Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Linda Karlström vann målet mot Staten för övergrepp av SVT-journalister som använde dold kamera och falska identiteter

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 mars 2023
- NewsVoice redaktion
Linda Karlström och Malin Olofsson (th). Foto: SVT Play
Linda Karlström och Malin Olofsson (th).

Linda Karlström fick idag besked om att hon vann målet i Stockholms tingsrätt, där hon anklagade svenska staten för ett psykologiskt övergrepp utfört av SVT, vilket strider mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

Tingsrättens dom som förkunnades idag kl 11.00 ger Linda Karlström rätt gentemot svenska staten. Karlström och hennes advokat anser att staten, genom SVT, hade gjort sig skyldig till ingrepp i hennes rättigheter.

”Publiceringen har fått stor spridning och ligger alltjämt kvar på SVT Play. Det är tydligt att Linda Karlström har tagit illa åt sig av publiceringen och det tillvägagångssätt som använts för att erhålla det material som publicerats”, står det i ett pressmeddelande från tingsrätten.

Domslutet handlade om dokumentären ”Dokument inifrån: Vaccinkrigarna” som sändes av SVT. Linda Karlström förekom i dokumentären och hon gjorde gällande att staten hade överträtt hennes rättigheter enligt Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

Rätten vidhöll att “journalisternas användande av falska identiteter och dold kamera, utgjorde ingrepp i hennes rätt till privatliv, tankefrihet, yttrandefrihet och mötesfrihet”, skriver Tingsrätten i ett pressmeddelande.

The journalists behind the documentary: Malin Olofsson, Emil Engerdahl, Jakob Larsson, Anna Nordbeck, Johanna Torshall Svensson, Sven Lindahl och Emelie Simmons.

Tingsrätten anser att SVT-journalisterna gjorde ett övergrepp på en utsatt privatperson

Övergreppet mot Karlströms integritet och Europakonventionen utfördes av journalisterna Malin Olofsson, Emil Engerdahl, Jakob Larsson, Anna Nordbeck, Johanna Torshall Svensson, Sven Lindahl och Emelie Simmons.

Tingsrätten skriver att statens negativa förpliktelser innebär att staten har en skyldighet att själv avhålla sig från ingrepp i den enskildes konventionsrättigheter medan statens positiva förpliktelser innebär att staten är skyldig att vidta åtgärder för att skydda den enskildes konventionsrättigheter även i förhållande till andra enskilda.

Läs mer: Regeringen inför rätta för karaktärsmord på vaccinkritiker – Blev uthängd i SVT Vaccinkrigarna

Tingsrätten bedömde slutligen att publiceringen av dokumentären vaccinkrigarna innebar ett ingrepp i kvinnans rätt till privatliv, med hänvisning till inspelningar med dold kamera och genom användningen av falska identiteter.

Tingsrätten bedömde att det befintliga självregleringssystemet för journalisternas agerande inte räckte i detta fall och en frånvaron av en sådan mekanism innebar att staten överträtt sina positiva förpliktelser enligt Europakonventionen.

Tingsrätten erkände därför Linda Karlström ett skadestånd på 100,000 kr.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq