Washington dumpar Kiev, Berlin hänger på – Kriget snart över?

publicerad 9 mars 2023
- Kristoffer Hell
Volodymyr Zelensky (Ukraina) och Jens Stoltenberg (NATO), 2019

New York Times presenterade den 7 mars 2023 en amerikansk lösning på de två problemen att Ryssland håller på att vinna kriget i Ukraina samt den amerikanska journalisten Seymour Hersh avslöjande att USA låg bakom sabotaget mot Nord Stream i september 2022.

Lösningen är att USA överger Ukraina och skyller Nord Stream attentatet, och allt annat som blev fel i kriget, på oidentifierade pro-ukrainska krafter över vilka varken regimen i Kiev, eller Washington, sägs ha kontroll över eller ens kännedom om, men som USA ändå anser existerar.[1]

Artikeln i New York Times är inte goda nyheter för Ukrainas president Volodomyr Zelensky: den presenteras vid en tidpunkt då en intern maktstrid mellan honom och landets överbefälhavare Valerij Saluzjny seglat upp.[2]

Samtidigt lägger New York Times skulden på Ukraina för allt av folkrättsvidrig natur som under kriget begåtts mot den Ryska Federationen under 2022:

  • En attack i början av augusti 2022 mot den ryska flygbasen Saki i västra Ukraina[3]
  • En bilbomb som förstörde delar av Kerchbron som binder samman det ryska fastlandet med Krimhalvön[4]
  • Drönarattackerna mot ryska militärbaser i Ryazan och Engels i december 2022[5]
  • Mordet på journalisten Daria Dugina i Moskva[6]

New York Times profeterar till och med vad som nu sker:

”Alla fynd som lägger skulden på Kiev eller ukrainska ombud kan leda till en motreaktion i Europa och göra det svårare för väst att upprätthålla en enad front till stöd för Ukraina”.

Samma dag, den 7 mars 2023, gick tysk media ut med uppgiften att det fartyg som användes vid sprängningen ägs av Ukrainare.[7]

Enligt uppgift lämnade en hyr-yacht, utrustad med sprängmedel och dykutrustning, hamnstaden Rostock den 6 september 2022. Senare befann sig yachten vid den danska ön Christianso, nord-ost om Bornholm, i närheten av där gasledningarna förstördes den 26 september 2022.

Efter att yachten återlämnats sägs spår av sprängämnen ha påträffats på ett bord i en av kabinerna. Sabotaget påstås ha utförts av sex personer: fartygets kapten, två dykare, två dykassistenter och en kvinnlig läkare.

Tre reflektioner som kan göras är att det amerikanska ställningstagandet innebär att USA inte längre anklagar Moskva för att ha sprängt sina egna gasledningar, samt att definition av den pro-Ukrainska grupperingen som anklagas är så luddig att till och med Vita Huset självt skulle kunna vara misstänkt.

Fram till den 7 mars 2023 var ju USA en av världens mest pro-ukrainska krafter.

Den tredje reflektionen är frågan vad som nu sker efter att USA signalerat till hela världen att det kapat livlinan till Volodomyr Zelensky – som på morgonen den 8 mars 2023 vaknade upp som fredlös.

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq