskildes konventionsrättigheter medan statens positiva förpliktelser innebär att staten är skyldig att vidta åtgärder för att skydda den enskildes konventionsrättigheter även i förhållande till andra enskilda.

Läs mer: Regeringen inför rätta för karaktärsmord på vaccinkritiker – Blev uthängd i SVT Vaccinkrigarna

Tingsrätten bedömde slutligen att publiceringen av dokumentären vaccinkrigarna innebar ett ingrepp i kvinnans rätt till privatliv, med hänvisning till inspelningar med dold kamera och genom användningen av falska identiteter.

Tingsrätten bedömde att det befintliga självregleringssystemet för journalisternas agerande inte räckte i detta fall och en frånvaron av en sådan mekanism innebar att staten överträtt sina positiva förpliktelser enligt Europakonventionen.

Tingsrätten erkände därför Linda Karlström ett skadestånd på 100,000 kr.


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Minst en nolla till i skadeståndet…. sist förstås…… och det hemska är att jag och flera andra tvingats betala för denna typ av program, inlägg et. al. …..om de som gillar stod för degen inte mej emot men inte att denna typ av program skattefinansieras…. och BTW LC har vad jag förstår alltid varit väldigt öppen om vart hon står….. medan dessa pseudo journalister inte står för det de gör….. Att “wallraffa” mot maken och liknande som gör fula saker är en bra metod…. men att försöka göra om verkligheten för att sedan lyfta fram en agenda som inte fanns….. well …..

 • Tur att rätten ser skillnad på privatpersoner och stat, när det gäller hur media håller på.
  Tänk alla kändisar som råkat illa ut under åren, som prinsessan i UK. Media ska granska våra myndigheter, det som skatt går till.
  Har hört på radion om det, de fattar inte att de gör fel – de nämnde det som att journalisterna gjorde rätt när de skulle hitta åsikter hos en från antivaxrörelsen.
  Så de fortsätter att ha nedlåtande egna preferenser på personer de inte gillar åsikterna hos.
  Att bara komma på idén att ha bekymmer om vad en privatperson tycker om en medicinsk behandling med genetiskt materiel, som är helt ny behandling och inte uppfyller kraven för ett riktigt vaccin, att ge skydd mot smitta.
  Vi som inte ville ha denna genmodifiering, kallar inte de som tagit den för “dem i Vaxrörelsen”. De på SVT förstår inte att varje människa har en fri vilja, till att bestämma vad som ska in i sin kropp. Är mycket mer förnuftigt prat om det, när det gäller sex. Men är exakt samma med medicinska behandlingar. Får rysningar när jag hör dessa självgoda tyranner.

 • —Ska lägga in dessa namn i en Excell eller OPen Office Word-fil, tillsammans med bland
  andra namn från t.ex “Källkritikbyrån” som ägs av Bonniers, alla dessa lakejer behöver vi namn
  och foton på inför den dag då Revolutionen kommer. Då lämnar jag över filen med alla namnen
  till vår nye “Robespierre” som tillsammans med Folkdomstolen får avgöra namn-bärarnas öde..

 • Hej alla och tack för era fina hejarop och gratulationer! Jag kan klargöra en del återkommande frågetecken i kommentarerna: För det första så sänkte tingsrätten det yrkade skadeståndsbeloppet med en tredjedel, och någon motivering står inte att finna i domen. Jag hade alltså yrkat på 150 000 kronor. För det andra så vet jag att detta också bara är en struntsumma, och ni är inte ensamma om att undra om en nolla har fallit bort. Svaret ligger i det enkla och tråkiga ordet praxis. Man kan inte bara ta en summa godtyckligt och yrka på den, utan man måste lägga sig i linje med liknande tidigare fall. Så krasst sett är det helt enkelt praxis som är åt skogen vad gäller den ekonomiska kompensationen. Men låt oss vara ödmjuka och se det positiva: att domslutet ändå ger mig principiellt rätt var det viktigaste! Detta för att efterverkningarna gynnar folket – nu finns ett fall som visar att det inte är okej att wallraffa privatpersoner, vilket vi ska hoppas har en avskräckande effekt på dokument inifrån-redaktionen i framtiden, liksom alla andra journalister som frestas att göra övergrepp genom lögn och smygfilmning!

 • Här är staten vääääldigt sparsam med skadeståndet! På andra håll finns det ingen hejd på givmildheten från den “humanitära stormakten”!

 • SKADESTÅNDET BORDE HA VARIT BETYDLIGT STÖRRE – OCH SJÄLVKLART HA BETALATS AV DE SKYLDIGA.

  DE YNKLIGA KRÄKEN BORDE OCKSÅ HA DÖMTS TILL MINST 5 ÅRS YRKESFÖRBUD.

  SIMMONS ÄR EN SKAM FÖR ALLA KRISTNA OCH BORDE HA UTESLUTITS FRÅN SVENSKA KYRKAN !!!

 • Var rätt trött idag, fundera på om jag orka med några nyheter. Men det här var glädjande. 100 000 kr var väl rätt fjuttigt. Men nu finns ju ett prejudikat som faktiskt för en gångs skull är till medborgarnas fördel. Så man får inte bete sig hur illa som helst från Pravdas håll. Kan vara bra att veta.

  Man kan bara gratulera.

 • En stor seger för Linda Karlström, hennes advokat och alla som blivit trakasserade
  av stats-TV och andra kanaler (och organisationer) genom åren. Nu blir
  det svårare att trakassera eftersom det nu finns ett prejudikat.

 • De som förlorade målet är väl STATSANSTÄLLDA?
  Svenska folket har nog den uppfattningen.
  Det svider grymt när skatten för att finansiera dessa skall plundras.

  • Hon vann iaf så hon lär väl inte behöva stå för nånting men 100.000 är för lite, skulle varit minst en decimal till.

   • Minst 500,000 SEK.
    Rättegångskostnader brukar snitta på ca 150,000 SEK.
    Så då blir det ju ändå en minus-affär.
    Synd att svenskarna inte vet om hur pass dyrt det är att driva en rättsprocess mot staten.
    Plus att hennes renomme är kört och arbetsgivare vill inte anställa en antivaxxare,
    iom att alla arbetsgivare redan är mutade av Läkemedelsindustrin.
    Domen är helt felaktigt utbetald med vilja och uppsåt.

   • En stor seger för Linda, hennes advokat och alla som blivit trakasserade av stats-TV och andra kanaler (och organsiationer) genom åren. Nu blir det svårare att trakassera eftersom det nu finns ett prejudikat.

    • Har skrivit tidigare på detta forum, att Linda är värd sin vikt i guld. Där är kostnaden för det SVT
     orsakat henne. Men tvångs skattefinansierade bluffmedia klarar nog att leva med det, tills folket reser sig. Vem vill ha vaxet idag då sanningen kryper fram?
     Alltså! Hon var en föregångare.

   • Det är överklagat till JK.
    I värsta fall tvingad hon (dvs vi) att betala hela kostnaden som såvitt jag förstår uppgår till närmare en miljon kronor.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *