Attentat dödade Maksim Fomin alias Vladlen Tatarsky känd rysk bloggare – 32 personer skadades

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 april 2023
- NewsVoice redaktion
Vladlen Tatarsky, rysk bloggare dödades 2 april 2023 vid ett attentat.
Vladlen Tatarsky, rysk bloggare dödades 2 april 2023 vid ett attentat.

Ett kafé i S:t Petersburgs historiska centrum skakades av en explosion i söndags som dödade den kände krigs- och pro-Putin-bloggaren Maksim Fomin alias Vladlen Tatarskij. Ytterligare 32 personer skadades. Enligt räddningstjänsten detonerade en improviserad sprängladdning på kaféet.

En explosion drabbade kaféet Street Bar 1 i S:t Petersburg på söndagen. En person dödades på plats medan minst 24 av offren fördes till sjukhus med olika skador, varav vissa i kritiskt tillstånd, enligt hälsoministeriet.

Tatarskij deltog i ett evenemang på ett café i Rysslands näst största stad när han dödades. Ryska medier uppger att en kvinna gav honom en statyett vid evenemanget som exploderade några minuter senare och dödade honom, skriver Fox News.

”Tatarsky var en entusiastisk anhängare av den ryska invasionen, men tillhörde en liten men inflytelserik grupp militärbloggare som ibland kritiserade det sätt på vilket kampanjen genomfördes” – CNN.com

Vladlen Tatarsky, vars riktiga namn var Maksim Fomin, blev känd i Ryssland som bloggare och krigskorrespondent under Ukrainakonflikten. Han är född i Donbass och anslöt sig till den lokala milisen efter Maidankuppen i Kiev 2014, där han tjänstgjorde fram till 2019.

Tatarskij rapporterade regelbundet om utvecklingen på slagfältet i Donbass och har även skrivit flera böcker. I januari förra året införde Kiev sanktioner mot honom.

Maksim Fomin alias Vladlen Tatarsky tar emot en statyett som misstänks ha innehållet en bomb.
Maksim Fomin alias Vladlen Tatarsky tar emot en statyett som misstänks ha innehållet en bomb. Foto: besökare på ‘Street Bar 1’ café, 2:a april 2023.

En video som fångade explosionen visade en så kraftig detonationsvåg att caféets fasad kollapsade. TASS rapporterade, med hänvisning till räddningstjänsten, att den misstänkta improviserade sprängladdningen motsvarade cirka 200 gram TNT och var packad med splitter.

”Kaféet Street Bar 1 ligger i S:t Petersburgs historiska centrum, på Universitetskaya Embankment, precis på andra sidan floden Neva från den ikoniska Amiralitetsbyggnaden och den ryska författningsdomstolens kontor. Lokalen stod värd för ett evenemang där Tatarsky höll ett föredrag och träffade anhängare. Det är oklart hur många personer som var närvarande. Videor som dykt upp på sociala medier visar dussintals människor som står i chock utanför kaféet omedelbart efter explosionen”, skriver RT.

Den ryska undersökningskommittén har inlett ett brottsutredningsärende om händelsen. En grupp specialister från kommitténs centrala kriminaltekniska avdelning har skickats till platsen.

De överlevande hävdade att den improviserade sprängladdningen kan ha gömts i statyetten. En källa till räddningstjänsten uppger till TASS att bomben uppenbarligen detonerade någonstans nära scenen där Tatarskij talade. Utredarna har ännu inte officiellt bekräftat dessa rapporter eller nämnt några misstänkta, skriver RT.

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq