BRICS kör om G7 i andel av den globala ekonomiska tillväxten

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 april 2023
- NewsVoice redaktion
Forte de Copacabana, Rio de Janeiro. Foto: Gabriel Heusi, Brasil2016.gov.br. Licens: CC BY 3.0 br
Forte de Copacabana, Rio de Janeiro, Brasilien

Det ekonomiska blocket BRICS kommer att vara en större drivkraft för utvecklingen än den västerländska gruppen G7 bestående av sju stora ekonomier, skriver Bloomberg.

Medlemmarna i BRICS dvs: Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika – väntas från och med i år 2023 att överträffa det USA-ledda G7-gruppen när det gäller deras bidrag till den ekonomiska tillväxten i världen. Det rapporterade Bloomberg på måndagen.

Enligt företagets beräkningar – baserade på IMF:s senaste uppgifter – kommer BRICS-länderna att bidra med 32,1 procent av världens tillväxt, jämfört med G7:s 29,9 procent.

G7 som består av sju nationer (G7): USA, Storbritannien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien och Japan – har länge ansetts vara det mest avancerade ekonomiska blocket. Ryssland var medlem fram till 2014, då det uteslöts på grund av konsekvenserna av den väststödda Maidan-kuppen i Kiev, Ukraina.

Enligt rapporten kommer BRICS-länderna och G7-länderna år 2020 bidra lika mycket till den globala ekonomiska tillväxten, men sedan dess har det västledda blockets resultat minskat.

År 2028 beräknas G7-ländernas bidrag till världsekonomin minska till 27,8 %, medan BRICS-länderna kommer att stå för 35 %.

Bloombergs beräkningar visar att Kina kommer att vara den största bidragsgivaren till den globala tillväxten under de kommande fem åren, med en andel som kommer att vara dubbelt så stor som USA:s. Kinas andel av den globala BNP-expansionen väntas utgöra 22,6 % av den totala globala tillväxten 2028, skriver tidningen. Indien beräknas bidra med 12,9 % av den globala BNP:n.

“Totalt förväntas 75 procent av den globala tillväxten vara koncentrerad till 20 länder och över hälften till de fyra största länderna: Kina, Indien, USA och Indonesien. Länderna i G7 kommer att utgöra en mindre andel, där Tyskland, Japan, Storbritannien och Frankrike är bland de tio största bidragsgivarna”.

En nyligen genomförd studie av ett brittiskt makroekonomiskt forskningsföretag visar också att klyftan mellan de två grupperna – när det gäller den globala ekonomiska betydelsen – förväntas fortsätta att öka. Analytikerna noterade att Kina och Indien har haft en robust ekonomisk tillväxt och att fler länder är intresserade av att ansluta sig till BRICS.

Tidigare i år sa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att “mer än ett dussin” länder har uttryckt intresse för att ansluta sig till BRICS, däribland Algeriet, Argentina, Bahrain, Bangladesh, Indonesien, Iran, Egypten, Mexiko, Nigeria, Pakistan, Sudan, Syrien, Turkiet, Förenade Arabemiraten och Venezuela. Saudiarabien, Egypten och Bangladesh har förvärvat aktier i New Development Bank, BRICS finansierande organisation.

Förra året föreslog BRICS-länderna att de skulle skapa en egen valuta för att kunna lämna den amerikanska dollarn och euron gällande ömsesidiga transaktioner.

Översättning: NewsVoice

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq