Defender 23 – en multinationell militärövning inleds – Sverige deltar

publicerad 6 april 2023
- av NewsVoice
Defender 23. Amerikanska soldater under Defender 22-övning i Polen, 2022.
Amerikanska soldater under Defender 22-övningen i Polen, 2022.

Nästan 9.000 amerikanska soldater väntas delta i övningen Defender 23 som inleds den 22 april, meddelade Pentagons biträdande pressekreterare den 5 april. Det skriver Pentagon.

“Denna årliga, nästan två månader långa övning är inriktad på strategisk utplacering av amerikanska styrkor, användning av arméns förlagrade lager och interoperabilitet med europeiska allierade och partner”, sa Sabrina Singh vid en presskonferens i Pentagon.

Övningen Defender 23 leds av U.S. Army Europe and Africa och har planerats sedan 2021. Övningen är utformad för att visa den amerikanska militärens förmåga att snabbt sätta in stridsdugliga trupper och utrustning för att försäkra allierade, avskräcka dem som skulle hota freden i Europa och försvara kontinenten från aggression.

Övningen visar också de europeiska nationernas åtagande att öka omfattningen, förmågan och interoperabiliteten hos sina egna militärer.

“Cirka 9.000 amerikanska soldater och cirka 17.000 soldater från 26 allierade och partnerländer kommer att delta och delar av övningen kommer att sträcka sig över tio olika europeiska länder”, sa Singh.

Singh sa att utrustning till stöd för övningen började anlända till Spanien den här veckan. Omkring 7.000 utrustningsdelar har skickats till den europeiska övningen från USA. Dessutom kommer omkring 13.000 delar av utrustningen, hämtade från förberedda lager, att användas under Defender 23.

Förutom USA kommer trupper från Albanien, Armenien, Bosnien och Hercegovina, Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Danmark, Estland, Frankrike, Georgien, Tyskland, Grekland, Ungern, Italien, Kosovo, Moldavien, Montenegro, Nederländerna, Nordmakedonien, Polen, Rumänien, Slovenien, Spanien, Sverige och Storbritannien att delta i Defender 23.

Text: U.S. Department of Defense. Översättning: NewsVoice

Källor och relaterat

Defender 23 kommer att:

 • Äga rum från den 22 april till den 23 juni 2023.
 • Omfatta mer än 7.800 amerikanska och 15.000 multinationella militärer från
  26 allierade och partnerländer.
 • Demonstrera U.S. Army Europe and Africa’s förmåga att snabbt samla ihop
  stridskraft i Östeuropa.
 • Öka Nato-alliansens dödlighet genom eldgivning på långa avstånd.
 • Bygga upp förbandsberedskap i en komplex gemensam, multinationell miljö.
 • Utnyttja värdlandets kapacitet för att öka den operativa räckvidden.


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Kan det ha varit en profetia bakom beslutet, att inte anta Euron för Sveriges del? Men vad händer om Bankgarantier måste utlösas i Sverige? Hyperinflation? Minns Trumps ord: guld kommer att förstöra FEDs valuta system. Har Sverige eget guld?

 • Vi får hoppas att inte ÖB kommer bärande på bögflaggan och med ett gäng soldater med målade naglar?

  • Man kan ju undra vart hän de vita bussarna skall gå efter detta WWlll? Nu när Sverige också blivit del i odjurets håla.

 • Ja att tortera människor i fredstid verkar vara ett årligt event som Svenska militären så glatt deltar i ! Om de inte arrangerar det själva vill säga.

  Varje gång de sätter igång med sina radarmattor, störsändare osv så brukar de elöverkänsliga bli helt utslagna. När man känner igen mönstret så kan man också se hur dåligt övriga befolkningen mår. Hur många militären sjukskriver och ger blodproppar osv varje år vet väl bara Gud.

  Om man vore okunniga om saken vore det väl en sak. Men militären är underrättade, ibland har de krävt läkarintyg från individer och efter det inkommit har de slutat flyga över vissa platser. Om det vore krig kunde man ju förstå behovet av tekniken. Men eftersom inget krig i den moderna historien är ett försvarskrig, utan krig av eliten mot befolkningen så är ju det också onödigt.

  Men eftersom Byden och de andra Nazgulerna gillar krig så får vi övriga helt enkelt stå ut med tortyren.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *