BRICS kör om G7 i andel av den globala ekonomiska tillväxten

publicerad 20 april 2023
- av NewsVoice
Forte de Copacabana, Rio de Janeiro. Foto: Gabriel Heusi, Brasil2016.gov.br. Licens: CC BY 3.0 br
Forte de Copacabana, Rio de Janeiro, Brasilien

Det ekonomiska blocket BRICS kommer att vara en större drivkraft för utvecklingen än den västerländska gruppen G7 bestående av sju stora ekonomier, skriver Bloomberg.

Medlemmarna i BRICS dvs: Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika – väntas från och med i år 2023 att överträffa det USA-ledda G7-gruppen när det gäller deras bidrag till den ekonomiska tillväxten i världen. Det rapporterade Bloomberg på måndagen.

Enligt företagets beräkningar – baserade på IMF:s senaste uppgifter – kommer BRICS-länderna att bidra med 32,1 procent av världens tillväxt, jämfört med G7:s 29,9 procent.

G7 som består av sju nationer (G7): USA, Storbritannien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien och Japan – har länge ansetts vara det mest avancerade ekonomiska blocket. Ryssland var medlem fram till 2014, då det uteslöts på grund av konsekvenserna av den väststödda Maidan-kuppen i Kiev, Ukraina.

Enligt rapporten kommer BRICS-länderna och G7-länderna år 2020 bidra lika mycket till den globala ekonomiska tillväxten, men sedan dess har det västledda blockets resultat minskat.

År 2028 beräknas G7-ländernas bidrag till världsekonomin minska till 27,8 %, medan BRICS-länderna kommer att stå för 35 %.

Bloombergs beräkningar visar att Kina kommer att vara den största bidragsgivaren till den globala tillväxten under de kommande fem åren, med en andel som kommer att vara dubbelt så stor som USA:s. Kinas andel av den globala BNP-expansionen väntas utgöra 22,6 % av den totala globala tillväxten 2028, skriver tidningen. Indien beräknas bidra med 12,9 % av den globala BNP:n.

“Totalt förväntas 75 procent av den globala tillväxten vara koncentrerad till 20 länder och över hälften till de fyra största länderna: Kina, Indien, USA och Indonesien. Länderna i G7 kommer att utgöra en mindre andel, där Tyskland, Japan, Storbritannien och Frankrike är bland de tio största bidragsgivarna”.

En nyligen genomförd studie av ett brittiskt makroekonomiskt forskningsföretag visar också att klyftan mellan de två grupperna – när det gäller den globala ekonomiska betydelsen – förväntas fortsätta att öka. Analytikerna noterade att Kina och Indien har haft en robust ekonomisk tillväxt och att fler länder är intresserade av att ansluta sig till BRICS.

Tidigare i år sa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att “mer än ett dussin” länder har uttryckt intresse för att ansluta sig till BRICS, däribland Algeriet, Argentina, Bahrain, Bangladesh, Indonesien, Iran, Egypten, Mexiko, Nigeria, Pakistan, Sudan, Syrien, Turkiet, Förenade Arabemiraten och Venezuela. Saudiarabien, Egypten och Bangladesh har förvärvat aktier i New Development Bank, BRICS finansierande organisation.

Förra året föreslog BRICS-länderna att de skulle skapa en egen valuta för att kunna lämna den amerikanska dollarn och euron gällande ömsesidiga transaktioner.

Översättning: NewsVoice

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Egentligen är BRICS i praktiken betydligt större än G7 och det beror på att BRICS ekonomier till stor del består av real ekonomi d v s industri, råvaror, energi, produktion m m medan västekonomierna till stor del byggs på luftaffärer som spekulation, lån, räntesnurror, fastigheter med oklart värde och spel på aktiemarknaden. Ni kan bara tänka er vad alla byråkrater, politiker, bidragstagare och andra parasiter på systemet kostar till på det? Visst det ökar BNP men tillför inget till samhällets uppbyggnad!

 • USAs terrorkampanjer i Mellanöstern, under både demokratiska och republikanska regimer, har framförallt gynnat Ryssland och Kina. Genom dessa har USA tappat det mesta av sin tidigare humanitära image och avslöjats, som den råa imperialiststat det alltid varit.

  I syfte att försvara petro-dollarn krossade USA Ghadaffi och hans guld-dinar. I stället för guld-dinaren, vilken hade blivit en mindre konkurrent mot dollarn, får USA nu Kinas valuta yuan, vilken har potentialen att fullständigt utkonkurrera dollarn som världsvaluta.

  Om man förutsätter att Washington inte består av lallande fåntrattar, så inser man att den amerikanska administrationen, inklusive nästan alla presidenterna, de senaste årtiondena bestått att kinesiska agenter. Att Biden är det vet alla människor vid det här laget, men så var alltså även med Obama och Bush-arna. Outsidern Trump synes ha velat begränsa Kinas inflytande, genom att sträva efter goda relationer med Ryssland, men nu har Biden jagat det landet fullständigt in under Kinas inflytande.

  Med Biden-regimen verkar det som om världsoligarkerna slutgiltigt haver övergivit USA, som den stat som skall förverkliga New World Order, för att i stället satsa helhjärtat på Kina. De kinesiska fascisterna har ju visat sig mycket kapabla, både nationalekonomiskt och diktaturmässigt, inom sitt land – till skillnad från flåbusarna i USA. De senare har därför beordrats att förstöra sitt eget land, en förstörelse som i mycket påminner om den som sker i vårt land och i EU.

  • Diktaturmässigt stämmer inte. Kinas maktstruktur sätter värde på den konstruktiva kritik som kommer från basplanet och Kina är därför mer demokratiskt än väst.
   Och mer rationellt. Det är inte otroligt att Kina har lärt sig av den klokare delen av USA. Jag brukade citera en amerikan som skrev att kvaliteten på en organisations, ett företags eller ett lands ledning märks i hur fort dåliga nyheter når toppen.
   Och jag tror att Kinas överhet delar den uppfattningen.

 • Väst har säckat ihop och numer är deras enda mål att gå tillbaka till, “den gamla goda tiden” då allmogen visste sin plats. Vi ser den nya Adeln i Bryssel (EU) som kommer med nya påbud var och varannan dag? För varje sådant inskränks både yttrande/åsikt och rörelsefrihet. Förslaget för dagen är en extra avgift på 50 dollar för en ordinär flygresa. Naturligtvis drabbas inte parasiterna i Bryssel av några pålagor då skattebetalarna står för alla utgifter? Nu över till BRICS!

  Oligarkerna i Väst är livrädda för dem då det hotar deras utsugar-mentalitet. BRICS står för tillväxt och ökat välstånd m.a.o. det motsatta som Väst bedriver idag. Fler och fler länder ansluter sig och kan se att deras ekonomi växer, istället för att minska? Inom en snar framtid faller den första dominobrickan som är Nato, sedan följer de andra (FN, EU, WEF, IMF, WHO, m.fl.) i rask takt och anledningen är att dessa satsat all sin prestige på ett enda kort – CO2! Precis som alla de andra bedrägerierna som Väst iscensatt under åren, framgår det att vi istället behöver höja halten CO2 för att berika växtligheten och det biologiska livet.

  Kan tänka mig att USA ansluter sig till BRICS, förutsatt att Trump väljs till president nästa år?

 • De svenska universiteten måste slopa genusutbildningen och fokusera på det ryska och kinesiska språket istället.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *