Lars Bern: Finlands NATO-anslutning medför kraftigt ökad krigsrisk för Sverige

publicerad 24 april 2023
- Lars Bern
Lars Bern, 10 dec 2019, Hedemoratäppan, Sthlm. Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se
Lars Bern, 10 dec 2019, Hedemoratäppan, Sthlm

För att kunna bedöma effekterna av det Finska och Svenska inträdet i krigsalliansen NATO bör man ta ett historiskt perspektiv. Under det kalla krigets årtionden var Finland stolt över att inta en alliansfri ståndpunkt i relationerna mellan USA och Sovjetunionen.

Naturligtvis fanns det goda skäl för denna finska nominella neutralitet. Man delade inte bara en lång gräns med Sovjetryssland, vilket gjorde dess neutralitet till en nödvändig förutsättning för säkerhet. Men dessutom bar Finland skammen över att ha besegrats av Röda armén som allierad med nazisterna.

Nutida revision av historien tenderar att minimera det faktum att många europeiska stater var allierade med det tredje riket i dess utrotningskrig mot de slaviska folken och judarna. Den finska armén spelade t.ex. en nyckelroll i inledningen av den nazistiska invasionen av Sovjetunionen – Operation Barbarossa i juni 1941.

Finländarna var en del av den norra flanken medan den södra gick genom Ukraina. Det var den finska armén tillsammans med Wehrmacht-trupperna som belägrade Leningrad (St Petersburg) i en folkmordsblockad som varade i 872 dagar tills den bröts av Röda armén, som sedan fortsatte det fälttåg som besegrade nazisterna och deras axelallierade, inklusive Finland.

Observera att det var Röda Armén som besegrade Nazityskland och inte de västallierade vilka gjorde en långt mindre insats.

Efter andra världskriget var Finlands alliansfrihet således inte en fråga om ädla principer, utan snarare en fråga om gottgörelse för de brott som begåtts mot de ryska och slaviska folken.

ArcanumSkolan 2024

Man förband sig att vara neutrala, en politik som kom att personifieras av Finlands president under åren 1956 till 1982 – Urho Kekkonen. Han var en mästare att gå balansgång mellan det kommunistiska Sovjetunionen och västmakterna.

Finlands skamliga historia har allmänt glömts bort i väst idag. Den här veckan, när landet gick med i den USA-ledda militäralliansen NATO, var det mycket firande. Finlands nuvarande president Sauli Niinistö förklarade att ”alliansfrihetens tid är över”. Tonen var en av frigörelse, eller ska vi mer exakt säga, ”att komma ut”.

Den festliga tillgivenheten berodde mer på en glädje över att Finland till synes har kunnat kasta av sig sitt mörka och skändliga förflutna som nazistkollaboratör.

Sådana historiska övningar kan verka häpnadsväckande för dem med ett tydligare grepp om och förståelse av historien. Men även där lever vi i tider då det historiska minnet till stor del har utplånats. Europaparlamentet har till exempel under de senaste åren röstat för att lägga skulden på Sovjetunionen som anstiftare till andra världskriget tillsammans med Nazityskland.

Man undrar hur lång tid det kommer att ta innan Sovjetunionen helt och hållet hålls skyldigt av europeiska politiker.

Liknande utplåning av historiskt minne ses med den USA-ledda NATO-alliansen som stöder Kiev-regimen, vars militära styrkor öppet vördar nazistiska kollaboratörer som Stepan Bandera, Mykola Lebed och Roman Shukhevych.

Historiens perversion innebär att Kievs president Vladimir Zelensky hyllas vid besök i Warszawa trots att förfäderna och ”hjältarna” till dagens ukrainska nynazister utförde massakrer på miljontals polacker tillsammans med sina SS Einsatzgruppen-partners.

Dagens NATO förefaller ha ärvt Nazitysklands historiska roll. Drivkraften är den angloamerikanska imperialismen som tagit över från den tyska imperialismen i det historiska projektet att underkuva och erövra Ryssland.

Winston Churchill ansåg efter freden 1945 att man skulle fortsätta Andra Världskriget för att uppnå det målet. NATO som bildades 1949, var aldrig defensivt som västs propagandamedier påstår. Fråga bara folket i t.ex. Serbien, Afghanistan, Irak, Libyen eller Syrien om det.

NATO:s obevekliga expansion mot Rysslands gränser efter Sovjetunionens upplösning 1991 är kännetecknet för dess aggressiva avsikt. Tidigare löften om icke-expansion har skamlöst brutits av successiva ”avtalsoförmögna” amerikanska ledare som är trogna tjänare till den angloamerikansk ekonomiska makten som är ute efter Rysslands naturrikedomar.

Med en nordisk gräns på 1 300 kilometer fördubblar Finlands anslutning till NATO effektivt det befintliga territoriet där NATO kan installera militära styrkor riktade mot Ryssland. Finland ger också Nato betydande tillgång till Östersjöns farleder som ligger nära Rysslands kust och sjövägar.

Den nordiska grannen Sverige avser också att ansluta sig till militärblocket i närtid. Det kommer att innebära att Östersjön, förutom Ryssland, omges av åtta NATO-stater: Estland, Litauen, Lettland, Polen, Tyskland, Danmark, Sverige och Finland.

Blotta möjligheten att NATO kan placera vapen i Finland är tillräcklig grund för Ryssland att fördöma det nya ökade hotet mot landets nationella säkerhet. Moskva sade i veckan att det kommer att svara med ömsesidiga säkerhetsåtgärder vid Finlands gräns. Krigsrisken ökar kraftigt i vårt närområde.

Det är befängd propaganda att hävda att Ryssland planerar att attackera något europeiskt land. Det är amerikanerna och deras allierade som fantiserar om sin egen projektion och sätter upp en självuppfyllande profetia.

Så, om Ryssland sätter in försvarskrafter vid gränsen till Finland, bedöms det vara ”rysk aggression”? På samma sätt bedöms ryska kärnvapen i Belarus vara aggression medan detta inte är fallet med USAs kärnvapen i ett antal länder inom NATO.

Den USA-ledda NATO-axeln har skapat dagens farliga krigsspiral från decennier av aggressiv uppbyggnad vid Rysslands gränser.

Den nuvarande konflikten i Ukraina är uppenbarligen resultatet av att USA och dess allierade ignorerar Rysslands upprepade oro över NATO:s expansionism och i synnerhet den avsedda inkluderingen av Ukraina.

I stället för en förnuftig förståelse av historien driver Washington huvudstupa på med ökande Nato-fientlighet mot Ryssland och ignorerar de bästa råden från några av dess mest respekterade tänkare och diplomater, inklusive den sena George Kennan, tidigare ambassadör i Sovjetunionen Jack Matlock och professor John Mearsheimer.

Bland dem som skrutit om Finlands anslutning till NATO var USA:s president Joe Biden. Han förklarade att Finlands anslutning till NATO var ett förebud om ett fredligare och säkrare Europa. Biden sa samma sak för 24 år sedan när NATO fick sällskap av Polen, Tjeckien och Ungern, i den första av många vågor av expansion efter kalla kriget.

Samma år, 1999, bombade den USA/NATO före detta Jugoslavien i 78 dagar i det största mellanstatliga våldet i Europa sedan slutet av andra världskriget. Biden och andra NATO-cheerleaders som firar ”fred” och ”säkerhet” när Finland går med i krigsalliansen är groteskt. Det är en illavarslande varning om ett mer katastrofalt krig som Sverige kommer att dras in i.

Sveriges försvarsminister har redan aviserat att Sverige kommer att sätta in sina soldater i NATO:s krig. Räkna med att vi snart får hem våra unga flickor och pojkar i svarta liksäckar.

Lars Bern, Antropocene


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Väl skrivet Lars Bern!

  Unga svenskar får inte längre några kunskaper alls i historia i skolan. Gud ske lov för Internet, som för många av dem fyller i luckorna – om de undviker krigshetsarna och lögnhalsarna i Medströmsmedia, förstås.

  Men historiskt finns ändå mer fakta att finna, av betydelse för vår förmåga att se klart på de makter, som dominerade 1900-talet, än de som Bern framlägger.

  Nazismen i Tyskland tillkom inte i ett maktvakuum. Det gjorde inte heller kommunismen i Ryssland. Jag kan rekommendera tre böcker, som tillsammans ger en helt annan och sannare bild av orsakerna till förra århundradets största politiska händelser:

  Hidden History – The secret origin of the First World War, av Docherty och Macgregor.
  Conjuring Hitler, av Guido Preparata.
  The Best Enemy Money Can Buy, av Anthony Sutton.

  (De två förstnämnda är amatörhistoriker, medan de senare är, respektive var, professorer i ekonomisk historia.)

 • “stater var allierade med det tredje riket i dess utrotningskrig mot de slaviska folken och judarna” Det låter väldigt främmande! Det var ju nog mer så att det var Bolsjevikerna (judarna som tog över makten i ryssland) som i sin tur ville utrota slaverna – 80miljoner slaviska kristna ryssar dödades, man förstörde och brände ned
  kyrkor, kloster, man dödade präster nunnor osv, samtidigt som man lämnade
  synagoger i fred. Är inte det tillräckligt bevis?

  (Du vet ju nog också vad som tex. skedde i Holodomor och vem som låg bakom, samtidigt vem det var som var offren. )

  Ett annat bevis för att du har fel är ju ex. Kroatien med sin nationalsocialistiska Ustasa i spetsen var allierad med Tyskland, samtidigt som dessa också var slaver.

  Där var också tusentals ryska soldater som slogs på tysklands sida mot Stalin och kommunisterna.

  Ett annat bevis är att Sovjet och stalin som hade judisk bakgrund tog över makten i alla slaviska länder i Europa i efterkrigstidens uppdelning – En slump anser du kanske? Dessa i sin tur behandlades på sedvanlig kommunistiskt sätt med hundratusentals dödade kristna slaver. Så nej, ditt påstående om att det var Tyskarna som ville utrota slaverna är fel, det var ett annat folkslags maktelit som ville utrota de kristna slaverna. Man kan inte bara tillskriva Tyskland all skit, lite sanning får ju också få lov att få plats.
  (i övrigt håller jag dock med dig, är bara trött på att tyskland lättvindigt ska få all skuld för saker dem faktiskt inte gjort. Finns ju tillräckligt med bevis för att få en helt annan bild av vad som faktiskt skedde före, under och efter kriget. Och man behöver bara använda logik för att relativt lätt lägga pusslet. Men då får man ju också vilja gå ett steg bakom den förljugna och tillrättalagda bilden, i form av böcker, hollywoodfilmer etc. Där bakom hittas den, den vi oftast kallar för sanningen )

 • Vem i Finland vill utöka volymen av Finland? Inte den vanlige knegaren, som skulle tjäna mångdubbelt på handel med Ryssland.
  Ryssland ligger efter vad gäller infrastruktur, som gamla Sovjet inte begrep ett skvatt om. För den finske arbetaren kan det gälla att t.ex. bygga skogsmaskiner eller att bli skjuten vid en front. Valet är enkelt.

 • Bra att Lars Bern äntligen vågar ta bladet från munnen, men som vanligt så glöms Sveriges roll bort i allt som sker. Vi har en globalistfamilj som har sina långa fingrar med i precis allt som händer, kanske glömmer Bern det eftersom han har varit vd inom just den sfären som kontrollerar det mesta, allt från telefoni, internet, biolab, olja, till kraftöverföringar i nästan alla länder på jorden + en massa annan skit. Ja jag har också sovit men varit vaken nu i drygt 10 tunga år, jag har försökt prata med nära och kära, vänner och ovänner om detta, om varför det sker som det sker och anledningen till det, men för döva öron vilket var väntat.

  • Fortsätt att tjata men ta inte för stora kliv i debatten. Muhammed Ali sa vid Viet Nam kriget, att vietnamesiska bönder har inte gjort mig något ont och fick fängelse för vapenvägran.

 • Syniska svenska socialister räknar med att använda martyroffer från NATO kriget i sin propagandahets mot svenska folket.
  Vem är Carolina Nordengrip?

 • Mark my words!
  Samma vecka/månad som Sverige blir medlem i Nato, kommer Nato-länderna att blockera Ryssland från Östersjön och därmed tvinga Ryssland till att angripa USA och övriga Nato-länders krigsfartyg vilket startar tredje världskriget!!!
  Hoppas bara att det händer efter sommaren så jag hunnit lämna detta skitland och blivit bosatt i den vackra och soliga Portugal!!!
  Adeus todos os idiotas belicistas!

  • Redan med Finlands medlemskap försöker NATO spärra Finska Viken för rysk sjöfart. Med Sveriges NATO-medlemskap kommer Öresund att spärras. Sedan är VK1.3 (som faktiskt redan pågår) officiellt och atombombsmissilerna kommer att börja regna, till svenskars och finnars stora glädje.

 • Militarismen härjar i MSM-media på order från ägarna som även är storägare i MIC i västvärlden, detta samband torde ju vara ganska uppenbart! Men hur regim-TV i Sverige, SVT blivit så krigiska är en gåta men deras agenda sätts av regimen som delar ut våra skattepengar till det som numera kan kallas propaganda-TV. Så det är antagligen bara att lyda eller få sparken från det överbetalda “jobbet” som är alternativet. Finland precis som Sverige har vit-tvättat sin andra världskrigs historia och vill numera inte alls förknippas med Nazi-Tyskland men man ser tydligen inga problem med att stödja nazisterna i Ukraina? Historien upprepar sig men den här gången tror man sig vara på den “segrande” sidan. Jag tror inte att Ryssland och Kina ser med blida ögon på vad som sker i EU! Straffet kan bli kännbart så det hade varit bättre att ligga lågt…

  • Instämmer. SVT följer övriga västmedia och ljuger om det mesta, från massinvandring, klimatförändringar, covid-19 och kriget i Ukraina. Sverige har snart förlorat all självständighet inlåsta i EU och NATO. Det är tragiskt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *