Washington dumpar Kiev, Berlin hänger på – Kriget snart över?

publicerad 9 mars 2023
- Kristoffer Hell
Volodymyr Zelensky (Ukraina) och Jens Stoltenberg (NATO), 2019

New York Times presenterade den 7 mars 2023 en amerikansk lösning på de två problemen att Ryssland håller på att vinna kriget i Ukraina samt den amerikanska journalisten Seymour Hersh avslöjande att USA låg bakom sabotaget mot Nord Stream i september 2022.

Lösningen är att USA överger Ukraina och skyller Nord Stream attentatet, och allt annat som blev fel i kriget, på oidentifierade pro-ukrainska krafter över vilka varken regimen i Kiev, eller Washington, sägs ha kontroll över eller ens kännedom om, men som USA ändå anser existerar.[1]

Artikeln i New York Times är inte goda nyheter för Ukrainas president Volodomyr Zelensky: den presenteras vid en tidpunkt då en intern maktstrid mellan honom och landets överbefälhavare Valerij Saluzjny seglat upp.[2]

Samtidigt lägger New York Times skulden på Ukraina för allt av folkrättsvidrig natur som under kriget begåtts mot den Ryska Federationen under 2022:

 • En attack i början av augusti 2022 mot den ryska flygbasen Saki i västra Ukraina[3]
 • En bilbomb som förstörde delar av Kerchbron som binder samman det ryska fastlandet med Krimhalvön[4]
 • Drönarattackerna mot ryska militärbaser i Ryazan och Engels i december 2022[5]
 • Mordet på journalisten Daria Dugina i Moskva[6]

New York Times profeterar till och med vad som nu sker:

“Alla fynd som lägger skulden på Kiev eller ukrainska ombud kan leda till en motreaktion i Europa och göra det svårare för väst att upprätthålla en enad front till stöd för Ukraina”.

Samma dag, den 7 mars 2023, gick tysk media ut med uppgiften att det fartyg som användes vid sprängningen ägs av Ukrainare.[7]

Enligt uppgift lämnade en hyr-yacht, utrustad med sprängmedel och dykutrustning, hamnstaden Rostock den 6 september 2022. Senare befann sig yachten vid den danska ön Christianso, nord-ost om Bornholm, i närheten av där gasledningarna förstördes den 26 september 2022.

Efter att yachten återlämnats sägs spår av sprängämnen ha påträffats på ett bord i en av kabinerna. Sabotaget påstås ha utförts av sex personer: fartygets kapten, två dykare, två dykassistenter och en kvinnlig läkare.

Tre reflektioner som kan göras är att det amerikanska ställningstagandet innebär att USA inte längre anklagar Moskva för att ha sprängt sina egna gasledningar, samt att definition av den pro-Ukrainska grupperingen som anklagas är så luddig att till och med Vita Huset självt skulle kunna vara misstänkt.

Fram till den 7 mars 2023 var ju USA en av världens mest pro-ukrainska krafter.

Den tredje reflektionen är frågan vad som nu sker efter att USA signalerat till hela världen att det kapat livlinan till Volodomyr Zelensky – som på morgonen den 8 mars 2023 vaknade upp som fredlös.

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Första artikeln i tidningen börjar helt vilt med konspirationer om svenska stridsflyg i Ukraina och fortsätter i denna artikeln med amerikanska konspirationer som lögnmedia redan har spridit vidare utan nån som helst analys eller kritisk tänkande om vad för lögner man matar befolkningen med.
  Ärligt talat vet jag inte varför jag fortsätter att läsa Newsvoice. Folk i media branschen borde kanske förnya sina kunskaper om vad “Alternativ Media” betyder och vilka typer av nyheter ska man förmedla för att kallas “Alternativ Media”.
  Gillade också den gamla layouten och designen mycket bättre. Designen var mycket överskådligt, man behövde inte skrolla mer än 2 sidor och kunde se helheten. Dessutom stack designen och layouten ut i mängden, dock behövde den lite omarbete för att göra det ännu bättre och snyggare.
  Nu efter ändring av designen ser Newsvoice ut som DN, SVD…. och andra lögnmedier och med sådana artiklar som den här och den andra som saknar all typ av nyhetsvärde i nåt avseende hamnar Newsvoice på samma nivå som övriga lögnmedier.
  Jag är nog inte den enda besvikna trogna läsaren som vill ha den gamla Newsvoice med artiklar och innehåll som gör det värt namnet Alternativ Media och den gamla, enkla, snygga och unika designen!
  🙁 https://media1.giphy.com/media/FSnwQf1mPhN2o/giphy.gif

   • Därför att om det överhuvudtaget skulle vara aktuellt så behövs det att ukrainska piloter utbildas och nya flygplan tillverkas och levereras, vilket är 1,5 år fram i tiden för att utbilda piloter och minst 3 års tid från beställning till leverans av planen. Även om Sverige skulle ge de flygplan man redan har till förfogade utan att tillverka nya så är det minst 2 år fram i tiden om det nu skulle hända överhuvudtaget.
    Om nu kriget pågår 2 år till, kan vad som ha hänt fram tills dess.
    Hur än man tänker så är det så opraktiskt genomtänkt redan nu att man bör som en förnuftig människa betrakta det som fantasi , falsk konspirationsteori och en massa skitsnack om påhittade påståenden som dit o dat som har inget med verkligheten att göra, därav effekten på folk som du som faktiskt tror att svenska skit flygplan har ens nån chans mot Rysslands flygflottan!

 • “Den tredje reflektionen är frågan vad som nu sker efter att USA signalerat till hela världen att det kapat livlinan till Volodomyr Zelensky – som på morgonen den 8 mars 2023 vaknade upp som fredlös.”

  Jag har svårt att se att denna Cover Story skulle ändra på särskilt mycket. USA verkar hängivna att fortsätta proxy kriget mot Ryssland, har inte sett några tecken på motsatsen. Har någon annan här gjort det?

 • NYT’s påståenden är ett uppenbart försök till skademinimering via dimbildning och cementerar fortsatt fasthållande av lögnen som politiskt vapen i den politiska kampen, något som amerikansk-judiska neocons har excellerat i, allt sedan läromästaren Leo Strauss lärde ut sin “filosofi” och tillika förpestat västvärlden med den (fake news!).

  Jovisst, tydligen börjar resident Biden’s administration fatta galoppen, att Ryssland och Putin kommer ta’ hem spelet, samt att de krafter som hellre förespråkar “The Samson Option” har tystats ned, åtminstone för stunden. Jag rekommenderar de tveksamma till att lyssna på Col. McGregor och hans utomordentligt skarpa analyser av Ukraina-operationen. USA och NATO står vid vägs ände.

 • Vem inbillar sig att washington frivilligt skulle erkänna sina lögner och felbedömningar i ukrainakonflikten efter alla miljarder som usa och nato-länderna pumpat in sedan 2014?

  • Washington, alltså delvis den Djupa Staten, där Sverige sedan länge har varit en integral och uppskattad part, i det som ofta även benämns det anglo-amerikansk-sionistiska världsherraväldet, befinner sig nu i sitt slutstadium. Näh, det bar inte hela vägen, detta med Full Spectrum Dominance!

   Sedan 2016/17 har Donald Trump varit den samlande kraften och lett “The White Hats” i kampen med att demontera ned den internationella kriminella Djupa Staten genom en stingoperation genomförd av amerikansk militär. Modus vivendi har varit att med lagliga metoder och rättsväsendets fulla kraft slå, ned mot detta gissel. Slutstriden tycks närma sig och det stackars ukrainska folket kan få ett helvete, genom sin roll som proxy åt USA och NATO. (Jag lutar mig mot Carl Norbergs tankar).

   Att det skulle sluta illa för “Project for a New American Century (PNAC)”, som de amerikanska och israeliska neo-konservativa formulerade på nittiotalet och tidigare (Oded Yinon-planen), var givet på förhand. Den tänkta upptakten till en ny världsordning var ju en falsk-flaggad psyk-op (9-11), ett massmord på oskyldiga människor, som följdes av gigantiska lögner i media och från eliten. Trots att det var tämligen enkelt att genomskåda tekniskt (WTC 7!!) föll ändå en majoritet i fällan och lätt sig bildlikt ledas till slakt. Bara tanken att livet skulle gå vidare, trots en omoral i galaktisk omfattning, vore olidligt.

   Att Putin och Ryssland har förblivit ståndaktiga är vår smala lycka för oss som vill förbli ett fritt och suveränt folk och en egen nation.

   • Hänger med väl till Trump 2016. Även om Trump provocerade den djupa staten i alla västländer i stor utsträckning så har jag inte sett något agerande från amerikanska militären. Det är ju helt nödvändigt att de zionistiska neocons neutraliseras och patrioter inom amerikansk militär borde kunna göra det, men neocons har haft USA i ett järngrepp sedan Kennedy mordet, ett bevis på det är att Israel kom undan med anfallet på det amerikanska signalspanings fartyget i Medelhavet under President Johnson då många amerikanska sjömän dog och skadades, den historien tystades ner utan åtgärd.

    Hoppas på fler optimistiska halmstrån att neocons i USA neutraliseras, just nu finns det flera i Biden regimen som lever och frodas. Ser du eller någon ett slut på deras inflytande?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *